Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Artistavtal mall

$
0
0

Dokumentmall artistavtal

Detta avtal kan användas av en arrangör som anlitar ett band, artist eller konstnär som ska framföra en show, uppvisning, utställning eller liknande. Mallen bör inte användas av ett skivbolag vid kontrakterandet av en artist.

Avtalet har bland annat bestämmelser om force majeure och särskilda villkor i artistsammanhang för en sådan situation, olika typer av ersättningar till artisten, vem som står för skatter, bestämmelser om marknadsföring, utrustning, betalning av gaget i etapper och övriga villkor för att rama in framförandets samtliga delar som är viktiga i ett avtalsmässigt sammanhang.

Denna mall ingår i Företagarpaketet.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här


Agentavtal mall

$
0
0

agentavtal-agenturavtal-mall

En agentur är ett företag som förmedlar tjänster och produkter som någon annan har rättigheterna till. Ägaren till agenturföretaget kallas agent. Denna mall underlättar arbetet avsevärt för att ta fram ett avtal mellan agent/agentur och den som äger rättigheterna till produkten. Om en agent har ensamrätt att exempelvis importera och sälja produkten kallas denne för generalagent.

Handelsagent är en näringsidkare som genom ett avtal med en uppdragsgivare åtagit sig att för huvudmannens räkning och i huvudmannens namn, självständigt och varaktigt, verka för inköp eller försäljning av varor.
Handelsagenternas verksamheter har ofta en internationell karaktär och exportföretag anlitar agenter i det land där de önskar avsätta sina varor. Förhållandet mellan agenten och huvudmannen regleras genom avtal vilka sedan kompletteras av en lagstiftning som är till för att skydda den ofta svagare parten, handelsagenten.

Ersättning till handelsagenten utgår i olika former, beroende på om agenturavtalet är aktivt eller avslutat. De finns tre olika ersättningsformer; provision, efterprovision samt avgångsvederlag. Handelsagentens ersättning utgår vanligtvis i form av provision baserad på priset på de varor han säljer eller förmedlar genom avtal under uppdragstiden, provision baserad på avtal med kund vilken agenten tidigare tillfört avseende samma produkt samt provision baserad på avtal med kund som återfinns inom agentens område eller kundkrets.

Efter det att agentavtalet upphört har agenten rätt till efterprovision på avtal som ingåtts efter avtalets upphörande. För efterprovision krävs det att det huvudsakligen är agentens medverkan som bidragit till att avtalet kommit till stånd och att avtalet ingås inom skälig tid efter det att agenturavtalet upphört eller att anbudet tagits emot under avtalstiden och att agenten är berättigad provision enligt 9 § handelsagenturlagen.

Den tredje ersättningsformen är avgångsvederlaget. I korthet kan sägas att avgångsvederlag utgår efter det att agentavtalet upphört för att ersätta agenten för de bestående värden som han tillfört huvudmannen i form av upparbetade kundförbindelser, samt för den framtida provision som han går miste om.

Ett aktivt agenturavtal kan skapa tre olika rättsförhållanden:

1.) Det interna avtalet mellan agenten och huvudmannen vilket reglerar rättsförhållandet mellan de två parterna såsom ansvarsgrad och ersättning;

2.) Avtalet mellan huvudmannen och tredje man vilket normalt är ett vanligt köpekontrakt, antingen köper eller säljer huvudmannen en vara. Avtalet innehåller dock speciella drag på grund av att köpet förmedlats via en agent; och

3.) I sällsynta fall skapas även ett avtal mellan agenten och tredje man.

Denna mall avser avtalet mellan agenten och huvudmannen. Vill man avtala andra bestämmelser enligt denna mall så gäller följande: Avtalsvillkor som strider mot bestämmelserna i handelsagentlagen gäller i stället för lagens bestämmelser, om inte annat anges i lagen. Med avtalsvillkor jämställs praxis som har utbildats mellan parterna samt handelsbruk eller annan sedvänja.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Anläggningsarrende mall

$
0
0

Anläggningsarrende mall

Det finns 4 typer av arrenden – jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende och lägenhetsarrende. Den mall som vi behandlar här kallas – anläggningsarrende.

Ett avtal om anläggningsarrende uppkommer genom att en jordägare och en arrendator ingår ett skriftligt avtal. Reglerna om anläggningsarrende är till stor del dispositiva. När en regel är dispositiv är parterna fria att avtala något annat än det som står i lagen. Känner ni att vår avtalsmall inte är i enlighet med de villkor ni önskar bör ni därför antingen läsa igenom jordabalkens 7:e, 8:e och 11:e kapitel i kombination med vägledning från arrendenämndens hemsida. Eller så kontaktar ni en jurist.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Observera! Den mall som är upplagd här om anläggningsarrende måste givetvis i vissa delar fyllas i avseende sakomständigheterna i det specifika arrendet. Ni vill möjligtvis även ha specifika bestämmelser som är unika i det aktuella arrendet. När ni inför sådana bestämmelser i mallen, kontrollera alltid med lagen eller med jurist, så att det inte går emot tvingande lagregler i jordabalken.

Anläggningsarrende - definition

En upplåtelse av jord räknas som anläggningsarrende när följande förutsättningar är uppfyllda:

  • Jordägaren och arrendatorn har ingått ett skriftligt avtal om upplåtelse av jord för annat ändamål än jordbruk.
  • Arrendatorn har rätt att för förvärvsändamål bygga eller ha kvar en eller flera byggnader på arrendestället.
  • Byggnaden eller byggnaderna är inte endast av ringa betydelse för verksamheten.
  • Arrendatorn ska ersätta jordägaren för upplåtelsen.
  • Arrenderätten är inte upplåten på arrendatorns livstid eller på kortare tid än ett år.

Följande exempel räknas normalt som anläggningsarrende:

  • bensinstation
  • kommersiellt driven skidanläggning
  • fabrik
  • lagerhus
  • vindkraftpark
  • kommersiellt driven marina

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Aktieägartillskott mall - villkorat och ovillkorat

$
0
0

Aktieägartillskott mall

Syftet med ett aktieägartillskott är i regel att förbättra ett bolags finansiella ställning. Givaren kan både vara en fysisk eller juridisk person. Mallen hjälper er i arbetet med aktieägartillskottet.

Det finns två olika former av tillskott:

Ett ovillkorat aktieägartillskott lämnas utan krav på återbetalning.

Ett villkorat aktieägartillskott innebär vanligen att tillskottet ska återbetalas om och när bolagets fria egna kapital medger det.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Ovillkorat aktieägartillskott

Ett ovillkorat tillskott lämnas utan krav på återbetalning. Huvudprincipen är att ett ovillkorat aktieägartillskott inte är en skattepliktig inkomst för mottagaren och utgivaren av tillskottet har inte någon avdragsrätt vid den löpande beskattningen.

Ovillkorade aktieägartillskott ökar bolagets tillgångar utan att för den delen skulderna i bolaget ökar. Ovillkorade aktieägartillskott kan aldrig vara lån. Tillskottet är permanent och kan endast betalas tillbaka genom en vinstutdelning. En återbetalning av ett ovillkorat aktieägartillskott är skattepliktigt såsom utdelning för mottagaren.

