Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Med medborgerligt inflytande kan samhället förändras med folkets egen kraft

$
0
0
John Knutsson - jurist, entreprenör och samhällsdebattör

Vår tids stora myt är demokratin. Det är ingen överdrift att säga att demokrati har blivit en religion – en modern, sekulär, religion. Det som kännetecknar en demokrati är att ”folket” bestämmer hur samhället borde organiseras. Den möjligheten har du i Sverige enbart en gång vart fjärde år.

Demokrati är ett kollektivistiskt system. Den grundläggande och bakomliggande idén är att det är önskvärt och korrekt att alla viktiga beslut om samhällets fysiska, sociala och ekonomiska organisation tas av kollektivet, folket. Och folket ger sina representanter i parlamenten – det vill säga staten – befogenhet att ta dessa beslut åt dem.

Röstning är en illusion om inflytande i utbyte mot förlust av frihet. Varje år tar den svenska staten många tusentals beslut. För dem som kan göra vad de vill utan att rådfråga dig har din enda röst överhuvudtaget ingen som helst mätbar inverkan på något beslut. 99,9999 procent av väljarkåren bestämmer vilket land Du skall leva i. Du skulle ha mycket mer inflytande om du fick göra dina egna val, till exempel om du fick bestämma själv vad du skulle spendera dina pengar på utan att först vara tvungen att betala hälften av din inkomst till staten i form av diverse skatter.

Ett val du inte gör men betalar dyrt för genom skattemedel är sjukvården. I USA kan du med en privat sjukförsäkring för exempelvis 65 dollar i månaden få en gallblåsa (som leder till enorma kramper vid dysfunktion få den bortopererad efter 2 veckor. I Sverige - 2 år). Hade Sverige haft folkomröstning om sjukvården idag, dvs. tillämpat direkt demokrati istället för indirekt representation genom politikerna, hade det säkert blivit en jämn kamp. Till din fördel! För politikerna hade förstått att de inte kan slösa bort statens skattemedel på fel områden, för då blir det medborgerlig strid.

Givetvis uppmuntrar den styrande eliten, bland annat svenska politiker, kontinuerligt folk att rösta. De försäkrar alltid att folk, då de röstar, faktiskt har något att säga till om beträffande statens politik. Det vet vi alla om, att det har vi inte i Sverige. De flesta medborgare saknar egentligen en faktisk röst. Samtidigt tillber många av oss vår styrande elit som om vi hade smält ner guld och skapat en stor guldkalv som vi alla bockar och bugar framför. Men väljarna känner givetvis inte alltid förtroende för politikerna, långt ifrån.

Ökad misstro mot politiker

Väljares misstro mot politiker har mätts vid varje val sedan 1968. Ett urval personer har fått ta ställning till det här påståendet: ”Partierna är bara intresserade av folks röster men inte deras åsikter”. 1968 var det 55 procent som inte höll med om det påståendet. Då var Tage Erlander statsminister, som byggde ”det svenska folkhemmet”. Sedan Olof Palme tillträdde som statsminister (1969) minskade dock förtroendet stadigt. 1976 hade förtroendet sjunkit till 46 %. Under den ekonomiska krisen på 90-talet dyker förtroendet ända ner till 23 % 1998. Ekonomin återhämtar sig dock och då ökar förtroendet för politikerna igen. 2010 nåddes 44 % på förtroendebarometern. Men från 2010 visar ny forskning att förtroendet återigen minskar. Det politiska intresset idag (av förståeliga skäl med tanke på den turbulens vi har haft i invandringspolitiken) är dock på den högsta nivån sedan 1986 (då Olof Palme blev skjuten). Källa: SVT.

SVT går i ovan klipp inte in på hur det faktiskt ser ut idag. 2010 hade endast 22 % förtroende för de politiska partierna, år 2017 var den siffran nere på 15 %. Källa: VF. Av alla samhällsinstitutioner är de politiska partierna i botten av listan, 17 % hade förtroende för de politiska partierna 2018 jämfört med de som var högst upp: Universitetet 65 %, Polisen 65 % och domstolarna 60 %. Källa: Medieakademien. För att förtroendet ska öka för svensk politik i framtiden är en viktig väg väsentligt ökat medborgarinflytande.

(Artikeln fortsätter längre ner)

Annons

Medborgerlig samling

Fler folkomröstningar ökar ditt inflytande

I en demokrati styr majoriteten över minoriteten. Om du råkar tillhöra förlorarsidan i valet måste du ändå dansa efter segrarens pipa. För att rättfärdiga det representativa systemet i en indirekt demokrati som i Sverige hävdas det att a) det skulle vara opraktiskt att hålla folkomröstningar gällande alla de beslut som regeringen måste ta varje dag och att b) folk inte har tillräckligt med expertis för att klara av att fatta beslut om alla de komplexa frågorna.

Svenska politiker har ytterst sällan haft folkomröstningar och då oftast för att de misstänker att det gynnar deras intressen - dvs. folkomröstning om rusdrycksförbud 1922, högertrafik 1955, tjänstepension 1957, kärnkraft 1980, medlemskap i EU 1994 och EMU 2003 Källa: Regeringen. Räknar man bort det korta tidsintervallet mellan 1955 och 1957 har svenskarna medborgarinflytande ungefär vart 20:e år (19,75 år medeltal). Källa: Regeringen. I Schweiz har man haft 180 folkomröstningar sedan 1874, 78 av dem har drivits igenom av folket. Källa: weforum.org

Missa inte: Svensk demokrati har lett till korrumperade politiker – Schweiz demokrati är ett föredöme

Att lägga ner en slant på medborgarinflytande är ovärderligt i en demokrati, vad ska man annars med demokrati till? Att anse att medborgarna inte har kompetens att besluta vad som är bäst för dem i vissa basala frågor är direkt nedlåtande mot samhällsmedborgarna och borde i symbolpolitikens land Sverige, vara fjärran. Ett exempel på ett område där folkomröstning hade kunnat ordnas men som aldrig kommer godkännas av exempelvis sittande regering är böneutrop. Av de svenska väljarna vill 60 % se ett förbud (bland alliansens väljare likaledes 60 %). Men ungefär lika många är för och emot hos rödgröna väljare. Oavsett skulle den sittande regeringen aldrig låta folket bestämma genom en folkomröstning. Källa: SVT

Korruption nästintill oundvikligt med dagens system

Det är inte ”folkets vilja” utan politikers vilja – påhejad av grupper av professionella lobbyister, intressegrupper och aktivister – som råder i en demokrati som Sverige. Antalet lobbyister, professionella påtryckare, har ökat på 20 år från 100 till 700–800 (en kartläggning av Dagens Samhälle för fem år sedan, säkert värre idag). Lobbyisternas huvudsakliga uppgift: att påverka 1500 heltidspolitikers beslut i stat, landsting och kommuner. Du kan ju fundera över själv om korruption kan uppstå? Missförstå inte definitionen av korruption - ”missbruk av förtroendeställning till egen vinning”. Källa: NE. Du kan sedan fundera över om politikerna fattar beslut utifrån egen vinning - framtida maktpositioner, höjda arvoden/löner/bonusar och fundera över hur deras motiv balanseras i förhållande till Din vinning.

Det är inte vanliga medborgare som har samma intressen som dig som är lobbyister. Bland Sveriges mäktigaste påtryckare har de flesta kopplingar till politiska partier och 37 % av alla som lämnar riksdagen och regeringskansliet jobbar idag med att påverka politiker och andra makthavare. Källa: SVT. Man kan se svenska politiker som en adel, som fortsätter att befästa sin makt över samhällsmedborgarna livet ut, dock bakom ridån.

En journalistkår sponsrad av de styrande

De styrande statsmakterna försöker också på olika sätt förstärka sin makt genom att lägga fokus på journalistiken. Medierna är en väldigt stark intressegrupp som till stor del styrs av politikerna. Nu ligger en proposition ute på att förstärka presstödet ytterligare. Presstödet ska höjas med 55 miljoner kr för 2019 och 110 miljoner kr från och med 2020. Det totala anslaget för press- och mediestöd blir 622 miljoner kr 2019 och 677 miljoner kr från 2020. Källa: Regeringen. Det närmar sig alltså stegvis en miljard.

Huvuddelen av det direkta presstödet går till tidningar som har kopplingar till riksdagspartier. Att tidningar med kopplingar till politiska partier får bidrag för sin verksamhet gör att vissa kallar presstödet för ett slags indirekt partistöd. Källa: DN, blog.svd, Resume

Den ofantliga sektorn

Fundera också över Sveriges enorma offentliga sektor och alla typer av organisationer som skapats genom staten. Sverige har i internationell jämförelse en stor offentlig sektor, 459 myndigheter närmare bestämt, vilket avspeglas i ett relativt högt skatteuttag som krävs för att finansiera de offentliga åtagandena. Den offentliga sektorn finansieras till största del av skatter och motsvarar nära hälften av Sveriges bruttonationalprodukt i rena kostnader. Källa: Ekonomifakta. Denna kakan som medborgarna finansierar genom sina skattebetalningar, livnär sig sedan en stor andel av politikerna på livet ut genom olika typer av utredningsuppdrag för staten eller förvaltnings-/chefsuppdrag i de statliga myndigheterna, se exempelvis Fredrik Reinfeldt som är ordförande för ”Trygghetskommissionen” eller Dan Eliasson (tidigare socialdemokratisk statssekreterare) som är generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Lika vanligt är det att toppolitiker blir heta namn i näringslivet. Källa: SVD. Det är här du har en stor del av de svenska politikernas incitament, den framtida karriären. Det handlar inte om Dig, i vart fall inte enbart om dig.

Verklig frihet är rätten att kunna välja att inte delta i systemet och rätten att inte tvingas betala för det. Som konsument är du inte fri om du tvingas välja mellan olika teveapparater, oavsett hur många olika märken det rör sig om. Du är endast fri om du även kan välja att inte köpa en teve. I en demokrati måste du köpa det som majoriteten har valt – oavsett om du gillar det eller inte. Sverige funkar just nu som en kollektiv massiv likriktning. Staten bestämmer över vem som ska bo i ditt område, vilken vård och omsorg du ska ha, vilken skolgång dina barn ska ha, hur effektiv polisen ska vara på din ort, staten bestämmer vem du ska betala för och för vilka syften, staten ”förvarar” din pension.

Utan krav på ansvar

Hade det inte varit bättre att du bodde i en kommun som bestämde allt detta själv och fördelade samt hushållde med resurserna, dina skattepengar, utifrån respektive kommuns värderingar och tankesätt? Då hade du kunnat välja en kommun som överensstämmer med dina värderingar. Likaså hade du säkert önskat att din närmaste omgivning skulle ha egen lagstiftning inom en rad områden, såsom för mord, våldtäkt och rån. Så fungerar det i Schweiz. Så fungerar det i USA. I Schweiz har man olika lagar i de 26 kantonerna (om du skulle stycka upp Sverige på samma sätt, skulle vi kunna ha olika lagar länsvis. Det finns 21 län i Sverige). Se min krönika om Schweiz. I USA har tom ett county egna lagar inom vissa områden som skiljer sig från lagarna i ett annat county. Det finns 3142 counties i USA.

Politikerna administrerar de ”offentliga” tillgångarna. De äger dem inte själva så de behöver inte hushålla med dem. Tvärtom har de alla incitament att spendera så mycket som möjligt så att de kan hyllas för det de gör och lämna räkningarna till sina efterföljare. Trots allt behöver de göra väljarna nöjda. Det är viktigare för dem än vad som är i landets långsiktiga intresse.

Behöver jag tala om för er att politikerna inte har gjort vad som ligger i det långsiktiga intresset för Sveriges ekonomi, svenskarnas trygghet och välfärd och så vidare? De negativa långsiktiga effekterna för landet och dess invånare är inte viktigt för en politiker, de tillhör nästa mandatperiod när politikern har gått vidare och belönats med jobb inom den svällande offentliga sektorn eller annars blivit rekryterad inom näringslivet.

Din makt, din frihet

Den Schweizisk-franske upplysningsfilosofen Jean-Jacques Rousseau sa en gång: ”Människans frihet består inte i att hon kan göra vad hon vill. Däremot i att hon inte är tvungen att göra det hon inte vill”. Det bör vara varje medborgares ledord. Vi bör ta tillbaka makten till folket och forma den landsände och stad som vi bor i. Vi har haft en liten testversion i Sverige en gång i tiden av att ha olika lagar i olika landskap, de s.k. landskapslagarna. Idag har det statliga toppstyret gått för långt och håller på att sänka medborgarna själva. Snart kan inte ens skatteintäkterna bära landet längre och många områden har totalt fallerat. En modern version av landskapslagar där medborgarna återfår sin frihet, är framtiden, inte tvärtom - ökad centraliserad makt till ett fåtal personer som lever sitt liv långt från den vanlige samhällsmedborgaren och ofta inte ens har haft ett vanligt arbete.

Sverige måste i framtiden ta bort makten från institutioner som EU och decentralisera makten inom landet för att således öka medborgarnas egen självbestämmanderätt och frihet. Detta kommer gynna landets företagande och medborgarna i allmänhet då alla kan leva det liv under de omständigheter och betingelser som är i överensstämmelse med deras värderingar och därmed förenat med deras positiva drivkrafter och framåtskridande på livets alla områden, såväl inom familjebildning som incitament till sitt arbete.

Man kan forma ett sådant samhälle med den klassiska liberalismens idéer, som en gång var civilisationens vagga. Som ideologi har liberalismen sin rot i de humanistiska tankar som uppstod under renässansen för att utmana den makt som kyrkan hade vid den tiden. De riktigt liberala rörelserna har sin egentliga början under upplysningstiden med franska filosofer, Whig-partiet i England och de amerikanska koloniernas självständighetskamp. Dessa motsatte sig en absolut kungamakt, merkantilism och kyrkligt maktinflytande. De formulerade koncepten om individens rättigheter samt betydelsen av självbestämmelse genom valda representanter.

