Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Agera inte bank åt dina kunder – 3 tips

$
0
0
Agera inte bank åt dina kunder – 3 tips

Ligg inte ute med pengar i onödan. Se istället till att få in betalningar snabbt så att du kan nyttja dem i företaget. Helt enkelt – sluta agera bank åt dina kunder!

Tid är pengar, särskilt om du driver en mindre verksamhet. Här är ett axplock smarta faktureringsknep  från vår tipslista, knep kan börja använda redan idag för att få till en smidig rutin.

1. Delfakturera. Du kan behöva pengar under tiden du arbetar på ett längre projekt. Det finns olika sätt att gå tillväga men var en bra leverantör och se över möjligheten med kunden.

2. Använd tekniken. Att skicka vissa typer av fakturor kan innebära onödiga utgifter för dig. Det finns smidiga och billiga sätt. Många av dagens bokföringsprogram har stöd för att skicka och ta emot fakturor digitalt. Det är kostnadseffektivt, spårbart och miljövänligt.

3. Kreditupplysning och betalningsvillkor. För kunden är det en fördel att få lång tid på sig att betala. Du däremot vill ju ha betalt snabbt. Är kunden ny för dig bör du ta en kreditupplysning för att minimera risken att bli utan betalning.

Vill du ha fler tips?

Det finns vissa krav du måste rätta dig efter när du gör en faktura. Men vilka är de?

Vi har samlat tips, regler, förslag och exempel


Lönetrygghet för företagare – javisst!

$
0
0
Lönetrygghet för företagare – javisst!

Att vara egenföretagare innebär för många en oro för den egna ekonomin – men det behöver inte vara så. Nu kan du försäkra din lön upp till 80 000 kr i månaden.

Alla som driver eget, eller någon gång gjort det, vet att företagande är förbundet med ekonomisk risk. Du vet inte om dina kunder kommer att vilja fortsätta anlita dig framöver, om en uppstickare på marknaden förändrar spelreglerna eller om nya innovationer snart gör din produkt överflödig. Inkomsterna är ovissa och intäkterna varierar dessutom ofta över året. Men att ha nerver av stål är inte avgörande för att driva eget. Det viktiga är att du i förväg har sett till att du klarar dig ekonomiskt även om firman inte går som du har tänkt dig.

Försäkra din lön

Många som driver företag vet tyvärr inte om att de kan ansluta sig till a-kassan och få ersättning vid arbetslöshet, 80 procent av lönen upp till 25 025 kr. Genom att välja SMÅA som är Sveriges största a-kassa för företagare, så har du dessutom möjlighet att lägga till en inkomstförsäkring och försäkra din lön ända upp till 80 000 kr /månad. Då får du en ekonomisk ersättning på hög nivå – även om ditt företag inte längre går att driva vidare. På det viset slipper du oroa dig och kan koncentrera dig på att få ditt företag framgångsrikt. Du väljer själv var du sätter taket för den lön du vill försäkra, mellan 40 000 kr och 80 000 kr /månad.

Marknadens starkaste skydd

I inkomstförsäkringen ingår dessutom ett konkursskydd, som gör den här försäkringen till marknadens starkaste skydd för företagare. Skulle du behöva försätta företaget i konkurs får du ut ett prisbasbelopp (45 500 kr) direkt.

Vem kan skaffa försäkringen?

Inkomstförsäkringen är speciellt framtagen för småföretagare anslutna till SMÅA. Att ansluta sig till SMÅA kostar 128 kr/månad och ger 80 procent av din lön upp till 25 025 kr/månad, om du inte längre kan försörja dig genom ditt företag (för dig som till exempel driver enskild firma och inte tar ut lön beräknas ersättning på ditt resultat). Många småföretagare väljer att bara skaffa detta grundskydd. Inte ansluten ännu? Bli det här. Sen är det bara att fortsätta med företagandet.

Socialism är fel: Ett svar till Francesca Fiorentini

$
0
0
Socialism är fel: Ett svar till Francesca Fiorentini

Henrik Jönsson är entreprenör och YouTuber. Denna video är en vidräkning med den Amerikanska socialistiska aktivisten Francesca Fiorentinis reklamfilm för socialismen.


Denna film är debattörens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller skicka in en replik kan du göra det här

Riksbanken är styrd av politikerna och svenska kronan rasar – litar vi på politikerna?

$
0
0
Riksbanken är styrd av politikerna och svenska kronan rasar – litar vi på politikerna?

Sveriges penningpolitiska system styrs av en bestämd inflation vilket medvetet urholkar den svenska kronans köpkraft för att stimulera till investeringar, därmed lån och svenska skattebetalares konsumtionsvilja. En fri marknad inom penningpolitiken, skulle omöjliggöra inflation.

Riksbankens styrning

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken har ansvaret för penningpolitiken. Riksbanken har elva fullmäktige, som väljs av riksdagen.1 Riksbanken leds av en direktion, som utses av fullmäktige. Fullmäktige utser ordförande i direktionen, som samtidigt ska vara chef för Riksbanken.2 Riksdagen prövar om ledamöterna i fullmäktige och direktionen ska beviljas ansvarsfrihet. Om riksdagen vägrar en fullmäktig ansvarsfrihet är han eller hon därmed skild från sitt uppdrag.3

Riksbanken skall följa utvecklingen på valuta- och kreditmarknaderna samt vidta ”erforderliga penningpolitiska åtgärder”.4 Riksbanken skall inför alla viktiga penningpolitiska beslut informera det statsråd som regeringen utser.5 Riksbanken skall vidare minst två gånger om året lämna en skriftlig redogörelse till riksdagens finansutskott om penningpolitiken.6

Rent praktiskt således – Det parti/de partier som styr Sverige bestämmer i princip vem som ska utgöra Riksbankens fullmäktige. Sköter de sig inte – får de sparken. De skall rapportera fortlöpande om vad de gör till en särskilt ansvarig hos regeringen. De skall vidta de åtgärder som fordras av utstakad penningpolitik.

Riksbanken – är med andra ord Regeringens hund, skäller när den hunsas, sitter och ligger när den blir tillsagd.

Riksbankens politik

Målet för penningpolitiken är enligt riksbankslagen att upprätthålla ett fast penningvärde.7 Riksbanken har preciserat detta som att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent.8 Det innebär kort och gott att vi ska ha 2 % inflation per år på svenska kronans värde! Med inflation avses vanligtvis att penningvärdet minskar. En effekt av inflation är att den allmänna prisnivån stiger, varför inflation ofta mäts med konsumentprisindex och uppfattas av många som synonymt till detta.9

Hur upprätthåller Riksbanken 2 % inflation?

Ett viktigt verktyg för Riksbanken för att upprätthålla en viss inflation är helt enkelt att se till att styra utbudet på pengar. Riksbanken ser till att det blir så pass billigt för de vanliga bankerna att låna pengar av Riksbanken att de vanliga bankerna kan låna ut pengar till medborgarna för en billig peng! Då minskar värdet på pengar eftersom de blir så lättillgängliga.10

Riksbanken uppnår för närvarande 2 % årlig inflation genom att ställa den s.k. ”reporäntan” på -0,50 %. Bankernas utlåningsräntor följer reporäntan.

Effekterna av inflation i Sverige

Kronan har blivit svag. Väldigt svag! Ta till exempel hur den svenska kronan nu står sig gentemot den danska kronan. Detta har bara blivit sämre och sämre år för år och nyligen handlades den till 1:42 svenska kr, vilket är det svagaste på 9 år.11 Euron står just nu på 10,3 kr. 2014 kunde man finna noteringen på 8,9 kr.12

Staten påstår att en svag svensk krona är bra för exportörerna eftersom det är billigare för utländska företag att köpa varor och tjänster i Sverige eftersom den svenska kronan är så svag. I verkligheten görs bara svenska arbetare till billiga löneslavar till utländska intressen. Importörerna förlorar dock givetvis på det, eftersom det blir dyrare för dem att handla i en utländsk valuta.13 Enligt en undersökning som SEB har vidtagit tjänade det stora flertalet av de 90 börsföretag som de granskade på en svagare krona.

Enligt Carl Hammer, ansvarig på bevakning av global makro och valutor på SEB är det antagligen de små företagen som förlorar mest när kronan försvagas.14

Varför urholkar Riksbanken den svenska kronan?