Ett aktieägartillskott bör redovisas direkt mot eget kapital i mottagande bolags balansräkning, oberoende av om givaren är en juridisk eller fysisk person. Lämnade aktieägartillskott redovisas hos givaren som en ökning av posten ”Andelar i koncernföretag”. Detta borde gälla endast aktieägartillskott från moderbolag till dotterbolag. Är givaren en fysisk person redovisas av naturliga skäl inte tillskottet.

Villkorat aktieägartillskott

Ett villkorat aktieägartillskott innebär vanligen att tillskottet ska återbetalas om och när bolagets fria egna kapital medger det. De villkorade aktieägartillskotten kan därför närmast jämställas med ”lån utan säkerhet”. När man bedömer om det är fråga om ett villkorat tillskott eller ett lån, måste man ta hänsyn till hur villkoren för återbetalning har utformats och hur transaktionen har bokförts i bolaget: som skuld eller som eget kapital? Om krav på återbetalning riktar sig mot bolaget istället för mot delägarna, ska överförda medel betraktas som en skuld hos bolaget. Man får därför rikta återbetalningskravet gentemot delägarna. Då ökar det villkorade aktieägartillskottet tillgångarna i bolaget och betraktas inte som en skuld.

Det villkorade aktieägartillskottet torde enligt Regeringsrätten ha en karaktär av en svävande fordringsrätt, dvs. en rätt som inte kan göras gällande mot bolaget förrän de villkor som är förenade med tillskottet har uppfyllts. Detta torde normalt inträffa när bolagsstämman fattat beslut om att tillskottet helt eller delvis skall betalas tillbaka.

När aktiebolaget betalar tillbaka ett villkorat aktieägartillskott behandlas återbetalningen civilrättsligt som vinstutdelning. Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott behandlas normalt som återbetalning av ett lån vid beskattningen, oavsett om det sker till tillskottsgivaren eller till någon som övertagit tillskottsgivarens rätt till återbetalning.

Villkorade aktieägartillskott är precis som ovillkorade aktieägartillskott inte avdragsgilla för givaren och därmed inte skattepliktiga för mottagande aktiebolag.

Olika typer av tillskott

Tillskottet skall öka tillgångarna i bolaget och kan ske genom antingen en inbetalning, eftergivande av fordran eller tillskjutande av sakegendom till bolaget. Vidare kan även betalningsutfästelser under vissa omständigheter godtas.

Förfarande vid upprättande av aktieägartillskott och tilläggsupplysningar

1. Se först till att du har koll på reglerna som anges i denna presentation, såväl skatterättsliga regler som bolagsrättsliga för givare och för mottagare. I särskilda situationer finns det särskilda regler. Se vidare i Skatteverkets rättsliga vägledning ovan, examensarbetet eller hör av er om ni är tveksamma i er situation i något avseende om vad som gäller.

2. Tillskottshandlingen skall undertecknas av behörig firmatecknare.

3. Det bör också upprättas en handling där övriga aktieägare godkänner det villkorade aktieägartillskottet och även förbinder sig att rösta för en återbetalning av tillskottet när fria disponibla vinstmedel finns tillgängliga. I en sådan handling kan även specifika villkor ingå, som t.ex. ränta och tiden för återbetalning.

4. Vid beslut på bolagsstämma om återbetalning av aktieägartillskott är det viktigt att det uttryckligen anges att det är fråga om återbetalning eller skuldföring av ett villkorat tillskott. Anledningen är dels att förhindra att det i framtiden framställs anspråk på återbetalning av samma tillskott, dels för att ge skattemyndigheten nödvändig information om karaktären av transaktionen.

5. Civilrättsligt skall alla ränteutbetalningar pga. ett villkorat aktieägartillskott ses som utdelning. Några ränteutbetalningar på ett villkorat aktieägartillskott kan inte komma ifråga förrän fritt eget kapital finns disponibelt i ett bolag. Detta beror på att ett villkorat tillskott civilrättsligt ses som ett tillskott och inte som ett lån.

När det väl har beslutats om att det villkorade aktieägartillskottet skall återbetalas kommer ränteutbetalningar civilrättsligt inte längre att ses som utdelning. Huruvida detta gäller ränteutbetalningar även från tiden innan beslutet om återbetalning togs är oklart. Skatterättsligt skall sådan ränta beskattas som utdelning.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Vad händer och vad är det vi ser?

$
0
0
Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) efter mål mot Vancouver Whitecaps FC

Det som appellerar till våra känslor. Ja, det vi tycker om. Men vad är det som drar våra blickar mot vår omgivning? Jag tror att det är det som är stabilt och återkommande. Det skall ha en historia som vi känner igen och det skall ge oss något att fundera på.

Vad behöver vi människor? Jag tror att det är starka och handlingskraftiga profiler. Människor som ställer upp och som gör något och driver igenom sina beslut.

Zlatan Ibrahimovic är ett exempel på en person som visar på handlingskraft och vilja att få saker gjorda. Han har passerat 500 gjorda mål varav det 500 hundrade var mycket elegant. Han kämpar för sitt Galaxy men har genom åren blivit mer svensk än de flesta svenskar. Reklamen för Volvo Car kan ingen ha undgått.

Vi människor söker bekräftelser på iakttagelser eller attribut som stämmer med vad vi ser. I en kommunikationsprocess så förmedlas budskap i kanaler som annonser, SMS eller email. Det krävs av mottagaren att denne kan tolka budskap samt observera, analysera och utvärdera.

Men utan kommunikation är inget samarbete möjligt.

Vi har idag ett valresultat och baserat på det valresultatet skall det bildas en regering. Vi vet vad väljarna vill men vi vet inte vad partiledarna vill. Kommer de att kommunicera? Jag vet inte. Vad som krävs nu är ledarskap. Att någon partiledare vågar göra saker som ingen annan partiledare vågar.

Vad har våra partiledare att lära? Jo en hel del; ledarskap och kommunikation.

Per-Olov Östlund

97% av företagarna har någon gång jobbat trots sjukdom

$
0
0
97% av företagarna har någon gång jobbat trots sjukdom

Mellan 25:e och 30:e september fick medlemmar på Företagande.se svara på denna fråga: Har du någon gång känt dig tvungen att jobba trots sjukdom? (så sjuk att du borde varit hemma och vilat)

1151 svarade.

Som jämförelse så anger sju av tio med anställning att de jobbat trots sjukdom. Som företagare blir det dock sällan någon inkomst de dagarna man är hemma vilket troligtsvis gör att nästan samtliga (97%) svarade ja på frågan.

Ny fråga: Sätter du undan pengar till pensionen?

Förra vecka fråga och resultat: Hur många timmar jobbar du per vecka?

Marknadsföring genom affiliate

$
0
0

En av de senaste marknadsföringsmetoderna är via affiliate. Det har öppnat upp marknaden för en helt ny typ av onlineföretag. Hur fungerar den och hur kan ditt företag dra nytta av det?