Vi behöver återigen revolutionera vårt lands konstitution.

John Knutsson


Sveriges iGaming-bransch ser ljus ut

$
0
0
Sveriges iGaming-bransch ser ljus ut

Sverige är inte bara framgångsrikt när det gäller datorspel utan här huserar även några av världens största casinospelsutvecklare. NetEnt och Evolution Gaming är två Stockholmsbaserade-exempel som går i spetsen just och breder ut sig över olika marknader internationellt.

Det är både förändringar internationellt och på hemmaplan som gör att Sveriges iGaming-bransch växer starkt just nu. På hemmaplan har den omreglerade svenska spelmarknaden lett till att statens monopol har släppt, detta på begäran efter att EU har påpekat att den fria marknaden måste gälla alla medlemsländer. Sverige därför måste tillåta andra spelaktörer än Svenska Spel. Evolution Gaming är världens största live casino-leverantör som nu har tecknat ett live casino-avtal med Svenska Spel som startar vid årsskiftet, men hur stor denna order är oklart i nuläget. Samtidigt har företaget också tecknat ett avtal med Ocean Resort Casino i Atlantic City i USA, och fortsätter att förhandla med fler kasinon.

Likaså NetEnt, ett av världens största casinospelsföretag inom slotspel och live casino-spel, breder sig in på den amerikanska marknaden. Redan 2014 så tecknade NetEnt ett avtal med världens största pokerbolag att lansera deras tjänster inom live casinospel såsom blackjack, baccarat, slotspel osv på den amerikanska sidan Full Tilt. Och eftersom de största aktörerna är börsnoterade menar vissa till och med att företag såsom NetEnt kan vara det nya H&M. Så vad är det som gör svenska IT-entreprenörer inom iGaming så attraktiva?

Stor IT-kompetens

En av de största anledningarna är att Sverige har en stor IT-kompetens när det kommer till att utveckla teknik, programmeringsteknik, men även dataspel med bolag som idag har köpts upp av flera stora IT-företag såsom Microsoft. Att det dessutom finns mycket kompetens inom mobilutveckling gör det till en oslagbar kombination sett till den konkurrens som finns i Europa för tillfället. Flera av dagens stora aktörer inom iGaming-branschen startades av några få entreprenörer som inom några få år kunde skala upp verksamheten snabbt. Nätkasino-ägarna Betsson och LeoVegas är sådana exempel som var snabbt ute med att utnyttja mobilens genomslagskraft för kasinoverksamhet. Thunderkick och Elk Studios är två andra spelföretag som har nyligen tagit sig in i branschen med några få entreprenörer från start som idag redan är hypade företag.

Hur kommer den svenska omregleringen att påverka?

Med start nästa år kommer den nya omregleringen av de svenska spelmarknaden att kicka igång. Redan under andra halvan av 2018 måste spelbolag därför ansöka dels om en svensk spellicens och dels vara beredda att vid årsskiftet betala svensk skatt på 18 procent om de vill fortsätta vända sig till svenska spelare. För den svenska iGaming-branschen kommer det här alltså betyda att vissa mindre nätcasinoföretag som har en tajt vinstmarginal kommer att gå under med den högre skatten än vad de är vana vid i länder såsom Malta, där de flesta huserar sina skattepliktiga adresser. Det kan också hända att de blir uppköpta och hamnar i en kasino-portfolio hos ett större spelbolag. För casinospelsföretag såsom NetEnt och Evolution Gaming kommer det att innebära ett visst bortfall i vinsten men eftersom det största kassaflödet kommer från andra länder än Sverige så kommer det inte att bli en så stor påverkan långsiktigt sett.

Han brinner för digital marknadsföring

$
0
0
Henrik Hallgren, IT-konsultchef på Redpill Linpro i Göteborg

Henrik Hallgren, IT-konsultchef på Redpill Linpro i Göteborg, brinner för digital marknadsföring. Såsom att testa nya media eller tipsa kunder om hur de kan göra för att skapa kundklubbar.

Dessutom samarbetar han mycket med sina kunder. Exempelvis har han förmått dem att berätta om Redpills IT-lösningar i tre olika filmer samt föreläsa på ett seminarium. I framtiden tror han att den typen av samarbeten kommer att bli vanligare: ”Istället för att man är leverantör eller kund, jobbar man tillsammans för att bygga en bra lösning för sina gemensamma kunder.” Projektledaren på företaget har trots allt oftast interna kunder som tjänsten ska levereras till.

Andra som också vill få med sig kunderna på liknande samarbeten, rekommenderar han att vara överens om villkoren innan ni gör filmen eller arrangerar seminariet. Annars kan det komma ovälkomna överraskningar såsom krav på support under ett helt år.

Om den blivande samarbetspartnern tillhör den offentliga sektorn, är det är bra att ta diskussionen ett varv till efter att ni kommit överens, eftersom deras jurist förmodligen har synpunkter.

Andra utmaningar med att samarbeta med sina kunder kring marknadsföring är till exempel att du inte har full koll på vad som sägs. Kunderna vill gärna berätta om sin lösning, inte nödvändigtvis rekommendera andra att köpa din tjänst eller produkt.

Tre filmer hittills:

Filmidéerna får han genom att prata med kunder och kollegor om vad som är hett på marknaden. Därefter försöker de hitta en kund som vill och kan berätta om ämnet. Hittills har alla tackat ja. För som han säger ”Vem vill inte ha marknadsföring av sig själv utan att behöva göra mer än att ställa upp en halvtimme och bli filmad?”.

Hittills har de gjort tre stycken filmer men har två-tre till på gång. Om många är intresserade av filmen skapar de ett seminarium inom samma område också.

– Filmerna används i marknadsföringen på hemsidan och i sociala media. Dessutom gör de reklam för seminariet, vilket innebär att det kommer fler intresserade besökare till seminarierna, berättar Henrik Hallgren. De som kommer har redan lyssnat på föreläsaren och hört att det låter intressant. Hon har inte bara läst en text utan även sett personen som ska hålla framförandet. Det ger en möjlighet att verkligen testa en bit av seminariet innan, så att deltagaren vet vad hon får. Och är trevligt för besökaren! fortsätter Henrik Hallgren.

Många tittare

På Linkedin brukar det vara fyra-fem tusen personer som tittar på filmerna.

– Vi har testat lite olika längd, berättar Henrik Hallgren. Vid 1-1,5 minuter fick vi ganska många visningar. Om filmerna är längre blir visningarna färre. Vi har gjort en lång version och lagt upp på Youtube samt hemsidan. Den korta versionen har vi lagt upp i sociala media. (Om filmen är 59 sekunder får du fler tittare än om den är en minut.)

3 tips om samarbeten:

  • Om du själv har en kund som du samarbetar bra med, fråga kunden om de skulle vilja ställa upp i en film eller på ett seminarium.
  • Ge kunden filmen, så att de kan använda den själva också, antingen i sin interna eller externa marknadsföring.
  • Vet kunden fler som kan vara intresserade av samma tjänst? Prata då med kunden i termer om att det väl vore kul om fler har liknande uppsättning av programvara eller IT-system. Då kan de själva träffas för utbyte utan leverantörer. De kan de lära sig av varandra och bli ännu nöjdare med sin lösning.

Konkurser leder till enorma förluster för samhället och den enskilde företagaren

$
0
0
Konkurser leder till enorma förluster för samhället och den enskilde företagaren

Ca en halv miljon svenskar beräknas vara svårt överskuldsatta. För individen, dess anhöriga och barn orsakar detta ett svårt lidande samtidigt som samhällets kostnader uppskattas till mellan 30 och 50 miljarder kronor per år. Men det behöver inte vara så här.

Den 1 augusti meddelade kreditinformationsföretaget Creditsafe att antalet konkurser i sommar är det högsta som uppmätts på 20 år. Det är oroande siffror och förhoppningsvis inte början på en trend. I en studie som gjorts om överskuldsatta ingick skulder från företagande i 40 % av de studerade ärendena, vilket pekar på att företagare tillhör en utsatt grupp.

De som är särskilt svårt skuldsatta är oftast inte det av anledningar många kanske tror. Undersökningar visar att de flesta har drabbats av en oförutsedd försämring av sin ekonomi, vanligtvis i samband med arbetslöshet, sjukdom eller konkurs. Andra personliga bekymmer som skilsmässa och dödsfall i familjen är också en del av statistiken.

Det är alltså vanliga människor som du och jag, som potentiellt kan gå i konkurs eller bli svårt överskuldsatta.

Samtidigt har Kronofogdemyndigheten långt större makt och orsakar mer skada för samhällets medborgare än vad de allra flesta inser.

Skulderna har en nedbrytande effekt

Av den samlade forskningen framgår tydligt att långvarig överskuldsättning bryter ner den skuldsatte. Det är vanligt att den enskilde passiviseras av sin skuldproblematik och det har visat sig att många arbetsföra överskuldsatta slutar att arbeta. Den ekonomiska situationen gör att gäldenärens möjligheter att delta i aktiviteter och ett socialt liv begränsas. Upplevelsen av marginalisering och stigmatisering bidrar till att överskuldsatta har mindre kontakter med andra personer och med samhället i stort. Många hamnar därför i ett socialt utanförskap, vilket upplevs som mycket stressande.

Självmord är vanligare bland överskuldsatta

Bland långvarigt överskuldsatta är fysisk och psykisk ohälsa påtagligt framträdande. Enligt en studie har denna grupp 35 procent lägre hälsovärden än normalbefolkningen. Det har också kunnat påvisas ett samband mellan överskuldsättning och självmordsrelaterat beteende. Även den skuldsattes familj drabbas av effekterna av överskuldsättning och inte minst deras barn.

Evighetsgäldenärer kommer ofta aldrig tillbaka

En evighetsgäldenär är en person som är så pass allvarligt skuldsatt att denne inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom överskådlig framtid, s.k. kvalificerat insolvent. Som utgångspunkt har en evighetsgäldenär rätt till skuldsanering.

Många företagare som går i konkurs blir evighetsgäldenärer. Riksrevisionen har anfört utifrån en uppskattning att det finns drygt 28 000 evighetsgäldenärer. De beräknade kostnaderna för samhället är 8,3 miljarder kronor, varav 3,3 miljarder avser sjukvård, 2,8 miljarder produktionsbortfall och 2,2 miljarder ersättning från socialförsäkringssystemen och arbetslöshetsförsäkringen. Kostnaden per överskuldsatt individ är enligt denna uppskattning över 300 000 kr. I dessa siffror ingår dock inte kommunernas kostnader för försörjningsstöd och eventuellt bortfall av skatteintäkter.

Det finns rättsfall från Högsta domstolen som är vägledande inom området där den skuldsatte inte ansågs vara oförmögen att betala sina skulder inom ”överskådlig framtid” även om det skulle dröja 15 år för personen att bli skuldfri. I princip skulle du alltså inte ha rätt till skuldsanering även om det tog ett par decennier för dig att bli av med dina skulder och leva på existensminimum under tiden.

Numera kan företagare dock få en skuldsanering under enbart 3 års tid (tidigare under 5 års tid). Lagen infördes den 16 juni 2016. Motivet har varit: ”Mer förlåtande regler medför att personer kan bli mer benägna att vilja engagera sig i entreprenörskap”. Porten är dock väldigt snäv för vilka företagare som kan få en skuldsanering vilket tydligt visade sig i rättsfallet från Högsta domstolen.

De flesta företagare får helt enkelt aldrig den chansen.

Regeringen offrar företagare för att upprätthålla den allmänna betalningsviljan

Det framhålls ofta i regeringens utredningar gällande konkurser (senast 2013 och nuvarande regering har inte ändrat ståndpunkt) att den allmänna betalningsviljan är viktigare än att den som är satt i skuld ska bli fri från den och återgå till ett normalt liv. Samt att det är prioriterat att borgenärerna utfår sin rätt till betalning. Vad borgenärerna i Sverige dock får i betalning årligen utgör en ordentlig marginal jämfört med vad samhället förlorar på överskuldsatta och evighetsgäldenärer. Skuldsaneringsförfarandet, vilka mycket få människor får ”privilegium” att delta i ledde exempelvis enbart till 88 miljoner i återbetalning under år 2012.

Vad våra regeringar inte har förstått, är att det är mycket bättre att sätta människor tillbaka i arbete; Glöm, förlåt och gå vidare!

Skulder som leder till anmärkning hos Kronofogden vilket utestänger människor från ett normalt liv och företagande, leder till mycket allvarligare konsekvenser för samhället i stort och våra medborgare än vad borgenärerna får lida eller bankerna utstå.

En regering som värnar om samhällsmedborgarna vågar utmana borgenärskollektivet i samhället och i synnerhet den starka banksfären vars makt är starkt koncentrerad, för att ge skuldsatta och företagare en ny chans att komma tillbaka.

Rösta inte på politiker som arbetar för att hålla kvar människor i skuld.

John Knutsson

9 sidoinkomster som ger extra klirr i kassan

$
0
0
9 sidoinkomster som ger extra klirr i kassan

Några tusenlappar extra i månaden är aldrig tokigt och kan vara en bra start för att finansiera framtida entreprenörsdrömmar. Här har du några tips på beprövade sidoinkomster du kan ägna dig åt på sidan om ditt vanliga jobb.

1. Frilansande via Fiverr

Den ultimata hemsidan för alla former av frilansande. Här kan du sälja tjänster såsom att korrekturläsa texter, designa logotyper eller redigera videoklipp. Oavsett vad du har för kunskaper eller färdigheter finns en efterfrågan på Fiverr.

Tips: Gå in och klicka runt på hemsidan för att få inspiration på vilka tjänster som har en hög efterfrågan.

