Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Mamtreprenör, visst går det

$
0
0
Entreprenören, föreläsaren och författaren Therese Albrechtson

Therese Albrechtson är inspirationsföreläsaren som har varit entreprenör och småföretagare hela sitt vuxna liv och som även skrivit ett par böcker. Hon fick idén till sin senaste bok ”Dålig mamma...eller superkvinna?”, när hon själv fick barn. Som egenföretagare älskade hon sitt jobb och ville fortsätta göra det, men samtidigt är hon kvinna och enligt normen ska kvinnor vara hemma och ta hand om sina barn, upptäckte hon.

Enligt Therese så har vi i Sverige kommit långt fram i dessa frågor om man jämför internationellt men hon upplevde ändå 2012, när hennes första barn föddes, ett stort motstånd, många åsikter och förväntningar om vad hon skulle och inte skulle göra.

– Jag upplevde de olika skillnaderna kring hur kvinnor och män blev bemötta. Och när jag läste in mig på massor av statistik så blev jag skrämd, riktigt skrämd över hur vi faller in i gamla könsroller när vi får barn.

Det dubbelarbetet som hamnar på kvinnorna är ohållbart, menar hon därför. Lägg då till de budskap, krav och förväntningar vi omedvetet och medvetet upplever genom sociala medier. Vi ska till exempel ha ett perfekt hem, underbara barn, ha ett superjobb, ha en snygg kropp som vi kan visa upp på Instagram från en paradisstrand, nämner hon som exempel.

– Inte konstigt att kvinnors sjukskrivningar ökat med 90%. Många lever ett ohållbart liv, säger Therese, med eftertryck.

Vad handlar boken om?

– Förutom mina egna tankar, känslor och reflektioner, så har jag även intervjuat 30 bland Sveriges mest framgångsrika kvinnor inom olika branscher, kring hur de får ihop barn och karriär. Frågor som besvarades då var, hur de gör för att inte gå in i väggen, hur de skapar balans men också hur det är att vara karriärkvinna och mamma i ett av världens mest jämställda länder, där framgången inte sällan går hand i hand med utbrändhet, skilsmässor, skam och skuld.

Många delar även med sig av sina tankar kring den mörka baksidan där de berättar om ångest, skilsmässor och hur de kvinnor som blivit utbrända tagit sig upp igen. De som hon intervjuade var bland annat Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Isabella Lövin, Isabella Löwengrip, Camilla Läckberg, Jessica Almenäs med flera.

Vad är utmaningen med att vara kvinna, företagare och mamma?

– Jag tycker flexibiliteten och friheten är fantastisk, men det gör också att vi sällan stänger av. Vår hjärna ligger och drar ström hela tiden. För en del så gör barnen att de tvingar stänga ned jobbet medan för väldigt många så blir det dubbelt jobb och vi ska plötsligt rodda ett företag till, Familjen AB. Kvinnan är ofta hemmets projektledare och nu ska vi inte bara ha koll på att den kunden ska följas upp utan samtidigt så är hjärnan också i tankar som att ”shit, har jag köpt nya vinterskor till barnen eller att matsäcken skulle varit packad till idag.

När vi får barn så förväntas det att vi ska vara mammor som att vi inte hade något företag men samtidigt så ska vi vara företagare och få in pengar som vanligt som betalar våra omkostnader som om vi inte hade några barn. Den kombinationen går inte alltid ihop, anser Therese.

– Som företagare, så påverkas ofta bolaget ganska mycket när man får barn. Om man inte har ett jättestort bolag, vill säga. Om en företagare är borta ett år så tappar man ju sina kunder som tar tid att bygga upp igen. Det skyddsnätet borde vara mycket bättre.

Vilka fördelar finns med att driva eget för en mamma om man jämför med att ha en vanlig anställning?

– Jag älskar flexibiliteten och friheten, som sagt. Vill jag hämta tidigare från förskolan så gör jag det och kanske jobba de timmarna på kvällen när barnen lagt sig. Jag jobbar gärna intensivt när jag jobbar och sen tar semester några dagar eller veckor. Det är underbart att själv kunna styra det!

Många som Therese har träffat under sina år som föreläsare, startade eget i samband med föräldraledigheten, så att de kunde styra sin kalender mer. Hon vill samtidigt passa på att understryka att hon inte varit anställd så då är det alltid svårt att helt jämföra till 100%.

Hon fortsätter med att berätta att hon tror att det är viktigt att man har en medvetenhet om att det är tufft periodvis. I synnerhet om man fått två barn. Då visar statistik att kvinnor blir dubbelt så mycket sjukskrivna som män och de siffrorna var lika mellan kvinnor och män innan man fick barn samt vid ett barn.

– Därför är det bra att bromsa, så att man inte bara kör på, adderar mer och mer och plötsligt står väggen där! Lyssna till vad du själv vill! Gör inte saker bara för att andra tycker eller tänker att du ska. Det är så lätt att falla in i fällan att försöka leva upp till alla kraven och förväntningarna som finns men då mår inte du bra och då kommer inte ens barn och företag heller må bra till slut, säger Therese.

Vikten av att ställa krav

Det är även, enligt henne nödvändigt att du skapar rätt förutsättningar omkring dig! Ställ krav och sätt gränser på din partner, kollegor och på din närvaro i de sociala medierna. Det går att fortsätta säga ja till saker om du har rätt folk runt omkring dig men du kan inte fortsätta med att säga ja och ta på dig mer och mer utan förståelse, hjälp och stöd, för då orkar inte kroppen till slut.

– Ingen kommer heller tacka för att du slitit ut dig! Släpp perfektionismen! Det går inte att vara perfekt på alla fronter. Acceptera därför att det alltid fallerar någonstans. Fokusera istället på det du hinner med att göra och det du klarat istället för att tänka att ”jag borde hunnit det” och så vidare, säger Therese.

Självkänslan är, enligt hennes erfarenhet a och o, för att man ska känna sig trygg i sig själv och inte vara rädd för att gå emot strömmen. Likaså är det då lättare att säga ifrån om andra kommenterar, lägger sig i och så vidare. Det modet att stå upp för sig själv grundar sig ofta i självkänslan, menar hon.

– Vill du jobba istället för att vara mammaledig , så ska du vara det, för att det passar dig och din familj bäst. Jag själv tog åt mig mycket av allas kommentarer kring att jag inte borde jobba. Många sa, stackars barn, du borde inte skaffa barn om du inte vill ta hand om dem.

Therese mådde dåligt av dessa kommentarer, men när hon övade upp sin självkänsla så blev hon istället stärkt och kände att andra inte ska lägga sig i hur hon borde göra.

– Jag älskar både mitt jobb och mina barn. Jag vill kunna kombineras dessa två aspekterna av mitt liv. Och pappor har ju kunnat ha båda i alla tider så varför ska inte vi kunna göra detsamma?


Partiledarnas retorik under debatten

$
0
0
Partiledarnas retorik under debatten

Henrik Jönsson är YouTuber, samhällsdebattör och entreprenör, och gör här en retorisk analys av partiledardebatten som avstamp för en diskussion om vart det politiska samtalet är på väg.

Hur väljer man ett bra factoringbolag?

$
0
0
Hur väljer man ett bra factoringbolag?

Om du har bestämt dig för att använda factoring som säljfinansiering så finns det flera viktiga saker att beakta och tänka på. Factoring är en etablerad och accepterad metod som blir alltmer populär i Sverige men som också kommer med vissa risker. Om du väljer fel factoringbolag så kan det till och med leda till att du förlorar både pengar och kunder. Men med ett bra factoringbolag så får du fakturaköp och mer som det går att lita på.

Här är sådant som du måste fråga dig innan du sluter ett avtal med en factoringtjänst. Var noga med att du blir nöjd med svaren innan du börjar sälja fakturor för att få in kontanter snabbare.

Vad kommer det att kosta?

Det här är verkligen en viktig fråga som ofta får ett svar i procent. Man brukar tala om hur många procent av fakturan som bolaget som köper den kommer att ta. Om det ligger på mellan 1 och 2 procent så kan man verkligen säga att det rör sig om ett bra erbjudande, men det finns också dyrare tjänster som kan vara av intresse. Det man måste titta på då man undersöker vad fakturaköp kommer att kosta är vad man får för pengarna. Dessutom så är det ju viktigt att ta reda på hur flexibelt det hela kan bli. Om man blir låst till att sälja alla fakturor under flera månaders tid så kan det bli mycket dyrare än vad man har lust med.

En flexibel factoringstjänst kan ge mycket bättre priser. De kan skräddarsy paket som är gjorda för att passa din verksamhet. Se alltså på pris i kombination med vad du får och om det kan vara så att det blir billigare om du till exempel väljer bort vissa tjänster eller bara säljer utvalda fakturor.

Vilka tjänster får man?

Vilka tjänster kan man få av ett factoringbolag? Flera! De kan köpa fakturor, ta hand om allt det administrativa och se till att du får korrekt underlag för revisor. De kan också sköta påminnelser och inkasso om det blir nödvändigt. Kommunikationen med kunder kan hanteras på ett exemplariskt sätt. Dessutom så kan factoringbolaget ge fler betalningsalternativ än vad man själv tidigare kunde göra. Det kan vara något som gör fler affärer möjliga.