Svaret på denna fråga står att finna, inte i Riksbankens penningpolitiska rapporter, utan på ett enkelt sätt i en av nationalekonomins mest respekterade böcker på området, ”Vad har staten gjort med våra pengar?”, skriven av Murray N. Rothbard år 1963.

Rothbard säger att staten ser till att skapa nya pengar genom inflation och att inflation är ett kraftfullt och subtilt sätt för staten att tillägna sig allmänhetens resurser på, en smärtfri och ännu farligare form av beskattning.15 Inflationen kan som tur är inte fortgå för evigt för till slut upptäcker folk den här sortens beskattning; de upptäcker att deras pengar kontinuerligt tappar köpkraft.16

Rothbard fortsätter: ”Staten är inflationistisk till sin natur, eftersom inflation är ett frestande medel för staten och dess favoriserade grupper att tillskansa sig intäkter med. Det långsamma men stadiga övertagandet av de monetära tyglarna har sedan använts för att (a) inflatera ekonomin i en takt satt av staten; och (b) för att uppnå socialistisk styrning av hela ekonomin.”17

Vilket penningpolitiskt system skulle Sverige haft för att ha en stark krona?

Inflation straffar sparsamhet och uppmuntrar till skuldsättning, eftersom alla lånade penningsummor betalas tillbaka med lägre köpkraft än vad som ursprungligen mottogs (när du betalar tillbaka har ju kronans värde minskat).18 Inflation kan dock inte förekomma på den fria marknaden.

Vill du veta hur en fri marknad för penningpolitiken skulle fungera och vad den i framtiden skulle kunna innebära för det svenska folket samt varför en fri marknad för penningpolitiken är den överlägsna metoden att hålla en stark svensk krona i vårt land? Följ kommande artiklar i detta ämne, där vi ska gå på djupet och reda ut alla begreppen. Ska du med på den här resan måste du dock ha ett öppet okritiskt förhållningssätt och en förmåga att ta till dig ny information, som strider mot den gängse uppfattning Du har växt upp till att ha som din värdegrund.

Sverige är en nation som på många plan radikalt behöver omvälvas, för att det ska stå sig starkt i världen i framtiden och vår ekonomiska historia har visat att folkets ekonomi har fallit många gånger. Men det finns en väg till att förändra allt!

Källor:

Regeringsformen 9 kap 13 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 1 kap 4 §
Regeringsformen 9 kap 13 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 6 kap 2 §
Ibid. 6 kap 3 §
Ibid. 6 kap 4 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 1 kap 2 §
Penningpolitisk rapport april 2018, s. 3
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Inflation/
10 https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Styrrantan/
11 https://www.svd.se/riksbankens-minusranta-sanker-den-svenska-kronan/om/svenska-kronan
12 http://www.valuta.se/currency/showgraph.aspx?currencyid=436468
13 https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/darfor-ar-den-svenska-kronan-sa-svag
14 https://www.svd.se/riksbankens-minusranta-sanker-den-svenska-kronan/om/svenska-kronan
15 Rothbard s. 53
16 Ibid. s. 55
17 Ibid. s. 80 f.
18 Ibid. s. 55
19 Ibid. s. 51

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en replik eller inleda en ny debatt kan du göra det här.

Inkasso för företagare – så bekämpar du förseningarna

$
0
0
Inkasso för företagare – så bekämpar du förseningarna

Vad innebär det att skicka ett inkassokrav till en kund som inte betalar, och hur kan det påverka er relation? Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring inkasso.

Fråga 1. Varför ska jag skicka ett inkassokrav?

I en perfekt värld betalar alla kunder sina fakturor i god tid. De allra flesta små och medelstora företag lever dock i en annan verklighet; en verklighet där hälften av alla fakturor som skickas betalas för sent. Nästan var femte faktura betalas dessutom mer än en vecka för sent, enligt en statlig utredning.

Dessa förseningar innebär direkta kreditförluster i form av utebliven ränta på kapital. Dessutom ökar de administrativa kostnaderna för ditt företag när påminnelser och liknande ska skickas ut. Likviditeten tar skada och ju längre tid en faktura är obetald, desto större är också risken att betalningen uteblir helt. Det är helt enkelt viktigt att sätta ned foten i god tid – men lika viktigt att göra det på ett professionellt sätt.

Vill du veta mer om hur det går till? Läs mer här

Fråga 2. Vad innebär ett inkassokrav för min kund?

Processen kan se lite olika ut beroende på vilka du vänder dig till. Hos Intrum ser den ut så här:

  1. Inkassokrav. Ett kravbrev skickas ut till din kund när du har registrerat ditt ärende. Den lagstadgade inkassokostnaden läggs till på totalsumman.
  2. Ärendevärdering. Har kunden inte betalat fakturan efter nio dagar förbereds ärendevärderingen för att kontrollera kredittagarens ekonomiska situation. Intrum tittar bland annat på om det finns skulder och anmärkningar sedan tidigare och huruvida de är betalda eller inte.
  3. Nästa åtgärd. Utifrån värderingen avgör inkassobolaget vilken nästa åtgärd som är bäst – till exempel om de ska arbeta fram en lösning med den betalningsskyldige eller om de ska skicka vidare ärendet till Kronofogden.

Under hela processen kan din kund höra av sig till Intrum med frågor eller för att diskutera möjligheten att göra en avbetalningsplan.

Fråga 3. Kan jag skicka inkassokravet själv?

Du kan skicka dina inkassokrav själv, men då krävs det att du följer reglerna i Inkassolagen. Det är dock ovanligt att sköta sin inkassohantering på egen hand. Bara drygt 10 procent av de företag som Datainspektionen gör tillsyn av hanterar sina egna inkassokrav.

Fördelen med att anlita en extern part för sina inkassokrav är flera. Dels vet du att alla regler följs och dels minskar din egen administration. Utöver detta kan inkassobolag som Intrum, med 90 års erfarenhet i branschen, anpassa kravåtgärden efter kundens betalningshistorik vilket förbättrar chanserna för en snabb betalning. Sist men inte minst kan styrkan i ett namn som Intrum påverka betalningsviljan så att mottagaren prioriterar din faktura.

Vill du veta mer om Inkasso via Intrum? Läs här

Fråga 4. Kan inkassokravet skada min relation till min kund?

Vissa företagare är oroliga för att kunden kommer att ta illa upp när de får ett inkassokrav. Självklart är det därför viktigt att välja ett välrenommerat inkassobolag som kommunicerar rätt med din kund och rådgör med dig under betalningsprocessen.

En viktig punkt som många missar är att man genom att gå till rätt inkassobolag ökar sin chans till betalning innan kravet behöver gå vidare till nästa instans. Även om din kund skulle tycka att det är jobbigt att få ett inkassokrav i posten, är det förstås inte alls lika jobbigt som att öppna ett brev från Kronofogden eller att dra på sig en betalningsanmärkning. Med rätt inkassobolag blir förseningstiden kort, smidig och utan bekymmer. Dessutom lär sig kunderna snabbt att ditt företags fakturor ska prioriteras, och i längden innebär det färre förseningar och en bättre kundrelation.

Fler tips för bättre cashflow

Agera inte bank åt dina kunder – 3 tips

$
0
0
Agera inte bank åt dina kunder – 3 tips

Ligg inte ute med pengar i onödan. Se istället till att få in betalningar snabbt så att du kan nyttja dem i företaget. Helt enkelt – sluta agera bank åt dina kunder!

Tid är pengar, särskilt om du driver en mindre verksamhet. Här är ett axplock smarta faktureringsknep  från vår tipslista, knep kan börja använda redan idag för att få till en smidig rutin.

1. Delfakturera. Du kan behöva pengar under tiden du arbetar på ett längre projekt. Det finns olika sätt att gå tillväga men var en bra leverantör och se över möjligheten med kunden.

2. Använd tekniken. Att skicka vissa typer av fakturor kan innebära onödiga utgifter för dig. Det finns smidiga och billiga sätt. Många av dagens bokföringsprogram har stöd för att skicka och ta emot fakturor digitalt. Det är kostnadseffektivt, spårbart och miljövänligt.

3. Kreditupplysning och betalningsvillkor. För kunden är det en fördel att få lång tid på sig att betala. Du däremot vill ju ha betalt snabbt. Är kunden ny för dig bör du ta en kreditupplysning för att minimera risken att bli utan betalning.

Vill du ha fler tips?

Det finns vissa krav du måste rätta dig efter när du gör en faktura. Men vilka är de?