2. Dropshipping

E-handel är framtiden och även en stor del av nuet och det kommer bara att fortsätta växa. En alltmer populär affärsidé är s.k. dropshipping. Det går förenklat till på det sättet att du bygger en egen hemsida (kan göras simpelt via exempelvis Shopify där ingen förkunskap krävs) där du sedan lanserar produkter du vill sälja. Istället för att själv ha ett lager så hittar du en leverantör av de produkterna du vill sälja. Du lägger sedan upp dessa produkter i din shop, och när du väl får en beställning så skickar leverantören produkten direkt till kunden. Klart! Du behöver inget lager, leverantören får sälja sin produkt och du behåller den mellanskillnaden du valt! Exempelvis kan du hitta produkter för dropshipping på Aliexpress och Droshi.

Tips: Försök inrikta dig mot specifika intressegrupper och använd dig av marknadsföring på Sociala medier, där du enkelt kan rikta reklam mot dina målgrupper.

3. Egna Hantverk

Att tillverka produkter hemma är ofta en kul hobby. Det kan handla om smycken, möbler eller varför inte egenmålade tavlor? Vilket hantverk du än bestämmer dig för att göra finns det gott om kanaler att sälja via och du kan faktiskt tjäna en bra slant på det likväl. Själv tillverkade jag egna smycken tidigt i min karriär som ledde till en bra extra inkomst. Testa sidor så som Etsy, Ebay, Blocket och Tradera

Tips: Personligt anpassade produkter där konsumenternas namn eller liknande kan infogas brukar vara populära.

4. Betalda undersökningar

Ni har säkert hört detta tips förr och tänkt att det är en bluff, men det finns otroligt nog en del trovärdiga och professionella sidor som erbjuder en hyffsad slant för att genomföra undersökningar och dylikt. Det är ofta undersökningar på uppdrag av företag som vill göra marknadsundersökningar. Ofta är det rätt ansträngningslösa formulär att fylla i och passar perfekt för den som har lite tid att döda men samtidigt vill tjäna en slant.

Tips: Vissa hemsidor för undersökningar är betydligt mer seriösa än andra, så var selektiv i dina val. Rekommenderar Nordic Viewpoint.

5. Aktier och fonder

Sidoinkomsternas självklara mästare. Att lära sig investera i aktier är lite mer tidskrävande än de andra förslagen. Det är även i de flesta fall mer långsiktigt. Dock så leder det ofta till en mycket bra avkastning på de belopp som man investerar. Istället för att låta dina sparpengar ligga på ett konto utan ränta så investera i aktier eller fonder. Du kan ofta med låg risk får minst 10% avkastning på ditt kapital årligen. För den mer våghalsiga kan belöningen bli betydligt större än så, men då krävs det att man gör ett gediget förarbete.

Tips: Investera dina övriga sidoinkomster i aktier och fonder

6. Hyr ut dina saker

Använd dina ägodelar för att tjäna en slant när du inte använder dessa. Med Airbnb kan du hyra ut din bostad eller sommarstuga när du själv inte befinner dig där. Med Hygglo kan du hyra ut det mesta, exempelvis campingutrustning och fiskeredskap.

Tips: Sker det något stort evenemang eller liknande i närheten av ditt boende så hyr ut det – priserna brukar stiga i skyn när stadens hotellrum är uppbokade.

Se även: 14 kreativa sätt att tjäna extrapengar på

7. Starta en blogg

Har du en stark passion eller stor kunskap inom något område? Skapa en blogg, driv följare till bloggen och tjäna pengar. Pengarna kan du tjäna genom exempelvis reklambanners på din blogg, marknadsföring för olike företag inom din bransch och affiliate-länkar.

Tips: Försök hitta en passionerad målgrupp som är aktiva följare med mycket engagemang.

8. Köp billigt – sälj dyrt

Affärsidén som levt genom urminnes tider. Flanera på second-hands och hitta varor som är kraftigt underprissatta, det finns gott om dem. Kanske finns det även några gamla julklappar som ligger på vinden? Sälj, du har ingen nytta av dem där!

Ta dessa varor, lägg sedan ut dessa på hemsidors såsom Tradera, Blocket eller din lokala köp och sälj sida på Facebook.

Tips: Kolla vad liknande produkter du funderar på att sälja har sålts för tidigare för att få en ungefärlig uppskattning på vad du ska sätta för pris.

Missa inte: 23 vassa affärsidéer du kan starta idag

9. Uber

Det har visats i ett flertal undersökningar och statistik som förts att det är en ganska signifikant inkomst som kan erhållas genom att köra Uber, även om det bara är några timmar i veckan. Exempelvis har en undersökning visat att ca 20 timmars arbete i veckan, vilket är ungefär 50 körningar, kan resultera i 350 000 kr per år. Så om du gillar att åka runt i din egna bil och träffa nytt folk så passar detta perfekt för dig. Det är väldigt enkelt att bli medlem!

Tips: Kvällar och helger finns det mest körningar och betalningen är som högst.

Artikel av – Timothy Prellwitz

Från solstolen till kontorsstolen - vi ger dig tipsen hur du bäst kommer tillbaka

$
0
0
Från solstolen till kontorsstolen - vi ger dig tipsen hur du bäst kommer tillbaka

Att komma tillbaka till jobbet efter sommarsemestern kan väcka ångest och motstånd, även för dig som älskar ditt jobb. Semesteraktiviteter förändrar våra vanor, rutiner och gör det svårt att återgå till det normala. Men håll ut, ​vi ger dig fem knep du kan ta till för att du ska kunna komma tillbaka till jobbet på bästa sätt.

1. Skynda långsamt

Precis som att det tog tid att varva ner till semesterläge tar det tid för hjärnan att anpassa sig till arbetsläge. Boka inte in för mycket den första veckan och ta det lugnt när du ska komma ikapp. Kom ihåg att mailen har legat där ett tag och fråga dig själv om det gör något att de är obesvarade i ytterligare en dag.

2. Planera och prioritera

Ta första dagarna till att skriva en prioriteringslista med ​det som är viktigast att göra när du kommer tillbaka till jobbet. Om du upplever att första veckan blir för överväldigande av hög arbetsbelastning kan det vara mer effektivt att ta en paus mitt på dagen än att pusha dig själv för hårt.

3. Peppa dig själv och dina kollegor

Fokusera på det som du ser fram emot med att återgå till vardagens rutiner. Kanske finns det någon kollega som du saknat, en veckoaktivitet som drar i gång igen eller kommande projekt du är taggad på att starta upp. Peppa också dina kollegor för att skapa bra stämning från dag ett.

4. Se tillbaka på din semester

Påminn dig själv om varför du behövde semester och hur bra den var för dig. Ladda upp en ny bakgrundsbild på datorn eller mobilen med ett fint semesterminne för att påminna dig själv lite varje dag om det positiva semestern förde med sig.

5. Fortsätt semesteraktiviteterna

Var snäll mot dig själv under den första arbetsveckan. Se till att du lämnar jobbet i rimlig tid så att du kan njuta av din tid även utanför arbetet. Åk och bada eller gör någon annan semesteraktivitet, så känns tiden i kontorsstolen inte lika trist.

Den svenska kronan rasar men svenska medborgare reagerar inte

$
0
0
Den svenska kronan rasar men svenska medborgare reagerar inte

Informationsföretaget Bloomberg meddelade den 4:e maj att svenskar håller på att bli mycket fattigare. Det är inte så konstigt. Jämfört med den amerikanska dollarn har den svenska valutan rasat 10,47 % hittills i år. Vi står också mer än 10 % svagare mot Euron. Vi tillhör numera den s.k. bottenligan där bland annat Argentinas peso och Sydafrikas rand återfinns.

Resultatet av att en svensk krona blir svagare blir givetvis att det i direkt koherens med kronförsvagningen blir dyrare att importera. Upp emot 25 % av Sveriges småföretagare är importörer. Detta innebär att deras marginaler direkt äts upp i takt med att kronan blir svagare. Resultatet är givetvis att företagen presterar sämre och i värsta fall går i konkurs.

Relaterad läsning: Rekordmånga konkurser leder till enorma förluster för samhället

Det framhålls ofta att exportörerna tjänar på det. Endast 10 % av svenska småföretag exporterar dock. Men detta är överhuvudtaget inget argument. Varför skulle det vara motiverat att Sveriges valutavärde säljs ut och att detta skulle vara ok bara för att vissa svenska exportörer tjänar på det? Helt korrupt. Samtidigt hamstrar utländska investerare svenska företag eftersom de på grund av kronförsvagningen nu blir så billiga. Hittills i år har fusioner med utländska bolag och köp av utländska investerare ökat med 200 %. Svenska företags värden lämnar svensk mark.

Svenska konsumenter största förlorarna

Låt säga du bokar en resa till ett land som har valutan Euro och att resan kostar 30 000 kr. Genom kronförsvagningen hittills i år har alltså Euron blivit över 10 % dyrare för en svensk. 10 % av 30 000 kr är 3000 kr. Det innebär att förra året hade resan kostat dig 27 000 kr. Fortsätter det med 10 % ytterligare kronförsvagning är resan 6000 kr dyrare för dig jämfört med föregående år, så snart påverkar det svenskars plånböcker rejält! Men än så länger sover många en djup törnrosasömn.

Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken är den 6:e september. Riksbanken styrs egentligen indirekt av regeringen och de pumpar på kol i Titanic och ser till att reporäntan är låg, -0,50 % så det blir billigt för svenska banker att låna pengar av Riksbanken och således billig utlåningsränta till svenskar som vill köpa hus med mera. Men detta är bara bröd och skådespel till folket, det är som att ge en döende syrgas trots att det inte finns någon hjärnaktivitet. Inflation kallas det och Riksbankens direktiv är att vi ska ha 2 % årlig inflation på den svenska kronans värde. Riksbanken väljer alltså medvetet att försvaga den svenska kronan genom reporäntan och inflationsmålet.

Ända sedan mitten av 70-talet har den svenska kronans värde halverats jämfört med andra europeiska valutor. Det är något som inte stämmer. Ska vi tolerera det här, samtidigt som Riksbanken talar sitt fikonspråk som inte en enda svensk medborgare förstår.

Tomt prat om öppenhet och demokrati

Genom att inte låta svenska medborgare verkligen förstå på ett enkelt sätt vad som sker med värdet på deras pengar, så har vi inte ett demokratiskt, öppet system. Riksbanken, bankerna och regeringen gör ingenting för att du ska förstå varför vi som land väljer att försvaga vår valuta genom inflation.

Det luktar unken gammal död fisk. Det vilar en korrupt ande, ett dolt motiv till kronans försvagning, som de mäktiga i vårt land inte vill att medborgarna ska förstå.

Kronans försvagning är något som är ytterst relevant i svensk politik. Men migrationsfrågor överskuggar det mesta.

Detta kan inte fortgå!

John Knutsson

 

Detta inlägg är skribentens egna åsikter. Vill du skriva en insändare, debattartikel eller skicka in en replik kan du göra det här

 

8 konkreta tips hur du lyckas med SEO nu och regerar under 2019

$
0
0
8 konkreta tips hur du lyckas med SEO nu och regerar under 2019

Om någon skulle fråga mig vad som är det absolut viktigaste att göra för att lyfta en sajt eller en webbutik, skulle jag säga SEO. Utan tvekan.

SEO står för sökmotoroptimering och med sökmotor menas idag Google. Tidigare fanns även AltaVista, Yahoo och MSN, men idag finns egentligen bara Google och Bing kvar, i alla fall i Sverige. Och eftersom Google står för över 90 % av sökningarna är det

Google du ska optimera din sida för.

Om man ska förenkla det Google och andra sökmotorer gör så använder de sig av ett program – en spindel eller web crawler – som hämtar hem information från i princip alla världens webbplatser. Det kan vara text och bild, men även information om vilka länkar som går in och ut från webbplatsen.

Sedan strukturerar sökmotorn upp denna information och presenterar ett så relevant resultat som möjligt, ofta i form av en träfflista med tio så kallade redaktionella – eller organiska – träffar och annonser runt omkring. De tio träffarna brukar kallas organiska eftersom de inte går att köpa utan ska presenteras så naturligt och relevant som möjligt, medan annonserna, som ofta placeras ovanför och under de tio träffarna, går att köpa (de kallas Google Ads hos Google och Bing Ads hos Bing).

Sökmotoroptimering handlar om hur du ska maximera dina möjligheter att hamna så högt upp bland söktjänsternas organiska träffar som möjligt och därmed få ny trafik och nya kunder. Helt enkelt vilket innehåll du ska satsa på och hur du ska strukturera och presentera detta innehåll på webben.

Innehållet och strukturen på din webbplats eller webbutik ska göra det tydligt för såväl dina besökare som för sökmotorn vad varje sida handlar om och hur man enkelt tar sig vidare för att till exempel läsa mer eller ta sig till en annan del av sajten. I klartext: du bygger din sajt eller butik för dina besökare. Google är en av dessa besökare och dessutom den enskilt viktigaste av dem.

Så om du ser Google som din viktigaste besökare utan att för den skull glömma alla de andra, är du på rätt spår.

Och uppsidan är enorm: om Google gillar din sida och visar den högt upp i sökresultatet när någon söker på ord och fraser som är relevanta för det du säljer, kommer du få ny trafik och nya kunder. Utan kostnad. Och sannolikt över lång tid.

Hur gör man då? Och var börjar man?

Här kommer åtta konkreta tips kring vad du kan göra för att lyckas med SEO för din sajt eller din webbutik.

1. Skriv en bra och säljande titel för varje sida. Sidans titel brukar anses vara det absolut viktigaste att satsa på för att lyckas med sin sökmotoroptimering.

2. Skriv en bra och säljande metabeskrivning för alla sidor. Utnyttja möjligheten att skriva unika metabeskrivningar för alla dina sidor, det kommer öka antalet besökare som väljer att klicka sig vidare till just din sida.

3. Sätt bra och tydliga rubriker på alla sidor. På din sajt har du också ett antal rubriker. Börja med att fokusera på H1:an (huvudrubriken) på alla dina sidor – det kan påverka såväl din ranking i Google som tydligheten för dina besökare när de kommer in på din webbplats.