Pengar på ett bord

Hur kommer kunden att uppleva samarbetet?

Det här är också en viktig fråga. Om kunden blir otrevligt bemött och får påminnelser som påminner mer om hot så är det inte bra. Du kan ju inte veta exakt hur det hela kommer att se ut på förhand men du kan ta reda på vad andra har att säga om tjänsten. Läs i forum och be om referenser. Om du ser att andra klagar på att de förlorade kunder då factoringbolaget drev in räkningar på ett högst olämpligt sätt så är det en stor varning. Då spelar det ingen roll om du får riktigt fina villkor och låga priser. Dina kunder kommer ju förhoppningsvis återkomma många gånger om då de upplever att det fungerar bra att jobba med dig.

Är det lätt att få fakturaköp?

Hur smidigt blir samarbetet? Om fakturaköp leder till mer arbete än tidigare så är det inte smidigt. Det kan verka bra att man kan sälja fakturor via bolagets hemsida utan att ens prata med en person men betänk att du kan få ut mycket mer av personlig service. Det ska vara lätt att komma i kontakt med en representant och få personlig vägledning. Dessutom så bör alla krav och regler vara tydliga. Om det blir luddigt så kan man få en överraskning då man kanske inser att det kostade mer med fakturaköp än vad man hade trott, och att factoringbolaget inte alls tar på sig kreditrisken så som det först verkade.

Börja med att kontakta det factoringbolag som verkar intressant. Betänk hur de bemöter dig från start. Det ger dig en god fingervisning om hur väl det kommer att fungera då du blir kund och regelbundet kommer att skicka underlag för fakturor till bolaget.

Gratis registreringsbevis i Bolagsverkets nya app

$
0
0
Gratis registreringsbevis i Bolagsverkets nya app

Nu lanserar Bolagsverket en app där företagare får tillgång till sina företagsuppgifter direkt i mobilen, helt kostnadsfritt.

I appen kan företagare se aktuella uppgifter om sitt företag, följa sina senaste ärenden hos Bolagsverket och ladda ner sitt registreringsbevis eller sin årsredovisning gratis.

De vanligaste företagsformerna visas i appen och för att logga in måste man vara registrerad i ett företag, till exempel som styrelseledamot.

I mitten av juni kommer fler funktioner i appen, då blir det också möjligt att ändra sin eller företagets adress. Ladda ner appen i App Store och Google Play.

Mer info finns på bolagsverket.se/app

De styrande har brutit samhällskontraktet med sina medborgare

$
0
0

Sverige leker hela världens socialbyrå medan välfärden rasar. Samhället är i fritt förfall samtidigt som vi företagare skall bidra med nettoskatter och vara med och finansiera en gigantiskt uppbyggd samhällsapparat med otaliga myndigheter institut om genusforskning och gud vet vad.

Vi sliter, satsar egna pengar i riskfyllda projekt och om vi lyckas vilket ibland sker så skall vi betala skatt på skatt på skatt. Många med mig funderar på att lämna landet.

Vi betalar världens högsta skatt för en mycket dåligt fungerande samhällsapparat där politiker tror att skatter kan höjas i all evighet. Till slut har alla företag flyttat och då kan de sitta där med sin ekonomiska modell som inte går ihop. Alla kan inte vara kommunalt anställda, statligt anställda i myndigheter osv. Sveriges framtid ser mörk ut och det är i första hand vänsterpolitiker som genom ideologier varit med och raserat samhället.

Vi har nått point of no return och ett samhälle som lägger mer fokus på att jaga folk med fel åsikter än att gripa folk som skjuter, våldtar, mördar och stjäl är inget samhälle jag vill vara delaktig i. Mitt företag kämpar men jag kan lika gärna basera det utomlands där jag får något för pengarna. Sveriges regering har brutit samhällskontraktet med sina medborgare.

/Rovien

Se även: "Vad fan får jag för pengarna?"

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

Det bästa med GDPR

$
0
0
Det bästa med GDPR

Knappt två veckor återstår innan EU:s nya datalagringsdirektiv GDPR träder i kraft. Då är det läge att påminna om fördelarna med den nya lagen.

GDPR ersätter svenska PUL och reglerar organisationers hantering av personuppgifter. Syftet är att stärka den personliga integriteten genom större transparens kring vilka personuppgifter som lagras och varför.

Så här nära deadline är det lätt att förknippa GDPR med krånglig byråkrati och oro för de höga böter som hotar om man inte lever upp till kraven. Men GDPR för också med sig mycket gott:

Ordning och reda

Förberedelserna inför GDPR har tvingat företag till en grundlig genomgång av verksamheten för att ta reda på vilka personuppgifter som hanteras, var de hanteras och om det verkligen är nödvändigt att de hanteras. En rensning som få annars skulle ha tagit sig tid till. Bättre koll på register över kunder, leverantörer och samarbetspartner öppnar upp för smartare arbetsprocesser och nya affärer.

Se film: GDPR på en minut

Ökat förtroende

Facebooks Cambridge Analytica-skandal gjorde fler skeptiska till att dela med sig av sina personuppgifter till företag och organisationer, men med GDPR ökar tryggheten. GDPR kräver att individen ger sitt medgivande till att personlig information lagras. Syftet måste vara tydligt och informationen får inte sparas längre än nödvändigt. Att veta vad uppgifterna används till och varför de behövs kan göra kunderna mindre skeptiska till att lämna ifrån sig information och stärka förtroendet för ett företag.

Se även: Ny portal förenklar GDPR-arbetet

Samma villkor inom EU

Med GDPR harmoniseras lagstiftningen inom hela EU. Tidigare har varje land haft sin egen lagstiftning kring hantering av personuppgifter, som företag med verksamhet utanför det egna landets gränser har tvingats ta hänsyn till. Med GDPR gäller samma regelverk i hela EU. Alla konkurrerar på lika villkor och har bara ett regelverk att förhålla sig till.

Artikeln var först publicerad på Appelberg.

Nya skatteregler för företagssektorn föreslås träda i kraft 1 januari 2019

$
0
0
Nya skatteregler för företagssektorn föreslås träda i kraft 1 januari 2019

De nya reglerna innebär bland annat en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn kombinerat med en sänkning av bolagsskatten till 20,6 procent.

Regeringen anför att alltför förmånliga skatteregler för ränteavdrag kan leda till urholkning av skattebasen och vinstförflyttning. En generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn införs därför i form av en s.k. EBITDA-regel. Avdragsutrymmet uppgår till 30 procent av EBITDA. Detta kombineras med en sänkning av bolagsskatten och expansionsfondsskatten från 22 procent till 20,6 procent. Av offentligfinansiella skäl kommer bolagsskattesatsen under de två första åren dock att vara 21,4 procent.

En förenklingsregel införs dock som innebär att ett negativt räntenetto får dras av upp till fem miljoner kronor!1 Ett sådant avdrag får göras i stället för ett avdrag med 30 procent av avdragsunderlaget enligt EBITDA-regeln. Förenklingsregeln har dock varit omdebatterad, exempel på en artikel som har behandlat ämnet är en artikel i tidningen balans rubricerad ”Varför ska Sverige ha strängare skatteregler än EU kräver”. EU har nämligen gett medlemsstaterna möjlighet att dra av ”överstigande lånekostnader”2 med upp till 3 miljoner EUR, vilket med dagens penningvärde skulle innebära ungefär 31,3 miljoner kr. Regeringen ville dock inte införa ett sådant ”generöst” undantag utan avsåg först enbart låta undantaget uppgå till 100 000 kr, vilket föreslogs i departementspromemorian som publicerades 20 juni 2017.3

I den tidigare departementspromemorian föreslog också regeringen strängare regler än EU:s direktiv (vilka en stat kan införa enligt direktivets artikel 3) – de funderade över två alternativ där det ena alternativet var att man skulle få dra av ett s.k. negativt räntenetto med 25 procent av skattemässig EBITDA, vilket alltså innebär 5 % mindre än nuvarande proposition som medger att ett företag kan dra av ett s.k. negativt räntenetto med ett belopp som motsvarar 30 % av avdragsutrymmet.4 Regeringen backade således. Ett stort antal av de som hade svarat på remissen som sändes ut gällande lagförslaget ansåg nämligen att avdragsutrymmet bör vara 30 procent av EBITDA i enlighet med EU direktivet. Det huvudsakliga skälet som angavs för att procentsatsen borde vara 30 i stället för 25 är att det överensstämmer med vad som gäller i de flesta andra länder som har EBITDA-regler.5 Första förslaget om förenklingsregelns magra belopp och ovanstående visar att regeringen har panik över sina pengar. Varför kan man undra.

