Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Spelar styrelsens könsfördelning någon roll för en organisations prestation, lärande & kreativitet för problemlösning?

$
0
0
Spelar styrelsens könsfördelning någon roll för en organisations prestation, lärande & kreativitet för problemlösning?

I torsdags, på internationella kvinnodagen, skrev Veckans Affärer:

“De företag som ger kvinnor verkliga möjligheter att göra karriär, som satsar på jämställda företagsledningar och styrelser och som inser att även männen har en viktig roll att spela i detta arbete, det är företag som vinner i längden” (Näringslivets Mäktigaste Kvinnor 2018).

Och den 27 februari skrev Expressen:

“Ledningarna för världens 100 största medieföretag domineras av män, enligt en studie av Nordicom vid Göteborgs universitet. Och styrelserummen för de stora koncernerna på den svenska marknaden – såsom Bonnier AB och Schibsted Media Group – utgör inga undantag. – Det har länge varit en mansdominerad bransch, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, som leder ett av få bolag med en styrelse där fler kvinnor än män sitter” (Medieforskarens kritik: ”Missar kompetens”).

Flera frågor uppenbarar sig: 1. Är dessa texter utformade med ett jämställdhetsperspektiv? 2. finns det någon ledarskaps-effekt som kan förklaras av kön? Alltså, kan saker som (1) prestation, (2) lärande och (3) kreativitet för problemlösning förklaras av manligt eller kvinnligt ledarskap?

I båda fallen använder artikelförfattarna något som kallas inramning. I en välkänd studie visar psykologiforskarna Amos Tversky (1937-1996) och Daniel Kahneman hur inramning påverkar respondentens tolkning av en situation (Tversky & Kahneman, 1981). Ett klassiskt exempel, som inte finns i studien, är beskrivningen av ett glas som halvtomt eller halvfullt. Beskrivningarna är ekvivalenta men ’halvtomt’ triggar negativa emotioner medan ‘halvfullt’ triggar positiva dito. Dessvärre är det så att ett negativt laddat meddelande påverkar våra emotioner i större utsträckning jämfört med ett positivt laddat dito. Steven Pinker, till vardags professor i psykologi vid Harvarduniversitetet, skriver i the Guardian att media ägnar sig åt att distribuera information med negativ laddning. Och eftersom det sker med en betydande frekvens antar allmänheten att det därmed är representativt och sant. Fenomenet kallas Tillgänglighetsheuristik (Tversky & Kahneman, 1973).

En annan aspekt rör skillnaden mellan explorativt tänkande (Lerner & Tetlock, 2002) som möjliggör disjunktivt resonerande - att beakta alla möjligheter (Stanovich, 2015) och bekräftelse-bias som leder till så kallad cherry picking - att välja information som bekräftar den egna ansatsen.

Evolutionen har anpassat människans psyke både för explorativt tänkande och bekräftelse-bias. Men vad kom först?

“They had what it took to invent language – and language is not as hard as many linguists have led us to believe. If you have symbols in a linear order then you have a grammar.”

En aktuell teori signerad Dr David Everett föreslår att redan Homo Erectus hade förmågan att använda sin verbala förmåga att i sociala sammanhang lösa komplexa problem (Homo erectus may have been a sailor – and able to speak). Everett menar det räcker med ett rudimentärt språk för att att utbyta tillräckligt med information för skapa banbrytande innovationer. I det aktuella fallet: att bygga segelbåtar och därmed i grupp om ca 20 individer ta sig till främmande länder. (Obs! Det ska ha skett för ca 1,5 miljoner år sedan. Obs!)

Det var sannolikt också explorativt tänkande som låg bakom uppförandet av Göbekli Tepe (9500 BC), kupolen till Katedralen i Florens (1400-talet), liksom tekniska innovationsprojekt som initierades på 1950-talet: Apolloprogrammet, Artificiell Intelligens (AI), Internet, persondatorn (PC) (Markoff, 2015) och SR-71 för att nämna några.

Mercier & Sperber (2011), å andra sidan, menar att evolutionen gett människan ett språk för att kunna torgföra eller försvara sin egen ståndpunkt. Jämför cherry picking.