4. Gå igenom alla dina egna länkar. Innehåll och länkar har sedan starten varit de viktigaste parametrarna för att ranka bra och komma högt upp i söktjänsternas träfflistor och innehåll i textform och länkar är egentligen det enda som Googles spindlar (web crawlers) ”ser” och kan avkoda fullt ut.

5. Arbeta löpande med att få nya, relevanta länkar. Se till att få nya länkar genom att bjuda på relevant och länkvänligt innehåll på din webbplats och genom att aktivt jobba med till exempel outreach och eventuellt även satellitsajter om dessa är relevanta och kan stå på egna ben.

6. Se till att du har en tydlig sajtstruktur. Undvik att ha din förstasida full med kategorier och länkar, våga välja vad som är viktigast. Tänk också på att alla sidor på din sajt ska fungera som en förstasida.

7. Se till att din sajt eller webbutik är mobilvänlig. Om du är osäker på om din sajt eller din butik är mobilvänlig, vilket är ett måste idag, så kan du testa den med Googles mobilvänlighetstest.

8. Se till att din sajt eller webbutik är säker och snabb att ladda. Om din hemsida eller din webbutik är snabb kan spela stor roll när Google ska ranka din sida i sina träfflistor och dessutom är en snabb sida bra för dina användare. Se även till att använda ett https-certifikat som gör det svårare för någon extern part att komma över information som överförs mellan dig och till exempel en webbutik. Google varnar i sin webbläsare Chrome för webbplatser som inte använder sig av https.

Utöver dessa åtta tips är det mycket viktigt att arbeta med ditt innehåll, relevant och välskrivet innehåll är alltid bra för SEO. Här kan du läsa mer om bra innehåll och content marketing.

Vill du läsa mer om SEO följer här några tips:

- ”Gräv guld i dina egna kanaler” en bok om SEO och content marketing som delar av denna artikel bygger på och som även finns som ljudbok om SEO på Storytel.
- ”Guldläge på nätet” en bok om sökmotoroptimering av Magnus Bråth och Michael Wahlgren
- Sökpodden en podd av Pineberry om Facebook, SEM och SEO

Lycka till med ditt SEO-arbete!


33 tips på hur du får fart på försäljningen i ditt företag

$
0
0
33 tips på hur du får fart på försäljningen i ditt företag

Försäljningen är det som avgör om ett företag blir framgångsrikt eller går i konkurs. Alla intäkter kommer från dina kunder. Samtidigt är det många som känner osäkerhet kring försäljningen och hur de skall gå tillväga för att lyckas.

Här kommer 33 tips på hur du kan få fart på försäljningen på ditt företag.

1. Tydligare erbjudande – Ett vanligt misstag är att man erbjuder alldeles för många olika saker, vare sig vi pratar om hemsidan eller det personliga säljmötet. Gör det enklare för kunden genom att erbjuda färre saker. Du behöver inte sluta sälja allt men erbjud mer längre fram när de redan är kunder.

2. Förenkla – Se till att det är superenkelt att handla av dig. Driver du en e-handel mot privatpersoner är detta helt kritiskt för att lyckas, men även om du säljer lite mer komplexa saker till företag vinner du på att göra det enkelt. Gå igenom hela ”resan” som en ny kund gör och försök förenkla så mycket det går i varje steg.

3. Se över din affärsmodell – Nya bolag har ofta nya sätt att sälja och leverera. Behöver du utveckla hur du arbetar i ditt bolag? Här kan man både titta på konkurrenterna, men ännu bättre är att titta på hur nya bolag gör i andra branscher och se om du kan använda dig av den modellen. Bara genom att fundera på affärsmodellen brukar leda till att man få nya idéer om hur man kan sälja mer.

4. Använd dig av sociala medier – Sociala medier är en ny fantastisk säljkanal för i stort sett alla områden. Samtidigt pekar flera undersökningar på att bara 30-50 procent använder sociala medier i sin försäljning. Börja med att titta på hur liknande företag gör och se och lär. Sedan är det bara att börja prova vad som fungerar för ditt företag.

5. Bjud på kunskap – Ett utmärkt sätt att sälja mer är att bjuda på kunskap. På Försäljningschefen bjuder jag på en massa kunskap, totalt finns det över 500 artiklar om försäljning och en stor mängd e-böcker att ladda ned helt kostnadsfritt. Det gör att det kommer in potentiella kunder i stort sett varje dag som vill ha anlita mig för föreläsning, utbildning eller rådgivning.

Kunskap kan du bjuda på via en blogg, youtube, gästblogg, webinar och så vidare. Titta på vad som passar just dig och ditt företag.

6. Bjud på ett ”smakprov” – Jag tycker i grunden att man skall vara duktig på att ta betalt och inte ge bort saker, men ibland kan det vara en effektiv taktik att ge bort ett varuprov eller provtjänst. Tänk på att när du ger bort något skall det vara tydligt att det är för att prova och kunna köpa mer. Ställ också krav på den du ger bort det till, det vill säga att det är någon som faktiskt har behov av dina produkter och tjänster.

7. Kopiera – Titta på hur andra framgångsrika företag gör och se om du kan göra samma sak för ditt företag. Det handlar inte om att komma på allting själv utan det handlar om att lyckas. Så tar det emot på grund av stolthet eller liknande, släpp det och börja kopiera.

8. Prova nya saker – Försäljning liksom många andra områden är inne i en snabb förändring. Det innebär att du måste våga prova nya saker. Mycket av det som fungerade för tio år sedan fungerar inte idag.

9. Lär av dina misstag – Har du drivit ditt företag ett tag har du garanterat gjort ett stort antal misstag gällande försäljningen. Dra nytta av det genom att lär dig vad som fungerade och inte. Sluta med det som inte var bra eller gör om och gör mer av det som fungerar.

10. Lär dig mer om försäljning – Att du läser den här artikeln är en bra början. Försäljning är det som avgör om ett företag går bra eller går i konkurs. Se därför till att sätta av tid för att lära dig mer om försäljning. Oavsett om det är att läsa bloggar, kolla på YouTube eller gå en säljutbildning.

11. Få dina befintliga kunder att köpa mer – Enklaste sättet att sälja mer är i princip alltid att sälja mer till befintliga kunder. Ta kontakt med dem och berätta vad du erbjuder. Genom de mötena får du också en massa bra inspiration till din produktutveckling.

Se även: Hjälp kunden att köpa

12. Sluta hitta på ursäkter – Att sälja är inte lätt, att driva företag är inte lätt, det är fullt av utmaningar hela tiden. Du kan välja att skylla på att det är svårt, det beror på X eller Y och så vidare. Eller så slutar du med ursäkterna och sätter igång och får fart på försäljningen i ditt företag.

13. Våga sticka ut – Vi tenderar att komma ihåg det som avviker. Våga därför sticka ut i allt från din marknadsföring, namnet på dina produkter till hur du genomför dina säljmöten. Ofta behöver det inte vara mycket som gör att du avviker från alla andra och på så vis sticker ut.

14. Bli omtyckt – Det engelska ordet ”likeable” säger det bättre. Gillar dina kunder dig kommer du få fler affärer. Det räcker inte att de gillar dig för att sälja men det blir så ofantligt mycket enklare. Alla gör i grunden helst affärer med en person vi gillar. Gillar de inte dig så gillar de troligen din konkurrent.

Relaterad läsning: 5 enkla sätt att bli uppskattad av dina kunder

15. Var snabb – Genom att vara snabb med att ringa tillbaka, snabb med att svara på mail, snabb med att ge en offert och sedan snabb med att leverera så kommer du att sälja mer. Ingen gillar att vänta, är du snabbare än konkurrenterna blir det lättare att göra affärer med dig.

16. Be om feedback (och ta till dig av den) – Många slår ifrån sig när man får negativ feedback. Det leder till två saker, färre personer kommer att ge dig feedback och du missar en möjlighet att bli bättre. Nej, det är inte kul att få kritik, det tycker nog ingen. Men frågar du om feedback och visar att du verkligen tar till dig kommer du att få mer och mer ärlig feedback. Både bra och dålig. När du får feedback kan du sedan agera på den och bli bättre. Du kan helt enkelt välja, ingen feedback och mindre försäljning eller ta till dig feedback och sälj mer.

17. Starta ett nyhetsbrev – E-mail är fortfarande en av de bästa kanalerna att nå ut till och sälja till sina kunder. Har du inte redan ett nyhetsbrev, se till att starta ett. Har du ett, titta på hur du kan utveckla det genom att bjuda på mer kunskap kopplat till det du säljer.

18. Hör av dig – Sitter du och väntar på att dina kunder skall ringa dig när de vill ha något är du illa ut. Du har till att börja med ingen kontroll över din försäljning och risken är stor att någon annan hör av sig till kunderna och de handlar där. Se till att regelbundet höra av dig till dina kunder. Hur och om vad kan variera beroende på vad du säljer och vilken typ av kunder du har, men gör en plan som passar för just din verksamhet och hör av dig utifrån den.

19. Skaffa återförsäljare – Idag är det enklare än någonsin att skaffa återförsäljare. Beroende på vad du säljer finns det flera olika lösningar, du kan hitta passande företag och be dem bli återförsäljare åt dig, använda dig av förmedlingsbyråer eller undersöka om det finns någon tjänst på nätet som fungerar för återförsäljare inom just din bransch.

20. Ta hjälp av din leverantör – Många gånger kan man får säljstöd i form av material, tips, idéer och ibland till och med marknadsföring från sin leverantör. Hör dig för om dina leverantörer erbjuder sådana upplägg.

21. Utveckla din hemsida – Se till att du har en hemsida som hjälper dig sälja. Det är nämligen en hemsidans primära uppgift att ge dig försäljning direkt via e-handel eller indirekt genom att potentiella kunder hör av sig. Gör inte din hemsida det idag behöver du utveckla den.

22. Statistik från hemsidan – När vi ändå pratar om hemsidan, se till att du har Google Analytics eller liknande verktyg påslaget så att du ser vad dina besökare på hemsidan gör. Var kommer de ifrån, vad tittar de på och var lämnar de dig. Genom att använda dig av fakta kommer du lättare att kunna hitta lösningar på hur du får fart på försäljningen.

23. Skär i kostnaderna – Genom att skära i kostnader kan du få mer pengar över till att satsa på försäljningen. I undantagsfall kan du använda pengarna till att sänka priset. Tänk dock på att om du sänker priset måste du sälja mycket mer för att tjäna samma pengar på sista raden.

24. Be dina kunder om hjälp att sälja – Det finns en mängd sätt att få hjälp av dina kunder med att sälja. Allt från att de lämnar ett så kallat testemonial till din hemsida, fråga dem om de känner någon som har behov av dina tjänster eller be dem vara med på ett frukostseminarium och berätta om nyttan de haft med dina produkter eller tjänster.

25. Se till att ha supernöjda kunder – För att får fart på försäljningen handlar det inte bara om att hitta nya kunder utan lika mycket om att behålla de du redan har. Se därför till att dina kunder är riktigt nöjda, då köper de mer och de kommer att prata gott om dig till andra.

26. Bli lite bättre varje dag – Se till att alltid sträva efter att bli lite bättre varje dag. Det handlar inte om att vara missnöjd med var du är utan att ha inställningen att imorgon skall jag bli lite bättre. Det handlar förstås om allt som rör din försäljning men även leverans och allt annat i ditt företag.

27. Samarbeta – Var öppen för nya samarbeten inom ditt område. Kan du samarbeta med ett annat företag vad gäller försäljningen? Ni kanske kan ha gemensamma kundbesök eller marknadsföringsaktiviteter. Eller bara ha någon att utbyta tankar och idéer med gällande försäljning.

28. Synas på fler ställen – Titta på var du och ditt företag kan synas. Kan ni få press i lokaltidningen, kan du bli inbjuden att prata på en mässa eller nätverksträff? Kan sponsra något där ni syns för många potentiella kunder? För att få fart på försäljningen behöver du alltid vara på jakt efter olika ställen att synas på.

29. Lös kundens problem – Du säljer inte en produkt eller tjänst, du säljer en lösning på kundens problem. Vet du inte vad du löser för problem, börja med att ta reda på det och sedan använda det i kommunikation och försäljning. Lyckas du bra här får du garanterat fart på försäljningen.

30. Paketera dina produkter – Oavsett om du säljer tjänster eller produkter behöver du göra en smart paketering av dem. Gör det enkelt för kunden att köpa logiska paket som fungerar tillsammans för att lösa ett problem. En bra paketering minskar också fokus på pris.

31. Ta hjälp – Ingen är bäst på allt, se därför till att ta hjälp. Både att fråga andra men även att anlita andra företag för att hjälpa dig med delar av försäljningen. Det kan vara att boka möten, göra en mer säljande hemsida eller att få hjälp med att utveckla din försäljningsplan. Välj de områden där du har störst behov av hjälp och som påverkar din försäljning negativt.

32. Våga välja bort – Detta kan uppfattas som lite motsägelsefullt i slutet av en lång lista med förslag på hur du skall få fart på försäljningen. Faktum är dock att vi kan och hinner inte göra allt. Det handlar om att välja det man bedömer har störst chans till minsta möjliga insats. Resten väljer du bort.

33. Gör en plan och börja göra – Att ha en massa idéer för hur man skall få fart på försäljningen är en bra början, men du måste göra en plan för dig och ditt företag. När planen är klar måste du sedan börja göra. Det kan låta enkelt men här fastnar alldeles för många, ingen plan och för lite genomförande. Vill du läsa mer om hur du gör en säljplanering rekommenderas, “Hur du gör en grundläggande säljplan”.

Har du fler tips på hur man ökar försäljningen på sitt företag? Skriv gärna en kommentar.