Vi har samlat tips, regler, förslag och exempel

Är bonusar alltid en fördel?

$
0
0

När det meddelas på jobbet att det har gått så bra att det nu blir en extra månadslön till alla anställda så känns det fint. Det finns bonusar och olika slag, och vår naturliga reaktion på detta ord är positiv. En bonus är något bra som ger dig mer, men är det verkligen så?

När vi ser på erbjudanden online och casinospel så gäller det att förstå vad en bonus egentligen innebär. Med förståelse för hur bonuserbjudanden fungerar så går det att få ut mer av det som beskrivs som gratis.

Vad är en casinobonus?

Du har säkert inte missat all den reklam som figurerar på tv och online för casinon. Den fokuserar ofta på saker som bonus för mobilspel och gratis spelomgångar på slots. Ibland så får du intrycket av att allt du behöver göra är att bli medlem och så kommer du att få gratis pengar av spelsajten.

Det finns förstås inga gratis pengar att hämta på spelsajter! Det hade ju aldrig fungerat med tanke på hur många som skulle besöka casinot med enda syfte att plocka ut pengarna. En vanlig casinobonus för mobilspel eller vanliga nätspel kommer att ha krav. Det betyder att du inte kan ta ut dina bonusvinster förrän du har satt in en viss summa pengar och spelat med den på casinot.

En del menar att casinobonusar alls inte är något positivt och att de faktiskt kan leda till ett spelberoende då de får spelare att vilja satsa mer. Men om du ser på berättelser om spelberoende så blir det tydligt att det ofta finns underliggande orsaker till att en spelare tappar kontrollen. Bonusen kan inte ses som ensam bov i dramat.

Om det blir ekonomiskt att ta emot en bonus eller inte beror mycket på vad du gör med den. Om du ändå tänker spela på samma casino framöver så kan bonusen vara ett sätt att få mer nöje på och då kan den absolut ses som en tillgång och något positivt.

Konceptet köp och få mer

Men det är inte bara casinon som jobbar med konceptet att du ska bli medlem och köpa något för att få en present. Det här är ju ett rätt så gammalt koncept. Bonusar kan vara så mycket mer än pengar. Betalningstjänster kan jobba med lösningar där du får bättre service ju mer du använder tjänsten.

Bonusar är helt klart ett sätt att locka till mer köp och då är frågan om köpet är till din fördel eller inte.

Lösningar för telefoner där varje samtal du får leder till poäng som du sedan kan använda till egna samtal är ett gott exempel på detta. Å ena sidan så är det ju positivt att samtal som du ändå måste genomföra ger dig mer, å den andra så leder bonusen till att du blir bunden till tjänsten som ger dig fördelen.

För att vara säker på att den bonus som du blir erbjuden verkligen kommer att ge dig något så måste du alltså beakta mer än hur stor den är. Frågan är om du kommer att dra särskild nytta av bonusens aspekter och om den inte binder dig till en tjänst eller produkt som du egentligen inte behöver. Med svar på dessa frågor så vet du om bonusen är positiv för dig eller om du kanske helt enkelt ska tacka nej till den.

5 fördelar med betalningslösningar online

$
0
0

När du ska betala något online så vill du att överföringen ska vara säker och snabb. Idag så är de flesta medvetna om att hemsidor som har en adress som börjar med https vanligtvis erbjuder säkra lösningar för betalningar. Men det kan ändå vara smart att använda en betalningslösning online som en e-plånbok för att få ännu högre säkerhet.

Här är 5 fördelar med att använda betalningslösningar online som PayPal, Neteller och liknande.

1. Säkra betalningar

Oavsett om du ska köpa en pryl eller om du vill satsa på casinospel online med en bonus så är det viktigt att pengarna skickas säkert. Du vill inte riskera att folk som inte ska ha informationen om ditt bankkonto och saldo får den. Och du vill absolut inte att någon som inte ska röra dina pengar gör det!

Med en e-plånbok som är säker så behöver du inte dela med dig av information om kreditkort och bankkonto med spelsajter och webbutiker. Det ökar säkerheten och gör det lättare för dig att hålla ordning på vem som har uppgifterna.

2. Det går snabbt

Det finns tillfällen då du inte kan vänta flera dagar på att en överföring ska bli klar. Spel är återigen ett exempel på detta. En turnering med slots drar igång om en timme. Då kan du inte vänta på att banken ska öppna och sedan någon dag eller två för att pengarna ska nå spelkontot. Med betalningslösningar online så behöver det inte ta mer än några minuter att flytta på pengar. Det är verkligen inte så dumt då du har en kvart kvar för att få leverans av varan du köper samma dag.

3. Enklare med köp i andra valutor

Om du köper saker på nätet så kan det hända att priser ges i euro eller kanske i dollar. Med en betalningstjänst som finns på nätet så brukar det bli lättare att växla pengar. Här ska du dock beakta vad det blir för växelkurs. Det finns tjänster för betalningar online som är bättre än andra då det handlar om att växla SEK till andra valutor med jämna mellanrum.

4. Ta emot pengar utan avgifter

När en kompis vill skicka pengar till dig så är det verkligen en fördel att kunna göra det online med datorn eller mobilen. Har du en e-plånbok eller annan lösning som är lätt att hantera via nätet så kan du snabbt ha pengarna. Många tjänster tar inga avgifter då det handlar om privata överföringar. Det gör det lätt att sköta pengar och transaktioner online.

5. Smarta lösningar för kryptovalutor

Den som är intresserad av kryptovalutor behöver också en smart lösning för online bank. Det finns portaler som gör det möjligt att köpa kryptovaluta med fiatpengar och sedan handla vidare mellan virtuella valutor. Då du kan använda dig av vanliga pengar såväl som av virtuella mynt som Bitcoin på ett och samma ställe så blir det smidigt. Det här är en form av betalningslösningar online som kan komma att få stor betydelse i framtiden då vi möjligen kommer att övergå till system som är mer eller mindre virtuella.


5 tips för hälsosammare digitala vanor

$
0
0
5 tips för hälsosammare digitala vanor

Telefonen är alltid med, du kollar mejl på toaletten och det plingar till titt som tätt. Känner du igen dig? Om ja, då ska du läsa vidare.

Det är lätt att få dåliga mobilvanor och för många är mobilen en energitjuv. Du känner dig ”tvingad” att kolla mejl och appar för att se om något har hänt. Till slut kanske du kollar mobilen när du borde vara närvarande i nuet med familjen, på ett event eller semestern kanske.

Med sundare mobilvanor kan du minska stressen och öka ditt välmående. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig i rätt riktning:

1. Ändra förväntan på svarstid

Ju mer vi stressar varandra med förväntningar på snabba svar, ju snabbare måste vi själv svara. Det blir en negativ cirkel, så ta styrning och bli en förebild. Förvänta dig inte snabba svarstider via mejl eller appar från andra, så kan inte heller de förvänta sig orimligt snabba svar från dig. Sätt gärna ett autosvar på mejlen så sätter du förväntningarna rätt.

2. Mejl och sociala medier = kommunikationsverktyg

För många har mejl och sociala medier blivit huvudfokus, när det egentligen faktiskt är ett kommunikationsverktyg och en marknadsföringskanal. För många betyder ett pling i mobilen att de släpper allt. Visst är mejl och sociala medier en viktig del av arbetet, framförallt som egenföretagare, men ändra din inställning så att du fokuserar rätt och på dina villkor.

Se även: 6 anledningar till varför du ska göra slut med Facebook idag

3. Kommunikationstimme

Avsätt tid för digitalt pyssel och få då allting gjort. Resten av tiden låter du internet eller apparna vara utloggade eller helt enkelt mobilen på ljudlös.

4. Stäng av aviseringar

För de flesta av oss är inget så viktigt att vi måste bli störda mitt i maten. Stäng av aviseringarna och välj själv när du ska gå in och kolla igenom dagens kommunikationsskörd.

Mer av Hannah: Träningsplan för företagare

5. "Detoxa" regelbundet

Kör regelbundet en digital detox för att utmana dina digitala vanor. Sätt autosvar och logga ut från internet/appar eller göm helt enkelt din telefon. Ta fram penna och papper och notera vad som händer. Gör något kreativt eller ta ledigt och gör något kul. Första gången är det normalt med kli i fingrarna och kanske lite abstinensbesvär men redan efter ett par gånger kommer du börja märka hur skönt och givande det kan vara. Några av dina bästa idéer kanske föds under detoxen?