Ett par fall som blivit ökända på grund av tillämpning av både framing och cherry picking är:

(1) SOU 2015:52 där personal ( 8 domare) vid flera olika domstolar lade bevisen åt sidan för att kunna peka ut en enskild individ som massmördare:

“Målsägandena yrkade att [expertvittnes] skulle föreläggas att avge ett skriftligt sakkunnigutlåtande vilket tingsrätten, rådmannen Kristina Almqvist, avslog med motiveringen att det inte framkommit skäl som motiverade att ett skriftligt sakkunnigutlåtande inhämtades” (s. 536).

(2) domaren Göran Ekman som på falska grunder frihetsberövade en medborgare i 13 år med hänvisning till det fiktiva vittnet “Nils” (16 punkter: …, NSD).

Hur passar då Veckans affärers och Expressens respektive artiklar in i den bilden?

I Expressens artikel - Medieforskarens kritik: ”Missar kompetens” - framgår nämligen att det även finns en övervikt av kvinnor i vissa styrelser. Med det belyser inte avsändaren. Resonerandet blir det Stanovich (2015) kallar dysrationellt- att trots tillräcklig intelligens inte kunna tänka rationellt, eller cherry picking.

Ett disjunktivt resonerande hade handlat om det som inom statistik kallas skeva distributioner där ‘bell-kurvans’ topp avviker från ett förväntat medelvärde; könsfördelningen i Sveriges radio respektive Sveriges Television styrelser, där distributionens skevhet ju pekar i motsats riktning jämfört med artikelförfattarens inramning- männen är underrepresenterade - är ju lika alarmerande som det motsatta.

Veckans affärer, å sin sida, verkar vilja påskina att företag som agerar som Sveriges radio och Sveriges television, dvs. låter männen spela andrafiolen, vinner i längden!?

Kön spelar en obetydande roll i ledarskapet – men varför är könsfördelningen skev?

Forskning demonstrerar att en framgångsfaktor för organisationers prestation, lärande och kreativitet för problemlösning är ledarstil. Speciellt framgångsrik är transformativ ledarstil.

Hyde (2005) visade i sin meta-analys att kvalitén på exekutivt ledarskap INTE förklaras av kön; oavsett om det handlade om låt-gå, transaktionellt eller transformativt ledarskap så var effektvärdet (betydelsen av kön) litet eller obetydligt. Det betyder att biologiska aspekter som ledares kön inte spelar någon betydande roll för hur framgångsrik en organisation blir. Detsamma gäller med största sannolikhet styrelsearbete.

Men eftersom manligt respektive kvinnligt väcker så mycket uppmärksam i frågor som rör ledning och styrning måste man fråga sig varför det finns skeva fördelningar beträffande kön när man tittar på exekutivt orienterade roller, inklusive styrelser?

Människan - Homo Sapiens Sapiens - är en biologisk varelse där individen är kodad för kön redan vid födseln (Baron-Cohen, 2003); studier som mäter ögonrörelser ser att en dag gamla pojkar söker med blicken efter ‘saker’ medan en dag gamla ‘flickor’ söker med blicken efter människor. Könsroller är resultatet av årmiljoner av evolution som kultiverat människan till ‘jägare’ (män) och ‘samlare’ (kvinnor). Det betyder att under den mesta av dessa sex miljoner åren har män i grupp jagat resurser och kvinnor har stannat i lägret och samlat.

Män och kvinnor gör olika val

I föreläsningen The Truth can’t be sexist menar Steven Pinker att medan män nöjer sig med att vara en i gänget på jobbet har kvinnor andra förväntningar. I korthet: att jobbet ska samspela med familjelivet och vänner. Eller som Pinker säger: ha ett liv!

Under 2016 genomförde jag föreläsningen Mår vi verkligen dåligt på jobbet? Ett forskningsperspektiv i åtta städer runt i Sverige. Jag utgick bland annat från Pinker och berättade hur forskning visat att evolutionen format män och kvinnor till att ha olika krav för trivsel på jobbet. Jag skrev också en sammanfattning som publicerades här på Företagande.se (länk).