Reglerna om ränteavdragsbegränsningar antas slå särskilt hårt mot såväl fastighetsbranschen som andra kapitalintensiva branscher där kostnaden för kapital är en viktig produktionskostnad. Exempelvis anförde NCC: ”Sverige står inför stora investeringar i infrastruktur, byggande av kommersiella fastigheter och bostäder, vilka är kapitalintensiva och normalt kräver tillgång till lånat kapital. Förslaget kommer sannolikt att leda till minskat byggande och därmed lägre sysselsättning i Sverige, vilket är negativt för samhällsekonomin i stort.”6

Direktivet som har gett upphov till dessa ränteavdragsbegränsningar stadgar dock att en medlemsstat kan undanta lån som avtalats före den 17 juni 2016, lån som används för att finansiera ett långfristigt offentligt infrastrukturprojekt och finansiella företag. Regeringen undviker dock dessa möjligheter.7

Kontentan är att regeringen för det första ville ha tuffare begränsning av ränteavdrag än övriga EU länder, de ville ha en struntsumma som alternativ till ränteavdragsbegränsningsregler genom den s.k. förenklingsregeln trots att EU direktivet medgav belopp inom helt andra dimensioner, och de bortsåg helt och hållet från implementering av undantag från reglerna inom vissa branscher och för vissa syften.

Något stämmer inte. Regeringen gör allt de kan för att använda EU:s regler mot svenska folket. Men de blottar sig själva, de försöker urholka svenska entreprenörers expansionskraft så långt detta är möjligt, för att de frenetiskt inte på något sätt vill riskera någon del av skattebasen. Samtidigt kan man med ren logik räkna ut att reglerna kommer att slå tillbaka på dem.

Man kan också fråga sig varför vi ska låta EU styra våra skatteregler. Varför är vi inte ett självständigt folk som avtalar med varje enskilt land. Varför är vi inte ett folk som har valt frihet?

Snart är det val till riksdagen. Då behöver vi välja en regering som värnar om svenska företagares expansionsförmåga.

Betänk också att snart är det Europaparlamentsval. Se till att ledamöterna i Strasbourg inte styr Sverige och därmed ditt företags möjligheter till framgång. Verka för att decentralisera makt, och därmed öka din egen frihet.

John Knutsson

Sammanfattning av de nya skattereglerna

Propositionen innehåller sammanfattningsvis bland annat förslag som innebär:

1. Att bolagsskattesatsen sänks till 20,6 procent i två steg fram till 2021.
2. En generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektornen enligt en så kallad EBITDA-regel med ett avdragsutrymme om 30 procent samt en alternativ förenklingsregel där beloppsgränsen sätts till fem miljoner kronor.
3. Att det införs ett så kallat primäravdrag för hyreshus i syfte att upprätthålla den höga takten på byggandet av hyreshus.
4. Ett avdragsförbud för ränta vid vissa gränsöverskridande situationer (hybridregler).
5. Att reglerna om begränsning av ränteavdrag för vissa interna lån som motverkar aggressiv skatteplanering snävas in och blir mer träffsäkra.
6. Att skatteregler om finansiella leasingavtal införs.

 

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

Källor:

Regeringens proposition ”Nya skatteregler för företagssektorn” 2017/18:245, publicerad 3 maj 2018, s. 122
Artikel 4 p. 3 a, ”Rådets direktiv (EU) 2016/1164
Departementspromemorian ”Nya skatteregler för företagssektorn” Fi2017/02752/S1, s. 129
Regeringens proposition, s. 95
Lagrådsremiss ”Nya skatteregler för företagssektorn", 21 mars 2018, s. 82
Lagrådsremissen, s. 67
Propositionen, s. 85 f.

Riksbanken är styrd av politikerna och svenska kronan rasar – litar vi på politikerna?

$
0
0
Riksbanken är styrd av politikerna och svenska kronan rasar – litar vi på politikerna?

Sveriges penningpolitiska system styrs av en bestämd inflation vilket medvetet urholkar den svenska kronans köpkraft för att stimulera till investeringar, därmed lån och svenska skattebetalares konsumtionsvilja. En fri marknad inom penningpolitiken, skulle omöjliggöra inflation.

Riksbankens styrning

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken har ansvaret för penningpolitiken. Riksbanken har elva fullmäktige, som väljs av riksdagen.1 Riksbanken leds av en direktion, som utses av fullmäktige. Fullmäktige utser ordförande i direktionen, som samtidigt ska vara chef för Riksbanken.2 Riksdagen prövar om ledamöterna i fullmäktige och direktionen ska beviljas ansvarsfrihet. Om riksdagen vägrar en fullmäktig ansvarsfrihet är han eller hon därmed skild från sitt uppdrag.3

Riksbanken skall följa utvecklingen på valuta- och kreditmarknaderna samt vidta ”erforderliga penningpolitiska åtgärder”.4 Riksbanken skall inför alla viktiga penningpolitiska beslut informera det statsråd som regeringen utser.5 Riksbanken skall vidare minst två gånger om året lämna en skriftlig redogörelse till riksdagens finansutskott om penningpolitiken.6

Rent praktiskt således – Det parti/de partier som styr Sverige bestämmer i princip vem som ska utgöra Riksbankens fullmäktige. Sköter de sig inte – får de sparken. De skall rapportera fortlöpande om vad de gör till en särskilt ansvarig hos regeringen. De skall vidta de åtgärder som fordras av utstakad penningpolitik.

Riksbanken – är med andra ord Regeringens hund, skäller när den hunsas, sitter och ligger när den blir tillsagd.

Riksbankens politik

Målet för penningpolitiken är enligt riksbankslagen att upprätthålla ett fast penningvärde.7 Riksbanken har preciserat detta som att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent.8 Det innebär kort och gott att vi ska ha 2 % inflation per år på svenska kronans värde! Med inflation avses vanligtvis att penningvärdet minskar. En effekt av inflation är att den allmänna prisnivån stiger, varför inflation ofta mäts med konsumentprisindex och uppfattas av många som synonymt till detta.9

Hur upprätthåller Riksbanken 2 % inflation?

Ett viktigt verktyg för Riksbanken för att upprätthålla en viss inflation är helt enkelt att se till att styra utbudet på pengar. Riksbanken ser till att det blir så pass billigt för de vanliga bankerna att låna pengar av Riksbanken att de vanliga bankerna kan låna ut pengar till medborgarna för en billig peng! Då minskar värdet på pengar eftersom de blir så lättillgängliga.10

Riksbanken uppnår för närvarande 2 % årlig inflation genom att ställa den s.k. ”reporäntan” på -0,50 %. Bankernas utlåningsräntor följer reporäntan.

Effekterna av inflation i Sverige

Kronan har blivit svag. Väldigt svag! Ta till exempel hur den svenska kronan nu står sig gentemot den danska kronan. Detta har bara blivit sämre och sämre år för år och nyligen handlades den till 1:42 svenska kr, vilket är det svagaste på 9 år.11 Euron står just nu på 10,3 kr. 2014 kunde man finna noteringen på 8,9 kr.12

Staten påstår att en svag svensk krona är bra för exportörerna eftersom det är billigare för utländska företag att köpa varor och tjänster i Sverige eftersom den svenska kronan är så svag. I verkligheten görs bara svenska arbetare till billiga löneslavar till utländska intressen. Importörerna förlorar dock givetvis på det, eftersom det blir dyrare för dem att handla i en utländsk valuta.13 Enligt en undersökning som SEB har vidtagit tjänade det stora flertalet av de 90 börsföretag som de granskade på en svagare krona.

Enligt Carl Hammer, ansvarig på bevakning av global makro och valutor på SEB är det antagligen de små företagen som förlorar mest när kronan försvagas.14

Varför urholkar Riksbanken den svenska kronan?

Svaret på denna fråga står att finna, inte i Riksbankens penningpolitiska rapporter, utan på ett enkelt sätt i en av nationalekonomins mest respekterade böcker på området, ”Vad har staten gjort med våra pengar?”, skriven av Murray N. Rothbard år 1963.

Rothbard säger att staten ser till att skapa nya pengar genom inflation och att inflation är ett kraftfullt och subtilt sätt för staten att tillägna sig allmänhetens resurser på, en smärtfri och ännu farligare form av beskattning.15 Inflationen kan som tur är inte fortgå för evigt för till slut upptäcker folk den här sortens beskattning; de upptäcker att deras pengar kontinuerligt tappar köpkraft.16

Rothbard fortsätter: ”Staten är inflationistisk till sin natur, eftersom inflation är ett frestande medel för staten och dess favoriserade grupper att tillskansa sig intäkter med. Det långsamma men stadiga övertagandet av de monetära tyglarna har sedan använts för att (a) inflatera ekonomin i en takt satt av staten; och (b) för att uppnå socialistisk styrning av hela ekonomin.”17

Vilket penningpolitiskt system skulle Sverige haft för att ha en stark krona?

Inflation straffar sparsamhet och uppmuntrar till skuldsättning, eftersom alla lånade penningsummor betalas tillbaka med lägre köpkraft än vad som ursprungligen mottogs (när du betalar tillbaka har ju kronans värde minskat).18 Inflation kan dock inte förekomma på den fria marknaden.

Vill du veta hur en fri marknad för penningpolitiken skulle fungera och vad den i framtiden skulle kunna innebära för det svenska folket samt varför en fri marknad för penningpolitiken är den överlägsna metoden att hålla en stark svensk krona i vårt land? Följ kommande artiklar i detta ämne, där vi ska gå på djupet och reda ut alla begreppen. Ska du med på den här resan måste du dock ha ett öppet okritiskt förhållningssätt och en förmåga att ta till dig ny information, som strider mot den gängse uppfattning Du har växt upp till att ha som din värdegrund.