En av de största användarna av affiliatemarknadsföring är casino- och bettingsajterna. De vill gärna att andra sajter visar deras bonusar och marknadsför dem. Och dessa sajter inkluderar även recensioner och genomgångar av casino- och bettingsajterna för att ge sina läsare rättvisa omdömen och tips.

Bra affilaitesajterna hållet hög standard och väljer bara att marknadsföra dem som erbjuder något bra, om affiliatesajter började marknadsföra dåliga sajter skulle de dö ut ganska fort.

Om du vill hitta en bra affiliatesajt till din verksamhet finns det flera nätverk som du kan registrera din sajt på. Du väljer själv om vem som helst ska få tipsa om dina länkar och få betalt eller om du manuellt godkänner affiliatesajter. På nätverket kan du beskriva uppdraget, vad som ska inkluderas och hur betalning ska ske. Det finns främst tre metoder för att betala de som äger affiliatesajten:

  • PPC - Pay Per Click: varje gång någon klickar på en länk till din sajt från affliaitesajten betalt. Kostnaden per klick brukar vara låg men på stora sajter kan det ändå kosta seriösa pengar att hålla länken levande.
  • PPS - Pay Per Sale: när en besökare klickar på länken sparas en cookie i deras dator som håller koll på deras IP i ungefär en månad. Om besöker återkommer till din sajt inom de närmaste 30 dagar och genomför ett köp eller blir medlem, för affiliatesajten en viss procent av försäljningen. Den vanligaste metoden idag.
  • Betala per visning: har du en annons på deras sajt får de betalt varje gång annonsen visas. Ett dyrt alternativ på en populär sajt som får många besökare per dag.

När du väl bestämt dig för att testa affiliatemarknadsföring behöver du ha ett mål i sikte: vilket mål ska ni jobba mot? Vilka resultat vill ni uppnå samt vilken afffiliatestrategi är bäst lämpad för detta?

Leasingavtal mall - finansiella och operationella

$
0
0

Leasingavtal mall

Ett leasingavtal innebär att någon får en rättighet att använda en tillgång som ägs av någon annan i utbyte mot betalning. Man skiljer dock mellan finansiella och operationella leasingavtal. Man kan förenklat säga att finansiella leasingavtal har karaktären av avbetalningsköp. Äganderätten kan slutligen övergå till leasetagaren, men den behöver inte göra det. Operationella leasingavtal kan karaktäriseras som hyresavtal. Vi har tagit fram fyra olika typer av leasingavtal, både avseende huvudkontrakt och tillhörande allmänna villkor.

OBS: Dessa leasingavtal består av huvudkontrakt samt allmänna villkor som tillhör avtalet - du behöver båda.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Skillnaden mellan finansiella och operationella leasingavtal

Man kan förenklat säga att finansiella leasingavtal har karaktären av avbetalningsköp. Äganderätten kan slutligen övergå till leasetagaren, men den behöver inte göra det. Operationella leasingavtal kan karaktäriseras som hyresavtal.

När du ska välja finansiellt eller operationellt leasingavtal

Om du ska använda ett finansiellt eller ett operationellt leasingavtal kan övervägas utifrån olika perspektiv. Leasegivaren hyr ut sina objekt med leasing för att företagaren inte vill eller kan binda sitt kapital till ett kontantköp. Beroende på kostnader, typ av objekt och kund önskar dock vissa ha möjligheten att slutligen överta objektet – finansiell leasing, medan andra enbart vill hyra det och sedan återlämna det – operationell leasing.

Företagaren som erbjuder sina kunder leasing anpassar sig därför efter situationen, efter den specifika efterfrågan, för att tjäna pengar på sina objekt i högre omfattning än vad som annars hade varit möjligt på grund av leasetagarens ekonomiska situation/planering. Således får näringsidkaren en större kundgrupp än vad som annars hade varit möjligt.

Vad gäller finansiell leasing siktar det till att överföra nyttjanderätten till ett objekt under hela dess ekonomiska livslängd. Det är en alternativ finansieringsform och företagaren som gör avvägandet om finansiering bör väga argument för kontantköp och avbetalningsköp som motpoler. Vanligtvis är avtalet ouppsägbart under grundperioden.

Operationell leasing har istället för finansiering, som syfte att ett företag skall ha tillgång till modern utrustning och att de inte skall behöva stå för underhåll själva. Vanligtvis står alltså leasegivaren för underhållskostnader och andra löpande utgifter. Denna typ av leasing är oftast uppsägbar och löper oftast under en kortare tidsperiod än vad som är fallet vid finansiell leasing.

Anledningen till att hyresperioden skiljer sig mellan finansiell och operationell leasing är för att leasegivaren inom den finansiella leasingen har sin investering garanterad då avtalsperioden bestäms för att objektet skall vara återbetalt vid avtalets utgång. Operationell leasing går att jämföra med traditionell hyra med skillnaden att det är längre löptid för leasingavtalet än för hyresavtalet.

Juridiska principer leasingavtal

Leasingavtal är ett särskilt juridiskt institut i svensk rätt som aldrig har blivit lagstiftat. Man har istället att förlita sig på god sed som är utvecklat av marknadens parter och allmänna avtalsrättsliga och köprättsliga principer vid utformandet av leasingavtal. Leasingavtal är därför en ”hybrid” i det svenska rättssystemet, där principer måste tas från olika rättsinstitut och utvecklad praxis, god sed och analogiska tolkningar av lagar som kan tillämpas i olika delar. I vissa andra länder, som exempelvis USA, finns det redan en lag som reglerar området.

Detta kan därför leda till problem om man hamnar i en rättslig tvist. Vilka principer som är gällande mellan parterna behöver mot bakgrund av ovan sagda inte vara en självklarhet. Dock har vi genom våra leasingavtal på Företagande följt den sed som finns i branschen som har framställts av Finansieringsbolagens förening och i övrigt utvecklat våra leasingavtal utifrån sedvanliga avtalskonstruktioner.

I övrigt kan nämnas att har parterna skräddarsytt våra leasingavtal så att de vid tvist skulle kunna anses vara oskäliga, kan de angripas av 36 § avtalslagen. I övrigt gäller dock givetvis sedvanliga principer om att avtalskontrahenten ska ha blivit tillhandahållen och därför anses ha tagit del av alla bilagor till ett avtal, exempelvis allmänna villkor, för att de ska anses vara gällande och tillhörande huvudavtalet – leasingkontraktet. Det kan även nämnas att det är ytterst viktigt att avtal inte förändras på något sätt eller bilagor utformas på ett sätt som kan leda till tvetydigheter. Vid sådant fall finns särskilda regler om tolkningsdissens i avtalsrätten.

Skulle ni av någon anledning vilja förändra klausulerna i de mallar för leasingavtal och tillhörande allmänna villkor som vi har utformat, bör ni mot bakgrund av ovan sagda kontakta vår affärsjurist John Knutsson, så kan han lämna ett utlåtande över ifall det skulle stöta sig mot någon avtalsrättslig princip.

Redovisning av leasingavtal

Det enklaste är om du läser Skatteverkets korta förklaringar om detta ämne direkt på följande länk: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/

Där beskrivs hur leasingavtal ska redovisas hos leasegivaren respektive hos leasetagaren beroende på om det är finansiellt eller operationellt.