För ca 1 år sedan, sannolikt som en konsekvens av min turné, fick jag en beställning på en föreläsning om vad som betingar välbefinnande på jobbet. Bakgrunden, som den beskrevs för mig, handlade om två organisationer som skulle slås ihop. Förutom att två kulturer skulle vävas samman skulle dessutom någon av två chefer inordna sig under den andra.

Alltså. Det fanns uppenbara spänningar - på flera plan.

När jag på känt manér berättade att forskning visar att evolutionen format män och kvinnor till att ha olika syn på arbetslivet, blev stämningen … lite spänd. Några åhörare undrade om evolutionen verkligen kunde tillämpas på dagens moderna samhälle?

Efter föreläsningen hade en av cheferna ett anförande, varpå den andra chefen plötsligt ställde sig upp och bröt av med ett eget anförande. Förutom spänningar inom organisationen anade man frånvaro av (1) acceptans cheferna emellan liksom (2) en transformativ ledarstil. Efteråt kom dock flera män fram och gav mig positiv kritik.

Jämställdhetsparadoxen

Nyligen skrev Steven Pinkers syster, vetenskapsjournalisten Susan Pinker, om en aktuell studie - The Gender-Equality Paradox in Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education - i Washington Post (Why aren’t There More Women i Science and Technology?, Wall Street Journal). Ty, trots att kvinnor allmänt presterar bra i ämnen som av tradition dominerats av män (“physical sciences, technology, engineering and math”; STEM), var det bara i länder där kvinnor lever under någon form av förtryck - Algeriet, Tunisien, Albanien och Förenade Arabemiraten - som kvinnor valde att göra karriär inom dessa ämnen. I länder där det råder jämlikhet, som Sverige, Schweiz, Norge och Finland, valde betydligt färre kvinnor att göra karriär inom så kallade STEM - ämnen som då kom att domineras av män. Notera inramningen.

Alltså: om det råder jämställdhet - att kvinnor själva får välja: då är det inte så vanligt att de vill göra karriär inom STEM-yrken. Typ-kvinnor väljer yrken som går att kombinera med familj och vänner. Sannolikt spiller den beslutsprocessen över på strävan efter en styrelseroll. Oavsett bransch.

Det är ju i sammanhanget intressant att påminna om att drygt 98 % av alla män aldrig haft eller kommer inneha en exekutiv roll.

Med en annan inramning än den som använts av Expressen och Veckans Affärer skulle man kunna hävda att typ-kvinnor ‘väljer bort’ att sitta i styrelser inom mediebranschen i större utsträckning jämfört med män.

Kvinnodominansen i styrelserna i statens mediebolag, Sveriges radio respektive Television, kan på samma premisser förklaras av att staten haft ambitionen att tillämpa kvotering, vilket fått till följd att männen blivit diskriminerade.

Men den kanske viktigaste frågan: spelar könsfördelningen inom en styrelse någon roll för organisationens prestation, lärande eller kreativitet för problemlösning?

Svaret är dessbättre: - nej!


Kontor hemma? Avdragen som enskilda firman inte får missa!

$
0
0
Kontor hemma? Avdragen som enskilda firman inte får missa!

8 avdrag du inte har råd att missa

Har du en enskild firma och jobbar hemifrån? Då kan det vara knepigt ibland att få koll på vilka avdrag du får göra i deklarationen för kontor, dator, mobiltelefon, fiber och internet, traktamente och bil. Här är en checklista med 8 säkra avdrag!

1. Lokaler

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för lokaler, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera. Schablonavdraget ersätter merkostnader för värme, vatten och el.

2. Mobiltelefon

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

3. Dator

En nyinköpt dator till verksamheten för mindre än 22 750 kronor kan du normalt dra av direkt som korttidsinventarium. Om priset överstiger 22 750 kr räknas datorn som ett inventarium och avdraget ska göras genom årliga värdeminskningsavdrag.

4. Fiber och internet

Beräkna de extrakostnaderna som uppkommer när du börjar använda din hemmasurf i näringsverksamheten. Gör avdraget baserat på den uträkningen. Du får inte dra av installationskostnader av fiber i hemmet eftersom det ses som en privat levnadskostnad.