Sverige är en nation som på många plan radikalt behöver omvälvas, för att det ska stå sig starkt i världen i framtiden och vår ekonomiska historia har visat att folkets ekonomi har fallit många gånger. Men det finns en väg till att förändra allt!

Källor:

Regeringsformen 9 kap 13 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 1 kap 4 §
Regeringsformen 9 kap 13 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 6 kap 2 §
Ibid. 6 kap 3 §
Ibid. 6 kap 4 §
Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank, 1 kap 2 §
Penningpolitisk rapport april 2018, s. 3
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Inflation/
10 https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Styrrantan/
11 https://www.svd.se/riksbankens-minusranta-sanker-den-svenska-kronan/om/svenska-kronan
12 http://www.valuta.se/currency/showgraph.aspx?currencyid=436468
13 https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/darfor-ar-den-svenska-kronan-sa-svag
14 https://www.svd.se/riksbankens-minusranta-sanker-den-svenska-kronan/om/svenska-kronan
15 Rothbard s. 53
16 Ibid. s. 55
17 Ibid. s. 80 f.
18 Ibid. s. 55
19 Ibid. s. 51

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en replik eller inleda en ny debatt kan du göra det här.


Avveckla arbetsförmedlingen

$
0
0
Avveckla arbetsförmedlingen

Arbetsfömedlingens 90-miljonerkronorsflopp ”Jobskills” som skulle hjälpa asylsökande få jobb, är en del i ett större mönster av vaskade miljoner i misslyckade IT-projekt. Henrik Jönsson är YouTuber och Entreprenör, och har gjort en översiktlig sammanställning om varför Arbetsförmedlingen bör avvecklas!

22 affärsidéer att knipa

$
0
0
22 affärsidéer att knipa

Går du och funderar på att göra något annat? Grattis – då har du en härlig resa framför dig. Men vänta inte på att just den där perfekta affärsidén ska dyka upp. Ta en av våra och kom igång snabbt.

Det roligaste är ju att klura ut vad du ska göra som företagare, eller hur? Kanske hittar du den idé som blir startskottet för dig i just den här artikeln. Vi bjuder på fyra färdiga affärsidéer men det finns fler coola idéer  att hämta.

Delningstjänster

Delningstjänster handlar om att dela med sig av det man har. Det finns massor av saker som vi äger men bara använder ibland och då är det perfekt att kunna dela den med andra till exempel hyra ut bilen, båten eller gräsklipparen till någon. Kanske har någon kläder eller skor som bara fungerar vid vissa tillfällen. Varför ska de finnas i garderoben och bli gamla? Du blir länken mellan den som vill hyra och den som hyr ut. Det är din affärsidé.

Återvinning och upcycling

Återvinning och miljötänk är så 2018. Extra populärt är det att återvinna och samtidigt skapa något nytt. Väskor av utslitna jeans, spegelramar från gamla fönster och ljuslyktor av syltburkar är bara några exempel på upcycling. Här finns möjligheten att själv skapa kreationer eller vara en mellanhand för säljare och köpare.

Affiliate – het information på ett ställe

Som affiliate agerar du som en återförsäljare för andra företags produkter eller tjänster – och tjänar pengar på det. Enkelt förklarat handlar det om att du på din webbplats samlar länkar till andra leverantörers sidor. Varje gång en besökare klickar på dessa länkar på din sajt och köper eller beställer något får du en viss provision.

Gör något för alla föräldrar

Det här är en grupp som aldrig slutar att leta efter produkter och tjänster som gör livet roligare och enklare. Här finns en uppsjö av olika affärsvinklar, allt från egendesignade produkter till barnpassning eller smarta lösningar för exempelvis resor. Du kan erbjuda tjänster, producera egna produkter eller importera.

Sugen på fler idéer?

Vi har 17 till! Kanske vill du bli bröllopsplanerare, appskapare eller haka på någon trend. Läs hela listan! Ta också del av tips och nyttig information du behöver för uppstarten av ditt företag.

Blockchains i fastighetsmarknaden

$
0
0

Lantmäteriet är den myndighet som har hand om markägandet i Sverige. Nu har de för första gången någonsin, i hela världen och i tidshistorien, startat upp ett projekt med att använda Blockchains när man köper och säljer land i Sverige. Detta är alltså första gången ett kommunalt projekt litar på den här tekniken, det kan således också vara en helt ny era för en decentraliserad organisation - tack vare Blockchain som gör så att de kan använda en säker transaktionshantering och ha en säker datalagring.

Vi har snabbt utvecklat oss framåt med tekniken, från en fysisk valuta och lokal handel som vi haft i flera årtionden - till nu digitala transaktioner och digitala valutor. Det är nu möjligt att köpa varor via e-handelsmarknader inom några sekunder - dessutom att det nu börjat integreras digitala valutor mer och mer i vardagen, man märker verkligen att det är ett helt nytt tankesätt som har skapats, när det gäller just valutor och ekonomi. Nu när kryptovalutor dessutom börjar användas mer hos företag, så påverkar det den vardagliga ekonomin också. Först och främst så kan befintliga institution arbeta mer effektivt, då de sparar både pengar och resurser på att använda sig av en digital valuta. En av de bästa sakerna som Blockchain ger till just finansbranschen är en monetär kontroll - med den här tekniken så behöver man inte längre lita på en bank som har hand om pengarna. Istället är pengarna lagrade via internet, som nästan är omöjlig för hackare att nå.

Det viktigaste av allt med just kryptovalutor, är att de kommer kunna ge en banktjänst till de 2 miljarder människorna som bor i världen, utan några banker inblandade. Så oavsett om den specifika människan har råd, kvalificerar sig, eller bor i ett land som saknar bankinstitut - så kommer ändå denna grupp av människor kunna ta del av tjänsten. Man kan se hur snabbt vi faktiskt utvecklas idag - speciellt när det gäller just digitalisering av tjänster och valutor. Vem vet hur världen faktiskt kommer se ut om 10 år - när dessa slags tjänster faktiskt är direkt i vår vardag?

Så hur kommer detta se ut för just fastighetsmarknaden i Sverige?

Lantmäteriet har redan testat Blockchain-tekniken under två år, nu har de börjat anlita volontärer för att köpa och sälja fastigheter på deras egna Blockchain-baserade plattform. Även om Lantmäteriet redan är ett digitaliserat företag, så kan det ändå ta mellan tre till sex månader att teckna ett avtal för att registrera en försäljning. Med Blockchain, så tror Lantmäteriet, att det bara kommer gå på ett par timmar. Dessutom behöver säljaren eller köparen inte ens befinna sig i landet för att affären ska gå igenom, allt sker på den digitala plattformen.

Systemet kommer alltså hjälpa till att snabba på processerna mellan sälj- och köp av fastigheter i Sverige. Dessutom lär det vara säkrare för båda parterna, eftersom allt är molnbaserat via den digitala plattformen. Det finns redan ett antal företag i Sverige som börjat använda Blockchain-plattformar för fonder, SEB är en av dessa banker. Förhoppningsvis tar mer och mer företag i Sverige dessa chanser också, för ju fler människor som investerar i just kryptovalutor - desto större kommer de att växa.

Sverige behöver ett nytt demokratiskt system - Exitskatten är bara ett bevis på det

$
0
0
John Knutsson - jurist, entreprenör och samhällsdebattör

Hela näringslivet och i princip alla remissinstanser reagerade med storm mot Skatteverkets ensidigt utformade förslag som skickades ut av regeringen på remissrunda. Förslaget skulle bland annat innebära att svenskar som lämnade landet, omedelbart skulle beskattas för innehaven i sina svenska företag, som om de hade sålts, på avresedagen.

Sveriges skatteintäkter sipprar genom regeringens fingrar och omfördelas enligt drömmar och visioner baserat på en värdegrund som har byggts upp, en utopi som upphöjts till högst åtråvärt. Det verkar fylla ett tomrum i den svenska folksjälen och blir en religiös vurm för medmänsklighet. Men det kostar, och ett sätt att i panik införa nya skatter för att finansiera statsapparaten utreddes nyligen genom den s.k. exitskatten som dock stoppats i hast .

I princip alla remissinstanserna uttryckte med ve och fasa sin totala bestörtning över promemorian . Liksom tjurfäktaren i berättelsen om tjuren Ferdinand slet sitt hår, slet exempelvis följande remissinstanser sitt hår: Föreningen auktoriserade revisorer (FAR), Fastighetsägarna Sverige, Näringslivets skattedelegation, Föreningen Svenskt Näringsliv, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet, Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet, Sveriges Advokatsamfund. Ja, listan kan göras lång.

Det fanns dock En remissinstans som vurmade för förslaget med enbart lovord – LO, Landsorganisationen i Sverige. Dock är deras åsikt köpt av regeringen, då Socialdemokraterna och LO har ett tajt samarbete, bland annat genom finansiering av Socialdemokraternas valkampanj. Nog om det.

Vad skulle exitskatten inneburit för människor som lämnar Sverige?

Den skulle inneburit att en skattskyldig fysisk person som flyttar ut ur Sverige med orealiserade vinster på vissa kapitaltillgångar, t.ex. aktier, fonder och andelar i handelsbolag, överstigande 100 000 SEK skulle beskattas som om tillgångarna avyttrats till marknadsvärdet. Investeringssparkonton undantogs och vissa anståndsbestämmelser fanns för en begränsad period med vissa begränsningar. Men i princip skulle man beskattas för sina aktier samma dag man lämnar Sverige, oavsett om man har sålt sina tillgångar eller ej!