Avdragen du med aktiebolag inte får missa

$
0
0
Avdragen du med aktiebolag inte får missa

Har du aktiebolag men ännu inte deklarerat? Se till att få mer pengar över – gör avdrag och betala mindre i skatt. Här är snabba tips på avdrag du bara inte får missa, du (kanske) inte visste fanns och de du absolut inte får göra.

Avdragen du bara inte får missa:

Dator

Dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp. I annat fall, dra av den genom regelbundna avskrivningar.

Mobil

Samtals- och abonnemangskostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla rörelsekostnader. Mobiltelefoner räknas normalt som förbrukningsinventarier vilket gör att de är direkt avdragsgilla.

Programvaror

Kanske har du köpt en programvara? Det här är en avdragsgill post om det handlar om ett standardiserat datorprogram. Programvaror som är direkt tillverkade för din verksamhet beviljas avdrag över flera år, enligt samma princip som för inventarier.

Mer att hämta! Här är fler avdrag du inte får missa

Avdragen du (kanske) inte visste fanns:

Friskvård

För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt krävs att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. Det måste dessutom vara av mindre värde, vilket enligt Skatteverket är 5 000 kronor inklusive moms per anställd och år.

Läs mer: Så här fungerar friskvårdsbidraget

Kontoret

Om du driver aktiebolag och hyr ut din privatbostad eller hyresrätt till din, eller någon närståendes, uppdrags- eller arbetsgivare eller till ditt egna bolag får du enbart avdrag för den ökning av kostnaderna som uthyrningen har medfört (din faktiska merkostnad).

Kurskostnader

En kurs eller konferens är avdragsgill om den är till nytta för företaget och det finns ett utarbetat kursprogram. Praxis är att den matnyttiga delen pågå minst 6 timmar per dag eller cirka 30 timmar under en femdagarsvecka.

… och några avdrag du absolut inte ska göra
Det finns kostnader som inte är avdragsgilla trots att de i sig kan anses tillhöra den näringsverksamhet du bedriver. Det gäller exempelvis:

  • Offentligrättsliga sanktionsavgifter
  • Kostnadsränta på skattekontot
  • Skattetillägg
  • Och lite till

Fler smarta avdrag

Vill du läsa mer om avdragen eller få tips om fler? Här är snabba och smarta avdrag för aktiebolaget som ännu inte deklarerat.

Brasiliansk bostadsutvecklare för låginkomsttagare blev världens främsta entreprenör

$
0
0
Rubens Menin, EY World Entrepreneur Of The Year 2018

Rubens Menin grundare av fastighetsföretaget MRV i Brasilien utsågs till EY World Entrepreneur Of The Year 2018 och blev första vinnaren från Sydamerika. MRV är Latinamerikas största fastighetsutvecklare och ledande i Brasilien på att bygga billiga bostäder. Claes Mellgren och P-O Andersson från AQ Group representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

EY World Entrepreneur Of The Year är världens främsta utmärkelse för entreprenörer och nationella vinnare från 46 länder tävlade i år om titeln. På lördagskvällen utnämndes Rubens Menin till världens främsta entreprenör vid en prisutdelning i Monaco. Endast 21 år gammal grundande han MRV Engenharia e Participações S.A år 1979. Rubens mission var att bygga bostäder som alla brasilianare har råd med.

Rubens företag har haft en stark tillväxt och idag säljer MRV flest bostäder i Latinamerika och är Brasiliens ledande utvecklare av boenden för låginkomsttagare. MVR hade 2017 en omsättning på 1,44 miljarder USD och företaget har cirka 24 000 medarbetare, byggt 300 000 fastigheter och verksamhet i 150 städer. I dessa städer bor 1 av 200 personer i en fastighet byggd av MRV.

Rubens Menin, styrelseordförande och grundare av MRV, kommenterar utmärkelsen EY World Entrepreneur Of The Year 2018.

– Under hela mitt liv har jag brunnit för att försöka ge alla den värdighet som följer med att äga sin egen bostad. Jag är mycket stolt att bli erkänd på detta sätt, men arbetet slutar inte här. Byggindustrin har goda möjligheter att fortsätta att bidra positivt till samhället. Jag tror på att ekonomisk makt inte bara handlar om välstånd, utan också om social utveckling och MRV vill fortsätta att bidra till kommande generationer.

Den internationella oberoende jury under ledning av Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, utsåg vinnaren.

– Juryn är hedrad att dela ut årets titel till Rubens, vilket gör honom till den första från Sydamerika att vinna EY World Entrepreneur Of The Year. Vi fastnade för han innovativa entreprenörsanda och hans syfte att försöka skapa ett mer rättvist och jämlikt samhälle.

Svenska finalisterna från AQ Group på en delad andraplats

EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Claes Mellgren och P-O Andersson, grundare av AQ Group tog emot utmärkelsen vid den nationella finalen och var Sveriges finalister. Västeråsduon är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.

– Det har varit en ära att följa våra finalister när de har mött världseliten i entreprenörskap under några intensiva dagar i Monaco. Claes Mellgren och P-O Andersson gjorde en mycket bra insats under juryintervjun. Jag är imponerad av dessa duktiga entreprenörer och de visar vilket bra entreprenörsklimat vi har i Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Butiken var allt – nu är det slut

$
0
0
Butiken var allt – nu är det slut

Jerry, 62 drev en närbutik tillsammans med sin fru Halina i 30 år. Han har jobbat sedan han var 16 och aldrig varit arbetslös. Förrän nu.

A-kassa ger trygghet och tid att planera framåt när det väl har hänt, säger Jerry.

Många boråsare känner till servicebutiken Commerce i stadsdelen Villastaden. Här, i bottenvåningen på ett hyreshus, har Halina och Jerry sålt mjölk, chark, tidningar och godis till närboende och ungdomar från gymnasieskolan rakt över gatan sedan 1987. Att driva butik har inte bara varit en försörjning för handlarparet, det har varit deras liv, sju dagar i veckan. De har sett kvarterets unga växa upp, flytta och komma tillbaka med egna barn. De har försett äldre med hemleveranser när orken inte räckt till och de har tillsammans oroligt letat efter stamkunden som inte visat sig på en vecka. Två gånger har de blivit utsatta för rånförsök med vapen, men aldrig har de velat ge upp sin butik. De egna döttrarna är så gott som uppväxta här.

– När de var riktigt små låg de i en bananlåda bakom kassan, minns Jerry.

Tillfälligheten som bestämde livet

Att Jerry och Halina blev butiksägare var en slump. Jerry jobbade som busschaufför, men en kompis med kiosk fick paret att intressera sig för affärsdrivarlivet. När kvartersbutiken i Villastaden blev till salu tog de chansen och slog till. Då kunde ingen av dem ana att detta skulle bli deras andra hem de kommande 30 åren. Ända tills i höstas, då livet tog en ny vändning.

Båda hade då under några års tid känt att det slet hårt på kropp och själ att hålla öppet 365 dagar om året, att ständigt vara nåbara och att aldrig kunna ta ut mer än två veckors semester. Dessutom hade det ekonomiskt blivit betydligt tuffare att driva butik.

– Så ringde en kille som väldigt gärna ville köpa Commerce och då bestämde vi oss. Allt har sin tid och nu var det över för vår del, berättar Jerry.

Från företagare till a-kassa

Varken Jerry eller Halina hade planerat vad de skulle göra när butiken väl var såld, eller hur de skulle försörja sig framöver.

– Vi tänkte inte så, då. Det var så mycket annat att ordna med, pappersarbete kring själva försäljningen.

När allt var klart blev det tomt. Väldigt tomt. De två första månaderna var värst, berättar Jerry. Han, som jobbat heltid sedan han var 16 år, satt plötsligt sysslolös och villrådig. Vad skulle han göra nu? Och hur skulle de försörja sig?

Som tur var hade båda två säkrat sin ekonomi för en eventuell arbetslöshet – långt tidigare.

– Vi gick med i SMÅA för ungefär 13 år sedan, eftersom det är en a-kassa för småföretagare. Du vet aldrig vad som händer med ditt företag och då är det en trygghet att vara med, säger Jerry.

Som medlemmar i SMÅA hade de nu rätt till ersättning från a-kassan. Eftersom både den som äger företaget och familjemedlemmar som arbetar i företaget kan ansluta sig till SMÅA är det en a-kassa som passar väldigt bra för familjeföretag. Till blivande egna företagare har Jerry ett råd:

– Har du en idé du tror på, gå in för den helhjärtat. Men gå med i a-kassan för säkerhets skull.

