Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Så blir ditt företagande närande i stället för tärande

$
0
0
Så blir ditt företagande närande i stället för tärande

Som företagare har du tagit på dig ett stort ansvar. Du bör sköta verksamheten, dels så att företaget i sig och dels du själv och eventuella anställda hålls tillräckligt friska. Allt för att både verksamhetskapital och humankapital skall må bra i längden.

Hur står det då till med hälsotillståndet hos dig och ditt företag och hur vill du att det ska utveckla sig? Har du klart för dig hur stort betydelse detta har för dig och din verksamhet? Ju mer kunskap du skaffar dig om dessa faktorer, desto mer kommer du att förstå hur stor betydelse detta faktiskt har för att du långsiktigt ska orka klara av att upprätthålla en hälsosam nivå på ditt företagande. Samtidigt som du bör undvika att själv drabbas av ohälsa på grund av att du tar för lite hänsyn till och lär om vilka fallgropar som finns på vägen.

Människan bakom företaget

Har du väl valt att ta på dig rollen och ansvaret att leva och försörja dig som entreprenör, är det inte bara ett 9 till 5 jobb. Det blir i praktiken en livsstil där man inte släpper alla de tankar och frågor som har med verksamheten att göra, bara för att du lämnar den fysiska arbetsplatsen.

Då inställer sig en grundläggande frågeställning. På vilken nivå ska du belasta dig själv mentalt och fysiskt, så att både du och ditt företag ska få optimala förutsättningar att orka med och må bra. Inte bara den närmaste framtiden utan långsiktigt, även om tio eller tjugo år. Det är viktigt att vara i nuet, i både tanke och handling. Men det är också viktigt att göra det så att förutsättningarna finns kvar att driva ditt företagande på den nivå du vill, så länge du vill.

Det finns olika sätt att ta vägar till vad du borde lära dig för att klara ut det här. Ett sätt du kan tänka kring det, är att bildlikt jämföra med en idrottare som vill nå toppen och hålla sig kvar där. Vad gör idrottaren för att nå sina mål? Jo, sätter upp delmål på vägen till toppen. All erfarenhet visar att den som, utan eftertanke, försöker rusa direkt mot toppen, nästan alltid drabbas av bakslag på vägen. För att undvika onödiga besvär på framgångsvägen är det till bra hjälp att ta lärdom av andras tidigare erfarenheter om vilken intensitet som är lagom för att nå sina mål. Att ge sig på att försöka satsa för hårt eller ta någon genväg mot toppen ökar alltid skaderisken. Att bli tvungen att avsluta sin idrottskarriär eller sitt företagande i förtid på grund av skada eller sjukdom, orsakad av högre ambition än vad man klarar av, är det ingen som vill.

Speciellt känsligt om du är småföretagare. Arbetar du själv eller med få anställda, står och faller företaget med dig. Om du i din entusiasm då anstränger dig över det som är det optimala taket för din personliga kapacitetsförmåga, kommer det som hos idrottaren, förr eller senare att straffa sig i längden, i form av ohälsa.

Hur ska du då få klart för dig hur mycket ditt engagemang som företagare belastar dig? Jo, genom att bry dig om och vara lyhörd för de signaler som din kropp avger. Börjar något symtom framkomma, sopa det aldrig under mattan och tänk ”det går väl över”, oavsett om det är fysiskt eller mentalt. Det finns alltid en orsak till att ett symtom visar sig. Ju längre du går med ett symtom, desto mer rotar det sig, blir svårare och tar längre tid att bli av med. Ta i stället reda på vad som är orsaken till det och rätta till det. Ett exempel: Om du får huvudvärk så ta inte en värktablett för att få bort det, utan ta i stället reda på och gör det som behövs åt orsaken.

För att undvika att du drabbas av effekter som gör att du inte orkar hålla dig på topp och klara av ditt entreprenörskap på bästa sätt, är det till bra hjälp att du lär känna dig själv på en tillräckligt ingående nivå.

Vad är det då du behöver ta hänsyn till och uppmärksamma dig själv på? Jo, elementärt är att inte belasta dig med så mycket att det genererar någon känsla av stress i dig. Stanna upp ibland och ge dig erforderlig tid att gå igenom din vardagstillvaro. Tänk efter, på vilket sätt blir jag påverkad av det jag gör om dagarna? En sak som är viktig med detta, är att du är ärlig mot dig själv. Hoppa inte över något, utan ta med allt så som det faktiskt är. Ytterligare hjälp att få detta klart för dig är att du frågor personer omkring dig, som känner dig väl, om hur de uppfattar ditt vardagsagerande.

Långsiktigt lönsam eller kortsiktigt kostsam

Ju mer påfrestningar du utsätter dig för, både fysiskt och mentalt, desto mer kräver det att du tillgodoser de behov som det ger upphov till. När vi kör bil på vägarna så är hastighetsbegränsningar uppsatta för att minska risken för olyckor. Men för oss själva finns inga sådana hastighetsbegränsningar, vi får ha hur högt tempo vi vill i vardagen, trots att olycksrisken blir allt högre, ju högre vardagstempot är. Därför är det av stor betydelse att du inte har högre vardagstempo än du har kapacitet för, om du vill
undvika att drabbas av någon fysisk eller mental ohälsa.

Kör du bil så undviker säkert att köra på högt motorvarv, av den anledningen att du vet att det skulle utsätta motorn för extra stort slitage. Samma sak gäller dig själv. Går du på i högvarv i din vardag så blir slitaget på dig lika högt som det blir när bilmotorn körs på högvarv.

Se även: Träna dig till högre inkomst och mer fritid - Om sambandet mellan motion och arbetsresultat

Om du vill väl ge dig fortsatt goda förutsättningar att hålla dig långsiktigt frisk och må bra så gäller att du hittar en vardagshastighet som gör att du orkar med det du vill uppnå utan att få besvär eller symtom av det.

Ytterligare en grundläggande faktor, för att lyckas, är att du förser dig med bränsle som passar dina behov. Alltså den blandning du valt att din sammantagna kosthållning ska bestå av.

För att återkomma till biljämförelsen. Oavsett om bilen behöver tankas med bensin, diesel eller el så vet du vad just din bil behöver och fyller alltid på med rätt sort. Skillnaden mellan den bränsleblandning du behöver för att fungera på bästa sätt och den du förser bilen med, är att bilens bränsle är färdigblandat och bara är att fylla på. Men den bränsleblandning du själv behöver finns inte färdigblandad, utan det du är i behov av ankommer på dig själv att få passande fördelning i.

Har du klart för vilken bränsleblandning som passar bäst för just dina behov? Även om du känner till det, är det faktiskt så att du också i praktiken tillämpar det? Eller är det så att du egentligen är osäker på om det innehåll du tillämpar i din kosthållning, passar just dina individuella behov på bästa sätt? Tankar du bilen med olämpligt bränsle så mår inte motorn bra av det. Precis på samma sätt är det med dig själv. Om du inte förser dig med bränsle som passar dina behov och förutsättningar, så ökar risken att din inre motor börjar hacka.

Verktyg för friskt företagande

Att bli framgångsrik som företagare innebär att, medvetet eller omedvetet, ställa höga krav på sig själv, ta ansvar och prestera för att må sina mål. Om du vill underlätta för dig, att vägen dit inte ska bli svårare än nödvändigt, bör du agera utifrån att det är bara du som själv har det hela och fulla ansvaret för att sker på sätt som är lämpligast för dig. Att såväl fysiskt som mentalt se till att du inte tar ut mer av dig själv, än du kan fylla på med.

Du är från födseln försedd med ett visst hälsokapital. Se till att det du gör dagligen inte resulterar i att det tär på ditt hälsokapital, utan att dina hälsoutgifter täcks av nivån på de hälsofrämjande intäkter du förser dig med.

Om du hanterar din ekonomi så att du gör av med mer pengar än du har tillgång till och därför behöver ytterligare kapital, så kan du låna. Men här finns en avgörande skillnad mellan det ekonomiska kapitalet och hälsokapitalet. Har du förbrukat ditt hälsokapital så kan du inte låna mer hälsokapital. Det som då i stället händer är att du får symtom på att du inte mår bra eller än värre, blir sjuk.

Att vara företagare och driva en verksamhet är långsiktigt åtagande som innebär att du inte får förivra dig i din ambition att bli framgångsrik. För att det inte ska bli onödigt krångligt eller minska risken för bakslag på vägen behöver du flera olika lämpliga
verktyg som underlättar för dig.

Missa inte: 3 anledningar att röra på dig mer som du troligtvis inte kände till

Vad det handlar om här är kunskapsverktyg som på olika sätt vägleder dig så att du kommer dit du vill och fortsatt har tillräcklig ork att klara det på den nivå du vill. Dessa verktyg hjälper dig att medvetandegöra sidor av dig själv som du kan behöva hjälp av i din verksamhetsutövning.