I den andra delen av lagförslaget föreslogs att benefika överlåtelser (t.ex. arv, bodelning och gåva) av ovannämnda kapitaltillgångar till en fysisk person, som är begränsat skattskyldig eller enligt tillämpligt skatteavtal har sin hemvist i ett annat land, ska beskattas. Tillgången ska då anses avyttrad till marknadsvärdet. Här angavs inga anståndsmöjligheter överhuvudtaget. Detta skulle i praktiken innebära att om ett företag ärvs av barnen och dessa barn bor utomlands så skulle hela företaget behöva beskattas som om det hade sålts samma dag som föräldern som ägde företaget dog.

Det skulle i realiteten innebära att många företag skulle behöva säljas omedelbart för att skatten skulle kunna betalas. De skulle inte ha råd att hosta upp pengarna eftersom inga pengar influtit vid en försäljning ännu för att kunna betala skatten. Skatten, kapitalvinstskatt för okvalificerade andelsägare och 3:12 beskattning för kvalificerade andelsägare, skulle i princip behöva betalas på Dagen då föräldern som ägde företaget dog, om arvtagarna bor utomlands!

I slutet av denna artikel kan du läsa 10 exempel som visar hur lagstiftningen skulle medföra att företag havererar.

Kan vi räkna med ytterligare försök av regeringen att införa exitskatten?

I finansminister Magdalena Anderssons artikel i Dagens Industri den 25 mars 2018 meddelade hon att regeringen skrotar exitskatten på grund av remissrundan. Men hon aviserar att hon vill ha en löpande dialog med företrädare för näringslivet för att en reform på området ska kunna genomdrivas. Vi kommer alltså med säkerhet se en re-match på området från regeringens sida nästa mandatperiod om de regerar då.

Vad ska du tänka på i framtiden?

Faran är över för denna gång för den som planerade en utlandsflytt och som äger andelar i svenska företag eller som har barn i utlandet som du planerar ska ärva familjeföretaget. Oavsett om en annan regering skulle styra Sverige är arbetet mot ”skatteflykt”, ”erodering av skattebasen”, ”skatteplanering” och allt vad det kallas för, något som har blivit en stark trend att till varje pris motverka.

Den nuvarande regeringen är inte den enda regeringen som skulle offra de mer bemedlade i samhället på kapitalets altare, att ändamålet helgar medlen är många politikers fackla, oavsett politiskt läger. Denna gången gick det för långt. Regleringen skulle i själva verket krossa svenska företag och näringslivets parter kämpade kraftigt för att regeringen inte skulle kunna ta ett enda steg längre.

Vårt demokratiska system medför dock att folket ständigt lämnas utanför. Politikerna har under mandatperioden i princip diktatorisk makt över landets lagstiftning. Vill de, kan de köra över vem som helst, bara de har tillräcklig uppbackning i riksdagen.
För att motverka sådana här skamliga lagförslag i framtiden måste Sveriges demokratiska system ändras, bland annat genom att lagförslag kan stoppas genom folkomröstningar på initiativ av en del av befolkningen. Framöver ska vi presentera ett sådant system, Schweiz demokratiska system.

Tills vidare, och fram till nästa försök från regeringen att gripa tag om din livrem, håll utkik och vakta din skattkista!

Citat från remissinstanserna om exitskatten

 

Föreningen Auktoriserade Revisorer

– ”Det framgår inte att några utomstående intressenter har haft inflytande över processen eller ens tillfrågats. Promemorian verkar dessutom ha tillkommit på Skatteverkets eget initiativ, utan att regeringen eller någon annan har lyft frågan.”
– ”Enligt FAR är konsekvensanalysen vad avser enskilda och företag praktiskt taget obefintlig.”

Företagarna

– ”Företagarna avstyrker promemorians förslag i dess helhet. Såväl processen för promemorians framtagande, innehållet i de framlagda förslagen, deras potentiella konsekvenser för svenska företagare och näringslivet i stort, liksom promemorians bristande konsekvensanalys, ligger till grund för vårt ställningstagande.”
– ”De försvagade incitamenten gäller inte bara utländska experter som flyttar till Sverige, utan också svenska nyckelpersoner som inhemska företag vill skicka utomlands för att t.ex. undersöka eller övervaka en internationell expansion. Ifall dessa blir begränsat skattskyldiga i Sverige under utevaron, löper de risk att bli latent eller omedelbart beskattade för värdet av sina andelar i företaget – även om de inte sålt andelarna, eller ens avser att göra det.”

Näringslivets skattedelegation

– ”Det föreslagna skattesystemet kommer kraftigt försvåra generationsskiften i familjeföretag. Flera företagare har också efter att promemorian skickats på remiss berättat om hur förslaget, om det genomförs, omintetgör deras planer på generationsskifte.”
– ”Skatteverket har medgivit att de inte har beaktat hur förslaget påverkar företag. Skatteverket har inte heller bedömt hur många som faktiskt berörs av förslaget som helhet.”
– ”Mot bakgrund av att många människor tillfälligt bosätter sig utomlands, exempelvis för studier eller arbete under något eller några år riskerar förslaget att drabba oproportionerligt många personer. Förslaget träffar således inte bara kapitalstarka individer utan berör samtliga personer med en orealiserad kapitalvinst där mottagaren är begränsat skattskyldig.”

 

Exempel på situationer som exitskatten skulle ha krockat med vanliga människor

Nedanstående konkreta exempel som Näringslivets skattedelegation tog fram syftar till att visa de orimliga konsekvenserna som riskerar att följa om förslaget skulle genomförts:

Verkliga exempel

1. Kompetensförsörjningen i svenska företag

Av debattartikeln Exitskatten straffar utlandssatsningar, Kronander, i Dagens Industri, 7/2–2018, framgår tydligt hur förslaget kan hindra företaget Sectra AB från att expandera.

Sectra är ett svenskt företag som bl.a. är verksamt inom medicinsk teknik. Bolaget skickar ofta ut svenska experter under ett par år. Särskilt i uppstartsskeden anser bolaget att det är en nödvändighet då utländska personer med tillräcklig expertis saknas. För utlandssatsningar och exportverksamhet är företaget således beroende av att det smidigt går att tillfälligt stationera ut svenska experter. Främst är det till USA och Asien som detta aktualiseras.

Eftersom nästan samtliga av Sectras nyckelpersoner äger andelar i företaget sedan en längre tid tillbaka skulle förslaget försvåra dessa nödvändiga utsändningar. Personerna har ingen egentlig avsikt att sälja sina andelar och skulle de tvingas att realisera sina latenta vinster skulle de förmodligen avstå från utlandsuppdraget.

Detta skulle drabba fler företag än Sectra och de minskade exportintäkterna skulle leda till en minskad skatteinkomst överstigande en miljard per år till statskassan, spår Sectras VD.

2. Generationsskiften i familjeföretag

I Dagens Industri, 12/2–2018, Ilskan växer mot nya skatten, Nordenskiöld, Öjemar & Wolodarski, belyses förslagets konsekvenser för det världsledande svenska företaget Eleiko vid ett kommande generationsskifte.

Eleiko, som omsätter 300 miljoner och har 110 anställda, har varit familjeägt i över 20 år och ägs idag av Gunnila. Hon har fyra barn av vilka tre arbetar inom företaget. Företaget har de senaste åren mer än fördubblat antalet anställda. I syfte att expandera verksamheten är en av Gunnilas söner för stunden aktiv i ett amerikanskt dotterbolag till Eleiko. Dottern är å sin sida på väg att flytta till Frankrike för att expandera företaget på den marknaden.

Då familjens tillgångar är knutna till företaget skulle det föreslagna systemet omöjliggöra ett generationsskifte utan att företaget skulle behöva säljas. Förhoppningen, och avsikten, att driva företaget vidare i familjen omintetgörs således om förslaget blir verklighet.

3. Benefika överlåtelser A (anonymiserat)

Lena är den enda arvingen till Stina, som driver en matleveransverksamhet. I två år har Lena tillsammans med sin japanske man bott i Osaka där hon läser en magisterkurs i ledarskap, med avsikten att efteråt flytta hem till Sverige. En dag avlider Stina i en bilkrasch varpå samtliga andelar i det aktiebolag där verksamheten bedrevs skiftas till Lena. Vid överlåtelsetillfället anses Lena ha sitt centrum för levnadsintressen i Japan, och andelarna anses därför avyttrade enligt Skatteverkets förslag. Eftersom verksamheten hade goda framtidsutsikter och ett väl upparbetat varumärke blir kapitalvinsten stor och Lena skulle, om förslaget genomförs, tvingas skuldsätta företaget för att betala sin skatt, vilket skapar räntekostnader som på sikt skadar verksamhetens livaktighet.