Fyra olika avtalskonstruktioner

Vi har utvecklat fyra olika typer av leasingavtal, både avseende huvudkontrakt och tillhörande allmänna villkor. Om ni läser igenom de allmänna villkoren så vet ni hur ni ska fylla i huvudkontraktet. De olika leasingavtalen är lika varandra i de flesta delar, men skiljer sig åt i vissa avseenden beroende på om det är ett operationellt eller ett finansiellt leasingavtal, vidare beroende på om avtalet är mellan näringsidkare eller mellan näringsidkare och konsument.

De fyra avtalskonstruktionerna är således följande:

1. Finansiellt leasingavtal mellan näringsidkare
2. Finansiellt leasingavtal mellan näringsidkare och konsument
3. Operationellt leasingavtal mellan näringsidkare
4. Operationellt leasingavtal mellan näringsidkare och konsument

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här


Hyresavtal mall andrahandskontrakt

$
0
0

Hyresavtal mall andrahandskontrakt

Denna Word-mall är för uthyrning av bostad i andra hand. Det innebär att en hyresgäst hyr ut sin bostad till en annan hyresgäst, men med hyresvärdens godkännande. Om hyresvärden inte lämnar godkännande kan hyresgästen ändå hyra ut sin hyresrätt, om godkännande lämnas av hyresnämnden, men detta under särskilt angivna undantagssituationer som stadgas i 12 kap 39–40 § jordabalken.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Mall och instruktioner för förstahandskontrakt har du här.

Vi har även upprättat hyresavtal vid uthyrning av lokal som du har här.

Vid uthyrning av rum i sin egen bostad gäller ibland andra regler, den så kallade – privatuthyrningslagen (lag om uthyrning av egen bostad 2012:978). Vi har därför en särskild avdelning med mall och instruktioner för det här, X.

Vid uthyrning av bostad genom förstahands- eller andrahandskontrakt gäller 12 kap jordabalken 1970:994, i dagligt tal benämnd ”hyreslagen”. Bestämmelser som strider mot hyreslagen är utan verkan mot hyresgästen. Ändrar man någon del av ett hyreskontrakt bör man därför först efterforska om någon bestämmelse i området finns i hyreslagen, innan man vidtar en ändring.

Viktigt att tänka på är att det bland annat finns regler om uppsägning i hyreslagen och s.k. besittningsskydd. Inom vissa ramar kan andra uppsägningstider bestämmas mellan parterna än de som anges i hyreslagen.

Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresavtalet i förtid gäller de regler som anges i 12 kap 42 § jordabalken 1970:994. Där anges en lista på vilka grunder hyresgästen kan bli uppsagd. Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresgästen på grund av försenad betalning av hyra gäller 12 kap 44 § jordabalken.

Vissa andra bestämmelser som vi tycker bör finnas direkt i hyreskontraktet som härrör från hyreslagen har vi infört i denna mall. Där finns även en del andra situationer som kan uppkomma i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Oftast finns svaren till lösningen av dessa situationer i hyreslagen, kommentarer till hyreslagen och den omfattande praxis som har utvecklats genom Hyresnämnden.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Hyresavtal mall lokal

$
0
0

Hyresavtal mall lokal

Denna Word-mall är för uthyrning av lokal. Uthyrning av lokal skiljer sig väsentligt i många avseenden från de hyresavtal som används för t.ex. förstahandskontrakt vid uthyrning av privatbostad. Det finns många specialregleringar som måste behandlas mellan parterna vid upprättandet av ett hyresavtal för en lokal.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Här hittar du hyresavtal för bostad, förstahandskontrakt och andrahandskontrakt.

Vi har i en del fall i vår mall lämnat det öppet för parterna att komma överens i en särskild bilaga eller i annat fall kryssa för eller ange direkt på strecksatser vad som skall gälla mellan parterna. Vi har funderat över vad som kan verka vara en rimlig avvägning av parternas ansvar och förpliktelser gentemot varandra och därför i vissa situationer inte angett flertalet alternativ vid avtalsregleringen. Om ni är konfunderade över någon klausul och skulle vilja ändra den, skriv då en kommentar i tråden nedan så ska vi besvara er fråga om er föreslagna avtalsformulering skulle stå sig gentemot hyreslagen.

I övrigt har ni ett komplett avtal vid uthyrning av lokal i denna mall. I särskilda fall kanske ni vill ha specifika klausuler kopplade som bilagor till avtalet, såsom indexklausul eller fastighetsskatteklausul eller om ni vill utveckla miljöfrågor i en särskild miljöklausul. Ni kan också bifoga en brandskyddsklausul om vilket hyrestagaren och hyresvärden har gentemot varandra för att gällande brandskyddsregler skall iakttas. Önskar ni hjälp med detta, kan vi lägga upp det på sajten. Lägg i så fall ett önskemål om det i kommentar till mallen.

Kontrollera varje klausul så att det är i enlighet med er vilja och fyll i där bokstav X, Y, Z angivits, så har ni ett komplett hyresavtal för lokal som är i överensstämmelse med hyreslagens regleringar och gängse sedvanliga villkor i branschen på området.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Hyresavtal mall förstahandskontrakt

$
0
0

Hyresavtal mall förstahandskontrakt

Denna Word-mall är för uthyrning av bostad i första hand. Det innebär att hyresvärden hyr ut en bostad direkt till hyresgästen. Vid andrahandskontrakt hyr en hyresgäst ut till en annan hyresgäst. Vid uthyrning av rum i sin egen bostad gäller ibland andra regler, den så kallade – privatuthyrningslagen (lag om uthyrning av egen bostad 2012:978). Vi har därför en särskild avdelning med mall och instruktioner för det här, X.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Mall och instruktioner för andrahandskontrakt har du här.

Mall för hyresavtal lokal har du här.

Vid uthyrning av bostad genom förstahands- eller andrahandskontrakt gäller 12 kap jordabalken 1970:994, i dagligt tal benämnd ”hyreslagen”. Bestämmelser som strider mot hyreslagen är utan verkan mot hyresgästen. Ändrar man någon del av ett hyreskontrakt bör man därför först efterforska om någon bestämmelse i området finns i hyreslagen, innan man vidtar en ändring.

Viktigt att tänka på vid förstahandskontrakt är bland annat att det finns regler om uppsägning i hyreslagen och s.k. besittningsskydd. Inom vissa ramar kan andra uppsägningstider bestämmas mellan parterna än de som anges i hyreslagen.

Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresavtalet i förtid gäller de regler som anges i 12 kap 42 § jordabalken 1970:994. Där anges en lista på vilka grunder hyresgästen kan bli uppsagd. Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresgästen på grund av försenad betalning av hyra gäller 12 kap 44 § jordabalken.

Vissa andra bestämmelser som vi tycker bör finnas direkt i hyreskontraktet som härrör från hyreslagen har vi infört i denna mall. Där finns även en del andra situationer som kan uppkomma i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Oftast finns svaren till lösningen av dessa situationer i hyreslagen, kommentarer till hyreslagen och den omfattande praxis som har utvecklats genom Hyresnämnden.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Inkråmsöverlåtelseavtal mall

$
0
0

Inkråmsöverlåtelseavtal mall

Ett inkråmsförvärv innebär ett köp av bolagets rörelse eller av individuella rörelsegrenar, d.v.s. bolagets enskilda tillgångar. Denna mall i Word används vid en sådan överlåtelse.