Vilka är då dessa verktyg? Ett som är av grundläggande betydelse är att du får klart för dig var du har din optimala nivå för ditt effektivitetsutnyttjande. Om du ger dig på att överskrida din nivå för detta så leder det alltid till att effektiviteten blir mer ineffektiv. Här gäller det att inte blanda ihop maximalt och optimalt. Att klara av att prestera maximalt, är att ta i allt vad man orkar. Något som är direkt skadligt att ge sig på att göra i längre perioder. Att prestera optimalt innebär att klara av att utföra det man vill, på en nivå, som inte överskrider det du klarar av i längden, utan att känna hets, överbelastning eller få någon form av skada av det.

Ta kontrollen över dig själv

Vill du utnyttja din kapacitet fullt ut, optimalt, behöver du förse dig med, förutom bra bränsleblandning, också behovsanpassad motionsaktivitet, tillräckligt med sömn och kompenserande avslappning.

Har du ambitionen att i längden kombinera framgångsrikt företagande med att må fortsatt bra och hålla dig så frisk som möjligt så behöver dessa behov tillgodoses, till både kropp och själ.

Läs om: Därför ska du börja med meditation

Det här är inte något som du kan fuska dig förbi. Utnyttjar du din effektivitet fullt ut så straffar det sig alltid, förr eller senare, om du inte nyttjar de verktyg som behövs för att täcka behoven.

Har du tillräckligt klart för dig på vilken nivå du utnyttjar dig själv för att lyckas upprätthålla de målsättningar du har med ditt företagande?

Om du vill ge dig själv de bästa förutsättningar att långsiktigt, vara både framgångsrik företagare och hålla dig frisk, behöver du se till att tillgodose dina behov så att du inte utsätter dig för onödig överbelastning.

Det är bara du själv som har hela ansvaret för detta och kan göra något åt det. Valet är ditt. Vad väljer du?


Hur kommer det sig att företagens sociala ansvarstagande inte tas på allvar?

$
0
0
Professorerna Paul Strebel och Knut Haanaes

Att utforma en trovärdig strategi för socialt ansvarstagande

Varför är folk så cyniska? Föreställ dig följande situation, hämtad ur verkligheten: Omkring 25 bolagsägare och höga chefer i medelstora företag har samlats för att diskutera ämnet hållbarhet. En hög befattningshavare i ett stort oljebolag presenterar sin divisions satsningar på förnybara energikällor som solenergi och vindkraft, vilka givetvis är positiva åtgärder från hållbarhetssynpunkt. Men de närvarande låter sig inte övertygas. ”Ni står bara för en liten del av företagets omsättning”, säger en av dem. ”Ni försöker få hela företaget att framstå i god dager fastän ni bara ägnar er åt en biverksamhet”, fortsätter en annan. ”Varför lägger ni inte ner den otidsenliga oljeutvinningen om ni som företag tror så mycket på hållbar energi?”, ifrågasätter en tredje.

Denna cyniska inställning till hållbarhet är utbredd bland såväl allmänheten som i näringslivet. Trots att företagen helt klart ökat sina insatser på hållbarhetsområdet – många till och med rejält – verkar den allmänna uppfattningen vara att dessa åtgärder inte räcker till. En del av utmaningen för att kapitalismen fortfarande ska anses som legitim ligger just i detta. En verksamhet kan inte längre vänta sig applåder för åtgärder som visserligen innebär positiva externa effekter, om de på samma gång ägnar sig åt verksamhet som medför negativa externa effekter (oavsett om det handlar om vd:s lön, föroreningar, skatteparadis eller regelverkens effekter). Om ett företag vill uppfattas som ett bra företag i dessa tider av ökad öppenhet måste det faktiskt uppföra sig väl. Företagen kan inte göra anspråk på beröm från samhället för de positiva effekterna av gemensamma värderingar om de inte också gör någonting åt de negativa konsekvenserna av privilegiejakt och snålskjutsåkande.

I dag äventyras det sociala ansvarstagandet i många storföretag av att en betydande del av nettointäkterna härrör från – visserligen laglig – privilegiejakt, som monopolbeteende och lobbying, liksom från att man åker snålskjuts på miljön och samhället. Inom den amerikanska telekommunikationssektorn till exempel, undermineras telekombolagens sociala ansvars-tagande av lobbyverksamhet. Om de största aktörerna tvingades konkurrera till de taxor som europeiska mobiltelefonföretag tillämpar skulle deras vinster i princip utraderas då de inte längre som nu skulle agera på en marknad med begränsad konkurrens.

Medge att det finns negativa externa effekter

För att skapa långsiktigt värde och på ett trovärdigt sätt ta sitt sociala ansvar måste företagen först inse i vilken utsträckning vinsterna på deras olika marknader är beroende av annat än verklig konkurrenskraft. Hur kan företagen göra denna bedömning? Dels genom att fastställa vilka av deras marknader som är mest konkurrensutsatta och bäst reglerade, och sedan jämföra vinsterna där med vinsterna de gör på mer snedvridna marknader, och dels genom att testa om avkastning som är högre än att den bara täcker kapitalkostnaderna möjligen kan förklaras av innovationer och högre effektivitet eller om de gjorts till följd av privilegiejakt och snålskjutsåkande. Därefter måste de besluta hur de ska hantera dessa tveksamma vinster. Vi anser att de måste börja med att leva som de lär.

Exxon erkänner till exempel problemen med växthusgaser (dessa problem genomsyrar företagets gemensamma värderingar och vinsterna skulle reduceras dramatiskt om problemen återspeglades i redovisningen) och har varit pådrivande för införandet av marknadspris på kol. Lego erkänner att dess basmaterial, plast, medför stora miljöproblem, förklarar vad företaget gör för att hitta ett alternativ och hur svårt detta har varit.

Visa att de positiva externa effekterna uppväger de negativa

Vidare måste företagen besluta hur de ska förändra sin verksamhetsmix för att komma bort från privilegiejakt och snålskjutsåkande och uppnå verklig hållbarhet. Detta förutsätter 1) att det finns affärsnytta i hållbarhet, där de positiva externa effekterna av gemensamma värderingar uppväger de negativa och 2) att man utarbetar en trovärdig åtgärdsplan för att hantera kostnaderna för att avstå från tveksamma vinster och istället öka intäkterna på ett sätt som är hållbart och främjar lönsamhet på lång sikt.
Unilever har föregått med gott exempel: Kraft Heinz har i två omgångar försökt ta över Unilever – vilket i så fall skulle ha blivit det hittills största förvärvet inom konsumtions-varusektorn – men misslyckades till följd av Unilevers hållbarhetsstrategi. Warren Buffett var en av upphovsmännen till budet från Kraft Heinz, men när han hörde att Unilever tänkte motsätta sig det eftersom dess aktieägare stödde hållbarhetsstrategin drogs budet tillbaka. När övertagandeförsöket hade punkterats meddelade Kraft Heinz att företaget skulle investera 200 miljoner dollar i olika hållbarhetsåtgärder. Från vårt perspektiv sett var försvaret av Unilever en vändpunkt som visade hur hållbarhet kan vara trovärdig. Budet från Kraft Heinz hotade att öka vinsterna med negativa externa effekter som följd, men Unilever visade att det hade tagit avstånd från tveksamma vinster och istället slagit in på en väg som leder till både större hållbarhet och långsiktig lönsamhet.

Paul Strebel är professor emeritus i styrelseformer och strategi vid IMD samt ledamot av flera företagsstyrelser och rådgivare till olika styrelser och ledningsgrupper.

Knut Haanaes är professor i strategi vid IMD och har tidigare varit senior partner och Global Leader of the Strategy Practice hos BCG.

5 sätt att förbättra ditt företags likviditet

$
0
0
5 sätt att förbättra ditt företags likviditet

Låg likviditet är något som de flesta företagarna råkar ut för under bolagets livstid. Vissa råkar ut för det oftare och andra mer sällan. Vad som är säkert är att det kan ske alla företag och att det inte behöver vara direkt relaterat till hur bra eller dåligt affärerna går.

Problem med likviditeten kan få seriösa konsekvenser för ett bolag. Det leder ofta till försenade betalningar och därmed skadade relationer. En annan konsekvens är att företagets tillväxt inte når den nivå som är möjlig. Låg likviditet är även det huvudsakliga skälet till att företag går i konkurs, varför det bör tas seriöst.

Genom att förbättra sin likviditet både kortsiktigt och långsiktigt kan du undvika situationer som skadar ditt bolag och istället öka tillväxten. Kortsiktigt handlar det om att undvika betalningssvårigheter till leverantörer och anställda, samt att göra det möjligt för att hantera den där oväntat stora beställningen som just såldes in till en av dina kunder. Långsiktigt bör du sikta på att balansera din likviditet då den inte heller bör vara för hög så att du får en effektiv användning av dina pengar.

Nedan går vi igenom 5 sätt som hjälper dig att förbättra din likviditet. De fyra första är långsiktiga lösningar, då de ofta tar ett tag att implementera i bolaget, medan den sista är en går snabbt att få på plats och är därför lite mer kortsiktig.