4. Benefika överlåtelser B (anonymiserat)

På ålderns höst flyttar den brittiske medborgaren Jonathan till Sverige för att leva med sin fru Johanna. Efter att ha bott i Sverige i endast ett år avlider Jonathan, varpå en del av hans arv skiftas till Johanna men resterande del går till hans barn från tidigare äktenskap, som är bosatta i Storbritannien. Bland tillgångarna finns ett stort antal värdefulla andelar i ett amerikanskt teknologiföretag som Jonathan förvärvade billigt under en kris i företaget under 1980-talet. Vid arvsskiftet till barnen i utlandet anses dessa andelar avyttrade och ska enligt förslaget tas upp till full beskattning i Sverige, trots att deras värdetillväxt endast till minimal del skett under Jonathans vistelse i Sverige.

5. Anstånd A (anonymiserat)

Den unge entreprenören Reza driver ett appföretag. För fem år sen fick företaget sin första externa finansiering från en svensk riskkapitalfond, enligt vilken hans företag vid det tillfället var värt en miljard kronor. Därefter flyttade Reza från Malmö till Silicon Valley i USA för att kunna utveckla sitt företag vidare. Vid utflytten kan Reza enligt förslaget erhålla ett anstånd för betalningen av flyttskatten på sina andelar i sitt företag. Eftersom han nu varit bosatt i ett land utanför EES i fem år förfaller hans anstånd till betalning enligt förslaget. För att kunna betala skatten skulle Reza tvingas sälja av en stor andel i sitt företag.

6. Anstånd B (anonymiserat)

Lukas och Jasmine bedriver en specialiserad grossistverksamhet som importerar dadlar och saffran från Iran. För att kunna få bättre kontroll på importverksamheten överväger de att flytta till Iran. Eftersom Sverige saknar skatteavtal med Iran innebär dock en sådan flytt, enligt förslaget, att de omedelbart beskattas för värdet på deras andelar i sitt gemensamma aktiebolag. Då värdet på bolaget ännu inte motsvaras av ett stort kassaflöde kan de inte betala en sådan skatt. Det är därmed omöjligt för dem att genomföra flytten om förslaget antas.

7. Anstånd C (anonymiserat)

Efter sin pension flyttar Vanja till Spanien. Kvar i Sverige finns hennes syster Kajsa som väljer närheten till familjen framför solen. Både Vanja och Kajsa innehar andelar i familjeföretaget, och när Vanja flyttar ut får hon, enligt förslaget, anstånd med exitskatten. När Vanja avlider upphävs hennes anstånd och hennes arv belastas med den svenska skatten, trots att samtliga hennes arvingar finns i Sverige. Vid Kajsas arvskifte till samma arvingar sker ingen motsvarande beskattning utan fullständig kontinuitet gäller.

Principiella exempel

8. Generationsskifte genom gåva

A är delägare i fåmansföretaget X AB i vilket A är verksam i betydande omfattning. A överväger, som ett led i ett generationsskifte, att genom gåva överlåta sina aktier i X AB i lika delar till sina tre barn, bosatta i Sverige, Tyskland respektive USA. Aktierna i X AB antas ha ett marknadsvärde om 5 miljoner kronor och anskaffningsvärdet för aktierna uppgår till 0,1 miljoner kronor. A har tjänsteinkomst över brytpunkten men inget sparat gränsbelopp för sina aktier.

Gåvan till det barn som bor i Sverige medför enligt förslaget, liksom enligt dagens regler, inga skattekonsekvenser. Däremot ska A enligt det presenterade förslaget beskattas för den orealiserade vinst som är hänförlig till de aktiegåvor som lämnas till de två barn som är bosatta i Tyskland respektive USA. Av den orealiserade vinsten på 4,9 miljoner (5,0-0,1) ska A därför ta upp cirka 3,3 miljoner kronor i inkomstslaget tjänst, eftersom aktierna är kvalificerade och A saknar sparat gränsbelopp. Detta medför en skatt om knappt 2 miljoner kronor (3,3 miljoner * 57 % marginalskatt).

9. Generationsskifte genom arv

B är delägare i fåmansföretaget Y AB i vilket B är verksam i betydande omfattning. B avlider och efterlämnar två barn, som båda är bosatta utanför Sverige. Aktierna i Y AB antas ha ett marknadsvärde om 1 miljard kronor och anskaffningsvärdet för aktierna uppgår till 1 miljon. B har inget sparat gränsbelopp för sina aktier.

Eftersom båda arvingarna är bosatta utanför Sverige ska enligt förslaget hela den upparbetade vinsten (999 miljoner kronor) hänförlig till aktierna i Y AB beskattas hos den avlidne/dödsboet. Skatten kan beräknas uppgå till cirka 300 miljoner kronor (30 % av 999 MSEK).

10. Bodelning

Makarna A och B har varit gifta några år när B, boendes utomlands, lämnar in en skilsmässoansökan. Vid tidpunkten för skilsmässan har A betydligt mer tillgångar än B. I princip hela A:s tillgångsmassa består emellertid av andelar i det onoterade bolag som A bedriver.

Förutom att A är tvungen att ge B en del av andelarna i Bolaget kommer A dessutom enligt förslaget att drabbas av en utflyttningsskatt på dessa överförda andelar. Genom den föreslagna utflyttningsskatten förfördelas A i bodelningen.

/John Knutsson

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här


Skrota utvecklingssamtalen

$
0
0
Skrota utvecklingssamtalen

Så sitter du där igen, med Stina eller Olle framför dig. Och undrar varför inte heller förra årets utvecklingsplan blev uppfylld. Trots att HR-avdelningen hade tagit fram en ny fin mall att använda för dokumentationen och trots att du följde den till punkt och pricka.

Jag hade nyligen en väldigt givande diskussion med ett gäng chefer som var innerligt trötta på mallar i parti och minut. Allt detta dokumenterande hade gjort att det inte blev några ”riktiga” samtal. Dvs samtal där chefen får del av sina medarbetares vardag, tankar kring framtiden, utvecklingsidéer för sig själva och för verksamheten osv. Ett samtal där fokus för chefens del ligger på det äkta intresserade lyssnandet. Den som har näsan ner i ett papper, eller tom riktad in i datorn för att direkt mata in i det påkostade systemet, kan omöjligt vara närvarande i samtalet.

Alltså, ärligt vad är förutsättningarna till god kommunikation? Fokus hamnar på att göra rätt för att kunna sätta bock och rapportera att alla samtal är genomförda.

Enkel dokumentation, det räcker

En del säger att utan detta skulle en del chefer inte göra sina samtal som planerat. Den gamla sanningen “bättre med kontroll än förtroende” blinkar framför ögonen. Om det är på det viset får du fundera på vilka chefer du har i organisationen eller kanske ännu hellre, vad belönas de för? Jag tror nämligen tvärtom. Den chef som fattar att medarbetarna är viktiga för att hen ska nå framgång kommer med glädje anamma en annan modell för samtal med sina medarbetare. Dagens samtal är många gånger så dåliga så det är bortkastad tid för både chef och medarbetare. Jo, jag fattar att man måste ha någon typ av dokumentation kring vad man kommit överens om inför det kommande året samt en utvärdering av föregående år. Men gör det riktigt, riktigt enkelt!

Jag har själv hamnat i fällan. Boka in möten, ut med mallarna (när jag väl hittat dem i systemet), för alla ska ju självklart förbereda sig inför årets viktigaste samtal. Vid samtalet har jag sedan fullt upp att hålla ordning på att jag fått med allt och dokumenterat efter konstens alla regler. Jajamän – check på det! Och jag kom tack och lov på några bra utvecklingsområden för medarbetaren.

Relaterad läsning: Chefens viktigaste verktyg – öronen

Testa kvartsamtalet

Jag är inte vän av modellen årligt utvecklingssamtal. Att använda de mänskliga resurserna rätt i företaget, att få ut det mesta av vars och ens potential och få dem att vara som bäst, måste vara viktigare än så. Jag tror många skulle höja på ögonbrynen om någon kom med förslaget att ”from nu kommer vi bara följa upp de ekonomiska resultaten en gång per år”. Boka istället in ett ”kvartsamtal” varje månad allra helst två per månad. Ställ en enda fråga ”Hur går det för dig?” Fokusera på vilka resultat som åstadkommits och vilken utveckling som skett. Vad blir nästa steg? Låt medarbetaren berätta. Luta dig tillbaka och lyssna! Och säg inte att du inte har tid (under förutsättning att du har ett rimligt antal underställda – men det är en annan fråga). Jag lovar - det här kommer ge dig eoner av tid då du får stenkoll på hur det egentligen står till i verksamheten. De täta intervallerna gör också att medarbetarna blir aktiva, tänker till med växande motivation. Det man tränar på blir man bra på!

Jag är övertygad om att alla människor vill utvecklas. Utveckling är en form av förändring och förändring kräver mod, en del är lite modigare än andra. Var och en måste äga sin egen utveckling. Du kanske tycker att någon har varit för länge och rimligtvis borde vilja vidare. Det är i din verklighet, din hjärna som säger det. Låt var och en ta eget ansvar. Fundera på vad var och en behöver för stöd. Vad får den här medarbetaren att vissla på jobbet? Det är bland det svåraste som finns för många.

Att sätta sina egna mål, delmål och berätta hur vägen dit ser ut. Många är dessutom vana att chefen har svaret.

Lycka till med kvartssamtalen, gör det odramatiskt, prova något nytt.