På väg mot något nytt

Halina och Jerry är färdiga med sin butik, men är inte redo att pensionera sig. Halina får full ersättning från a-kassan och planerar för framtiden, Jerry jobbar 30 procent på Systembolaget och får a-kassa upp till en heltid. Även om han inte kan styra sitt arbete på samma sätt som tidigare uppskattar han att kunna lämna jobbet när arbetsdagen är slut och inte vara anträffbar dygnet runt.

– Och jag träffar mina gamla stammisar på mitt nya jobb också, skrattar han.

Den försvunna stamkunden då, han som inte visade sig på en vecka? Han låg på sjukhus visade det sig. Jerry åkte givetvis dit med hans favorittidning från butiken.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig här till SMÅA, a-kassa för företagare

Svensk demokrati har lett till korrumperade politiker – Schweiz demokrati är ett föredöme

$
0
0
John Knutsson - jurist, entreprenör och samhällsdebattör

En schweizisk franc och en svensk krona var nästan likvärdiga 1971. Sen drog Schweiz iväg och det med råge! Idag kostar en schweizisk franc nästan 9 kr. Detta handlar mycket långt ifrån om inflation. Schweiz har helt enkelt blivit rikare under den här perioden, de har ökat sitt välstånd väsentligt. Varför?

1968 hade Sverige samma BNP per capita som Schweiz. Nu ligger Schweiz på 80 590 dollar per person och Sverige 53 217 dollar , dvs. Schweiz befolkning producerar varor och tjänster under ett år som har ett värde som nästan är dubbelt så stort som svenskarna. Sett till förmögenhet har schweiziska invånare också dubbelt så stor förmögenhet jämfört med svenskarna.

Arbetslösheten i Schweiz ligger långt under OECD genomsnittet, Sverige ligger över. Tänk er exempelvis att ungdomsarbetslösheten ligger på 8,1 % i Schweiz och i Sverige ligger den på 17,9 %. T o m ungdomarna får mycket lättare jobb i Schweiz!

Schweiz slår oss på väldigt många områden. Även inom sådana områden som pension (Schweiz femte bästa i världen och rankas högre än Sveriges pensionssystem) , utbildning (Schweizarna rankas högre inom läskunnighet, matematik och vetenskap) , äldreomsorg (Schweiz rankar nr. 1 i världen) och sjukvård (tredje bästa i världen enligt en internationell studie, Sverige ligger längre ner i ranking) visar de flesta indikatorer att Schweiz har väldigt hög kvalite och högre än oss.

Om du exempelvis tjänar 150 000 schweiziska franc per år kan du beroende på i vilken kanton (kantoner fungerar som delstater i Schweiz) betala alltifrån runt 12 % i inkomstskatt till upp emot 23 %. Notera att bor du i kantonen Zug och tjänar 100 000 schweiziska franc per år (dvs. 887 571 kr) betalar du endast 7,59 % i inkomstskatt. Det medför radikalt lägre inkomstskatt än om man bor i Sverige!

Det här är rätt remarkabelt, väsentligt lägre skatter än Sverige, men mycket mer framgångsrikt! Varför pratas det inte om det här lilla alplandet i svensk politik (som har 8,5 miljoner invånare jämfört med Sverige som har 9,9 miljoner), varför tar politikerna inte upp ämnet Schweiz? Ni kan ställa er frågan.

Vad gör Schweiz som inte vi gör? Varför är Schweiz så framgångsrikt? Kan det vara statsskicket, grundlagen? Enligt Stellan Abrahamsson, som har bott i Schweiz i 7 år och som driver en konsultbyrå som hjälper finansiella institutioner att efterleva Sveriges och EU:s alltmer komplicerade finansreglementen, är så fallet. Stellan Abrahamsson har också tidigare arbetat på Finansinspektionen i Stockholm. Ni kan se hans föreläsning om ämnet i följande länk.

Men för att förstå varför statsskicket och grundlagen är orsaken till att Schweiz är mycket mer framgångsrikt än Sverige idag måste vi göra en kort historisk tillbakablick.

Schweiz ursprung

Man säger att Schweiz grundades 1291. Det var väldigt stökigt i Europa. Väldigt många små kungar och kungadömen som kämpade om makt. Under den här perioden fanns massor av små stater i Schweiz, i mitten fanns 3 stater, Uri, Schwyz och Unterwalden och de insåg att de kommer bli invaderade av någon som är större om de inte samarbetar. De gick samman och ingick en försvarsallians – dvs ”vi försvarar varandra om vi blir attackerade”. Det var inget annat. Man grundade inte en stat. Många andra ville vara med och området expanderade, först 8 stater, sedan 13. Idag finns 26 kantoner.

Försvar och i viss mån handel samarbetade man om. Det fanns ingen centralmakt. Det var det här som enade dem. Det gemensamma målet var att inte vara styrd av en centralmakt, så det sitter djupt i schweizarnas folksjäl att man ska bestämma själv. Redan på 1500 talet hade flera kantoner demokrati, de röstade! De har experimenterat med demokrati i över 500 år. I övrigt var kantonerna olika, de talade olika språk, hade olika religioner osv. Det finns en väldigt stark mognad i Schweiz vad gäller demokrati.

Det är väldigt svårt att se att de hade något gemensamt, enda gemensamt de hade var att de inte ville bli styrda av en kung. Schweiz var alltså en frihetskamp. Det är viktigt att ha med sig för att man ska förstå Schweiz och hur Schweiz blev sen. Man fick vara en fri bonde. Det stod i kontrast till resten av Europa för där var man livegen för det mesta. Man behövde inte be kungen om lov för att driva verksamhet, det var fri handel mellan kantonerna och skråväsende. Man gjorde handeln säker med vägpass och handeln blomstrade. Man gick från centralstyre till en decentraliserad demokrati, och detta redan på medeltiden.

I Sverige har man bara experimenterat med demokrati i 100 år.

Det moderna Schweiz födelse och statsskick – Jämförelse med Sverige

1848 betecknas dock som det moderna Schweiz födelse. Nu blev det en federal stat istället för en konfederation av småstater. Man förhandlade i 30 år, men resultatet blev smått genialiskt. Man ville ha det kantonala självstyret samtidigt som viss makt lades på federal nivå och på samma gång folkmakt så ingen kunde utöka sin makt på bekostnad av någon annan. Om politikerna kokar ihop en lag som inte har folkligt stöd så räcker det med 50 000 namnunderskrifter, så måste politikerna ordna en folkomröstning, vilket avgör om lagen ifråga ska träda i kraft. Medborgarna kan också föreslå att en lag ska stiftas på federal, kantonal och kommunal nivå. Här finns det spärrmekanismer kan man säga, politiker kan inte göra vad de vill. Det är helt omöjligt att genomföra något utan ett folkligt stöd. Det håller destruktiva politikerincitament i schack. I Sverige är det dock alltid riksdagen som beslutar om en folkomröstning.

Är det så att man ska ändra konstitutionen i Schweiz krävs en obligatorisk folkomröstning, det går inte att ändra konstitutionen utan att folket röstar. I Sverige räcker det med att riksdagen fattar två beslut med likadant innehåll och att det hålls ett allmänt val mellan de två besluten. Med tanke på svenska traditionella politiska partiers disparata charad i förhållande till hur de står gentemot sina grundläggande ideologier, kan vad som helst hända. Moderaterna har aviserat att de kommer att rösta ja efter höstens val till de av de rödgröna föreslagna ändringarna av de svenska mediegrundlagarna.

Förslaget till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser. Det är dock möjligt att anordna en folkomröstning i en grundlagsfråga! Om riksdagen har fattat ett första beslut om att ändra i en grundlag kan riksdagen besluta att en folkomröstning ska hållas. Resultatet av en sådan folkomröstning är bindande. Denna möjlighet infördes 1980 men har aldrig använts.

SD begär folkomröstning om grundlagsändringarna. Så här är det dock med svenska politiker: De kommer aldrig initiera en folkomröstning om de inte tror att de kommer att få folkets stöd genom folkomröstningen. I Schweiz däremot, hade de varit tvungna att ha en folkomröstning och dessutom ha folkets stöd genom folkomröstningen, en folkomröstning hade aldrig varit rådgivande i Schweiz. Folket har sista ordet! Det är då man har sann demokrati. Andra former är perverterad demokrati. Svensk politik saknar spärrmekanismer, man kan köra över folk helt enkelt, när som under mandatperioden.