1. Öka längden på betalningsvillkoren till dina leverantörer

Genom att förhandla med dina leverantörer om att få längre betalningsvillkor kan du öka “krediten” de ger dig (varje gång man köper på faktura får man i princip en kredit från den man köper ifrån, och vice versa gäller när man säljer på faktura) och därmed din likviditet. Många tror att det inte är möjligt att få bättre betalningsvillkor och frågar därför inte. Tar du inte diskussionen med dina leverantörer vet du inte heller om det är möjligt. Det kan mycket väl vara så att de är villiga att öka betalningsvillkoren gentemot förändrade leveransvillkor, ökat pris, eller av den enkla anledningen att det hjälper ditt bolag, vilket i slutändan ökar deras försäljning. Ta upp frågan med dina leverantörer för att se vad som är möjligt.

2. Förkorta betalningsvillkoren som du ger till dina kunder

En annan möjlighet är att förkorta betalningsvillkoren som du ger till dina kunder, vilket förhoppningsvis leder till snabbare betalningar, mindre pengar uppbundna i fakturor och därmed bättre likviditet. Precis som när det gäller leverantörer så får man endast reda på vad möjligheterna när man tar diskussionen med kund. Här bör du däremot göra en utvärdering om du behöver gå försiktigt fram med dina största kunder då det bör undvikas att skada goda kundrelationer.

3. Minska på lagret (gäller även serviceföretag)

Genom att minska på ditt lager om du säljer någon typ av produkter, eller antal kunder i under bearbetning om du säljer en typ av en tjänst, kan du förbättra din likviditet. Säljer du fysiska produkter handlar det om att balansera vilken lagernivå som minimerar uppbundet kapital och samtidigt undviker situationer där du får slut på lagret. Förslagsvis går du igenom ditt produktsortiment och historiska siffror för att göra en uppskattning. Säljer du istället tjänster bör du sikta på att korta ned tiden det tar för att genomföra tjänsten, så att du kan få betalt så snabbt som möjligt.

4. Implementera nya betalningslösningar (inkl. factoring)

Ett alternativ många förbiser är att implementera nya betalningslösningar, vilket fungerar både för online och off-line försäljning. Genom att implementera möjligheten att betala via kort för dina kunder kan du få betalningen på en gång. Det går även att behålla försäljning på faktura om dina kunder föredrar det, samtidigt som du förbättrar din likviditet. Sker din försäljning online är Klarna ett alternativ. Är ditt bolag inte online baserat är factoring eller fakturabelåning ett annat. Med teknikens utveckling har det kommit många erbjudanden som är relativt lätta att implementera i jämförelse mot hur det var förr.

5. Ta ett företagslån

För att förbättra din likviditet kan du även ta ett företagslån. Idag finns det många långivare på marknaden som har anpassat sina erbjudanden för att ge kortare lån som hjälper företag med deras likviditet. Dessa lån har en löptid på en månad upp till ett par år och har ofta möjligheten att återbetalas tidigt utan extra kostnad, varför de lämpar sig bra för att förbättra likviditeten mer kortsiktigt. Villkoren och räntorna tenderar att skilja sig åt markant och du gör därför bäst i att jämföra de olika erbjudandena innan du beslutar dig för vilket lån du vill ta.

Kan vässade lärosäten öka ekonomisk tillväxt?

$
0
0
Kan vässade lärosäten öka ekonomisk tillväxt?

Svenska lärosäten är en central kraft för Sveriges ekonomiska välgång och internationella konkurrenskraft. Men på internationella rankinglistorna rankar bara ett fåtal svenska lärosäten högt. Innebär det potential till förbättringar för övriga svenska lärosäten? Medverkar förbättringar till att lyfta Sveriges ekonomiska tillväxt till nya nivåer? Det är frågor som ställs av ekonomen Peter Tovman.

Universitets- och kanslersämbetet beskriver lärosätenas roll så här: ”Universitet och högskolor har tre huvuduppgifter: att bedriva utbildning och forskning och att samverka med det omgivande samhället. Lärosätena ska dessutom verka för att forskningsresultat kommer till nytta.” Sverige hade 2017 16 universitet och 14 högskolor. Högskolan är största statliga verksamheten i Sverige, räknat i antal anställda (75 000 anställda). Totalt kostade verksamheten 69 miljarder kronor 2016, högskolesektorn stod för 1,8 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Somliga av lärosäten saknar rätt att utfärda examina inom forskning.

Olika rankinglistor finns för lärosäten, vid sökning på Google, sökbegrepp ”University ranking” framkommer olika listor. Genomgående är att bilden för svenska lärosätens ranking är splittrad. Några lärosäten kommer högt upp på rankinglistorna medan andra kommer längre ner. Inget lärosäte är i den absoluta toppen. På rankinglistan ”Top universities” toppar Lunds universitetet bland de svenska lärosätena, rankingplats 78.

Svenska lärosäten är värda all respekt för verksamheten som bedrivs. Med detta sagt, väcker rankinglistorna frågeställningen: Finns förbättringspotential att i förstone öka rankingplaceringen för de svenska lärosäten som idag är undanskymda på rankingen? Frågan är väsentlig, då konkurrens från bland annat amerikanska, engelska, tyska och asiatiska lärosäten är hög. Nämnda länder är också starka avseende internationell handel och vars företag i många fall är påtagliga konkurrenter till svenska företag. Torde det finnas samband mellan landets lärosätenas förmåga och landets internationella konkurrenskraft, eller?

Frågan ställs mot bakgrund av de svenska lärosätenas kostnader i statsbudgeten, det betydande antalet anställda, lärosätenas väsentliga roll för Sveriges välstånd och att det finns så pass många svenska lärosäten.

Mitt antagande är att förbättringspotential finns. Flera infallsvinklar finns i antagandet. Några exempel:

  • Svenska lärosäten som rankas högt är sådana som är äldre, som exempelvis Lunds -, Göteborgs - och Uppsala universitet. Är det då rimligt att tro att övriga svenska yngre lärosäten också ska nå hög rankingnivå på mycket kortare tid? Kanske är det inte optimalt att sprida forskning på många lärosäten, vilket sker i Sverige. Svårigheter kan finnas att på i sammanhanget kort tid bygga upp internationellt ledande forskarmiljöer?
  • Svenska mindre och unga lärosäten har i regel moderna och fina byggnader. Är det rätt allokerade ekonomiska medel? Kanske bättre att framöver i stället investera i framstående utbildnings- och forskarmiljöer? Exempelvis att locka hit toppkrafter från andra länder, vilket kan vara kostsamt.
  • Svenska lärosätens ranking, utöver de med framträdande rankingplacering, det kan vara resultatet av strukturella problem, inte i första hand finansiella?

Regeringen skriver på sin hemsida om mål för lärosätena:

"Mål för universitet och högskolor

Utbildning och forskning vid universitet och högskolor ska hålla en internationellt sett hög kvalitet och bedrivas effektivt.

Mål för forskningspolitiken

Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation, där högkvalitativ forskning, högre utbildning och innovation leder till samhällets utveckling och välfärd, näringslivets konkurrenskraft och svarar mot de samhällsutmaningar vi står inför, både i Sverige och globalt."

Frågan är om målen uppnås utifrån vad som framkommer i rankinglistorna.

Jag är övertygad om förutsättningar finns att vässa de svenska lärosäten som nu inte gör sig påtagligt hörda på rankinglistorna. Resultatet därav torde som ett antagande vara att Sveriges ekonomiska tillväxt förstärks. Då säkerställer vi också regeringens mål.
Mitt förslag är att tillträdande regering efter valet, tillsätter snabbutredning med inriktning hur svenska lärosäten kan optimeras i än högre grad. Inriktningen på utredningen är yngre lärosäten och hur optimeringen av dessa kan påverka Sveriges ekonomiska tillväxt. Utredningen benämns ”Förbättringspotential vid svenska lärosäten och dess påverkan på Sveriges ekonomiska tillväxt”.

Men kanske är inte förbättringspotentialen som här ovan berörts påtaglig. I stället är det rankinglistornas konstruktion som medför att de lärosäten som inte gör sig bemärkta på rankinglistorna inte erhåller rättvisa avseende rankingen. Vidare, kanske påverkan på Sveriges ekonomiska tillväxt blir marginell även om optimering genomförs enligt vad som berörts här tidigare.

Peter Tovman

SVT:s förtroendestöd rasar och det är självförvållat

$
0
0
SVT:s förtroendestöd rasar och det är självförvållat

Veckans video tar upp satirfiaskot med det licensfinansierade spam-verktyg SVT lanserade riktat mot friskolorna. Vad innebär det att en statlig mediekoncern uppmuntrar till sabotage av en bransch man har ett styvmoderligt förhållande till? Henrik är entreprenör, samhällsdebattör och YouTuber och förklarar vad som hänt.

Skolverkets databas SIRIS

Forskningsrapport om elevbakgrundens betydelse

Förtroendebarometern 2018 (Allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier & företag)

 

Så förebygger du sjukskrivningarna på ditt företag

$
0
0
Så förebygger du sjukskrivningarna på ditt företag

Sjukskrivningar kan kosta mångmiljonbelopp för företaget samtidigt som nästan 50% av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Genom förebyggande insatser kan du som arbetsgivare skapa förutsättningar för att öka välmåendet hos dina medarbetare och samtidigt minska risken för sjukskrivningar.