Knäck millennialkoden: 5 hemligheter för att utöva bättre ledarskap över Generation Y

$
0
0
Text av Jennifer Jordan och Pascal Wicht

Under de senaste fem åren har många organisationsledare upplevt problem med att bedriva ett bra ledarskap för Generation Y, eller millenniegenerationen som de också kallas, det vill säga personer födda ungefär mellan åren 1980 och 2000. Spänningar mellan olika generationer har dock funnits i alla tider (t.o.m. Socrates klagade över samhällets förfall p.g.a. hur nästa generation betedde sig!). Så vad är det som gör att Generation Y har uppmärksammats i så hög grad ute på arbetsplatserna? Vad är det som gör just den här generationen så speciell? Och hur ska man som chef och ledare agera för att dra nytta av deras fulla potential?

Generation Y är resultatet av ett avgörande skifte i uppfostrings- och undervisningsmetoder. Under hundratals år har de flesta uppfostringsmodellerna varit normativa, vilket innebär att barnen var tvungna att anamma den äldre generationens normer – antingen frivilligt eller med tvång. Efter sextiotalets kontrakulturella rörelse förändrades uppfostringsmetoderna till att bli mer känslostyrda, där samhället förväntades anpassa sig efter barnets behov. För att förstå den underliggande struktur som format hur den här generationen uppfattar världen och deras förväntningar på den måste man vara medveten om detta skifte från ett samhällsorienterat till ett barnorienterat synsätt på uppfostran.

Se även: Var inte för snäll mot de nyanställda

För det första växte de upp med ett överflöd av media omkring sig. De har hela tiden sett tekniken utvecklas i korta cykler som nästan kan liknas vid Darwins evolutionslära. Genom de spel de spelade och de sagofigurer de växte upp med fick de höra sagor där samarbete, sökande och utforskande var centrala teman. De fick också hela tiden höra om personlig utveckling. De flesta av de bästsäljande tv-spel och kultfigurer som de växte upp med var uppbyggda som jättelika evolutionära utvecklingsstrukturer, ”mutationsstrukturer”, där det var viktigt med flexibilitet och att kunna skapa nya kombinationer, tänka om, ta isär bitarna och sätta ihop dem igen på nya sätt (tänk Pokemon, DragonBall eller till och med remixad musik). Denna unika exponering för teknik och media påverkade både (1) hur de, nu som vuxna, ser på sitt eget ledarskap och (2) hur de ser på samverkan mellan människor. Generation Y:s koncept för karriär är inte alls linjär som den var för tidigare generationer. De har alltså inga förväntningar om att jobba vid ett och samma företag under hela sin yrkeskarriär och klättra på en karriärstege. I stället ser de på sitt arbetsliv som en serie starter och stopp, en massa utforskningar och upptäcktsresor hit och dit, som alla leder mot ökad självkännedom och självförverkligande. För dem kommer teamen inom företaget först. Företaget i sig kommer först i andra hand.

För det andra går inte traditionella organisationsscheman hem hos denna generation. För denna generation, som exponerats för gigantiska strukturer av komplexa och sammanvävda relationer, ligger idén om att Person C alltid rapporterar till Person B som i sin tur rapporterar till Person A inte i linje med hur de tänker. Istället anser de att relationer mellan de personer som ingår i en hierarki är mer flytande och något som ständigt förändras beroende på uppgiften och personernas kompetens. Så medan föregångarna, Generation X, kan uppfatta att Generation Y försöker undergräva den existerande rapporteringsstrukturen, ser Generation Y helt enkelt sitt beteende som ett sätt bygga kontakter och utnyttja det kunnande som finns till max. Det som många personer som inte själva tillhör Generation Y bara uppfattar som interna spelregler kan millenniegenerationen uppfatta som något oklart och begränsande. Den här benägenheten att jobba horisontellt i organisationen kan vara en synnerligen användbar tillgång för att bedriva tvärvetenskapligt och tvärfunktionellt samarbete.

För det tredje visar vår forskning att en av de viktigaste metoderna för att bemöta Generation Y är att dra nytta av sambandet mellan lärande och handledning. Generation Y är mer inriktad på visuellt och gruppbaserat lärande eftersom de som barn fick uppmärksamhet av en helt annan typ och i en helt annan omfattning från föräldrar och pedagoger. Av denna anledning vill de nu ha en mindre auktoritär ledarskapsstil och föredrar (och fungerar bättre med) en mer avslappnad och närvarande handledning. Detta innebär att snarare än att bli tillsagda vad de ska göra, behöver de få sammanhanget förklarat för sig så att de kan se det övergripande syftet med det som ska göras och kanske till och med få gå bredvid och följa en äldre kollega när denna utför uppgiften.

Relaterad läsning: Bör anställda ha obegränsad frihet?

För det fjärde, i vår digitala tidsålder ligger kärnan till framgång i att de olika generationerna kan samarbeta med varandra och därmed förena äldre generationers kunskap och erfarenhet med den yngre generationens tekniska kunskaper. Sådant samarbete kräver att alla förstår och är ense om gruppens ”strävan”, dvs. vad gruppen som helhet behöver åstadkomma tillsammans och varför det är viktigt. På liknande sätt som konceptet ”vi börjar med att förstå varför” skapar idén om en ”strävan” något som är större än själva arbetet eller teamet. Denna idé kräver att uppgiften kopplas till olika samhällsproblem och lämnar utrymme för olika åsikter. Ett sådant skifte i arbetssätt kräver att chefer och ledare blir de som skapar förutsättningar för att möjliggöra och underlätta utbyte snarare än att vara den som ensam styr arbetet (tänk ”stötta” snarare än ”medla”). För att motivera Generation Y behöver ledare kunna besvara frågor som ”Varför ska vi göra det här?”, ”Vilka mål och delmål har vi och hur ska vi veta att vi gör framsteg?” och ”Vilken effekt ska vi uppnå?”.

Och, till sist, i detta sammanhang är feedback ett väldigt viktigt verktyg i ledarskapet. Eftersom Generation Y föredrar att ha flera, kortare samtal löpande snarare än den institutionella stilen med formella medarbetarutvärderingar och genomgångar i slutet av året, måste ledarna anpassa sig efter en generation som har helt andra förväntningar på hur man ger och tar feedback. Rent generellt kan man säga att Generation Y motiveras av förverkligande snarare än av pengar. Därför är feedback som motiverar en person så att hen uppnår något för egen del och talar till hans eller hennes självuppfattning/självbild viktigt för att ta fram den fulla potentialen hos en person ur Generation Y. Att ge feedback handlar om att bygga förtroende och visa att man som ledare lyssnar och reagerar snabbt. Det innebär att fortlöpande ge mer informell feedback snarare än att ta det formellt en eller två gånger per år. Om man som chef inte ger dessa yngre medarbetare den feedback de vill ha och behöver för att känna sig motiverade, riskerar man att de låter bli att dela med sig av sina insikter och ta död på deras motivation så att de på sikt lämnar organisationen.

Missa inte: Skrota utvecklingssamtalen

Även om det ibland kan verka så för de äldre medarbetarna, utgör personer ur Generation Y inte en helt egen art, utan de har samma grundläggande behov av att känna tillhörighet, uppnå framgång och känna självständighet som tidigare generationer. Men sättet de uppfyller sina behov på skiljer sig ganska markant från (och är ibland helt främmande för) de generationer som föregick dem. Konsumtionsbeteendet hos Generation Y skiljer sig i mångt och mycket från det traditionella när det gäller rörlighet, bostadsköp, ekonomi och detaljhandel. En helt ny uppsättning inställningar, angreppssätt och erfarenheter påverkar hur de interagerar med företagsvärlden. De förkastar inte bara idén om ständig tillväxt, som har format synen på världen i tidigare generationer, utan också idén om en hjälte som ledare och ”hans” toppstyrda välde. Generation Y är en samarbetsorienterad generation som sätter teamet i första hand och uppskattar en snabb och rörlig kultur i ständig förändring och omvandling.
Istället för att känna sig avskräckt och osäker på hur man ska göra för att interagera med Generation Y, måste man som ledare ”knäcka millenniekoden”. Man måste vara villig att anpassa sig så att man interagerar med dem på deras eget sätt och vara öppen för att lära sig av och lyssna på de personer som är framtidens samhälls- och företagsledare.

Jennifer Jordan är Professor i ledarskap och gruppers beteende i organisationer vid IMD. Pascal Wicht är konsult.

Valspurt 2018 – 15 ronder

$
0
0
Valspurt 2018 – 15 ronder

Söndagen den 9:e september är det val. Vi är många som ställer oss frågande varför partierna inte lyfter upp fler företagarfrågor. Vad vill politikerna göra för oss småföretagare – Sveriges största arbetsgivare?

Vi bestämde oss för att ta reda på detta men med avsikt att hålla det enkelt. Det blev tre vassa frågor till partierna, inte bara de åtta i riksdagen, utan samtliga 39 partier som har partibeteckning och kan delta i riksdagsvalet.

Vi hoppas det kommer att gynna det demokratiska samtalet, samtidigt som vi säkert får höra en del nya spännande idéer. Tillsammans kan vi diskutera dessa i forumet och vi kommer även att bjuda in representanter för partierna så de kan svara på frågor.

  • Vem skulle till exempel inte vilja höra vad Landsbygdspartiet tycker i jämförelse med det gamla bondepartiet – Centerpartiet?
  • Eller varför inte det Kommunistiska Partiet i jämförelse med Moderaterna?
  • Liberalerna känner de flesta till. Men det Klassiskt liberala partiet, hur ser de på företagande och liberalism?
  • Socialistiska Partiet har åsikter om näringslivspolitiken men hur nära ligger de Socialdemokraterna?
  • Hur mycket skiljer sig Sverigedemokraternas småföretagspolitik jämfört med det nya högerpartiet Medborgerlig samling?

Det blir många intressanta dueller och dessa kommer att presenteras på daglig basis fram till Valdagen.

Dessa tre frågor ställde vi till partierna:

1. Hur kommer ni gynna småföretagare så de kan anställa personal och öka möjligheterna att konkurrera bättre nationellt och internationellt?
2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?
3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Första duellen står mellan Nya moderaterna och Kommunistiska partiet.

Se den första ronden här

(Antalet ronder kan revideras beroende på vilka partier som svarar. Vi uppdaterar löpande.)

Valspurt 2018: Nya Moderaterna vs Kommunistiska Partiet

$
0
0
Valspurt 2018: Nya Moderaterna vs Kommunistiska Partiet

De båda partierna som var snabbast med att svara blev också naturligt att publicera först. Längst ner finns en länk till forumet där ni kan läsa en kommentar av jurist John Knutsson, där han skriver om respektive partis företagspolitik. Följ med i diskussionen där, ställ frågor och säg vad du tycker.

Nya Moderaterna

1. Hur kommer ni gynna småföretagare så de kan anställa personal och öka möjligheterna att konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Svenskt småföretagande är Sveriges jobbmotor. Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Det är oroväckande att nyföretagsamheten är den lägsta på tio år och huvudkontor lämnar landet. Sverige riskerar att tappa mark internationellt.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

För att småföretagare ska gynnas samt göra det lättare att investera vill vi att:

  • Företagsskatterna ska reformeras för att förenkla för företag att växa.
  • Tjänstledighet förlängs för att bedriva näringsverksamhet från 6 till minst 12 Månader
  • Mindre företag undantas från administration.
  • Regelförenklingar genomförs så att det blir lättare att starta och driva företag
  • Gränsen för aktiekapital sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor
  • Reglerna för personaloptioner reformeras för att företag ska kunna locka till sig och behålla kompetent personal.
  • Uppgiftslämning underlättas för företag till myndigheter genom konceptet “En dörr in”.
  • Inför en bortre tidsgräns för handläggning hos myndigheter.
  • Sverige ska vara ett digitalt föregångsland. Se över hur lagar och regler kan uppdateras för den digitala ekonomin.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Gynnsam riktning; 70 procent av regeringens skattehöjningar slår mot jobb och tillväxt. Trots högkonjunktur och stor brist på arbetskraft befinner sig en av sju svenskar (i arbetsför ålder) i utanförskap och bidragsberoende. Idag är det för många bestämmelser, krångliga regler och för höga skatter mot företagande. Med vår politik kommer företagare uppskattas mer än de beskattas, det är både rätt och rättvist. Därför behöver Sverige en ny regering.

Med vänlig hälsning,
Jörgen Warborn (M)
Ordförande Moderata Företagarrådet

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Kommunistiska Partiet

Tack för era frågor. Det märks på själva frågeställningen att ni är ett lobbyföretag i den ägande klassens intresse. Vi har valt att bunta ihop frågorna därför att vårt parti utgår från de arbetandes intresse och vi har ett antal invändningar:

För det första: Över nio tiondelar av svenska folket är inte företagsägare utan är tvingade att sälja sin arbetskraft till den lilla minoritet som äger företag.

För det andra: Frågeställningen har en felaktig utgångspunkt. Det är inte ägarnas kapital som skapar arbete utan de anställdas arbete som skapar kapital, som förmerar ägarnas kapital. Hela vår politik utgår därför från hur vi ska gynna de arbetande att kämpa för trygghet och värdighet, öka deras chanser till större frihet och genom organisation och solidaritet bli starkare och bättre i att försvara sig mot försöken från de ägande att förskjuta kostnaderna för sin inbördes konkurrens över på de anställda. Det är marginalen på lönekontot hos det anställda i slutet av månaden som vi vill förstora.

För det tredje: Vi anser inte att ett företag per definition är något bra och att det finns något egenvärde i att dessa ska kunna anställa och förbättra sin konkurrenskraft. Det beror helt enkelt på vilka produkter företaget tillverkar. Tillför det samhället något eller bidrar det till det slöseri som är så övertydligt i dagens ekonomi.

Vi anser inte att det finns något egenvärde i att det skapas jobb, tvärtom anser vi att det är absurt att de som sitter på den politiska och ekonomiska makten försöker skapa ”nya jobb” istället för att vi ska dela på jobben genom att sänka den generella arbetstiden. Det kommer att minska stress och press bland de nio tiondelar som är anställda och omfördela från de som äger till de som arbetar.