Mer av Pernilla: Hållbart ledarskap och jävlar anamma

Partiledarnas retorik under debatten

$
0
0
Partiledarnas retorik under debatten

Henrik Jönsson är YouTuber, samhällsdebattör och entreprenör, och gör här en retorisk analys av partiledardebatten som avstamp för en diskussion om vart det politiska samtalet är på väg.

Lättsinnigt uttag av skattetillägg

$
0
0
Erik Wiger och Magnus Bodö, jurister på Skattebetalarnas förening

När två parter har olika uppfattning om en viss omständighet och den ena parten går till domstol föreligger en juridisk tvist. I juridisk tvistlösning har alltid den ena eller den andra parten – aldrig båda två – bevisbördan för den tvistiga omständigheten. Om den part som har bevisbördan lyckas nå upp till det beviskrav som gäller för omständigheten i fråga så vinner hen målet, i annat fall vinner den andra parten. Svaret på om det i mål om beskattning är den skattskyldige eller Skatteverket som har bevisbördan för den tvistiga omständigheten är att det beror på.

Utgångspunkten är att Skatteverket har bevisbördan för inkomster och att den skattskyldige har bevisbördan för kostnader. När Skatteverket hävdar att den skattskyldige lämnat oriktig uppgift och därför påför skattetillägg på den potentiellt undandragna skatten förhåller det sig dock annorlunda. I det fallet är det nämligen undantagslöst Skatteverket som har bevisbördan.

Antag att den skattskyldige har gjort ett avdrag för en utgift som Skatteverket ifrågasatt existensen av, och verket beslutat att såväl neka avdraget som att påföra skattetillägg. Om den skattskyldige överklagar beslutet så att frågan hamnar under prövning i domstol, så har domstolen till att börja med att ta ställning till om den skattskyldige ska tillgodoräknas det gjorda avdraget. Besvaras detta nekande har domstolen också att ta ställning till om det finns förutsättningar att för ta ut skattetillägg. Beträffande den första frågan så är det den skattskyldige som har bevisbördan för att hen har rätt till avdraget. Men beträffande frågan om skattetillägg så är det istället Skatteverket som har bevisbördan för att den skattskyldige inte har rätt till avdraget, och att denne har lämnat oriktig uppgift. I det läget kan det mycket väl vara så att varken den skattskyldige eller Skatteverket förmår att fullgöra sin respektive bevisbörda. Vad som händer då är att den skattskyldige inte får igenom avdraget, och att Skatteverket inte får ta ut skattetillägg. Det ska i detta sammanhang framhållas att beviskravet för skattetillägg är högre (”mycket sannolikt”) än det beviskrav som vanligtvis gäller för själva skattefrågan (”sannolikt”). När Skatteverket har bevisbördan även i den underliggande skattefrågan kan det därför vara så att verket nått upp till beviskravet för att kunna höja beskattningen, men inte nått upp till beviskravet för att kunna ta ut skattetillägg.

Att det hänger ihop så som nu beskrivits kommer i allmänhet som en nyhet för de medlemmar som vi jurister i Skattebetalarnas förening talar med. Tyvärr förefaller det också finnas en utbredd okunskap om detta bland Skatteverkets handläggare. Allt för ofta synes skattehandläggare behandla skattefrågan och frågan om skattetillägg som om det vore samma sak. Tycker handläggarna att bevisläget är tillräckligt för att ändra beskattningen, så påförs inte sällan skattetillägg helt slentrianmässigt. När vi jurister sedan hjälper medlemmarna att överklaga hamnar deras ärenden hos Skatteverkets processförare. Dessa är typiskt sett mer kvalificerade yrkespersoner än de skattehandläggare som fattar de grundläggande besluten. Processförararna tar inte sällan bort skattetilläggen, vilket får till följd att dessa inte tar sig fram till domstolarnas bedömning. Missförstå oss rätt. Vi tycker att det är jättebra när våra överklaganden leder till att Skatteverket tar bort påförda skattetillägg istället för att verket framhärdar i felaktiga bedömningar. Enligt vår mening är det dock ett stort problem att så många skattetillägg överhuvudtaget påförs så lättsinnigt som faktiskt sker, då man i sammanhanget ska ha klart för sig att de allra flesta beslut som går emot den skattskyldige faktiskt inte överklagas.

Sammanfattningsvis är således vår uppfattning att Skatteverket behöver öka kompetensen hos sina handläggare i frågor om bevisbörda och beviskrav. När det gäller det exempel som vi tar upp ovan skulle en lämplig åtgärd t.ex. kunna vara att avkräva att det i ett skattebeslut där skattetillägg påförs, alltid förs ett från sakfrågan självständigt resonemang kring huruvida Skatteverkets bevisbörda är uppfylld när det gäller skattetillägget. Tyvärr är detta något som i alltför många beslut inte existerar.

Erik Wiger och Magnus Bodö, jurister på Skattebetalarnas förening


Starta eget? Tänk på pengarna!

$
0
0
Starta eget? Tänk på pengarna!

Är du redo att bli din egen chef? För att lyckas är det en hel del du måste ha koll på, här listar vi fem tips som handlar om dina pengar. Det kanske allra viktigaste; att försäkra lönen.

1. Skaffa lönetrygghet

Få företagare i startgroparna tänker på vad som händer med ekonomin om affärsidén spricker. Är du med i a-kassan så håller ekonomin, även om affärsidén inte gör det. Anslut dig till Sveriges största a-kassa för småföretagare när du startar eget så har du lönetrygghet om det inte går som du tänker dig. A-kassa ger dig 80 procent av lönen upp till 25 025 kr/månad och lägger du till en inkomstförsäkring kan du säkra upp till 80 000 kr/månad.

Går du direkt från en anställning till eget företag gäller dessutom 24-månadersregeln. Den innebär att du, om det gynnar dig, kan få a-kassa baserad på din tidigare lön istället för ditt företag, om du måste lägga ner företaget inom 24 månader från starten.

2. Gör inga glädjekalkyler

Räkna på den förväntade lönsamheten innan du sätter igång. Hur mycket måste du sälja för att täcka dina rörliga och fasta kostnader? Gör en budget (intäkter - kostnader) för att räkna ut hur mycket du tror kommer att bli över varje månad. Håller budgeten? Kommer du att kunna leva på ditt företag eller passar det bättre att kombinera företagandet med en annan inkomst?

3. Välj rätt bolagsform

Enskild firma, aktiebolag eller kanske ekonomisk förening? Läs på om de olika bolagsformerna och fundera på vad som är lämpligast, utifrån dig själv och ditt blivande företags förutsättningar. Kanske finns det en bolagsform du inte tänkt på som passar allra bäst?

4. Se till att få betalt

Att påminna om sena fakturor är sällan kul, särskilt inte som nybliven företagare – men ibland nödvändigt. Se till att direkt påminna dina kunder om de är sena med betalningar, för att minimera risken att inte få betalt för utfört arbete. Vissa sätter i system att betala sent, men du ska inte vara dina kunders låneinstitut.

5. Var inte för billig

Det kan vara lockande att gå in med ett väldigt lågt pris, för att ha en chans mot redan etablerade konkurrenter. Men tänk då på att det blir svårt att höja priset till en rimlig nivå senare, när dina kunder har valt dig för att du är billig. Försök hitta andra saker än pris att konkurrera med, och vill du ändå börja på en låg nivå, kalla det ”prova-på-pris”.

Redo att sätta igång nu? Kom ihåg att skaffa lönetrygghet först – om det inte går som du tänker dig.

Nya spelregleringen är bra för alla parter

$
0
0

Vid årsskiftet genomförs den nya spellagstiftningen som sätter spelreglerna för den svenska spelmarknaden i många år framåt. De flesta aktörer anser att det verkligen var på tiden. Den gamla spellagstiftningen skrevs när varken internet eller videoslots fanns.

Nuvarande situation innebär ett spelmonopol i teorin men helt fritt i praktiken då spelbolag kunnat operera fritt mot Sverige utan att betala skatt. Det är alltså bra nyheter för alla spelaktörer, inte minst för nya casinon som nu kan välja att konkurrera på den svenska marknaden utifrån klara spelregler som gäller alla parter.

Den nya spellagstiftningen är ambitiös. Utredningen varade i flera år och sammanfattades på 450 sidor. Regeringens proposition var på drygt det dubbla och är nu ute i remissinstanser. De exakta villkoren för hur det kommer se ut är inte bestämt, men de stora dragen är klara.

Från och med 1 januari 2019 måste spelbolag ha tillstånd för att bedriva spel mot den svenska marknaden. Det innebär en reglerad marknad, där skatt ska betalas på vad det verkar 18 % på månadsbasis, Lotteriinspektionen ska få mer resurser och vassare klor och fortfarande fungera som tillsynsmyndighet.

De så kallade nätpiraterna – spelbolag som tidigare tillhandahållit spel mot den svenska marknaden utan insyn eller att betala skatt – ska stoppas genom IP-blockering och genom att försvåra in- och utbetalningar. Sedan ska de även koppla ihop IP-adresser med datorn, och det är inte oviktigt då spelarna begår ett skattebrott om de inte betalar skatt för eventuell vinst.

Men för spelarna blir det ett lyft då de kan välja att spela hos aktörer som är godkända av staten så att säga. Och det blir lättare att driva en process mot ett spelbolag som lyder under svenska lagar jämfört med att driva en process mot ett brevlådeföretag på Costa Rica.