Deborah Mühlrad, terapeut och Head of Digital Health på BlueCall, ger dig de bästa tipsen för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

1. Investera i dina medarbetares fysiska hälsa

Medarbetarna är din viktigaste tillgång, därför är det avgörande att investera i deras psykiska och fysiska hälsa. Skapa fler möjligheter för dina medarbetare att motionera, till exempel genom att träna på arbetstid eller utföra en fysisk aktivitet tillsammans. Fler
möjligheter till fysisk aktivitet ökar chansen att medarbetarna håller sig friska och motiverade länge. Fysisk träning har även en positiv effekt för psykiskt välmående.

Tips: Gör avdrag för friskvårdskostnaderna för dina anställda

2. Underlätta vägen till stöd för dina medarbetare

När en medarbetare går igenom en tuff period är det inte alltid enkelt för denne att våga be om hjälp, oavsett om det handlar om privata eller arbetsrelaterade problem. Ofta bottnar det i en rädsla att anses svag av sin chef eller kollegor. Genom att erbjuda en
möjlighet att få terapeutsikt stöd på ett enkelt sätt, utan att du som chef behöver veta om situationen, ökar chanserna att fler medarbetare ska våga och vilja ta hjälp.

Missa inte: Löneförmånerna som inspirerar mer än hög lön

3. Uppmuntra dina medarbetare att våga ta hjälp

Du som arbetsgivare är betydelsefull i att tydligt visa vilka värderingar och vilken kultur som är viktigt på just ert företag. Att uppmuntra till stöd och tydligt kommunicera vilka lösningar och tjänster ni har på plats gör att medarbetarna i större utsträckning vågar ta tag i sin situation i tid. På så sätt kan ni tillsammans undvika att situationen går så långt att sjukskrivning är ett faktum.

Du som arbetsgivare ger förutsättningarna för att dina medarbetare ska må bra!

LO:s Lögner - Djupanalys av valfilmen

$
0
0
LO:s Lögner - Djupanalys av valfilmen

LO har lanserat en valfilm som bland annat påstår att en borgerlig regering vill avskaffa arbetsmarknaden och göra det omöjligt att föda barn. Henrik Jönsson är entreprenör, debattör och YouTuber, och ägnar denna vecka hela sin videokommentar åt att djupanalysera LO:s film och vad den säger om fackets tillstånd.

En säker arbetsplats ökar hälsa och produktivitet

$
0
0
En säker arbetsplats ökar hälsa och produktivitet

Det kommer inte som en nyhet för någon att det är viktigt med en hälsosam arbetsplats. Då personalen trivs på jobbet så märks det. Produktiviteten ökar och sjukskrivningar minskar. Det finns mycket att göra för att skapa en god arbetsmiljö. Många gånger så fokuseras det allt för mycket på den stora bilden och då finns risken för att man inte inför de små förändringar som kan bli så viktiga.

Med god arbetsmiljö så skapas konkurrenskraft. Folk skadas och dör fortfarande på jobbet. Men siffran på 35 personer år 2013 är bra mycket ljusare än den på 400 år 1955, så visst går det framåt.

Här är några viktiga saker som inte behöver kosta en massa tid och pengar men som kan leda till stora förbättringar vad gäller anställdas trygghet och trivsel på jobbet.

Vi går in och ut på ett smidigt sätt

Du kanske inte tänker på porttelefon och passersystem i samband med hälsa på jobbet men det här är faktiskt sådant som får betydelse. En större arbetsplats kan ha många som rör sig i lokalerna dagligen. Även om du känner igen dina närmaste medarbetare så kan du ju inte med säkerhet veta om ett främmande ansikte är en besökare till en avgränsande avdelning eller kanske din nya chef!
Men när det finns ett bra passersystem som är gjort för att säkra att de som befinner sig i lokalerna har anledning till detta så känns det tryggare. Det spelar ingen roll att du inte känner igen ett ansikte i korridoren. Du kan lita på att det här är en person som har fått tillåtelse att komma in.

Det är tyvärr inte så sällan som det kommer nyhetsrapporter om brott på skolor såväl som på arbetsplatser. Om det inte finns någon kontroll över de som kommer in på er arbetsplats så kan det leda till att personal inte känner sig så säker och trygg som den borde göra. Det påverkar hälsan eftersom en känsla av otrygghet kan leda till oro som gör att det blir svårare att fokusera på arbetet. Med en modern porttelefon, enkla koder och ett samordnat system för gäster så råder det inga tvivel om att alla som finns på jobbet är behöriga personer.

Ett passersystem behöver inte bli en dyr historia. Ni behöver inte ens byta ut befintliga lås för att lägga till ett system som gör att alla ingångar är under uppsikt. Detta samtidigt som det blir lättare för anställda att ta sig ut och in när som helst. Företag såsom Titan Beslag erbjuder lösningar.

kvinna-kontor

Ergonomi behöver inte vara besvärligt

Varje arbetsgivare har ett ansvar att jobba med säkerheten på jobbet. Här ingår även ergonomi. Det är klart att äldre inredning kan behöva bytas ut för att det ska bli säkrare att jobba många timmar på kontoret. Men det betyder inte alltid en stor kostnad. Ibland så går det att införa mindre förändringar som leder till att jobbet blir säkrare och hälsosammare. Då skärmar är placerade på rätt sätt så blir de bättre för ögon. Det går också att lägga till skydd som gör att man får skugga då solen skiner in genom det öppna fönstret.

Dessutom så kan det vara klokt att ordna med en kurs på jobbet. Under några timmars tid så kan ni alla lära er hur det går att minska på stress för kropp och sinne. Det behöver inte vara svårare än att du lär dig hur du ska jobba med pauser och enklare rörelser för att förhindra skador som kan uppstå då du sitter vid ditt skrivbord.

Mindre buller!

Buller är vanligare än vad många tror, och buller är inte samma sak som en grävskopa som jobbar under ditt arbetsfönster. Faktum är att mindre oväsen från trapphus och fönster med sämre isolering tids nog kan ge negativa effekter. Det går till exempel att ändra om till fastighetsboxar för att få bort dörrarna med inkast. Inkasten släpper in buller såväl som kyla och lukt. Det här är en mindre förändring som på lång sikt kan leda till en bättre arbetsplats.

Om ni byter från inkasten till fastighetsboxar i entréplan så slår ni ju också ett slag för brevbärarens arbetssituation och det är inte så dumt. Se till att alla blir medvetna om detta. Då du känner att du gör något bra för någon annan så mår du faktiskt bättre!

Bättre kunskap om behov

Vad fattas på er arbetsplats? Socker till kaffet, en skön fåtölj, godis i receptionen, inneskor… När ni samlas för att prata om det här så kan det komma som en överraskning att Janne på lagret tycker att ljudsystemet för radion är uselt, om det ens finns ett system med högtalare. Dessutom så menar Pia att den trasiga fönsterkarmen vid hennes fönster slår i vinden på ett sätt som är otroligt irriterande.

Det gäller att träffas och prata om arbetsmiljö med jämna mellanrum. Det dyker ofta upp små saker som är enkla att åtgärda men som betyder så mycket för de som påverkas. Ett snabbt möte där alla får säga vad som fungerar och vad som kan förbättras är allt som krävs. Kanske finns det en gemensam vision som kräver lite mer. Med medvetenhet om detta så går det att samarbeta för att genomföra förändringen. Det är också bra för hälsan. Att dra igång projekt som är unikt utformade för arbetsplatsen ger bättre gemenskap. Ett gemensamt mål om en studieresa, trevligare matsal, utbildningsevent eller kanske eget gym på jobbet… Det blir roligare att gå till jobbet och det märks förstås på produktiviteten!


10 tips för mindre stress på jobbet

$
0
0
10 tips för mindre stress på jobbet

Vi vill alla göra ett bra jobb, men det får inte vara till vilket pris som helst. För att göra ett bra jobb måste vi också må bra. Ibland mår vi tyvärr inte så bra, ofta på grund av stress.

När man är mitt uppe i det har många svårt att se att man är stressad. Har du insikten om att du stressar är det faktiskt bara att gratulera för då har du kommit en bra bit på väg. Oavsett om du känner dig stressad eller inte är följande lista bra att följa för att du inte ska hamna i en stressrelaterad sjukskrivning. De här enkla knepen kan vara nyckeln till en bättre arbetsmiljö för dig och dina kollegor.

1. Ta en paus från ditt arbete varje timme

Jag står vid en dator hela dagen, och jag har lärt mig att om jag bara tar några steg från datorn och stretchar, hämtar kaffe eller går ut för att ta luft en gång varje timme så behåller jag fokus bättre och mår lite bättre i kroppen.

2. Andas

När vi koncentrerar oss håller vi ofta andan eller andas ytligt. Detta skapar stressreaktioner i kroppen. Checka in med din andning ibland och ta några djupa andetag för att säkerställa att du får tillräckligt med syre det kan göra underverk för hela kroppen. Och kom ihåg; andas in genom näsan och ut genom näsan.