Schweiz har på federal nivå ett parlament med två kammare. Där sitter 2 representanter från varje kanton oavsett om det är en liten eller en stor kanton, det spelar ingen roll. I den andra kammaren väljs det in antal ledamöter i förhållande till folkmängden i kantonen. Men för att få igenom en lag måste lagen gå igenom i båda kamrarna. Icke folkrika kantoner kan därför stoppa folkrika kantoner. Som vi alla vet är detta system helt främmande i Sverige. Här har det parti som går i förbund med andra partier och på det sätt vinner flest röster obegränsad lagstiftningsmakt, likaså till den grad att alla juridiska rättsprinciper överskrids. Rådande regering har t.ex. blivit känd för att köra med bulldozer över lagrådet.

Schweiz har inte någon enskild premiärminister/statsminister utan har balanserat makten mellan 7 individer i ett råd som kallas federal council. Dessa 7 personer roterar i att vara federationspresident, med ett års mellanrum. Det finns således inget utrymme för en enskild individ att konsolidera makt. I Sverige kohandlar ledande parti med småpartier och säljer ut sitt sunda förnuft för att uppfylla småpartiernas önskan och således få behålla makten, lett av någon sorts kunglighet som konsoliderar makt över ett långt spann av år, ibland upp till ett decennium – Persson, Reinfeldt, Lövfen.

I Schweiz avhandlar man på federal nivå utrikespolitik och försvar vilket man har gjort sedan urminnes tider. Sedan tillkommer exempelvis miljö samt viss infrastruktur som tåg. På kantonal nivå avhandlas allt annat – polis, sjukvård, skatter, utbildning, varje kanton har sitt eget självstyre, sin egen konstitution. Att flytta från en kanton till en annan är som att byta land i stort sett, det är inte som att flytta från län till län i Sverige. I Sverige styrs nämnda områden på statlig nivå och den offentliga sektorn sväller som en tjock gris, utan någon hänsyn till att om Sveriges län hade haft självbestämmande inom dessa områden, så hade detta skapat incitament till att driva dessa områden till yttersta perfektion. Detta för att locka Sveriges samhällsmedborgare att starta, utveckla företag, leva och bo i just deras region!

Schweiziska politiker och svenska politiker

Parlamentet i Schweiz har inga yrkespolitiker, de har vanliga jobb och kommer samman 4 gånger per år och röstar igenom lagar, sen går de hem och gör vad de gör vanligtvis. Svenska politiker som har en framstående position eller sitter i riksdag/regering är det på heltid och har ofta inte haft en längre karriär utanför politiken, de är institutionaliserade politiker som inte lever ett vanligt liv bland folket, de lever i en elitiserad värld.

Vad har en politiker i Sverige typiskt för incitament? Oftast handlar det om att man vill:

1. Förhärliga sig själv (uppmärksamhet, bekräftelse är ofta dolda motiv) och bygga makt.
2. Bygga staten för att kunna bygga makt (större offentlig sektor).
3. Man vill kunna visa sig i allmänhetens tjänst och kunna bli omvald.

I Schweiz kan politikerna enbart falla in under punkt 3.

Oavsett vem som vinner i valet – så kan vi inte lita på politikerna – vi måste ändra på vår demokrati i det långa loppet!

Nu är det inte så enkelt att ändra på Sveriges demokratiska struktur. Svenskarna är vana vid att bli styrda, att de överlämnar inflytandet helt och hållet till politiker som de väljer vart 4:e år. Men som vi har sett genom denna jämförelse, är det definitivt så att om Sverige ska kunna skryta om att vara en sann demokrati och se till att våra politiker kör Sverige med nyktra ögon, så är det bäst att vi har ett system som balanserar deras makt med folkets röst (för under 4 års tid har folket ingen röst, enbart den ”politiska adeln”). Annars kommer vi alltid ha politiker som går runt på en åsna med ädla motiv utan att yppa konsekvenserna, trots att folket ser klart i horisonten utan några hallucinogena effekter. Här är ett exempel på symtom på att känslan av maktlöshet hos befolkningen i Sverige börjar kulminera (vilket aldrig hade blivit fallet i en direktdemokrati som Schweiz) ”Ungdomar i Hagfors är beredda att sälja sin röst i valet för 10 000 kronor”.

Vi bör också konkurrensutsätta våra län gentemot varandra, så att sjukvård med mera drivs som privata företag, med kraft och full service för att erhålla människornas förtroende!

Sverige måste gå mot Schweiz efter valet!

John Knutsson

Lättsinnigt uttag av skattetillägg

$
0
0
Erik Wiger och Magnus Bodö, jurister på Skattebetalarnas förening

När två parter har olika uppfattning om en viss omständighet och den ena parten går till domstol föreligger en juridisk tvist. I juridisk tvistlösning har alltid den ena eller den andra parten – aldrig båda två – bevisbördan för den tvistiga omständigheten. Om den part som har bevisbördan lyckas nå upp till det beviskrav som gäller för omständigheten i fråga så vinner hen målet, i annat fall vinner den andra parten. Svaret på om det i mål om beskattning är den skattskyldige eller Skatteverket som har bevisbördan för den tvistiga omständigheten är att det beror på.

Utgångspunkten är att Skatteverket har bevisbördan för inkomster och att den skattskyldige har bevisbördan för kostnader. När Skatteverket hävdar att den skattskyldige lämnat oriktig uppgift och därför påför skattetillägg på den potentiellt undandragna skatten förhåller det sig dock annorlunda. I det fallet är det nämligen undantagslöst Skatteverket som har bevisbördan.

Antag att den skattskyldige har gjort ett avdrag för en utgift som Skatteverket ifrågasatt existensen av, och verket beslutat att såväl neka avdraget som att påföra skattetillägg. Om den skattskyldige överklagar beslutet så att frågan hamnar under prövning i domstol, så har domstolen till att börja med att ta ställning till om den skattskyldige ska tillgodoräknas det gjorda avdraget. Besvaras detta nekande har domstolen också att ta ställning till om det finns förutsättningar att för ta ut skattetillägg. Beträffande den första frågan så är det den skattskyldige som har bevisbördan för att hen har rätt till avdraget. Men beträffande frågan om skattetillägg så är det istället Skatteverket som har bevisbördan för att den skattskyldige inte har rätt till avdraget, och att denne har lämnat oriktig uppgift. I det läget kan det mycket väl vara så att varken den skattskyldige eller Skatteverket förmår att fullgöra sin respektive bevisbörda. Vad som händer då är att den skattskyldige inte får igenom avdraget, och att Skatteverket inte får ta ut skattetillägg. Det ska i detta sammanhang framhållas att beviskravet för skattetillägg är högre (”mycket sannolikt”) än det beviskrav som vanligtvis gäller för själva skattefrågan (”sannolikt”). När Skatteverket har bevisbördan även i den underliggande skattefrågan kan det därför vara så att verket nått upp till beviskravet för att kunna höja beskattningen, men inte nått upp till beviskravet för att kunna ta ut skattetillägg.

Att det hänger ihop så som nu beskrivits kommer i allmänhet som en nyhet för de medlemmar som vi jurister i Skattebetalarnas förening talar med. Tyvärr förefaller det också finnas en utbredd okunskap om detta bland Skatteverkets handläggare. Allt för ofta synes skattehandläggare behandla skattefrågan och frågan om skattetillägg som om det vore samma sak. Tycker handläggarna att bevisläget är tillräckligt för att ändra beskattningen, så påförs inte sällan skattetillägg helt slentrianmässigt. När vi jurister sedan hjälper medlemmarna att överklaga hamnar deras ärenden hos Skatteverkets processförare. Dessa är typiskt sett mer kvalificerade yrkespersoner än de skattehandläggare som fattar de grundläggande besluten. Processförararna tar inte sällan bort skattetilläggen, vilket får till följd att dessa inte tar sig fram till domstolarnas bedömning. Missförstå oss rätt. Vi tycker att det är jättebra när våra överklaganden leder till att Skatteverket tar bort påförda skattetillägg istället för att verket framhärdar i felaktiga bedömningar. Enligt vår mening är det dock ett stort problem att så många skattetillägg överhuvudtaget påförs så lättsinnigt som faktiskt sker, då man i sammanhanget ska ha klart för sig att de allra flesta beslut som går emot den skattskyldige faktiskt inte överklagas.