En företagsförsäljning kan ske antingen genom en aktieöverlåtelse eller en inkråmsöverlåtelse. Vid ett aktieförvärv blir köparen indirekt ägare till bolagets tillgångar. Den viktigaste skillnaden mot inkråmsförvärvet är här att köparen vid en aktieöverlåtelse förvärvar en juridisk person. Man förvärvar inte en juridisk person vid en inkråmsöverlåtelse. Vid en aktieöverlåtelse behåller den juridiska personen alla förpliktelser, nuvarande och framtida, kända och okända, som bolaget åtagit sig eller drabbats av.

Vid en inkråmsaffär står det säljande bolaget kvar som gäldenär till eventuella skulder och avtal, vilka kan övertas av förvärvaren först efter samtycke av respektive motpart. Det är därför av yttersta vikt att parterna noggrant specificerar vilka tillgångar som avses.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Tillämpliga lagar vid inkråmsöverlåtelse

Även om ni nu upprättar ett kontrakt mellan er där ni använder vår mall och utformar den i vissa delar efter era specifika omständigheter, så styrs detta kontrakt av andra principer i juridiken. Förutom allmänt avtalsrättsliga principer, så är köplagen tillämplig i sammanhanget avseende det som kan betecknas som ”lös egendom” och är överlåtelse av fast egendom involverat gäller jordabalkens (JB) bestämmelser med där inskrivna formkrav om skriftliga avtal för fastighetsöverlåtelse och kvittens som upprättas – köpebrev. Vilken lag som är tillämplig vid ett inkråmsförvärv är alltså beroende på vilken egendomstyp som är föremål för överlåtelsen.

Undersökningsplikt och upplysningsplikt – vad gäller?

Vi vill också poängtera undersökningsplikten och upplysningsplikten. I 20§ KöpL fastslås att köparen har en viss undersökningsplikt. Uppgifter som köparen måste antas ha känt till anses inte utgöra ett köprättsligt fel. Viktigt är att klargöra att köparen inte heller får som fel åberopa sådant som han borde ha märkt vid en undersökning av köpobjektet, om köparen före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka varan. Detta torde gälla även i de flesta fall då säljaren lämnat en garanti avseende de aktuella förhållandena. Ett avsteg från denna princip görs dock i de fall säljaren handlat i strid mot tro och heder.

Vad gäller överlåtelse av fast egendom finns reglerna om vad som utgör fel i 4 kap. 11–19 § JB. Undersökningsplikten är vid fastighetsköp mera omfattande än vid köp av lös egendom. Köparen har en klart uttalad plikt att undersöka objektet. Huruvida undersökningsplikten uppfyllts, d.v.s. om felet borde ha upptäckts eller inte, bedöms objektivt. Köparen får ansvara för upptäckbara fel, medan säljaren bär ansvaret för eventuella dolda fel.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

 

Hitta kompetent personal en svår men nödvändig utmaning för att växa

$
0
0
Hitta kompetent personal en svår men nödvändig utmaning för att växa

Ditt företag är bara så bra som de personer du anställer.

Häromdagen startade Arbetsförmedlingen sin minimässa i Stockholms centralstation vilken riktar sig till småföretagare och pågår hela första veckan under oktober. Mässan gjorde mig nyfiken så jag är just nu på plats och möter olika företag som får hjälp med sina frågor som berör rekrytering och rådgivning.

Svårt att hitta rätt personal

Något jag har upptäckt i mina kontakter med småföretagare är att deras största utmaning oftast inte handlar om finansiering eller pengar, utan snarare möjligheten att hitta kompetent personal. Det här gäller vart jag än åker i vårt rike och det är samma oavsett bransch och yrkeskategori. Säljare, administratörer och affärsutvecklare. Svetsare, lokalvårdare och restaurangbiträde. Överallt saknas kunniga och arbetsvilliga människor.

Personalfrågan din topp-prioritering

Det finns inte något som är lika viktigt för ditt företags tillväxt än att hitta kompetent personal som vill stanna kvar hos dig. Det här betyder att du har en arbetsuppgift som är viktigare än allt annat. Det är att ta hand om din personal.

Det spelar ingen roll om du vill kalla dig för marknadsföringsdirektör, teknisk expert, affärsutvecklare eller VD. Du är personalansvarig. Du garanterar att ditt företag hittar personer som hjälper ditt företag att växa. Därför är det viktigt att du hittar kompetensen innan företaget växer markant istället för att rekrytera som en reaktion på framstegen. Med andra ord bör du anställa de bästa och växa tillsammans med dem.

Checklista: Så hittar du rätt medarbetare och samarbetspartner

Hur blir du en attraktiv arbetsgivare?

Företagare behöver hela tiden leta efter blivande medarbetare – vinnare.

Och då är den viktiga frågan: På vilken arbetsplats vill dessa vinnare arbeta?

En sak som jag lärt mig är att företagets kultur kan bli en magnet för att attrahera duktiga personer. Därför behöver du skapa en arbetsmiljö som intresserar dessa individer. Gör du inte det så kommer du aldrig att bli framgångsrik. Visst kan du lura några vinnare till ditt företag men du kommer att ha svårigheter med att behålla dem en längre period. Det här spelar egentligen ingen roll om arbetslöshet en ligger på 2% eller 25%. Duktiga personer lämnar ett företag som har en bristande arbetsmiljö.

Missa inte: 7 tips hur du inreder kontoret så dina medarbetare vill flytta in

Våga satsa på kompetensutveckling

De bästa medarbetarna behöver även känna att de utvecklas. Hur kan du hjälpa dem med det? Investerar du i kurser och utbildningar för deras utveckling? Brukar du erbjuda dem möjligheten att besöka olika relevanta mässor? Har du kanske ett bibliotek i ditt företag där dina medarbetare kan låna böcker?

Hjälp dina medarbetare att bli bättre så kommer ditt företag också bli bättre. Jag minns en företagare som sa följande till mig: ”Jag tänker inte investera i mina medarbetare för då kommer de att bli bättre och sen lämna mitt företag. Det har inte mitt företag råd med.”

Det kostar dock troligtvis ännu mer pengar i längden att inte satsa på sin personal.

En liten studie i ämnet

Jag gjorde en studie där jag frågade 57 personer inom olika branscher om vad som gjorde att de trivdes på sina arbetsplatser. Resultatet blev grunden till en lista på fem viktiga faktorer för en attraktiv arbetsplats:

  • Det finns ett mål eller en vision som medarbetaren förstår och kan relatera till.
  • På företaget råder god två-vägskommunikation.
  • Ledningen visar uppskattning, belöning och bekräftelse för ett gott arbete och uppnådda mål.
  • Det finns möjligheter att avancera.
  • Medarbetarna erbjuds flexibla arbetstider och semestermöjligheter.