3. Gör en sak i taget

Gudarna ska veta att jag är multitaskingdrottning nummer ett. Eller jag var det förut. Nu har jag med övning lärt mig att försöka fokusera på en sak i taget. Att försöka göra flera saker samtidigt är slöseri med energi, eftersom hjärnan då får svårare att hålla fokus. En uppgift i taget, och du kommer märka att den inte bara blir bättre gjord, utan att du även blir klar snabbare.

4. Skratta

Har du en bra arbetsplats med härliga arbetskamrater? Grattis! Ha kul tillsammans med dem. Skratt är kroppens eget sätt att stressa av. Det är faktiskt fysiskt och psykiskt omöjligt för dig att stressa när du skrattar.

5. Ät!

Hoppa inte över mellanmål och lunch. Det behöver inte vara svårare än att äta nötter, torkad frukt eller en banan. Utan mat sjunker energinivåerna och du presterar sämre.

6. Ha ordning och reda

Att se till att var sak har sin plats på din arbetsplats gör dig både mer effektiv och mindre stressad då du vet precis var du har dina saker.

7. Skriv upp saker

Skriv in möten i kalendern, ha kom ihåg-lappar eller skapa din egen agenda och sätt upp på väggen. På det sättet behöver du inte ha allt i huvudet och du riskerar inte att glömma något vilket kan vara en stress i sig.

8. Ha en aktiv men samtidigt lugn fritid

Nej det är inte jobb, jag vet. Men! Fritiden är viktig för att du ska orka gå till jobbet i det långa loppet. Rör på dig efter jobbet några dagar i veckan. Gör också avslappnande saker som tilltalar dig, oavsett om det är att läsa, vara ute i naturen eller se favoritserien.

9. Du är bra och viktig

Du är anställd för att göra ett jobb, och du gör det bra. Var nöjd och klappa dig själv på axeln så ofta du får möjlighet. Se också till att uppmuntra andra och det arbete de utför. Det sprider bra energi.

10. Lär dig något nytt

Känner du att jobbet är tråkigt och att du liksom står och trampar på samma ställe? Ja det kan vara en enorm stress. Då kan det genast bli roligare om du upptäcker nya sätt att göra saker på, hittar nya arbetsuppgifter eller satsar på att vidareutbilda dig på arbetstid. Ibland är lösningen enklare än du tror.

Det var mina tio tips för mindre stress på jobbet. Vad väntar du på? Sätt igång!

Höjd flygskatt 1 april var tyvärr inget aprilskämt

$
0
0
Höjd flygskatt 1 april var tyvärr inget aprilskämt

Lagen om skatt på flygresor trädde i kraft 1 april. Den innebär att en extra skatt ska betalas för passagerare som reser från en flygplats som är lokaliserad i Sverige. "Flygskatter är kontraproduktivt, det utarmar flygbolagens möjligheter att investera i miljöteknik", säger Föreningen svenskt flyg, vilket bara är en liten del av den fräna kritik som regeringen fått.

Det flygföretag som utför flygningen är skattskyldigt, men med redan hårt pressade marginaler i branschen så innebär det i praktiken att passagerarna betalar skatten. Detta har varit en helt medveten handling från regeringens sida för att få folk att flyga mindre.

Kategorierna bygger på principen att ju längre du flyger, desto högre skattepåslag.

Varför inför regeringen flygskatten?

Regeringen menar att flygskattens införande ska minska klimatpåverkan. Skatten ska dessutom ”motivera resenärer att välja andra, mer miljövänliga, alternativ”. Enligt rapporter släpper svenskt flyg totalt sett ut lika mycket s.k. ”koldioxidekvivalenter” som personbilstrafiken. Förutom koldioxid anför regeringen att flyget släpper ut vattenånga, kväveoxider, svaveldioxid och sot vilket ökar klimatpåverkan.

Effekter för Sveriges statskassa och flygets konkurrensförmåga

Regeringen räknar med att tjäna 1,32 miljarder kronor under 2018 på införandet av flygskatten och 1,76 miljarder kronor för efterföljande år.

Denna förväntade intäkt till regeringen kan ställas mot uttalanden från bland andra Swedavia (statligt ägt bolag som driver tio av Sveriges största flygplatser) och Föreningen Svenskt Flyg som hänvisar till en rapport av konsultföretaget WSP som anger att flygskatten väntas leda till en minskning av antalet passagerare med 0,7–1,2 miljoner, att 3 700–7 000 arbetstillfällen försvinner och en nettoförlust för Sveriges BNP på 4–6 miljarder kronor.

Eftersom flygskatten enbart kan tas ut på en avresa som sker från en flygplats belägen på svenskt territorium, undkommer du givetvis den svenska flygskatten genom att exempelvis flyga från Kastrup. Detta innebär av sin rena logik givetvis att svenskt flyg kommer att tappa i intäkter. Hur mycket återstår att se efter utgången av 2018.

Hur har kritiken sett ut gentemot flygskatten?

Man kan börja med att nämna att svensk luftfart, enligt en studie av Oxford Economics, bidrar med 53 miljarder kronor till BNP, 80 000 jobb samt bidrar till ytterligare 100 000 jobb inom turistnäringen. Flygnäringen som helhet bidrar med 24 miljarder kronor till den svenska statskassan varje år.

Flygskatten har tidigare både utretts och införts i Sverige av den socialdemokratiska regeringen 2006, trots att över 90 procent av remissinstanserna var negativa. Även om flygskatten avskaffades innan den trädde i kraft, hann flera flyglinjer stängas. Redan 2006, då förslaget togs fram, konstaterades att effekten på miljön skulle bli försumbar, och att det skulle få negativa, trafikpolitiska, näringspolitiska och regionalpolitiska konsekvenser. Med andra ord färre flyglinjer, fler flygplatsnedläggningar och förlorade jobb.

Gällande klimatpåverkan kan kritiken mot flygskatten enklast sammanfattas av Föreningen Svenskt Flyg: ”Ingenting tyder på att en flygskatt skulle ge några betydande positiva effekter för klimatet. Den potentiella utsläppsminskningen är ca 0,2 procent av Sveriges totala utsläpp, ungefär lika mycket som vägtrafiken släpper ut på 48 timmar. Det är en tredjedel av utsläppsminskningen vi skulle uppnå om svenskar började köra med rätt däcktryck på sina bilar, och en sjundedel av de utsläpp som beror på fortkörningar. I ett globalt perspektiv, det enda perspektiv som är relevant när det gäller insatser för klimatet, är utsläppsminskningen till följd av en ensidig svensk flygskatt helt obetydlig.”

Även regeringen erkänner i sin egen lagrådsremiss att effekten är försumbar med följande ord:

"När även höghöjdseffekter inkluderas bedöms den samlade minskningen vara mellan 0,1 miljoner och 0,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år vid antagande om 100 procent övervältring".

Ställ det till det faktum som i en annan del i regeringens lagrådsremiss anges att utsläppen från svenska invånares flygresande, där både inrikes- och utrikesresor ingår, uppgick till ca 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2014. Då förstår man vilken ytterst marginell nytta för miljön flygskatten får.

Svenskt Flyg avslutar sin kritik med följande ord: "Flygskatter är kontraproduktivt, det utarmar flygbolagens möjligheter att investera i miljöteknik. Det skulle försena införandet av biojet, inköp av moderna flygplan, och ny teknisk utrustning. Flygbolagen har inte råd att både få minskade intäkter och dyrare bränsle. Sverige behöver istället stimulera teknikutveckling och gemensamt möta klimatutmaningen på en global nivå".

Något stämmer inte

Den marginella miljönyttan är inte objektivt motiverad och är fanatiskt långtgående och kan absolut inte ställas i rimlig proportion till den nytta den skulle medföra för miljön. Att Sverige genom sitt ”exempel” skulle förmå ett stort antal länder till samma sorti är så beklämmande fåfängt att man förstår att en hund ligger begraven. Statens fickor behöver fyllas och miljöpolitiskt prål lockar folkets röster!

John Knutsson

Källor:
Lag (2017:1200) om skatt på flygresor
Lagrådsremiss Skatt på flygresor

Politisk konkurs hotar partier som följer Saab-konceptet

$
0
0
Politisk konkurs hotar partier som följer Saab-konceptet

Kan en bilindustris positioner jämföras med ett politiskt partis? Ja, menar ekonomen Peter Tovman, som anser att vi dels har Toyota-partier, dels Saab-partier. Frågan är om någon gör en Saabare i höst, politisk konkurs, genom att inte komma in i riksdagen?

Är det långsökt att jämföra bilindustrin med politiska partier? Döm själv:

Toyota-konceptet kontra Saab-konceptet

Toyota producerar fordon i ett flertal modeller, var och en riktad till specifik målgrupp. Fordonen baseras på Toyotas filosofi att bygga bilar. Toyota lyssnar av marknaden, vad kunden efterfrågar. Intellektuell kapacitet och resurser finns att forma modellprogrammet i kombination med Toyotas filosofi att bygga bilar.

Saab å sin sida producerade fåtal modeller, och tycks inte i samma omfattning som Toyota lyssnat av marknaden och vad kunderna efterfrågade. Antingen var Saab för inåtvänt för att ta till sig marknadens behov och signaler, eller saknades kompetens att lyssna av marknaden.