Sammanfattningsvis är således vår uppfattning att Skatteverket behöver öka kompetensen hos sina handläggare i frågor om bevisbörda och beviskrav. När det gäller det exempel som vi tar upp ovan skulle en lämplig åtgärd t.ex. kunna vara att avkräva att det i ett skattebeslut där skattetillägg påförs, alltid förs ett från sakfrågan självständigt resonemang kring huruvida Skatteverkets bevisbörda är uppfylld när det gäller skattetillägget. Tyvärr är detta något som i alltför många beslut inte existerar.

Erik Wiger och Magnus Bodö, jurister på Skattebetalarnas förening

Nya spelregleringen är bra för alla parter

$
0
0

Vid årsskiftet genomförs den nya spellagstiftningen som sätter spelreglerna för den svenska spelmarknaden i många år framåt. De flesta aktörer anser att det verkligen var på tiden. Den gamla spellagstiftningen skrevs när varken internet eller videoslots fanns.

Nuvarande situation innebär ett spelmonopol i teorin men helt fritt i praktiken då spelbolag kunnat operera fritt mot Sverige utan att betala skatt. Det är alltså bra nyheter för alla spelaktörer, inte minst för nya casinon som nu kan välja att konkurrera på den svenska marknaden utifrån klara spelregler som gäller alla parter.

Den nya spellagstiftningen är ambitiös. Utredningen varade i flera år och sammanfattades på 450 sidor. Regeringens proposition var på drygt det dubbla och är nu ute i remissinstanser. De exakta villkoren för hur det kommer se ut är inte bestämt, men de stora dragen är klara.

Från och med 1 januari 2019 måste spelbolag ha tillstånd för att bedriva spel mot den svenska marknaden. Det innebär en reglerad marknad, där skatt ska betalas på vad det verkar 18 % på månadsbasis, Lotteriinspektionen ska få mer resurser och vassare klor och fortfarande fungera som tillsynsmyndighet.

De så kallade nätpiraterna – spelbolag som tidigare tillhandahållit spel mot den svenska marknaden utan insyn eller att betala skatt – ska stoppas genom IP-blockering och genom att försvåra in- och utbetalningar. Sedan ska de även koppla ihop IP-adresser med datorn, och det är inte oviktigt då spelarna begår ett skattebrott om de inte betalar skatt för eventuell vinst.

Men för spelarna blir det ett lyft då de kan välja att spela hos aktörer som är godkända av staten så att säga. Och det blir lättare att driva en process mot ett spelbolag som lyder under svenska lagar jämfört med att driva en process mot ett brevlådeföretag på Costa Rica.

Snåriga och oklara bonusar kommer inte längre vara tillåtet, och inte heller vilseledande marknadsföring där det framstår som lättare att vinna än det är. En mer sansad reklam ser vi nog alla fram emot.

Det är också positivt för rena spelmissbrukare och de som har ett problem med sitt spel i varierande grad. Resurser kommer tillsättas för att forska, behandla och hjälpa dessa stackars människor. Att reklamen och erbjudandena blir sansade lär också hjälpa till mycket.

Det är också positivt för nya casinon. Det finns väldigt stora spelbolag som ännu valt att inte satsa på den svenska marknaden. När den nu blir mer seriös kan de göra en seriös kalkyl och eventuellt vilja satsa på den svenska marknaden. Det är aldrig dåligt med konkurrens. Seriösa spelbolag vill ha klara regler som gäller långsiktigt, det är vad som gäller på den svenska marknaden från och med årsskiftet.

Det är också positivt för gamla casinon. Seriösa aktörer och bolag vill naturligtvis fokusera på att bygga upp sitt varumärke, sin kundvård och långsiktigt utveckla sina produkter. Istället för som nu när alla tvingas med i ett omfattande rabatterbjudande. Bonusar som är oklara för kunderna i bästa fall, och direkt vilseledande i värsta fall.

Just nya produkter kan bli roligt för spelare. Det finns många varianter att erbjuda när fokus kan läggas på det istället för rabattsystem. De som inte har ett spelmissbruk spelar för att det är ett nöje. Och med fler och roligare produkter ökar nöjesupplevelsen.

Matchfixning är ett stort problem i Sverige, mycket större än vad folk i allmänhet förstår. På en reglerad marknad kan sådan kriminalitet stävjas och städas bort. Det handlar inte bara om trovärdighet, att de som köper en matchbiljett eller satsar pengar på en match ska veta att spelarna gör sitt bästa. Det handlar också om att korruption och brott i allmänhet har en negativ effekt på allt annat också. Den som släpper in en boll i eget mål för pengars skulle kanske i nästa veva tar med sig material från jobbet och så vidare. Matchfixning måste beivras och straffas, det är alla aktörer överens om, och nu blir det hårdare tag.

Den reglerade marknaden innebär också stora intäkter för staten, det vill säga för oss medborgare. Det kommer också innebära att spelbolag satsar med nyanställningar i Sverige som följd.

Även de två stora bolagen som åtnjutit skyddade murar, ATG och Svenska Spel, kommer dra nytta av den nya ordningen. ATG för att de äntligen får konkurrera med rimliga spelavdrag så att deras produkter kan konkurrera bättre. Svenska Spel för att de har ett väldigt starkt varumärke som de nu får en chans att utveckla.

Bra för alla alltså. Förutom för oseriösa spelbolag och kriminella. Men det är ju bra det med. Det enda sorgliga är att det tog 15 år för politikerna att komma fram till det.


Socialism är fel: Ett svar till Francesca Fiorentini

$
0
0
Socialism är fel: Ett svar till Francesca Fiorentini

Henrik Jönsson är entreprenör och YouTuber. Denna video är en vidräkning med den Amerikanska socialistiska aktivisten Francesca Fiorentinis reklamfilm för socialismen.

 

Denna film är debattörens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller skicka in en replik kan du göra det här


Så mycket kan du spara på att sälja dina fakturor

$
0
0
Så mycket kan du spara på att sälja dina fakturor

Med factoring kan du frigöra både tid och pengar för ditt företag. Men hur fungerar det egentligen och vad är skillnaden mellan de vanligaste factoringtjänsterna? Här är allt du behöver veta om fakturafinansiering.

Så fungerar factoring

Factoring, eller fakturafinansiering, innebär att du låter en tredje part hantera alla eller delar av dina fakturor. Istället för att vänta på att få betalt av din kund får du pengarna av finansbolaget direkt när du skickat fakturan. På så sätt kan du snabbt förbättra din likviditet.

- En stor nytta med factoring är såklart den ekonomiska säkerheten, en annan är det administrativa stödet. Genom att använda denna typ av finansiering kan du frigöra både tid och pengar i ditt företag, säger Fredrik Andersson, ansvarig för finansiella tjänster på Intrum Justitia.

De två vanligaste factoringtjänsterna är fakturabelåning och fakturaköp. Vilken typ av tjänst som passar dig bäst beror på företagets behov.

Fakturabelåning som helhetslösning

Fakturabelåning passar företag som vill ha en komplett lösning för alla sina fakturor. Med fakturabelåning får du pengarna i två steg. När du skickar fakturan betalar finansbolaget ut 70 till 90 procent av beloppet. Resten av pengarna får du när slutkunden betalat fakturan.

En fördel med fakturabelåning är att kostnaden baseras på den finansierade delen av dina fakturor. Det innebär att den finansiella kostnaden kan bli lägre än vid fakturaköp, men samtidigt finns en del fasta avgifter såsom limitavgift. Till skillnad från fakturaköp får du inte hela beloppet direkt och du står själv för kreditrisken.

  • Fakturabelåning passar främst större väletablerade företag som är intresserade av ett långsiktigt samarbete, säger Fredrik Andersson.
  • Helhetslösning
  • Finansiering med 70-90 procent 
  • Du står för kreditrisken

Fakturaköp ger dig mer pengar i månaden

Fakturaköp är en flexibel lösning som du kan använda för vissa eller alla dina fakturor. Tjänsten ger en högre grad av finansiering eftersom hela fakturan finansieras. När du skickar fakturan får du hela beloppet utbetalat direkt, garanterat inom 24 timmar. Finansbolaget kan även stå för kreditrisken, vilket innebär att du minskar risken för kreditförluster.