En stor investering till låg kostnad

Den goda nyheten för dig som småföretagare, är att du kan implementera dessa fem faktorer utan att de kostar dig mycket pengar. Till skillnad från stora företag så kan du erbjuda alla dessa utan någon som helst byråkrati som saktar ner processen.

Den enda faktorn som skulle kunna kosta dig några pengar är belöning men det går att lösa. Låt oss anta att din säljgrupp får 20% bonus när de ökar försäljningen med 50%. Du kan då betala denna bonus med ett stort leende på läpparna eftersom både du och personalen tjänar på det.

Ett annat exempel kan vara en kund som skriver en god recension om din produkt. Ge då kunden en belöning, t ex en värdecheck eller något annat som kunden värdesätter. Belöna alla, vare sig det är medarbetare eller kunder, när de gör något extraordinärt och bidrar till ditt företags tillväxt. Se bara till att belöningssystemet är lätt att förstå för alla parter. Ett krångligt bonussystem kan få motsatt effekt som skapar misstro och missförstånd.

Rekryteringen utmanande men samtidigt avgörande

Många ser rekryteringsprocessen som en jobbig arbetsuppgift. De ser den som något som de klämmer in mellan andra viktigare arbetsuppgifter. Jag hörde en arbetsgivare säga: ”Jag orkar inte med någon rekrytering. Det känns som att jag måste kyssa många grodor innan jag hittar den rätte.” En annan uttryckte det så här: ”Jag orkar inte slösa min tid på meningslösa intervjuer, det finns ändå inga kompetenta personer i min stad”.

Många företagare investerar dessvärre fler timmar på att göra kostnadskalkyler för inköp av en kopieringsmaskin samtidigt som de nedprioriterar en personalrekrytering. Många väntar också för länge med nyrekrytering tills att behovet är så stort att desperation lätt uppstår. En annons tas fram, 50 svarar, tre intervjuas och en ny person anställs utan någon djupare analys av vilken person eller kompetens som verkligen skulle lyfta företaget.

Vi behöver komma ihåg att en anställning inte är en engångshändelse som ska stökas över så fort personalbrist uppstår. Rekrytering är något som vi behöver ha i åtanke varje dag. Att anställa rätt person är vårt primära jobb.

Relaterad läsning: Att rekrytera rätt personer är bland det svåraste som finns som företagare

Entreprenörer som inspirerar

Vissa företagare ser dock på saken med nyktra ögon. En person jag känner har tryckt upp visitkort med bilden av en örn och hennes kontaktuppgifter. Så fort hon träffar någon som hon bedömer vara en ”vinnare” så ger hon denne ett visitkort för att de ska hålla kontakten.

När vi besöker Arbetsförmedlingens mässa berättar hon:

”Jag bygger relationer med olika personer. I många fall leder dessa relationer till långsiktiga samarbeten och i några andra har jag anställt personen ifråga. Min hemlighet är att jag alltid är ute efter talanger som kan lyfta mitt företag till nästa nivå. Jag är nog långsam i mina rekryteringar men snabb med att avsluta personer som inte passar in. Jag har byggt många goda relationer med väldigt intressanta kandidater som arbetar i andra företag. Jag har redan utvärderat dem under den tiden som vi har känt varandra. När det finns en ledig tjänst hos mig så kontaktar jag dem för en anställning. Vi har då oftast bara en intervju för att prata om företagets mål och värderingar då dessa är kritiska för att anställningen ska fungera. Jag vet att vissa tycker att min rekryteringsprocess är väldigt kort men de ser nog inte allt förarbete jag gjort där jag lärt känna kandidaten.”

Avslutningsvis tio tips för tillväxt:

  • Var genuint intresserad av andra människor.
  • Bygg långsiktiga relationer med vinnarkandidater.
  • Se rekrytering som din främsta arbetsuppgift.
  • Ha en tydlig vision som medarbetaren förstår och kan relatera till.
  • Visa uppskattning för dina nuvarande och blivande medarbetare.
  • Skapa en arbetsmiljö som attraherar de kandidater du vill ha.
  • Belöna ett gott arbete och uppnådda mål.
  • Ha flexibla arbetstider.
  • Se till att dina vinnare kan avancera.
  • Kom ihåg att ditt företags viktigaste tillgång är din personal.

Nyföretagandet minskar, konkurserna ökar, kronan försvagas – är lågkonjunkturen på väg?

$
0
0
Nyföretagandet minskar, konkurserna ökar, kronan försvagas – är lågkonjunkturen på väg?

För fjärde månaden i rad ökar antalet konkurser samtidigt som nyföretagandet minskar. Under september startade 7,8 procent färre företag, medan konkurserna ökade med 13 procent jämfört med samma månad i fjol. Står lågkonjunkturen och knackar på dörren, frågar sig juristen och debattören John Knutsson.

Redan i mars minskade antalet nyregistrerade företag med 20 % och trenden har fortsatt fram tills nu. På konkurssidan ser det också mörkt ut där antalet i augusti ökade med 42 % jämfört med föregående år. Samtidigt har den svenska kronan i sommar nått sin lägsta nivå sedan 2009. Detta kan vägas mot att finansministern sagt att ”Sveriges ekonomi går som en Tesla”.

Sveriges förra finansminister Anders Borg menar på att Sverige kommer drabbas hårt vid nästa lågkonjunktur och att denna är att vänta inom några år.

Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe skriver följande i ett pressmeddelande:

”September förstärker det trendbrott som vi noterat sedan juni. Konkurserna ökar rejält i hela landet och det är dessutom några riktigt stora företag som gått i konkurs även denna månad. Utvecklingen är oroväckande”.

Goldman Sachs varnar för svensk valuta

Köp inte svenska kronan, varnade Goldman Sachs i september. Dagens Industri inleder sin artikel med ”En duvaktig Riksbank gör att investerare bör hålla sig borta från den svenska kronan.”

Omvärlden varnas alltså just nu för den svenska valutan, dvs. från att investera i Sverige.

Motsägelsefulla bilder målas upp

Ekonomen Tino Sanandaji, skrev häromdagen i Dagens Industri:

”I den mån som ekonomin nämns är bilden motsägelsefull. När man frågar Magdalena Andersson är ekonomin urstark, medan Göran Persson tror på en nedgång och Anders Borg varnar för en finansiell härdsmälta.”

Vem ska man tro på?

Det finns ett känt ordspråk – av frukten ska du lära känna trädet. Just nu håller svensk frukt på att tappa sin sötma. Tino skriver att ett centralt problem i Sverige är den privata skuldsättningen. Det leder oss givetvis till Riksbanken och deras utlåningsräntor.

Jag har tidigare varnat om att allt inte står rätt till

Går svensk ekonomi verkligen bra när rekordmånga företag samtidigt går i konkurs?

Konkurser leder till enorma förluster för samhället och den enskilde företagaren

Den svenska kronan rasar men svenska medborgare reagerar inte

Så klarar du dig i en lågkonjunktur

Det finns inte så mycket vi kan göra angående en lågkonjunktur, men vi kan se till att vara förberedda och stärka företaget.