Saab vs Toyota-konceptet

Toyota breddade vartefter sitt modellprogram och kunde därmed utöka kundbasen till olika målgrupper och lokala marknader, världen över. Därmed skapades förutsättningar att sälja nya bilar, både till befintlig kundstock och nya kunder.

Saab däremot hade genom sitt smala modellprogram begränsad kundstock. Den minskade dessutom allt mer genom att konkurrenterna, däribland Toyota, över åren utvecklade bättre kunderbjudanden. Kundtappet hos Saab blev större än kundtillströmningen. Till slut blev produktionsvolymerna för små för att hålla igång Saab-fabrikerna.

Toyota startades drygt tio år före Saab, idag är Toyota ett världsföretag, Saab i konkurs.

Toyota-partiet kontra Saab-partiet

Toyota-partiet är ett parti som utifrån sin ideologi driver en bred sakpolitik inom flertal politiska områden. Därigenom når man olika målgrupper, väljargrupper. På så sätt skapas förutsättningar för ett högt valresultat. Ju fler sakfrågor och politiska områden, desto större träffsäkerhet gentemot valmanskåren. Man bygger således sitt erbjudande till väljarna och sitt agerande utifrån Toyota-konceptet, man är ett Toyota-parti: Brett utbud, målgruppsanpassat.

Enligt min mening verkar de stora partierna enligt Toyota-konceptet. Genom bredd i sitt anslag skapas också gentemot sina väljare en helhetsbild av en bred samhällspolitik som omfattar hela samhället, inte bara några få politiska frågor. Gäller främst S och M, men i viss mån även C, SD och V.

Saab och Toyota-partier

Saab-partiet agerar tvärtom, ett fåtal politiska frågor kommuniceras med väljarna. Man begränsar därmed möjligheten att nå ett högt valresultat. Begränsningen i valresultatet finns redan från start inbyggd i begränsningen av antalet sakfrågor som man driver i debatten. Därmed har Saab-partiet från början skärmat av väsentliga delar av valmanskåren. Partiets profil blir alltför snäv. Här finner vi KD, L och MP.

Politiska frågor

Politisk konkurs?

Vad jag har berört här kan synas vara självklarheter. Men uppenbarligen inte, vi har tre Saab-partier i Sverige; KD, L, MP. Ovanstående undersökning, utförd Expressen och Demoskop under april, visar vilka frågor som de intervjuade anser viktigast just nu. Exempelvis fokuserar Liberalerna på skola och integration, vilket innebär enligt undersökningen att Liberalerna fokuserar på drygt 20 procent av väljarna. Liberalerna väljer då bort drygt 80 procent av de potentiella väljarna. Kanske Liberalerna hoppas på en Leijonborgeffekt som valet 2002? Jag förstår inte heller Kristdemokraternas hårda fokus på sjukvård, även om sakfrågan berör en betydande målgrupp.

Förvisso kan de politiska frågeställningarnas viktning förändras över tiden, men undersökningen och andra snarlika undersökningar, vilka också i stort visar på samma sakfrågor och ordning som väljarna prioriterar, är ändå en fingervisning om vilka frågeställningar som kommer att fokuseras på fram till valet.

Varför kör KD, L, MP Saab-konceptet? Det är naturligtvis inte helt lätt att positionera ett parti på nya sakområden, men inte omöjligt. Till skillnad från bilindustrin, där det krävs betydande belopp att utveckla nya bilmodeller, är det andra förmågor än finansiering som krävs inom politiken för att lyfta fram nya sakområden, profilområden. Dessutom kan det ske mycket snabbt. Vilka förmågor och teknik som behövs för att snabbt lyfta nya sakområden får jag återkomma till i annat sammanhang.

Får vi se något Saab-parti göra politisk konkurs i valet...att inte komma in i riksdagen…?

Peter Tovman
peter.tovman@gmail.com

Marknadsföra skönhetsbehandlingar online

$
0
0

De flesta använder sig av någon form av skönhetsbehandlingar. Både kvinnor och män ser fördelen med att få frisyren ordnad av en frisör och att ta hand om fötter och händer på en salong där rätt kunskap finns. Behovet av skönhetsvård är stort och marknadsföring online är ett måste för att få nya kunder. Även om ditt fokus ligger på ansiktsbehandlingar och hårborttagning så gäller det alltså att du sätter dig in i hur du ska märkas på nätet.

En snygg hemsida kan vara en god start, men det finns så mycket mer att satsa på då du vill sprida budskapet om skönhetsbehandlingar som fungerar och som skulle kunna passa en större målgrupp.

Bilder och filmer

När vi ser oss om efter en salong för skönhetsvård så kommer bilder och filmer att få stor betydelse. En hemsida som visar hur behandlingen går till och som ger en fräsch känsla lockar till kontakt. Det är viktigt att få beskrivningar av behandlingar som fillers och fettfrysning. Det här kan ju vara metoder som först känns lite skrämmande även om det finns ett genuint intresse av att testa.

Svenskar är vana vid att hämta information online men det är inte så att allt som skrivs på nätet accepteras. Särskilt unga blir alltmer källkritiska. De vill få veta varför en viss skönhetsbehandling är ett bra val. Fina bilder och snygga filmer är bra men de måste ha ett seriöst innehåll. Om salongens hemsida känns för platt och inte inger ett förtroende så är det inte särskilt troligt att den kommer att locka många nya kunder.

Kunskap är mycket viktigt

Det är med andra ord mycket viktigt med kunskap för att marknadsföra skönhetsbehandlingar online på rätt sätt. De som söker information om laserbehandlingar såväl som enklare ansiktsbehandlingar vill veta precis vilka metoder som kommer att användas och varför. Balansen mellan läckra bilder och text som går djupare in på vad fettfrysning egentligen är kan ibland ses som hårfin. Samtidigt som de unga är källkritiska så vill de få informationen snabbt.

Det är också därför som videos som talar om vad som står i texten blir alltmer vanliga. Det är ju bara att ta en titt på en nyhetssajt som Aftonbladet för att se detta. Där är det snarare så att de jobbar med filmer och lägger till lite text som beskriver det som sägs i filmen. Kunskapen är fortfarande viktig men den ska serveras på rätt sätt.

Sociala medier får betydelse

Om du får höra att ingen bryr sig om likes på Facebook så kan det ligga något i detta. Men för skönhetssalongen som vill få nya kundkontakter på nätet så stämmer detta inte. Med många likes så vet potentiella kunder att behandlingarna uppskattas av andra. Sociala medier är verkligen viktiga då det handlar om att marknadsföra personliga upplevelser. Om en bekant till din vän säger att ansiktsbehandlingen var fantastisk och dessutom visar en bild så är det klart att du tar detta på allvar.

Dessutom så är det inte så dumt att kunna kommunicera med existerande och potentiella kunder via Twitter, Snapchat, Facebook och mer. Det går ju till och med att skapa Whatsapp-grupper där du då och då kan dela information om nya studier omkring saker som laserbehandlingar och hårborttagningar. Det stärker kundkontakter och leder också till att den som först kanske kommer för hårborttagning får upp ögonen för andra möjliga behandlingar.

I sociala medier så går det också att skapa evenemang. Det går att ordna med tävlingar där vinnaren får en full kroppsbehandling eller kanske manikyr. Med den här typen av evenemang så går det också att få igång samtal som är viktiga på flera sätt.

Marknadsföringen får givetvis större kraft då du engagerar potentiella kunder. Dessutom så stärker det varumärket då det går hand i hand med information som är seriös och efterfrågad.

Med en tävling så går det ju att sprida viktig kunskap om saker som att fettsugning absolut kan fungera men att många får fettet tillbaka då behandlingen inte går hand i hand med en förändrad livsstil.

En stark hemsida för salongen

En stark hemsida är verkligen en fördel och så även för skönhetssalongen som kan använda platsen på nätet till mer än information om öppettider och behandlingar. Det går ju att erbjuda system för bokningar där lojala kunder lätt kan boka in nästa behandling utan att ens behöva ringa. Dessutom så är det viktigt att tänka på hur vi använder oss av nätet idag. När någon är ute efter en bra ansiktsbehandling så sker sökandet efter denna oftast på mobiltelefonen. Då gäller det verkligen att skönhetssalongens hemsida är gjord för mindre skärmar så att informationen den ger blir tydlig.

Doft och en känsla av hälsa online

Men hur beskriver man på nätet hur det doftar och känns då man får en kroppsbehandling med oljor eller kanske laser? Det här är verkligen viktigt att betänka då marknadsföring för skönhetsbehandlingar ska ske online. När vi väljer kroppsbehandlingar så är det ju ofta doftintrycket som styr. Det kan stå på ett schampo att det är fantastiskt och ger silkeslent hår. Men om det luktar konstigt så väljer vi ändå något annat.

Det här är en utmaning som måste beaktas då ansiktsbehandlingar och andra skönhetsbehandlingar ska marknadsföras online. Med ord, bild och film så går det att förmedla en känsla av att behandlingen är välgörande, effektiv och skonsam. Om detta förstärks av folk som berättar mer om egna upplevelser så kan kunden få en komplett bild. Om det första besöket sedan lever upp till denna känsla så är chansen god att kunden återkommer för nya behandlingar med regelbundna mellanrum.