För det fjärde: Det största hotet mot småföretagarna är de företagsjättar som dominerar ekonomin samt de storbanker som genom avgifter och räntor kapar åt sig en allt större del av värdena i samhället.

Fjäsket för företagsjättarna, vars huvudsakliga marknad är global, innebär att kronan hålls nere i värde vilket fördyrar importen. Detta drabbar småföretag vars marknad i huvudsak är inhemsk. Dessutom gynnas företagsjättarna genom upphandlingssystem, lönesubventioner och på en mängd andra sätt. För att inte nämna när företagsjättarna lägger ner sin tillverkning i Sverige och flyttar till låglöneländer, vilket slår ut mängder av småföretag i samhällena runt omkring.

Småföretagen har som regel ingen chans att stå sig konkurrensen med jättarna. Antingen inordnas de som underleverantörer åt jättarna och funderar i praktiken som anställda, fast jättarna har lagt byråkrati och pappersarbete på sina underhuggare eller om de små blir för framgångsrika slås de ut eller köps upp av jättarna. Av de 50 största företagen i Sverige vid millennieskiftet hade 21 grundats före 1914 och inget efter 1970.

Det är därför vansinnigt att småföretagen som regel lånar sig (eller i varje fall använder ni ägarlobbyister småföretagarna) till att spela rollen som bräckjärn i den ständiga kampen mot de anställdas trygghet och arbetsvillkor. Småföretagens pressade situation används som argument för att ytterligare pressa ner lönekostnader och undergräva anställningstrygghet.

Små entreprenörer som startat upp någon verksamhet som de brinner för och vill utveckla skulle tjäna på att se att deras intressen ofta sammanfaller mer med arbetarna än med jätteföretagens. Då skulle nog era frågor ha formulerats något annorlunda.

Med vänlig hälsning
Robert Mathiasson,
Ordförande Kommunistiska Partiet

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Så håller du motivationen uppe när alla andra har semester

$
0
0
Så håller du motivationen uppe när alla andra har semester

Under semesterperioden kan det kännas tungt och frustrerande att jobba. Arbetstempot saktas ner samtidigt som dina vänners sommarbilder fyller sociala medier. Vi ger dig därför tre konkreta knep för att hålla motivationen och produktiviteten uppe, och samtidigt bocka av to-do-listan för att vara väl förberedd inför hösten.

1. Satsa på meningsfulla arbetsuppgifter

Hemligheten för att uppnå framgång i arbetet är att engagera sig i meningsfulla projekt. Under året finns det sällan tid för att engagera sig i tidskrävande uppgifter som kräver research och hängivenhet. Men när alla andra är på semester minskar flödet av
inkommande mail och meddelanden dramatiskt vilket ger dig tid att ta itu med projekt du har lagt på is.

2. Rensa upp

Om du känner dig för matt för att ta itu med ett stort projekt är det ett perfekt tillfälle att utnyttja din tid genom att gå i motsatt riktning: ägna en dag eller två för att rensa upp mindre uppgifter som har hindrat din produktivitet under hela året. Vi har alla en lista över saker som borde göras, men tiden finns sällan där. Kanske kan du rensa din mailkorg eller skriva det där rekommendationsbrevet till din tidigare intern eller uppdatera din LinkedIn-profil.

3. Bygg upp ditt nätverk

Nätverkande får ofta lite fokus när det är högt arbetstempo, varför det under semesterperioden är ett utmärkt tillfälle att nå ut till nya kontakter, inom eller utanför din organisation. Om de också är kvar i stan kan de dessutom vara mer mottagliga än vanligt för ett möte. Bygg upp ditt nätverk och stärk relationen till dina kontakter.

Det kan kännas tungt att sitta inomhus och jobba medan andra är på semester men belöningen för att du jobbar är tiden du får för meningsfullt arbete.

Vi på BlueCall önskar dig en riktigt skön månad, oavsett om du jobbar eller har semester!

Valspurt 2018: Socialdemokraterna vs Socialistiska Partiet

$
0
0
Valspurt 2018: Socialdemokraterna vs Socialistiska Partiet

Rond #2 i Företagande Valspurt 2018.

Dessa båda partier har uppenbara likheter. Men hur lika är deras företagspolitik?

Socialdemokraterna

1. Hur kommer ni gynna småföretagare så de kan anställa personal och öka möjligheterna att konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Socialdemokraterna har under regeringsställning fört en politik för fler och växande företag. Vi har gjort det billigare för företagare att anställa sin första medarbetare, genomfört lättnader i beskattning av personaloptioner och genomfört viktiga kliv för att förenkla kontakten mellan företagare och myndigheter. För att företag kan anställa fler behöver vi säkra kompetensförsörjningen. Därför har vi lanserat ett offensivt kunskapslyft med 100 000 platser i syfte att få fler i arbete - utbyggnad av yrkesutbildningar och yrkeshögskola ska prioriteras.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Bra tillgång till kapitalförsörjning är avgörande för att företag ska kunna starta och expandera. Vi har därför förbättrat och effektiviserat det statliga riskkapitalet och tillfört mer pengar till innovations- och tillväxtlån i syfte att säkra finansieringsmöjligheter för företag i utvecklingsskeden. Vi vill även fortsätta vårt arbete med att förbättra tryggheten för företagare, bland annat kommer vi att skärpa lagstiftningen så att storföretag tvingas redovisa betaltider för att på så motverka att små företag inte ska tvingas agera bank åt stora företag och se över trygghetssystemet så att företagare får en bättre sjukförsäkring.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Vi socialdemokrater vill se ett starkare samhälle och tryggare Sverige. Vi har vänt budgetunderskott i statsfinanserna till överskott. Arbetslösheten har minskat, 300 000 fler går till jobbet sedan den s-ledda regeringen tillträdde. Sverige har den hösta sysselsättningsgraden som EU någonsin uppmätt. Vi vill fortsätta med denna utveckling och stärka välfärden, öka tryggheten och skapa fler jobb. Våra satsningar stärker företagare och skapar förutsättningar för fler att våga driva företag. Småföretag spelar en avgörande roll för tillväxt och välfärd.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Socialistiska Partiet

Genom socialisering av finanssektorn ska arbetande småföretag inom olika näringar kunna se fram mot långsiktiga krediter och stabila finansiella villkor för investeringar och löpande verksamhet. En planmässig och expansiv klimatomställning av samhällets trafik- och transportsystem, produktionsapparat och konsumtionsmönster innebär växande behov för vad småföretag inom produktion, kommunikation och service behöver bidra med. Genom samhällets stöd till goda arbetsförhållanden, utbildning och fortbildning samt demokratiskt inflytande för anställda, ökar småföretagens möjligheter att rekrytera engagerad personal. En socialistisk politik avser inte främst att gynna ett fåtal verksamheter för att konkurrera ut andra, utan stöttar samarbeten nationellt och intenationellt för att med gemensamma krafter utveckla metoder, teknik och kunnande som kan möta vår mänsklighets behov och stora överlevnadsfrågor. Socialistisk politik är inte, till skillnad från exploaterande finanskapital och monopoliserande storbolag, hot mot arbetande småföretagare. Tvärtom skapar den en långsiktig stabilitet för samhälle och näringsverksamhet som så ofta drabbas av kvartalskapitalismens kortsiktiga vinstjakt.

Fast vi skulle kunna svara ungefär såhär:

1. Genom att avskaffa arbetsgivarens dag-ett ansvar för sjuklönen.

2. Genom att ställa bankerna under medborgarnas direkta demokratiska kontroll, kommer det aktivia kapitalet i små företag att gynnas på bekostnad av det passiva finanskapitalet.

3. Eftersom vår politik i stort bland annat innebär ökad köpkraft bland låginkomsttagare, och har en ekosocialisisk inriktning på närproducerat, kommer småföretagare även indirekt att gynnas av vår politik.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Missa inte: Fler partier och ronder

Valspurt 2018: Centerpartiet vs Landsbygdspartiet

$
0
0
Valspurt 2018: Centerpartiet vs Landsbygdspartiet

Rond #3 i Företagande Valspurt 2018.

Det gamla bondepartiet – Centerpartiet, möter här uppstickaren Landsbygdspartiet.

Landsbygdspartiet

Angående småföretagare i allmänhet och småföretagare på landsbygden i synnerhet, vill Landsbygdspartiet oberoende (LPo) generellt;

LPo vill utreda förutsättningarna för att införa ett högre grundavdrag, skattebefrielse för företag upp till en viss nivå och lägre momssatser för miljövänliga varor och tjänster.

Tjänstemän inom näringslivsutveckling ska lägga större fokus på småföretagande på landsbygden.

Småföretagande är en viktig faktor för arbetsmarknaden, speciellt på landsbygden och i mindre orter. De gröna viktiga näringarna består av småföretagare, och dessa är idag oerhört utsatta av orättvis konkurrens från andra länder. LPo vill lämna EU samt införa skattepåslag på importerade livsmedel och produkter som kan produceras i Sverige.

Generellt måste regler och lagar gällande livsmedelsproduktion och livsmedelsförsäljning vara flexibla för att passa även småskalig, traditionell verksamhet. Jord, skog, lantbruk och fiskenäringen är naven för den levande
landsbygden. Det är här många jobb finns och det är här som landets mat ska produceras. Stad och land behöver varandra.

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

För att frigöra kapital och kunna anställa personal så föreslår LPo en princip för en geografisk differentiering av arbetsgivaravgifterna, för att ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar och att öka möjligheter till arbete på landsbygden, dvs ju längre från staden man bor och verkar, ju lägre skatt. Skall gälla även drivmedel samt kommunalskatt.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Landsbygdspartiet oberoende vill verka för ett generellt momsavdrag. Detta skulle innebära att de allra minsta företagen blir befriade från moms, vilket ökar möjligheten att starta nya företag. Kontroll- och tillsynsavgifter som erläggs av näringsidkare, bönder, slakterier som sköter sig ska tas bort.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

LPo vill att hela landet ska leva. Man ska kunna bo och verka var man vill under rättvisa former, dvs med närhet till vård, service, skola, räddningstjänst osv. Vi vill också ha en 100%-ig självförsörjningsgrad vilket skulle innebära att svenskproducerad mat kommer gemene man till godo. Vi vill också att man satsar på mindre byar och samhällen istället för enbart förtäta städerna som det ser ut nu. Många småstäder är dränerade på småföretag vilket gör att dess centrum avfolkas till förmån till stora stadsnära likartade köplador. Vi vill också att man bygger fler småskolor på landsbygden och kör stadsbarn ut till en lugnare miljö med mindre klasser i närhet till djur och natur.

Att satsa på landsbygden gynnar hela Sverige och påverkar svensken enbart positivt, det är vår fasta övertygelse.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Centerpartiet

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Centerpartiet vill att arbetsgivaravgiften tas bort under de första två åren när en enmansföretagare anställer sin första medarbetare, så att det blir billigare att anställa och fler kan få chansen att börja jobba. Vi har också, tillsammans med övriga allianspartier, föreslagit så kallade Inträdesjobb som ska kunna användas av nyanlända under de fem första åren i Sverige och av unga upp till 23 år som saknar gymnasieutbildning. Jobben innebär lägre ingångslöner och sänkta arbetsgivaravgifter.

Som företagare ska du kunna fokusera på att få verksamheten att växa istället för att lägga tid på regelkrångel. Nya reglers effekt på företagens kostnader bör därför alltid utredas grundligt. Vi vill införa ett krav på ”en regel in – en regel ut”. Nya regler som innebär ökade kostnader bör kombineras med regelförenklingar som minst kompenserar dessa kostnadsökningar. Fler regler bör ges så kallade solnedgångsklausuler, som innebär att en regel ges ett slutdatum då det måste visas att dess fördelar fortsatt överstiger dess nackdelar för att regeln ifråga ska få vara kvar. Vi vill även inkludera skattesystemet i arbetet mot regelkrångel vilket det inte är idag. Detta eftersom vi vet att det är skattereglerna som står för en stor del av regelkrånglet.
Vi vill också att Sveriges företagare ska mötas av färre blanketter och ett enklare språk från myndigheterna. För att göra företagande lika naturligt som anställning behöver vi också uppmuntra så kallade "kombinatörer" så att man kan vara både anställd och företagare på samma gång.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

För att små företag ska kunna växa och anställa krävs kapital. Tillgången till riskvilligt kapital är därför oerhört viktig. Centerpartiet och Alliansen införde under 2013 ett så kallat investeraravdrag, som innebär att man kan investera upp till 1,3 miljoner kronor i ett mindre företag, i samband med företagets bildande och få göra avdrag på skatten med hälften, det vill säga upp till och med 650 000 kronor. Investeraravdraget stimulerar till investeringar i, och utveckling av, svenska småföretag. På så sätt bidrar det till att fler jobb skapas. Det finns en stor utvecklingspotential i investeraravdraget. Vi vill därför att investeraravdraget vidareutvecklas och dess regler kraftigt förenklas. I ett första steg bör avdragsrätten dubbleras vilket alltså innebär att hela investeringsbeloppet blir avdragsgillt, och taket höjas från 1,3 miljoner till 3 miljoner kronor.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Centerpartiet vill se en bred skattesänkning som främst gynnar de med de allra lägsta inkomsterna, både människor som jobbar och pensionärer. Att människor får behålla mer av det de tjänar ökar den ekonomiska tryggheten, självbestämmandet och köpkraften, vilket gynnar landets företag.

Yrkeshögskoleutbildningarna utvecklas i samarbete med näringslivet. De är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden och många får jobb kort efter utbildningen. Centerpartiet vill stärka och bygga ut Yrkeshögskolan. Vi vill även göra det enklare att läsa in behörighet, både till högskolan och till yrkeshögskolan, och att det ska bli möjligt att få studiemedel högre upp i åldrarna. Dessa förslag skulle underlätta kompetensförsörjningen till företag.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Missa inte: Fler partier och ronder


Valspurt 2018: Sverigedemokraterna vs Medborgerlig Samling

$
0
0
Valspurt 2018: Sverigedemokraterna vs Medborgerlig Samling

Rond #4 i Företagande Valspurt 2018.