Här är några vassa texter som trots sin ålder fortfarande är lika aktuella:

Starta eget? Så undviker du ekonomisk krasch på en minut

$
0
0
Starta eget? Så undviker du ekonomisk krasch på en minut

Den här texten tar ungefär 60 sekunder att läsa. Tänker du starta eget är det en väl investerad minut. Här listar vi fem punkter som hjälper dig att avgöra om företaget kommer att bli en succé eller innebära ekonomisk katastrof. Har du bråttom – hoppa direkt till punkt 5.

1. Varför vill du starta eget?

Är det frihet, ofrivillig arbetslöshet, drömmen om pengar eller kanske att hjälpa mänskligheten som får dig att vilja starta eget? Om du tydliggör varför du vill starta eget kan du motivera dig själv när det blir motigt (jo, det blir det). Och ett tydligt mål gör det lättare att se de många obetalda arbetstimmarna som en god investering.

2. Hur bra är din affärsidé?

Okej, så du vill verkligen starta. Våga fråga andra vad de tycker om din affärsidé. Är den genial – eller passar den bättre som hobbyprojekt? Går den att förbättra? Vettiga personer att fråga kan vara potentiella kunder eller någon som befinner sig i samma bransch – välj inte din mest konflikträdda vän eller curlande förälder.

3. Hur ser konkurrensen ut?

Din idé kanske är oemotståndlig, men om tre andra i kvarteret har samma tanke kommer inte kunderna att välja er alla. Undersök hur konkurrensen ser ut. Kanske kan du skruva din idé en aning så att den särskiljer sig från konkurrenternas? Eller är det bättre att hitta på något helt annat?

4. Gör en affärsplan!

Du tror fortfarande på din idé? Då är det dags att skriva en affärsplan – och se om den håller. Det finns mängder av mallar på nätet, men i en enkel variant beskriver du affärsidén, vilka kunderna är, hur du ska nå dem och hur företaget ska bli få in pengar. Gör en budget, håller den? Med detta på skrivbordet kan du lättare avgöra om företagsplanerna ska genomföras eller hamna i byrålådan.

5. A-kassa – ekonomisk trygghet om pengarna inte strömmar in

Vad gör du om inkomsterna trots allt uteblir? Eller om en oväntad uppstickare etablerar sig och tar alla dina kunder? Är du ansluten till SMÅA, a-kassan för företagare, så kan du få ekonomisk ersättning om du inte längre kan försörja dig genom ditt företag. A-kassa ger dig 80 procent av lönen upp till 25 025 kr/månad och lägger du till en inkomstförsäkring kan du säkra upp till 80 000 kr/månad. Även familjemedlemmar som jobbar i företaget kan ansluta sig till SMÅA.

Du behöver ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader och uppfylla villkoren för att få inkomstrelaterad ersättning. Går du direkt från en anställning till eget företag finns något som kallas 24-månadersregeln. Den innebär att a-kassan kan räkna ersättningen på din tidigare lön istället för ditt företag, om du måste lägga ner företaget inom 24 månader från starten.

Anslut dig till SMÅA nu. Och lycka till med ditt nya företag.


Intrum Stockholm Open fyller 50 år och det vill de fira tillsammans med oss och dig!

$
0
0
Intrum Stockholm Open fyller 50 år och det vill de fira tillsammans med oss och dig!

Vår samarbetspartner Intrum bjuder in till en inspirerande eftermiddag och kväll i tennisens tecken. Välkommen på tennisfest, tisdagen den 16 oktober!

Kom och mingla, få inspiration och träffa många andra företagare under avslappnade former

i Kungliga tennishallen. Vi börjar med att lyssna på tre spännande personer, Alexander Pärleros, grundare av Framgångspodden, Susanne Najafi, utsedd till en av Näringslivets Mäktigaste Kvinnor av Veckans Affärer och Anna Bennich Karlstedt, psykolog och nominerad till Årets talare 2017.

Tre personligheter, tre infallsvinklar på hur du kan tänka och handla för att lyckas både som företagare och som människa. Efter att ha lyssnat på de klokheter våra talare förmedlade fortsätter vi med mingel, mat och bubbel med härliga människor och tennis i världsklass.

Programmet startar 15.00.

Hjärtligt välkommen!

Läs mer och anmäl dig här: Intrum och Företagande

P.S Inbjudan är personlig, men du är varmt välkommen att ta med dig en kollega eller vän. Sista anmälningsdag är den 10 oktober och antalet platser är begränsat.

Hyreskontrakt, mall uthyrning av egen bostad

$
0
0

Hyresavtal mall uthyrning bostad

Denna mall gäller när du är hyresvärd, alltså inte i den situation när ett andrahandskontrakt skall upprättas. Man skulle kunna tänka sig att du alltid kan använda ett förstahandskontrakt men om du exempelvis hyr ut rum i din villa så gäller lag (2012:978). Då använder du denna mall.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Här hittar du hyresavtal för bostad, förstahandskontrakt och andrahandskontrakt.

Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad kan dock inte bli tillämpligt för det andra rummet du hyr ut. Det följer av lagens 1 § som stadgar följande: ”Om fler än en lägenhet upplåts, gäller lagen endast den första upplåtelsen.” För övriga rum du hyr ut i din villa måste du därför använda dig av ett förstahandskontrakt.

Viktigt att nämna här är att lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad har andra regler gällande uppsägning än 12 kap jordabalken (som i dagligt tal kallas hyreslagen). Observera också att när du använder vårt avtal för uthyrning av egen bostad så gäller 12 kap jordabalken (hyreslagen) om inte något föreskrivs i lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad. Vidare skall du vara uppmärksam på att i övrigt gäller att villkor som strider mot 12 kap jordabalken är utan verkan mot hyresgästen.

Vissa bestämmelser som vi tycker bör finnas direkt i hyreskontraktet som härrör från 12 kap jordabalken har vi infört i denna mall, likaså uppsägningsreglerna i 3 § lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad, som är unika för den lagen. Där finns även en del andra situationer som kan uppkomma i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Oftast finns svaren till lösningen av dessa situationer i hyreslagen, kommentarer till hyreslagen och den omfattande praxis som har utvecklats genom Hyresnämnden.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Jordbruksarrende mall

$
0
0

Jordbruksarrende mall

Det finns 4 typer av arrenden – jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende och lägenhetsarrende. Den mall som vi behandlar här kallas – jordbruksarrende.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Vad är ett jordbruksarrende?

En skriftlig upplåtelse av jord räknas som jordbruksarrende när jorden upplåts till brukande mot ersättning. Avsikten med upplåtelsen ska vara att jorden ska användas enligt de metoder som kännetecknar jordbruket som näring. Både en upplåtelse av åkermark och en upplåtelse av betesmark räknas som jordbruksarrende.

Gårdsarrende eller sidoarrende?

Traditionellt skiljer man på sidoarrende och gårdsarrende, men benämningarna används inte i lagtexten. Skillnaden mellan gårdsarrende och sidoarrende är att det vid upplåtelse av gårdsarrende ingår en bostad för arrendatorn.