Tillsammans med Laser Center för skönhetsbehandlingar i Stockholm.

Hårt arbete slår talang

$
0
0
Hårt arbete slår talang

Enligt mig så stämmer det gamla talesättet att hårt arbete slår talang varje gång. Men tänk när du kombinerar din talang med hårt arbete. Vad händer du då?

Alla människor har någon form av talang för något. En av mina talanger är försäljning men nyckeln till att ha slagit säljrekord på de allra flesta produkter och tjänster jag sålt är hårt arbete. Jag har arbetat med många olika säljare, flera som har haft en riktig rå talang, troligtvis större än min egen. Trots det så låg jag 1:a på topplistan fler gånger än dem.

Det finns en enda anledning till det och de var att jag jobbade hårdare än alla andra. Jag ringde mer, ville mer, tävlade mer och var mer målinriktad.

Ja, nu kommer någon säkert säkert säga att man ska jobba smartare, inte hårdare. Ja det stämmer ju självklart men tänk om du adderar smart arbete med hårt arbete och din talang. Då blir du oslagbar!

Nästa sak som en del kommer tänka nu är att det finns risk för att bli utbränd. Ja, jag är ju ingen utbildad psykolog så jag kan bara tala utifrån min egen erfarenhet. Men jag har jobbat hårt i många år och aldrig blivit utbränd, jag tror inte det är enbart hårt arbete som gör att man blir utbränd utan att det många gånger kan bero på en kombination av trassel i privatlivet och hårt arbete, det är inte en bra kombination. Man måste ha stöd och förståelse hemifrån och man behöver ha en bra balans i livet.

Passion är nyckeln

Har du en passion för det du gör så tar inte ditt arbete energi utan det kommer ge dig mer energi. Att ha passion för sitt jobb är en nyckel för att bli bäst på det du gör. Att älska varje del och se helheten långt bortom de tråkiga arbetsuppgifterna du måste göra för stunden. Har du ett tydligt långsiktigt mål, knutet till ett tydligt why som är uppdelat i kortsiktiga mål så att du vet att det du jobbar med just nu är viktigt för att du ska nå dina långsiktiga mål.

Då är det inte så farligt att kämpa på för att komma vidare framåt.

Med hårt arbete, talang, arbeta smart och ha passion så kan du ta dig hur långt som helst.

”Hard work is the price you must pay for success” – Vince Lombardi

LunchIn expanderar – gruppintranät och crowdfunding i fokus

$
0
0
LunchIn expanderar – gruppintranät och crowdfunding i fokus

Affärsnätverket LunchIn finns i 33 länder och konceptet går ut på att man träffas över nätverksluncher. Meningen är att man ska kunna träffas varje vecka och däremellan ha möjlighet att interagera på det nystartade gruppintranätet för medlemmar. Grundarna heter Kristian Andersson och Per Eklöf och under ett år har nätverket växt snabbt till cirka 11 500 medlemmar i världen och över 10 000 i Sverige. En crowdfundingkampanj hos Funded By Me är nu igång också för att ha resurser till att stärka upp de olika funktionerna med rätt kompetens.

Konceptet är tänkt att vara en förlängning av yrkesnätverket LinkedIn, ett forum där de flesta av LunchIns medlemmar redan är aktiva. Man insåg att det finns ett behov av att träffas i verkliga livet också för de goda relationerna. Per Eklöf säger:

– Det finns en önskan och en vilja att träffas på riktigt. Jag tror att man känner sig begränsad när man ska uttrycka sig med 1500 tecken på LinkedIn eller ännu kortare på Twitter. Det ger lite mer att träffas personligen. Det ena behöver inte utesluta det andra. Gruppintranätet är ett välkommet komplement till lunchträffarna och LinkedIn. Det lokala har alla möjligheter att nå det globala via nätets kanaler. Det är spännande att se vart detta leder.

Crowdfundingkampanjen hos Funded By Me har dels som syfte att få in kapital men den är också tänkt att engagera så många medlemmar som möjligt som kan agera som talespersoner för nätverket. Kristian Andersson säger:

– Det handlar om att alla medlemmar är med och skapar den här energin. Ju fler delägare vi är, desto mer kraft har vi.

Medlemmar bjuder bland annat in sina kontakter från LinkedIn, men även arbetskollegor, vänner och andra i deras egna nätverk. Kristian Andersson fortsätter:

– I min värld kan vi bli lika stora som Facebook och LinkedIn eller något annat nätverk online, dock har vi den här offlinebaserade, lokala förankringen. På sikt utvecklas vi mer och mer globalt, det byggs på allteftersom. Vi har en femårsvision om 5 miljoner medlemmar och 5000 grupper. Det är en hög målsättning, men fullt möjlig.

LunchIn får intresseanmälningar från fler och fler samarbetspartners i form av lunchrestauranger också. På vissa orter träffas än så länge sällskap på bara några få personer, medan det på andra orter kan var flera hundra. Det står var och en fritt att delta när man vill och har möjlighet. Det enda man betalar för är den egna lunchen. I dagsläget träffas ett tusental medlemmar varje vecka runtom i Sverige.

Per Eklöf avslutar:

– Personligen tycker jag att det är roligare att träffas och umgås i verkliga livet. Kroppsspråket och personligheten har betydelse och så får man möjlighet att känna dem på pulsen lite.

Regeringen ville att fler skulle omfattas av statlig inkomstskatt för att finansiera välfärden

$
0
0
Regeringen ville att fler skulle omfattas av statlig inkomstskatt för att finansiera välfärden

Oppositionen stoppade regeringens förslag att begränsa uppräkningen av skiktgränserna för inkomståret 2018. Lagändringen skulle annars ha införts den 1 januari 2018 och inneburit att ytterligare 80 000 personer betalat statlig inkomstskatt.

Detta är en fingervisning till hur regeringens skattepolitik ser ut och kommer att se ut i framtiden. Finansminister Magdalena Andersson sa i en debattartikel  den 26 augusti 2017 att de borgerliga partiernas agerande ”i praktiken riskerar Sverige att återvända till den ordning som bidrog till stora underskott i statsfinanserna och den ekonomiska krisen i början av 1990-talet”. Hennes artikel var också en reaktion på att oppositionen röstade ned gravt försämrade skatteregler för småföretagarna genom föreslagna förändringar av 3:12-reglerna, som alltså röstades ned av oppositionen, läs här.

Finansministerns panikartade reaktion är ett indirekt erkännande av att regeringens företrädare är oroliga för att Sveriges ekonomi kommer att få stora problem inom kort, därav alla skattehöjningar och nya skatter till höger och vänster. Att begränsa uppräkningen av den statliga inkomstskatten såsom förslaget lydde hade inneburit 2,66 miljarder i ökade skatteintäkter till staten. Dessa pengar ska ”reparera och bygga ut välfärden” såsom Finansministern uttrycker det.

Fundera dock på, vilken välfärd och till vem? Regeringen skadeskjuter landet genom sitt agerande och kräver sedan pengar för att klara av den ökade belastningen på välfärdssystemen genom att kräva ytterligare pengar av folket, genom beskattningssystemen, delvis genom att tynga befintliga och skapa nya.

Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2018 är 455 300 kr (räknar du in grundavdraget blir dock beloppet högre), läs vidare om ämnet här. Regeringen hade föreslagit att skiktgränsen skulle gå vid 445 400 kr, dvs. gränsen hade gått på en årsinkomst som hade varit drygt 10 000 kr lägre än nuvarande skiktgräns. På detta sätt skulle det alltså ”smygas” in en skattehöjning på höginkomsttagare.

Nu tänker du kanske, stormen är över, det här är numera gammal skåpmat. Men icke så, Sverige fortsätter i rask takt att göra sig av med skattepengar, bland annat 700 miljoner under 2018 för ett lagförslag som föreslås träda i kraft 1 juli som handlar om ”uppehållstillstånd för vissa ensamkommande unga”, som grovt har kritiserats av lagrådet. Det är inte PK att koppla regeringens förslag till skatteökningar och nya skatter till sådana ämnen. Men faktum kvarstår, att det är den välfärden du betalar för och vid valet är frågan vilken makt man ger vänsterkoalitionen.

Man bör också fundera på regeringens uttryckssätt angående att höja skattebelastningen på höginkomsttagare. I lagförslaget uttryckte de att effekten på antalet arbetade timmar är ”försumbart”. (Se sidan 10 här). Ingen forskning eller nationalekonomiska teorier anfördes till grund för detta uttalande. Detta kan ställas i relation till yttranden den kända tankesmedjan Timbro uttryckt, bland annat avseende den s.k. Lafferkurvan. Lafferkurvan är en känd nationalekonomisk teori som visar förhållandet mellan skattesats och skatteintäkter. Lafferkurvans topp bör ses som den absolut högsta skattenivå som går att motivera, oavsett vilka fördelningspolitiska preferenser man har.