Hur mycket skiljer sig Sverigedemokraternas småföretagspolitik jämfört med det nya högerpartiet Medborgerlig samling? Här kan du jämföra.

Medborgerlig Samling

De viktigaste punkterna i vår politik för företagande är följande.

Medborgerlig Samling vill:

  • Sänka lönekostnaderna för företag.
  • Bolagsskatten ska hållas internationellt konkurrenskraftig.
  • Reformera LAS i grunden, gärna med inspiration från den danska flexicurity-modellen.
  • Minska administrationen för företagare.
  • Etablera system för Mikroentreprenörer baserad på schablonbeskattning av omsättningen.
  • Avveckla 3:12-reglerna på riktigt.
  • Kollektivavtalen ska vara enbart vara frivilliga.

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Vår grundläggande inriktning är att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden, sänka företagens kostnader och förenkla byråkratin, speciellt för småföretag.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Avgörande för småföretag är att olika former av regleringar är enkla och långsiktigt stabila. Investeringar innebär ett affärsmässigt risktagande. Det är då av största vikt att de inte också innebär ett politiskt risktagande, dvs. att spelreglerna förändras från den ena dagen till den andra.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Medborgerlig Samling strävar efter ett samhälle där alla som kan försörjer sig själva genom osubventionerat arbete. Som ett led i den förändringen måste inte bara flexibiliteten på arbetsmarknaden öka, det är också viktigt att avlägsna byråkratiska och kostnadsmässiga hinder för att människor försörjer sig i egen regi, som entreprenörer, egenföretagare, med möjlighet att växa. Denna generella politiska inriktning påverkar småföretagen i gynnsam riktning – direkt såväl som indirekt.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Sverigedemokraterna

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Sverigedemokraterna vill införa en ny typ av lärlingsanställning till en lagstadgad minimilön och skattelättnader, vidare vill vi slopa den allmänna löneavgiften för de minsta företagen och de tre första anställda i varje företag upp till en taknivå. Vi vill också införa ett avdrag för kostnader för sjuklön upp vilket leder till att de allra minsta företagen och många småföretag helt slipper sjuklönekostnaderna. Sammantaget innebär detta sänkta kostnader för att anställa och extra låga lönekostnader under första året som en person är anställd i den nya lärlingsanställningsformen.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Sverigedemokraterna vill utvidga Investeraravdraget som idag gäller för privatpersoner till att även inkludera juridiska personer. Vi vill inrätta så kallade "innovationsboxar" som medför skattelättnader på forskning och utveckling av produkter och tjänster. När det gäller nya växande företag tillämpas ofta personaloptioner som ett incitament till att attrahera kompetens, personer som senare kan bli delägare i företaget alternativt få en extra kapitalutdelning vid sidan om lön, ifall företaget skulle utvecklas starkt rent ekonomiskt. Idag är vissa former av personaloptioner beskattade med inkomst av tjänst vi vill utreda förutsättningarna för kapitalbeskattning för alla former av incitamentsprogram. Småföretag som vuxit och efter en tid noterats på en aktiebörs, har ofta behov av att göra nya investeringar i sin verksamhet och tar inte sällan in pengar via nyemissioner. Vi tror att den rödgröna regeringens höjning av avkastningsskatten dels är marknadsmässigt ologisk, en politisk styrning av räntan och en indirekt höjning av skatten, men att den också får konsekvensen att mindre medel finns tillgängliga på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar för att teckna sig i nyemissioner vid småföretagens investeringsprojekt. Det är negativt och därför vill vi rulla tillbaka regeländringen om höjd avkastningsskatt.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Sverigedemokraterna är bestämda motståndare till alla former av höjda punktskatter på transporter flygtrafik fordon milavstånd trängselskatter drivmedelsskatter skatter på energi och jordbruk eftersom att dessa hämmar hushåll landsbygd och småföretag. Sverigedemokraterna vill istället återföra punktskatterna till före höjningarna, påbörja sänkning av drivmedelsskatter samt införa ett nytt allmänt grundavdrag upp till 150 000 kr per år som gäller för alla som arbetar i Sverige. Vi behöver reformera mervärdesbeskattningen och kapitalbeskattningen avseende fåmansbolag (3:12-reglerna) för ökad harmonisering och enklare regelverk. Vi menar att detta sammantaget kommer öka hushållens och företagens köpkraft och sänka kostnaderna på bred front vilket skapar ett mer näringslivsvänligt klimat.

Följ med i diskussionen här, ställ frågor och tyck till

Missa inte: Fler partier och ronder

Snabblån; A och O

$
0
0
Snabblån; A och O

Kärt barn har många namn; snabblån, onlinelån, blancolån, smslån. Snabblån har tidigare varit förknippat med höga räntor och dolda avgifter, men digitaliseringen av lånemarknaden har ändrat detta drastiskt. Tack vare den kraftiga konkurrensen mellan alla låneinstitut har villkoren blivit bättre för låntagaren. Idag är det framförallt åldersgruppen 20-25 som primärt tecknar snabblån. Gällande snabblån är det, precis som med alla lån, viktigt att hålla koll på följande punkter.

  • Strukturerad ekonomi

Det är en grundläggande förutsättning att ha koll på din ekonomi innan du börjar utforska lånemarknaden. Det kan du enkelt göra med en budget för dina utgifter och inkomster. Med budgeten får du insikt i hur mycket du har att röra dig med per månad och kan därefter sätta upp en återbetalningsplan. Med hjälp av budgeten kan du även hitta ställen i din ekonomi där du kan spara pengar; Fasta kostnader som antingen kan tas bort eller hittas för en billigare peng.

  • Jämför lån online

Det är smart att att jämföra dina olika lånemöjligheter innan du bestämmer dig för ett specifikt lån. Använder du dig av en jämförelsetjänst så får du en överskådlig bild av diverse priser, långivare och de särskilda förmåner som de erbjuder sina låntagare. På Fair-laan jämför du snabblån och andra typer av lån. Fair-laan är en av de ledande jämförelsetjänsterna i Skandinavien.

  • Räntor och löptider

Ett lån med en låg ränta och lång löptid ser vid första anblick ut som den mest fördelaktiga lösningen. Det är emellertid inte alltid fallet. Även fast räntan är låg så kommer du få betala ränta under en längre period, det resulterar i slutändan som en hel del pengar. Ett lån med lång löptid kan alltså vara minst lika dyrt som ett lån med en hög ränta och kort löptid. Däremot är det säkrare med längre löptid, eftersom det oftast är en mer hållbar lösning. Det kan vara svårt att hinna betala tillbaka ett stort lån på kort tid.

  • Låna smart

Skulle du bara behöva spendera hälften av det du lånar, måste du ändå betala ränta på varenda krona. Därför är det viktigt att inte låna mer än vad du verkligen behöver. Idag finns det vissa låneinstitut som erbjuder en flexibel bankkredit. Då betalar du bara ränta på det belopp du faktiskt spenderar. Det är därför klokt att fundera över hur stort lånebelopp du faktiskt behöver. Om inte det är en möjlighet så är kanske bankkredit den bästa lösningen för dig.

Det flesta snabblån är idag utan UC-kontroll. Det menas att kreditupplysningen, som alla långivare måste ta på dig när du ansöker om ett lån, går via ett annat kreditupplysningsföretag än sedvanliga Upplysningscentralen. Det påverkar inte lånet genom att göra det mindre pålitligt, utan kan snarare vara fördelaktigt. En fördel med snabblån utan UC är att de kan användas till vad som helst. Vid större privatlån hos traditionella banker måste motivet för lånet alltid redogöras.
Långivare som inte använder sig utav UC har inte lika strikta krav och kan därför ta lite fler risker, så om du har en betalningsanmärkning har du större chans att bli beviljad lån hos dem. Dock så är lån menat som en sista utväg, du ska aldrig teckna nya snabblån för att finansiera gamla. Hamnar du i en dålig ekonomisk situation så finns det hjälp att söka via din kommun.

Det kan även vara smart att teckna ett snabblån utan UC om du i framtiden planerar att teckna ett stort banklån via UC. När du ansöker om ett lån så registreras kreditförfrågningen hos det upplysningsföretag som utfärdade den. För många förfrågningar hos UC tyder på en instabil ekonomi och din kreditvärdighet försämras. Det i sin tur medför att du kommer få högre ränta när du ansöker om lån. Därför är det smart att göra smålån utan UC eftersom alla de stora bankerna använder sig utan UC för sin kreditupplysning.

Valspurt 2018: Kristdemokraterna vs Feministiskt initiativ

$
0
0
Valspurt 2018: Kristdemokraterna vs Feministiskt initiativ

Rond #5 i Företagande Valspurt 2018.

Nu är det dags för Fi och KD. Feministisk företagspolitik, finns det? Och vad anser KD om småföretagarnas utmaningar.

Kristdemokraterna

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Kristdemokraterna vill att fler ska finna det mödan värt att starta och utveckla ett företag. Därför lägger vi en rad förslag om enklare regler och konkurrenskraftiga skatter.

- Slopade arbetsgivaravgifter vid anställning av unga eller nyanlända samt borttagen särskild löneskatt på äldre
- Utöka turordningsreglerna i LAS till fyra personer oavsett företagets storlek och vidga rätten till provanställning.
- Inför en garanti för företagen att de bara ska behöva lämna en och samma uppgift en gång till myndigheterna.
- Stärka trygghetssystemen för företagare, särskilt i uppbyggnadsskedet.
- Bygga ut RUT-avdraget.
- Vi har varit med och sänkt bolagsskatten under mandatperioden.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

- Det statliga riskkapitalet måste reformeras och effektiviseras så att det i högre grad kompletterar privat riskkapital. Detta vill vi göra genom så kallade fond-i-fond-lösningar, där statligt riskkapital från början samverkar med privata fonder för att nå mindre och växande företag.
- Våra förslag om lägre kostnader för att anställa skapar ökat utrymme för investeringar.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Den kommer att påverka i gynnsam riktning. Dels vill vi sänka skatten på arbete, vilket ökar konsumtionsutrymmet. Dels vill vi stärka välfärdens kärna, med en förbättrad tillgång till vård och sjukvård och ett stärkt rättsväsende så att småföretagare ska kunna känna sig trygga - i hela landet. Utöver detta gör vi satsningar på utbildningsväsendet för att stärka kompetensen och även utbilda människor mot bristyrken, exempelvis via yrkesvux. Det förbättrar småföretagens kompetensförsörjning.

Missa inte: Fler partier och ronder

Feministiskt initiativ

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Företagande är viktigt i vårt samhälle. Både för samhällsekonomin, arbetsmarknaden och den enskilde personen. Att förenkla och tillgängliggöra företagande, både enskilt och växande, är ett redskap som möjliggör att fler kan ta makten över sina liv och att Sverige kan fortsätta som innovativ nation.

Det är huvudsakligen två saker som gör livet svårt för småföretagare; regelkrångel och finansiering. F! vill göra det lättare för människor att såväl starta företag som att växa och anställa. Den här frågan fastnar lätt i ett gammalt höger-vänster-perspektiv, ”arbetsgivare mot arbetstagare” eller ”företagare mot arbetare” och vi vill peka på att det är ett förlegat sätt att se det. Det är inte avgjort på förhand vem som är vem, srskilt inte idag när många kan vara både anställda, frilansande genom egna företag och ha idéer om att satsa på något större eget företag. Vår politik inriktar sig på såväl företagare som anställda.

För att sänka trösklarna för att starta ett företag vill vi bland annat sänka kravet på aktiekapital, minska regelkrångel, förenkla skattesystemet och öka den generella tryggheten i socialförsäkringen. Trygghetssystemen för företagare släpar fortfarande efter. För att få tillgång till samma socialförsäkringssystem som en anställd behöver skattesystemet riktas om så att det blir gynnsamt att som företagare ta ut lön och därmed också ta del av trygghetssystem så som sjuk- försäkring, pension och sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

Det finns också en trygghet i att kunna växa och utveckla sin verksamhet. Feministiskt initiativ ställer sig bakom regeringens förslag att fler företag ska kunna få nedsatta arbetsgivaravgifter när de anställer sin första medarbetare samt skattelättnader för personaloptioner för att stötta små, snabbväxande och innovativa företag. Utöver det vill vi göra det lättare att anställa genom att minska sjuklöneansvaret för företag med mindre än tio anställda.

För många som lever på landsbygden är det egna företagandet den bästa möjligheten att skapa sig fungerande arbets- och livsvillkor. Försörjningen kan under en årscykel bestå av en blandning av korttidsanställningar, behovsanställningar och eget företagande. På landsbygden startas också många projekt och företag med ekologisk hållbarhet i fokus vilket är en utveckling Feministiskt initiativ vill stötta.

Digitaliseringen, med bredband till varje hus, medför möjligheter för fler att starta eget utan att vara beroende av geografisk plats. Vi ser digitaliseringen som en demokratifråga Fler kan leva och arbeta på landsbygden och redan befintliga företag kan flytta ut ur städerna.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

För den framtida näringslivsutvecklingen kommer tre långsiktiga trender vara av särskild betydelse: globalisering, digitalisering och den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning och större migration. Att inkludera alla i arbetslivet genom att ta tillvara på den kompetens, innovationskraft och specialisering som redan finns är nödvändigt för företag som vill utvecklas. Många av de människor som kommer till Sverige idag har kompetens som vårt näringsliv behöver. Beräkningar från TCO visar att mer än var fjärde nyanländ har utbildning och erfarenhet inom ett yrke där det råder brist i Sverige. Det är angeläget att utveckla metoder för att validera och komplettera all den kunskap som finns för att sedan matcha den mot arbetsmarknaden. Digitaliseringen av samhället medför en möjlighet att både utjämna orättvisor och utveckla arbetsmarknaden. Tillgång till internet och digitala tjänster bör ses som en demokratifråga. En ständigt växande del av arbetsmarknaden kräver direkt teknisk kompetens och en ännu större del kräver förståelse för det. För att undvika att skapa en digital över- respektive underklass samt för att få den bredd och mångfald som behövs för att fortsätta skapa globalt konkurrenskraftiga och hållbara produkter och tjänster vill Feministiskt initiativ göra de grundläggande kunskaperna tillgängliga för alla. Det innebär programmeringskunskaper i skolan och möjlighet att komplettera sina kunskaper genom en kompetensförsäkring som tillgodoser förändringar i arbetslivet.