Regleringen kring jordbruksarrende

Reglerna för jordbruksarrende är huvudsakligen tvingande. Om parterna avtalar i strid med en tvingande bestämmelse måste jordägaren ändå rätta sig efter lagbestämmelsen. Arrendatorn däremot kan välja mellan lagbestämmelsen och avtalsvillkoret. Om parterna är överens om en avvikelse, och arrendenämnden godkänner denna - ger dispens - kan vissa av de tvingande lagreglerna sättas ur spel.

I vår avtalsmall har vi följt de regler som är tvingande i jordabalken för jordbruksarrende samt gällande de regler där det råder avtalsfrihet försökt åstadkomma balanserade klausuler mellan parterna eller klausuler som vi tycker är rimliga.

I särskilda situationer har vi valt att inte lyfta fram de tvingande lagregleringarna i avtalsmallen. Skulle en situation uppkomma som inte specifikt regleras i avtalet skall ni därför läsa igenom lagtexten i jordabalken som berör jordbruksarrende, eller kontakta jurist.

Obs! Ni ska vara väldigt försiktiga med att ändra på bestämmelser i avtalet om ni inte är säkra på att klausulen i fråga inte anses vara en tvingande regel enligt jordabalken. Kontakta jurist om ni är osäkra.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Kommissionsavtal mall

$
0
0

Kommissionsavtal mall

Kommissionsavtal är ett avtal om kommission. Avtalsförhållande som omfattas av kommissionslagen är då en part åtar sig att: på uppdrag - sälja eller köpa - lös egendom - i eget namn – för den andre partens räkning. Uppdrag som omfattas av kommissionslagen är sådana då kommissionären har hand om försäljning och/eller köp för kommittentens räkning. Om uppdraget går ut på att kommissionären ska sälja någonting kallas det för försäljningskommission och om kommissionären ska köpa någonting för kommittentens räkning kallas det för inköpskommission.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Kommissionsavtalets parter

Parterna i ett kommissionsavtal benämns kommittent och kommissionär, varav kommittenten är huvudmannen och kommissionären är mellanmannen. Den som har åtagit sig uppdraget kallas kommissionär. Den för vars räkning försäljningen eller köpet ska ske kallas kommittent. Om uppdraget dock faller inom området för en av kommissionären bedriven näringsverksamhet, kallas kommissionären handelskommissionär.

Kommission har en tvådelad struktur av vilken avtal mellan kommittent och kommissionär kallas för kommissionsavtal eller uppdragsavtal och är det avtal som omfattas av kommissionslagen. Avtal mellan kommissionär och tredje man kallas för kommissionärsavtal eller köpeavtal. Det avtal du här kan ladda ner är avtalet mellan kommittenten och kommissionären, kommissionsavtalet.

Kommissionsavtalets juridiska grund

Vårt kommissionsavtal är till stora delar byggt på kommissionslagen (2009:865). Ni kan göra om vårt kommissionsavtal enligt de villkor som behagar er, såvida det inte stadgas uttryckligen i kommissionslagen i ifrågavarande område att ni inte får stipulera villkor mellan er som i jämförelse med kommissionslagen är till nackdel för kommissionären. Se vidare i 2 § kommissionslagen vad som gäller om kommittenten är konsument och kommissionären är handelskommissionär.

Vårt kommissionsavtal är utformat i enlighet med kommissionslagen. Vissa specifika bestämmelser finns dock i kommissionslagen gällande vissa situationer som vi inte har tagit med i detta kommissionsavtal. Ni har dock avtalsfrihet att utforma egna bestämmelser inom dessa områden, med de begränsningar som anges inom vissa områden och i vissa relationer i kommissionslagen. 

Vad är ett kommissionsavtal?

I 1 § kommissionslagen anges kraven för lagens tillämplighet. Avtalsförhållande som omfattas av kommissionslagen är då en part åtar sig att:
- på uppdrag - sälja eller köpa - lös egendom - i eget namn - för den andre partens räkning.

Uppdrag som omfattas av kommissionslagen är sådana då kommissionären har hand om försäljning och/eller köp för kommittentens räkning. Om uppdraget går ut på att kommissionären ska sälja någonting kallas det för försäljningskommission och om kommissionären ska köpa någonting för kommittentens räkning kallas det för inköpskommission.

Egendom som omfattas av kommissionslagen är lös egendom. Inom lagens tillämpningsområde ryms således många olika typer av egendom såsom lösöre, finansiella instrument om de är registrerade och nyttjanderätter till fast egendom. Motsatsen till lös egendom det vill säga fast egendom omfattas inte av kommissionslagen. Fast egendom är jord och fastighetstillbehör enligt 1 kap 1 § och 2 kap 1 § jordabalken.

Förutsättningen att mellanmannen ska handla i eget namn är inte beroende av om tredje man har vetskap om det bakomliggande kommissionsavtalet eller inte. Det viktiga är att tredje man har vetskap om att denne ska vända sig till kommissionären i anledning av kommissionärsavtalet.

Kommissionsavtalet – formell benämning och dess substans

I granskningen av om uppdraget företagits för kommittentens räkning är utgångspunkten huruvida huvudmannen har ett verkligt intresse i avtalet mellan tredje man och kommissionären. Parternas benämning på avtalet har ingen självständig betydelse, men kan utgöra tolkningsdata vid bedömning av avtalet. Väljer parterna däremot att inte kalla avtalet kommission men sedan åberopar att ett sådant är för handen, anses det vara svårt att bedöma avtalet som ett kommissionsavtal.

Lagstiftaren har emellertid lämnat till rättstillämparen att bedöma huruvida det enskilda mellanmansförhållandet är ett verkligt kommissionsavtal, vilket innebär en granskning av parternas syfte med avtalet och samtliga omständigheter. Väsentligt för avtalsbedömningen är parternas rättigheter och skyldigheter, likaså läggs vikt vid resultatintresse, returrätt och returrisk.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Konsultavtal mall

$
0
0

Konsultavtal mall

Konsultavtal, även benämnt uppdragsavtal, är ett avtal för utförande av visst arbete mellan en uppdragsgivare/beställare och konsulten/uppdragstagaren. I vissa situationer är samarbetsavtal det som är mer lämpligt eller passande i affärsrelationen. Du kan läsa mer om samarbetsavtal här.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

I ett konsultavtal regleras uppdraget och tillhörande frågor, rapportering, konsultens och uppdragsgivarens ansvar, betalningsplan, fakturering, ersättningsform, avtalstid och i det sammanhanget uppsägningstid, vem som äger s.k. immateriella rättigheter (arbetsresultat), sekretess, på vilka grunder avtalet kan hävas, ansvar för s.k. underleverantörer samt sedvanliga bestämmelser i avtal såsom force majeure, konkurrens, överlåtelse av avtalet, tvist och ändringar av avtalet.

Till detta konsultavtal finns hänvisning till en del bilagor vilka är: tidsplan, rapportering, betalningsplan, konsultens rätt till förmåner och ersättning utöver lönearvode, särskild överenskommelse om äganderätt/nyttjanderätt till arbetsresultat, bilaga om konkurrens. I övrigt skall ni fylla i överallt där X anges.

Denna mall ingår i Företagarpaketet tillsammans med +40 mallar, juridisk rådgivning, m.m.

Läs mer och beställ Företagarpaketet här

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live