Oavsett, är det väldigt logiskt och självklart, att om kravet på att betala statlig inkomstskatt sänks varje år på grund av att staten har ont om pengar av olika anledningar, som alltså skulle innebära att du betalar ungefär 50 procent inkomstskatt på varje intjänad hundralapp över gränsen, så kommer folk till slut att hellre välja friheten än att jobba mer.

Välj friheten valet den 9:e september!

John Knutsson

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en replik kan du skicka in den här.


Insändarskola i 8 steg

$
0
0
Insändarskola i 8 steg

Vill du skriva en insändare som berör eller rent av upprör? Att rakt upp och ned skriva en insändare kan fungera utmärkt, men som Winston Churchill en gång sa: "Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat." Med hjälp av våra enkla knep kan du i stället vässa din idé och röst, och nå dina läsare med ett genomtänkt budskap.

1. Sätt en smart rubrik

Rubriken ska fungera som en vägskylt för ditt ämne: det här kan du förvänta dig. Skriv en rubrik som tydligt förklarar ämnet. Fundera över vilka ord du skulle googla på för att hitta din egen insändare så hittar du genast idéer.

2. Välj en vinkel

Tänk nu igenom vinkeln och den röda tråden. Fundera också över vad du vill att insändaren ska få för effekter, till exempel sprida information, väcka debatt, hylla eller så ett frö till förändring. Ämnen som är aktuella och relevanta för målgruppen brukar bli mest lästa. Brinner du för flera frågor kan det vara klokt att spara några idéer till senare.

3. Var noga med första meningen

En vass första mening ställer en fråga, provocerar, väcker nyfikenhet eller skapar känslor. Fundera över varför läsaren ska bry sig om vad du har att säga, vad de ska få ut av din insändare. Det är ett knep som får dig att byta roll med läsaren. Redan vid första raden bestämmer sig din läsare för om det är värt att fortsätta läsa.

4. Skriv engagerande

Våga lita på din egen röst och erfarenhet. Ibland blir skribenter osäkra och skriver lite opersonligt, till exempel: ”Det blir allt svårare att hitta sommarpersonal med grundläggande färdigheter”. Skriv hellre om något du själv upplevt, till exempel: ”I somras hade vi en sommarjobbare som kollade på Snapchat var tredje sekund och inte kunde svara i telefon.”

5. Argumentera mera

Om din insändare ska uttrycka en åsikt eller debattera: backa upp dina åsikter med väl underbyggda argument. Använd gärna fakta eller hänvisningar till forskning men egen erfarenhet är också guld värd. Föreställ dig också läsarnas motargument när du ändå är igång. Bemöt dem också.

6. Knyt ihop

Glöm inte de viktiga slutraderna. Här kan du passa på att ge läsaren en ny insikt, ett budskap, en aha-upplevelsen eller något underhållande. Förslag och uppmaningar som kan leda till förändring passar också fint.

7. Håll dig kort

Föreställ dig att läsarna har kort tålamod. De allra flesta texter blir extra spännande att läsa om de kortas ned, så även insändare. Budskapet blir mer direkt.

8. Glöm inte signaturen

När du skriver under kan du nämna ditt företag eller annan kortfattad bakgrund som är relevant.

Bonustips för proffs: Prova storytelling

Det går att använda den gamla berättarkonsten även när du skriver en insändare. En bra berättelse väcker läsarens engagemang. Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att vi ska tycka att vi hört en berättelse? Jo … en berättelse skildrar ett händelseförlopp med en början och ett slut (som ger ett budskap – se punkt 6). Vi behöver också en hjälte/ hjältinna som utsätts för en prövning eller ett hinder. I en insändare kan det var du själv eller någon du skriver om som får representera ämnet. Någon vi kan identifiera oss med och känna för.

Skicka din insändare till oss på Företagande.se: Läs mer här

Samarbetsregeringen sammanfattad

$
0
0
Samarbetsregeringen sammanfattad

Mandatperioden går mot sitt slut och det är dags för bokslut: Henrik Jönsson är entreprenör, samhällsdebattör och YouTuber, och sammanfattar i denna videokrönika hur Samarbetsregeringen skött sig mot företagande, ekonomi och rättsstat.

Denna film är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva eller spela in en replik kan du skicka in den här.

SVT:s förtroendestöd rasar och det är självförvållat

$
0
0
SVT:s förtroendestöd rasar och det är självförvållat

Veckans video tar upp satirfiaskot med det licensfinansierade spam-verktyg SVT lanserade riktat mot friskolorna. Vad innebär det att en statlig mediekoncern uppmuntrar till sabotage av en bransch man har ett styvmoderligt förhållande till? Henrik är entreprenör, samhällsdebattör och YouTuber och förklarar vad som hänt.

Skolverkets databas SIRIS

Forskningsrapport om elevbakgrundens betydelse

Förtroendebarometern 2018 (Allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier & företag)

 

En svensk produktivitetskommission?

$
0
0
En svensk produktivitetskommission?

Sveriges ekonomi går för högtryck, så långt allt bra. Men det väcker också frågeställningen om möjligheter funnits att ur ”produktionssystemet Sverige” kunnat levereras än högre ekonomisk tillväxt? Svaret är ja, enligt ekonomen Peter Tovman, som även förespråkar en produktivitetskommission efter höstens val.

Kompetens och arbetskraft

Svaret grundar sig på för det första att brist råder på anställningsbara medarbetare med relevant kompetens. Gäller både inom industrin och tjänstesektorn. I rapporten ”Hur Sverige kan förbli en kunskapsnation”, utarbetad av Almega, framgår bland annat följande:

”Kompetensbristen i Sverige tvingar de svenska företagen att vända sig till utlandet där tillgången på den eftersökta kompetensen är betydligt större. Tjänsteproduktionen flyttar, dels genom outsourcing av egen tjänsteproduktion till dotterbolag i andra länder, dels genom köp av tjänster från utländska leverantörer.”

Automatisering

För det andra, Sveriges BNP per arbetad timme år 2016 placerade Sverige på 13:e plats (Källa: Ekonomifakta). Indikerar i stora drag att i ”produktionssystemet Sverige” finns utrymme för högre automatisering.

Expansiva företag

För det tredje, utrymme finns att befintliga svenska företag kan expandera. Enligt Ekonomifakta, som hämtat underlaget från SCB:s Företagsdatabas, framgår följande avseende företag 2017:

”Det svenska företagandet består nästan uteslutande av små och medelstora företag. Om man tittar på företag med 0–249 anställda så är detta 99,9 procent av hela företagsstocken. Dessutom består 99,4 procent av det svenska näringslivet av företag med 0–49 anställda.”

Fler företag

För det fjärde, ”produktionssystemet Sverige” behöver även fler företag, dvs. nystartade företag. Antalet nystartade företag är inne i en vikande trend (källa: Ekonomifakta). Kan förklaras av att högkonjunktur råder och anställning lockar i stället för start av företag.

Åtgärder

Övergripande, för att ”produktionssystemet Sverige” skulle leverera högre ekonomisk tillväxt i nuvarande högkonjunktur än vad som är fallet hade under gångna år krävts åtgärder för att tillse nedanstående:

1) Ökad grad av yrkesutbildade och annan form av efterfrågad kompetens.
2) Ökad automatisering inom industrin.
3) Fler expansiva företag.
4) Fler nystartade företag.

BNP

Är detta några nyheter? Nej, och åtgärder sker förvisso, som har till syfte att hantera ovanstående punkter. Men de är enligt min mening för få och för sent.

Nationalekonomen John Hassler visar att Sveriges BNP per person nu är låg.

”från 2007–2021, är låg bara 0,9 procent per år. Den är alltså till och med lägre än den under period som ledde fram till den stora 1990-talskrisen.”

”Sveriges prognosticerade tillväxt framöver är dålig också i ett internationellt perspektiv. Inte heller är finanskrisen en övertygande förklaring – prognosen för tillväxten framöver är faktiskt lägre än det låga genomsnittet för 2007–2021. Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att vi borde kunna göra bättre.” Källa: DI, 21 januari 2018

BNP per capita, per person

Källa: DI, 21 januari 2018

Produktivitetskommission

Av utvecklingen för BNP person i Sverige framgår enligt min mening behov för en produktivitetskommission i linje med den tidigare Lindbeckkommissionen. Men produktivitetskommissionen skulle till skillnad från Lindbeckkommissionen i högre grad fokusera på vägar för öka produktiviteten i ”produktionssystemet Sverige”.

Då skulle förslag sammanställas hur vi snabbt kan nå det som jag sammanfattat här ovan under ”Åtgärder”. Att i tillämpliga delar genomföras av politiken.

Det brådskar, enligt Konjunkturinstitutet får vi från 2020 en konjunkturell nedtrappning.

Peter Tovman
peter.tovman@gmail.com

Facket: Go home

$
0
0
Facket: Go home

Socialdemokraterna har gått ut med att man vill skapa en myndighet för att överpröva arbetsgivares utlandsrekryteringar. Mellan raderna säger man ”Svenska jobb till Svenska arbetare”. Henrik jönsson är entreprenör, samhällsdebattör och youtuber och förklarar varför detta är en dålig idé samt en vanföreställning med Marxistiska förtecken.

Se även: LO:s Lögner - Djupanalys av valfilmen

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live