En annan fördel med fakturaköp är att du har högre flexibilitet. Du väljer själv om du vill sälja dina fakturor fortlöpande eller för att täcka plötsliga likviditetsbehov. Dessutom kan du enkelt ändra eller avsluta samarbetet när du vill. Fakturaköp är därför en bra lösning för små och medelstora företag som behöver hjälp att växa.

- När ett bolag är nystartat eller behöver komma på banan igen är det inte helt enkelt att få hjälp av banken. Men med fakturaköp kan vi enkelt anpassa kostymen efter hur förutsättningarna ser ut för dig och ditt företag, säger Fredrik Andersson.

Kostnaden för tjänsten regleras genom en procentuell avgift på hela fakturabeloppet.

  • Flexibel lösning
  • Finansiering med 100 procent
  • Finansbolaget står för kreditrisken

Hur mycket tid och pengar kan ditt företag frigöra i månaden?

Kontakta oss så tar vi fram en den mest lönsamma lösningen för dig

 

7 verktyg som kan effektivisera din arbetsdag

$
0
0
7 verktyg som kan effektivisera din arbetsdag

Med rätt verktyg och program så sparar du mycket tid, får saker mer strukturerade och kan enklare dela med dig av dina filer till kollegor eller partners.

Här är våra bästa tips:

Trello

En online to-do-list där du kan ha olika tavlor för olika avdelningar eller projekt. Du kan göra checklistor, fördela arbetsuppgifter och ha dina bästa idéer här.

trello.com

Google Drive

Synka alla dina filer till molnet, så slipper du råka ut för att bli av med något. Dela mappar, bilder, filer med kollegor eller partners. Dessutom har Google Drive sin motsvarighet till Word och Excel där, så du alltid har tillgång till dem. Spara alla dina filer här, så kan du inte bli av med dem.

google.com/drive

Mention

Bra verktyg för alla som värnar som sitt varumärke. Mention är ett verktyg för omvärldsanalys och där kan du följa allt som sägs på nätet om ett visst ämne, varumärke eller hemsida. Du kan även följa konkurrenter, hashtags m.m.

mention.com

Google Alerts

Liknar Mention. Du kan ställa in så att du får ett mail per dag med allt som skrivs inom ett visst ämne eller en viss bransch. Bra omvärldsanalys för att hålla sig uppdaterad om vad som händer.

google.se/alerts

f.lux

F.lux justerar ljuset på dina skärmar så att du inte får ont i ögonen, och anpassar skärmljuset efter tid på dagen. Du behöver bara installera det en gång, sen anpassas automatiskt skärmen. Helt fritt för Mac.

justgetflux.com

Dashlane

Hanterar dina lösenord på ett smidigt sätt. Genom att Dashlane genererar lösenordskombinationer så kan du se till att inget lösenord du använder är osäkert. Du har alltid tillgång till dina lösenord på de enheter du kopplar till Dashlane.

dashlane.com

Mailchimp

Tidsinställ dina nyhetsbrev, kampanjmail och informationsutskick. Smidigt verktyg även för dig som inte kan koda. Du kan också ställa in automatiska e-postutskick på t.ex. en kunds födelsedag eller en vecka efter de agerat med din hemsida. Passar både större och mindre företag - marknadsförare, säljare och egenföretagare.

mailchimp.com

Vad kostar psykisk ohälsa ditt företag?

$
0
0
Vad kostar psykisk ohälsa ditt företag?

Medarbetare som inte mår bra, oavsett om det är av en arbetsrelaterad eller en privat anledning, kostar företag mångmiljonbelopp varje år. Att synliggöra de dolda kostnaderna som uppstår i samband med psykisk ohälsa kan vara svårt, men att inte förebygga ohälsa blir garanterat dyrt i längden. Att investera i välmående blir därför snabbt lönsamt för dig som arbetsgivare.

Deborah Mühlrad, terapeut och Head of Digital Health på BlueCall, synliggör här dolda kostnader som uppstår på grund av psykisk ohälsa.

1. Produktionsbortfall

40-60% produktionsbortfall sker när den anställde går igenom en tuff period. På grund av exempelvis en skilsmässa, en identitetskris eller en familjeangelägenhet kan den anställde inte prestera som vanligt och då går arbete förlorat, eller läggs på redan hårt
belastade kollegor. En privat livssituation kan därför kosta flera hundratusen kronor.

2. Upprepade sjukdagar

När en anställd vid upprepade tillfällen anmäler sig sjuk kan det vara en varningsflagga för att den anställde inte mår bra psykiskt. En dags frånvaro från arbetet av en anställd beräknas kosta minst 10% av sin månadslön per dag, vilket blir dyrt i längden.

3. Personalomsättning

När en anställd inte mår bra på jobbet, känner sig omotiverad eller inte får rätt stöd av cheferna kan ett missnöje skapas som leder till att den anställde inte vill jobba kvar. ​Att rekrytera och skola in ny personal eller inhoppare är både kostsamt och tidskrävande.
Att omsätta en resurs i sin personalstyrka kan kosta uppåt en halv miljon i rekrytering, inskolning och produktionsbortfall från HR, chefer och den anställde.

Genom att förebygga psykisk ohälsa minskar du risken för dolda kostnader. Tidiga insatser, i form av lättillgängligt stöd för medarbetarna, är därför alltid en lönsam investering. Du som arbetsgivare kan förebygga psykisk ohälsa och minska kostnader genom följande:

  • Gör en löpande riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön, exempelvis genom digitala pulsmätningsverktyg.
  • Utbilda hela organisationen i hantering av psykisk ohälsa genom exempelvis föreläsning, workshop eller stöd till cheferna.
  • Underlätta och uppmuntra vägen till professionell hjälp för dina anställda. Skapa en företagskultur där personalen vågar prata öppet om hur de mår och se till att ha lösningar på plats för snabb professionell hjälp.
  • Ge professionellt stöd för BÅDE arbetsrelaterade och privata problem - allt har en arbetspåverkan.

Så, har ditt företag råd att inte förebygga psykisk ohälsa?

Lönetrygghet för företagare – javisst!

$
0
0
Lönetrygghet för företagare – javisst!

Att vara egenföretagare innebär för många en oro för den egna ekonomin – men det behöver inte vara så. Nu kan du försäkra din lön upp till 80 000 kr i månaden.

Alla som driver eget, eller någon gång gjort det, vet att företagande är förbundet med ekonomisk risk. Du vet inte om dina kunder kommer att vilja fortsätta anlita dig framöver, om en uppstickare på marknaden förändrar spelreglerna eller om nya innovationer snart gör din produkt överflödig. Inkomsterna är ovissa och intäkterna varierar dessutom ofta över året. Men att ha nerver av stål är inte avgörande för att driva eget. Det viktiga är att du i förväg har sett till att du klarar dig ekonomiskt även om firman inte går som du har tänkt dig.

Försäkra din lön

Många som driver företag vet tyvärr inte om att de kan ansluta sig till a-kassan och få ersättning vid arbetslöshet, 80 procent av lönen upp till 25 025 kr. Genom att välja SMÅA som är Sveriges största a-kassa för företagare, så har du dessutom möjlighet att lägga till en inkomstförsäkring och försäkra din lön ända upp till 80 000 kr /månad. Då får du en ekonomisk ersättning på hög nivå – även om ditt företag inte längre går att driva vidare. På det viset slipper du oroa dig och kan koncentrera dig på att få ditt företag framgångsrikt. Du väljer själv var du sätter taket för den lön du vill försäkra, mellan 40 000 kr och 80 000 kr /månad.

Marknadens starkaste skydd

I inkomstförsäkringen ingår dessutom ett konkursskydd, som gör den här försäkringen till marknadens starkaste skydd för företagare. Skulle du behöva försätta företaget i konkurs får du ut ett prisbasbelopp (45 500 kr) direkt.

Vem kan skaffa försäkringen?

Inkomstförsäkringen är speciellt framtagen för småföretagare anslutna till SMÅA. Att ansluta sig till SMÅA kostar 128 kr/månad och ger 80 procent av din lön upp till 25 025 kr/månad, om du inte längre kan försörja dig genom ditt företag (för dig som till exempel driver enskild firma och inte tar ut lön beräknas ersättning på ditt resultat). Många småföretagare väljer att bara skaffa detta grundskydd. Inte ansluten ännu? Bli det här. Sen är det bara att fortsätta med företagandet.

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live