För Feministiskt initiativ är innovationstakt och expansion inte målet i sig, utan något vi vill främja när det tillför något bra till samhället. Det betyder att vi, förutom att stimulera mångfalden i näringslivet och uppmuntra nya organisationsformer, också vill satsa särskilt på socialt och miljömässigt hållbara företag. Idag är Sverige starkt inom teknisk innovation, och förutsättningarna finns att bli lika bra på företagande inom sociala och miljömässiga innovationer. Detta är en riktning som både Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen förutsätter att många länder kommer anta, och här finns potential för Sverige att bli ledande.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt?

Regeringens näringspolitiska mål – Sveriges konkurrenskraft, Näringslivets utveckling, Förutsättningar för företagen att utvecklas och Innovation bland svenska företag – förutsätter förnyelse av näringslivet. Företag som leds av kvinnor, unga och utrikesfödda är de som idag i hög grad står för de nya idéer som behövs för att utveckla ett näringsliv som består av en växande del enpersons-, mikro- och småföretag. Ska Sverige nå de övergripande näringspolitiska målen måste vi stimulera ett jämställt, jämlikt och hållbart företagande som möjliggör för fler att starta och driva företag. Detta är något som hela vår politik genomsyras av, dvs en kunskapshöjning och förbättrade villkor för alla att delta och utvecklas och när vi arbetar med detta på alla politikens områden kommer företagandet och företagare gynnas av det.

Missa inte: Fler partier och ronder

9 sidoinkomster som ger extra klirr i kassan

$
0
0
9 sidoinkomster som ger extra klirr i kassan

Några tusenlappar extra i månaden är aldrig tokigt och kan vara en bra start för att finansiera framtida entreprenörsdrömmar. Här har du några tips på beprövade sidoinkomster du kan ägna dig åt på sidan om ditt vanliga jobb.

1. Frilansande via Fiverr

Den ultimata hemsidan för alla former av frilansande. Här kan du sälja tjänster såsom att korrekturläsa texter, designa logotyper eller redigera videoklipp. Oavsett vad du har för kunskaper eller färdigheter finns en efterfrågan på Fiverr.

Tips: Gå in och klicka runt på hemsidan för att få inspiration på vilka tjänster som har en hög efterfrågan.

2. Dropshipping

E-handel är framtiden och även en stor del av nuet och det kommer bara att fortsätta växa. En alltmer populär affärsidé är s.k. dropshipping. Det går förenklat till på det sättet att du bygger en egen hemsida (kan göras simpelt via exempelvis Shopify där ingen förkunskap krävs) där du sedan lanserar produkter du vill sälja. Istället för att själv ha ett lager så hittar du en leverantör av de produkterna du vill sälja. Du lägger sedan upp dessa produkter i din shop, och när du väl får en beställning så skickar leverantören produkten direkt till kunden. Klart! Du behöver inget lager, leverantören får sälja sin produkt och du behåller den mellanskillnaden du valt! Exempelvis kan du hitta produkter för dropshipping på Aliexpress och Droshi.

Tips: Försök inrikta dig mot specifika intressegrupper och använd dig av marknadsföring på Sociala medier, där du enkelt kan rikta reklam mot dina målgrupper.

3. Egna Hantverk

Att tillverka produkter hemma är ofta en kul hobby. Det kan handla om smycken, möbler eller varför inte egenmålade tavlor? Vilket hantverk du än bestämmer dig för att göra finns det gott om kanaler att sälja via och du kan faktiskt tjäna en bra slant på det likväl. Själv tillverkade jag egna smycken tidigt i min karriär som ledde till en bra extra inkomst. Testa sidor så som Etsy, Ebay, Blocket och Tradera

Tips: Personligt anpassade produkter där konsumenternas namn eller liknande kan infogas brukar vara populära.

4. Betalda undersökningar

Ni har säkert hört detta tips förr och tänkt att det är en bluff, men det finns otroligt nog en del trovärdiga och professionella sidor som erbjuder en hyffsad slant för att genomföra undersökningar och dylikt. Det är ofta undersökningar på uppdrag av företag som vill göra marknadsundersökningar. Ofta är det rätt ansträngningslösa formulär att fylla i och passar perfekt för den som har lite tid att döda men samtidigt vill tjäna en slant.

Tips: Vissa hemsidor för undersökningar är betydligt mer seriösa än andra, så var selektiv i dina val. Rekommenderar Nordic Viewpoint.

5. Aktier och fonder

Sidoinkomsternas självklara mästare. Att lära sig investera i aktier är lite mer tidskrävande än de andra förslagen. Det är även i de flesta fall mer långsiktigt. Dock så leder det ofta till en mycket bra avkastning på de belopp som man investerar. Istället för att låta dina sparpengar ligga på ett konto utan ränta så investera i aktier eller fonder. Du kan ofta med låg risk får minst 10% avkastning på ditt kapital årligen. För den mer våghalsiga kan belöningen bli betydligt större än så, men då krävs det att man gör ett gediget förarbete.

Tips: Investera dina övriga sidoinkomster i aktier och fonder

6. Hyr ut dina saker

Använd dina ägodelar för att tjäna en slant när du inte använder dessa. Med Airbnb kan du hyra ut din bostad eller sommarstuga när du själv inte befinner dig där. Med Hygglo kan du hyra ut det mesta, exempelvis campingutrustning och fiskeredskap.

Tips: Sker det något stort evenemang eller liknande i närheten av ditt boende så hyr ut det – priserna brukar stiga i skyn när stadens hotellrum är uppbokade.

Se även: 14 kreativa sätt att tjäna extrapengar på

7. Starta en blogg

Har du en stark passion eller stor kunskap inom något område? Skapa en blogg, driv följare till bloggen och tjäna pengar. Pengarna kan du tjäna genom exempelvis reklambanners på din blogg, marknadsföring för olike företag inom din bransch och affiliate-länkar.

Tips: Försök hitta en passionerad målgrupp som är aktiva följare med mycket engagemang.

8. Köp billigt – sälj dyrt

Affärsidén som levt genom urminnes tider. Flanera på second-hands och hitta varor som är kraftigt underprissatta, det finns gott om dem. Kanske finns det även några gamla julklappar som ligger på vinden? Sälj, du har ingen nytta av dem där!

Ta dessa varor, lägg sedan ut dessa på hemsidors såsom Tradera, Blocket eller din lokala köp och sälj sida på Facebook.

Tips: Kolla vad liknande produkter du funderar på att sälja har sålts för tidigare för att få en ungefärlig uppskattning på vad du ska sätta för pris.

Missa inte: 23 vassa affärsidéer du kan starta idag

9. Uber

Det har visats i ett flertal undersökningar och statistik som förts att det är en ganska signifikant inkomst som kan erhållas genom att köra Uber, även om det bara är några timmar i veckan. Exempelvis har en undersökning visat att ca 20 timmars arbete i veckan, vilket är ungefär 50 körningar, kan resultera i 350 000 kr per år. Så om du gillar att åka runt i din egna bil och träffa nytt folk så passar detta perfekt för dig. Det är väldigt enkelt att bli medlem!

Tips: Kvällar och helger finns det mest körningar och betalningen är som högst.

Artikel av – Timothy Prellwitz

Valspurt 2018: Alternativ för Sverige vs Miljöpartiet

$
0
0
Valspurt 2018: Alternativ för Sverige vs Miljöpartiet

Rond #7 i Företagande Valspurt 2018.

Ännu en uppstickare på högersidan, Alternativ för Sverige. På andra sidan Miljöpartiet. Vilket av partierna har enligt dig bäst småföretagarpolitik?

Alternativ för Sverige

1. Hur kommer ni gynna småföretagare så de kan anställa personal och öka möjligheterna att konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Regelkrånglet för företagare i allmänhet och småföretagare i synnerhet är en mycket negativ faktor. Det leder till att färre driftiga personer vill ta steget och bygga ett företag kring sina idéer, vilket i sin tur gör att färre företag skapas och färre arbetstillfällen kommer till. Eftersom ca 80 % av de nya jobben skapas i små företag, är det en allvarlig situation för arbetsmarknaden i Sverige när företagandet går ner, som vi sett de senaste åren.

För att vända utvecklingen vill AFS bygga om skattesystemet så att det gynnar arbete och därmed även småföretagare. De tre viktigaste komponenterna i vårt förslag till nytt skattesystem ur företagares synvinkel är:

Platt skatt med ett relativt högt grundavdrag. Vi har inte låst oss på någon speciell nivå ännu, men vårt fokus i utredningsfasen är ett grundavdrag på i storleksordningen 60-80 tusen kronor och en skattesats för inkomst på ca 26-28%. Det är en dyr reform, om inget annat görs, men vi är övertygade om att effekterna av en sådan omläggning skulle gynna nästan alla som arbetar. Vi ser i detta sammanhang pension som inkomst.

Inkomst av tjänst och inkomst av kapital jämställs helt, vilket gör att 3-12-reglerna kan avskaffas.

Vi utreder också ett förslag till ett nytt inkomstslag som vi kallar ”Företagarlön”, som är identisk med löntagares inkomst, men beskattas med några procent lägre skattesats, som kompensation för att många småföretagare tar ut en lägre lön ur sina företag än om man skulle vara anställd för motsvarande arbetsuppgift.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Förutom de skattemässiga förändringarna, som vi anser är de viktigaste, arbetar vi med en stor reform av myndighetssverige. Det syftar till att skapa effektivare myndigheter och bygga in tydliga krav på effektivitet och att minska regelkrånglet. I det ligger också att förbereda myndigheter på den mycket stora omställning som digitaliseringen av administrativa och vissa kunskapsdrivna verksamheter kommer att medföra för det svenska arbetslivet i stort.

Genom att företagens kontakter med myndigheter blir effektivare och enklare, skapas det bättre förutsättningar för företagande i allmänhet, vilket också bidrar till att det blir lättare att väga in investeringsrisker i sitt företagande.

Vi ser också över regelverken för t.ex. företrädaransvar, optionsprogram och möjligheterna att komma tillbaka efter en konkurs. Alla dessa delar är viktiga för att företagandet inte skall behöva vara alltför riskfyllt för den privata delen av livet för företagare. Samtidigt får det inte bli alltför lättvindigt att smita ifrån sina skulder så att det leder till risk för ett ökat oseriöst företagande.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Vi anser att företagande i stort kommer att gynnas av vår politik, som bygger på att det skall löna sig att arbeta. Entreprenörsanda, företagsamhet och initiativförmåga är viktiga komponenter i det begreppet.

Den viktigaste åtgärden anser vi vara vår skatteomläggning, som kommer att skapa större köpkraft hos hela befolkningen. Det gynnar inte minst småföretagare.

Vi har också långtgående förslag som innebär att bidrag kopplas till krav på motprestation, där så är möjligt. Det innebär att vi ur ett allmänt perspektiv kommer att utveckla en syn på bidrag som är väsensskild från den nuvarande slappa attityden som leder till alltför omfattande bidragsfusk. Detta vrider fokus från bidrag till arbete och är en åtgärd som vi anser gynnar företagandet i allmänhet.

Missa inte: Fler partier och ronder

Miljöpartiet

1. Hur kommer ni gynna småföretagare i landet att anställa mer personal och öka chanserna till större marginaler så de kan konkurrera bättre nationellt och internationellt?

Sverige har en av världens högsta levnadsstandarder med det bästa klimatet för företagare och mycket lägre bolagsskatt än många andra länder. I regering har vi också infört växa-stöd, som innebär sänkta arbetsgivaravgifter på småföretagens första anställda samt lättnader i personaloptioner.

För att Sverige ska bli framgångsrikt i att attrahera kapital globalt som kan investeras i Sverige behövs också en agenda för aktivt ägande. Detta eftersom analyser visar att företag med aktivt ägande också uppvisar högre tillväxt och skapar fler jobb än passivt äga företag. Sedan 1980-talet har många svenska företag flyttat sin tillverkning till låglöneländer. Industrins ökande automatisering innebär dock att lönekostnaden får allt mindre betydelse för tillverkningens placering. Samtidigt blir produktionen mer komplex, vilket ökar vikten av flexibilitet och innovation för att hävda sig i den globala konkurrensen.

2. Hur kommer er politik se ut för att underlätta för småföretagare att investera?

Ett särskilt problem för nya och växande företag är brist på privat kapital, särskilt i början. Därför är det viktigt att stärka möjligheterna för människor med goda idéer att starta och driva företag, bland annat genom särskilda satsning på inkubatorer och innovation genom Vinnova och Almi.

Under mandatperioden har Tillväxtverket, Almi Företagspartner AB och Aktiebolaget Svensk Exportkredit tecknat ett avtal med Europeiska investeringsfonden som innebär att fler innovativa små och medelstora företag nu kan få tillgång till finansiering i form av lån och riskkapital. Denna typ av satsningar är jätteviktiga för företagens kapitalförsörjning.

3. Hur kommer er politik gentemot befolkningen i stort påverka småföretagare indirekt? Gynnsam eller negativ riktning?

Miljöpartiet vill gynna småföretagande och hållbar konsumtion. Vi vill främja tjänstekonsumtion framför prylkonsumtion. Tjänstesektorn är en bransch där småföretag dominerar. När vi gynnar olika typer av delningstjänster, reparationstjänster och upplevelser genom t.ex. sänkt moms vinner både småföretagarna och miljön.

Missa inte: Fler partier och ronder

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live