Snåriga och oklara bonusar kommer inte längre vara tillåtet, och inte heller vilseledande marknadsföring där det framstår som lättare att vinna än det är. En mer sansad reklam ser vi nog alla fram emot.

Det är också positivt för rena spelmissbrukare och de som har ett problem med sitt spel i varierande grad. Resurser kommer tillsättas för att forska, behandla och hjälpa dessa stackars människor. Att reklamen och erbjudandena blir sansade lär också hjälpa till mycket.

Det är också positivt för nya casinon. Det finns väldigt stora spelbolag som ännu valt att inte satsa på den svenska marknaden. När den nu blir mer seriös kan de göra en seriös kalkyl och eventuellt vilja satsa på den svenska marknaden. Det är aldrig dåligt med konkurrens. Seriösa spelbolag vill ha klara regler som gäller långsiktigt, det är vad som gäller på den svenska marknaden från och med årsskiftet.

Det är också positivt för gamla casinon. Seriösa aktörer och bolag vill naturligtvis fokusera på att bygga upp sitt varumärke, sin kundvård och långsiktigt utveckla sina produkter. Istället för som nu när alla tvingas med i ett omfattande rabatterbjudande. Bonusar som är oklara för kunderna i bästa fall, och direkt vilseledande i värsta fall.

Just nya produkter kan bli roligt för spelare. Det finns många varianter att erbjuda när fokus kan läggas på det istället för rabattsystem. De som inte har ett spelmissbruk spelar för att det är ett nöje. Och med fler och roligare produkter ökar nöjesupplevelsen.

Matchfixning är ett stort problem i Sverige, mycket större än vad folk i allmänhet förstår. På en reglerad marknad kan sådan kriminalitet stävjas och städas bort. Det handlar inte bara om trovärdighet, att de som köper en matchbiljett eller satsar pengar på en match ska veta att spelarna gör sitt bästa. Det handlar också om att korruption och brott i allmänhet har en negativ effekt på allt annat också. Den som släpper in en boll i eget mål för pengars skulle kanske i nästa veva tar med sig material från jobbet och så vidare. Matchfixning måste beivras och straffas, det är alla aktörer överens om, och nu blir det hårdare tag.

Den reglerade marknaden innebär också stora intäkter för staten, det vill säga för oss medborgare. Det kommer också innebära att spelbolag satsar med nyanställningar i Sverige som följd.

Även de två stora bolagen som åtnjutit skyddade murar, ATG och Svenska Spel, kommer dra nytta av den nya ordningen. ATG för att de äntligen får konkurrera med rimliga spelavdrag så att deras produkter kan konkurrera bättre. Svenska Spel för att de har ett väldigt starkt varumärke som de nu får en chans att utveckla.

Bra för alla alltså. Förutom för oseriösa spelbolag och kriminella. Men det är ju bra det med. Det enda sorgliga är att det tog 15 år för politikerna att komma fram till det.

Många kan sommarjobba skattefritt

$
0
0
Många kan sommarjobba skattefritt

Den som sommarjobbar och tjänar mindre än 19 247 kronor under hela 2018 behöver inte betala skatt. Men för att arbetsgivaren inte ska dra skatt på lönen ska ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Sommarlov innebär inte bara ledighet. Tiotusentals skolungdomar ska ut i arbetslivet i samband med sommarjobb. Vad många inte vet är att lönen i vissa fall inte ska beskattas. Om den totala lönen för hela 2018 är lägre än 19 247 kronor är den skattefri. Men för att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i. Intyget finns att hämta på Skatteverkets webbplats.

– Den som kommer att tjäna mindre än 19 247 kronor behöver inte betala någon skatt alls. Intyg bör lämnas till arbetsgivaren i god tid innan första löneutbetalningen, säger Sofia Malmring, rättslig specialist på Skatteverket.

Om sommarjobbet totalt ger mer än 19 247 kronor i lön bör en ansökan om jämkning skickas in för att rätt skatt ska dras. Annars finns det risk för att arbetsgivaren drar fel skatt. En ansökan om jämkning tar några veckor för Skatteverket att behandla, så det är bra att vara ute i god tid. Den som fått beslut om jämkning ska sedan lämna beslutet till arbetsgivaren.

– Om för mycket i skatt dras av så betalas pengarna tillbaka, men först nästa år. Det är enkelt och smidigt att ansöka om jämkning via Skatteverkets webbplats. E-legitimation behövs inte, säger Sofia Malmring.

– Av anställningsbeviset framgår vilken lön, vilka arbetstider och vilka arbetsuppgifter jobbet innebär. Med varje lön har man även rätt att få ett besked om hur mycket skatt som dragits av, säger Sofia Malmring.

 

Här är rutinerna som sparar tusenlappar – eller mer!

$
0
0
Här är rutinerna som sparar tusenlappar – eller mer!

Alla storföretag har dem – kreditpolicys. Och att ha rutiner för din fakturering är faktiskt minst lika viktigt för mindre företag. I snitt förlorar svenska företag nämligen 1 procent av sin omsättning varje år på grund av obetalda fakturor. Att ha en kreditpolicy är dessutom inte alls lika jobbigt som det låter – här är några enkla steg att följa.

Alla storföretag har dem – kreditpolicys. Och att ha rutiner för din fakturering är faktiskt minst lika viktigt för mindre företag

En procent av din omsättning kanske inte låter som så mycket. Men tänk om – hur många procent av din vinst innebär det? En obetald faktura slår nämligen direkt mot din vinstmarginal, och därmed minskar kanske din möjlighet till aktieutdelning eller att investera för tillväxt.

– Ju längre du väntar, desto större är risken att du inte får betalt för din faktura. Så enkelt är det. De företag som effektiviserar fakturahanteringen och kravprocesserna märker en stor positiv effekt i sin ekonomi, säger Ulrika Bragg, Inkassoansvarig på Intrum.

Våra bästa tips för hur du sätter upp smarta faktureringsrutiner för ditt företag:

  • Ta för vana att granska dina kunders historik, redan innan du gör en affär, med hjälp av en kreditupplysning.
  • Skriv ett avtal. Ange tydliga villkor i avtalet – villkor som skyddar dina rättigheter och begränsar din ansvarsskyldighet. Säkerställ i förväg att kunden accepterar dina villkor. Sätt tidsgränser för att bestrida ett köp och förklara omständigheterna under vilka avtalet kan brytas eller avslutas.
  • När det är dags att fakturera – skicka tydliga och korrekta fakturor.
  • Hänvisa till den lagstiftning som finns kring sena betalningar.
  • Kontakta omedelbart kunder som inte betalar. Att vänta ökar risken för att du inte ska få betalt alls. 

Känner du att du ändå har svårt att få betalt?

Känner du att du ändå har svårt att få betalt? Då finns det två alternativ – och även här är det viktigt att du har klara rutiner för hur du ska gå tillväga.

Sälj dina fakturor och få betalt på dagen. Med den här metoden behöver du inte ens vänta in förfallodatumet, utan får pengarna inom 24 timmar. Läs mer om att sälja fakturor här >>

Använd en inkassotjänst – det ökar kundens betalningsvilja och sparar dig tid och frustration. Läs mer om hur inkasso fungerar här >>

Träningsplan för företagare

$
0
0
Träningsplan för företagare

Har du mycket att göra och privatlivet får lida? Träning känns kanske mest som en stor uppförsbacke som du helst nedprioriterar. Om du känner igen dig, här kommer träningsplanen för dig.

MÅNDAG

Konditionsträning – välj något du gillar och/eller som passar in i ditt vardagspussel. Jogga till kontoret från dagislämningen, dansa loss i vardagsrummet, cykla till jobbet osv.

Mål: att få igång kroppen, bli andfådd ordentligt några gånger och svettas.

TISDAG

Promenad(er) – minst 30 minuter som kan delas upp som du vill. Lunchpromenera, transportpromenera eller gående möte är några idéer för att få det gjort.

Mål: röra på dig

Missa inte: Avdrag för motion och friskvård

ONSDAG

Lugn variant av någon motionsform tex: cykling, promenad, simning, klättring, trädgårdsarbete osv.

Mål: att röra på dig i minst 30 minuter.

TORSDAG

Styrketräning – tex på gym, hemmaträning, eller ett pass med fokus på styrka.

Mål: att låta musklerna jobba

FRIDAY

Gör något du tycker är kul eller som får dig att må bra: spela tennis, bowla, gå ut och dansa eller vad som helst.

Mål: att le eller känna dig glad/positiv/road under träningen. Att njuta av din motion helt enkelt.

LÖRDAG

Uteträning: hitta på något i skog och mark. Promenad, cykling, simning, orientering, yoga – vad som helst så länge du är ute.

Mål: att vara ute i friska luften.

SÖNDAG

Vilodag

Se även: Kontorsmotion avgörande för din hälsa – så här enkelt kan det vara

OM PLANEN

Exemplet är skapat för dig som tränar för att hålla dig hälsosam och glad. Fokuset ligger på att få in motion i vardagen och att röra på sig regelbundet. Glöm detaljerna och bara kör. Det kan vara så enkelt som att rocka loss hemma i köket med ungarna.

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live