5. Kontorsutrustning

Möbler som skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord ses normalt som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

6. Bil

Du kan använda din privata bil i näringsverksamheten och göra avdrag för resor motsvarande 18,50 kronor milen. Det motsvarar den skattefria milersättningen du får om du är anställd och kör med egen bil i tjänsten.

7. Representation

Vid årsskiftet 2017 slopades avdraget för måltidsrepresentation, det vill säga de 90 kronorna som tidigare fick dras av för till exempel lunch eller middag. Utgifter för enklare förtäring av mindre värde, till exempel smörgås eller kaffe och bulle får dock fortfarande dras av. 180 kronor i avdrag för exempelvis teater eller hockey gäller fortfarande liksom förutsättningarna att representationen måste vara direkt kopplad till verksamheten.

8. Traktamente

Avdraget ska alltid vara förenat med en övernattning och övernattningen får inte samtidigt täckas av arvodet du begär för din tjänst, vilket ofta är det mest lönsamma. Annars gäller att en övernattning och två dagars arbete ger 230 kronor i avdrag per dag för år 2018. Du måste också övernatta längre bort ifrån än fem mil från ditt hem.

Gör så här:

De avdrag som du inte tar upp direkt i företagets bokföring kan du göra vid kod R22 på blankett NE och vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Vill du veta mer om olika avdrag eller ta del av andra tips inför deklarationen? På Deklaration för företag finns allt du behöver veta.

Fixa deklarationen enkelt. Allt du behöver finns i Visma eEkonomi och tillägget för deklaration.

I samarbete med Skattehuset.
Författare: Annica Jönsson

Så stärker du ditt varumärke och får fler kunder med hjälp av internet

$
0
0
Så stärker du ditt varumärke och får fler kunder med hjälp av internet

Konkurrensen på webben är hård. Och oavsett om du har många besökare och sidvisningar i dag, är det inte säkert att du har det i morgon. Potentiella kunder är rörliga. De kräver hela tiden nya, spännande mål att lägga sin uppmärksamhet på.

Ska du ha varaktig trafik, behöver du bygga relationer och lojalitet hos besökarna. Det räcker inte med vanlig sökmotoroptimering eller en och annan annons. Nej, det du vill se är fler besökare som både stannar längre på din webbplats och som väljer att återkomma. Med mer fackmässiga termer vill du ha en låg avvisningsfrekvens och en hög andel upprepade besökare.

Lyckligtvis finns det ett sätt att åstadkomma det. Sociala medier erbjuder möjligheter för att bygga engagemang hos din målgrupp. Men tro inte att det räcker med att finns där. Det finns viktiga saker att tänka på för att lyckas.

Utöka din räckvidd

Det är förstås viktigt att ha koll på vilka sociala medier du engagerar dig i, så att du har en bra kontinuitet, men glöm inte att det finns fler kanaler än Facebook och Twitter. Instagram, LinkedIn och Google+ är tre andra, men det finns hundratals. En bredare närvaro ger dig fler möjligheter. Fundera på var din målgrupp har sin naturliga hemvist och lägg krutet där. Sätt också upp en rutin för hur du ska sköta kommunikationen och vad som hör hemma var.

Var aktiv och engagerad

Det heter sociala medier av en anledning. Om du vill få andra intresserade nog att besöka din webbplats, måste du vara intresserad av dem. Det vanligaste felet många gör är att inte lyssna. När du lyssnar och bemöter kommentarer visar du inte bara att besökarna är viktiga för dig. Du får också viktiga insikter om ditt företag och hur det uppfattas.

Dina besökare hjälper dig att förstå eventuella problem, med ett utifrånperspektiv, vilket hjälper dig att skapa relationer och att hitta åtgärder för sådant som behöver åtgärdas.

Låt nätverket hjälpa dig

Med en bra och ömsesidig relation med dina besökare kan du omvandla dem till dina bästa förespråkare. Dina förespråkare delar innehåll, driver dialoger och förstärker din närvaro. Gör en lista över inflytelserika personer i din bransch och försök få dem att engagera sig. Med sådana personer i ditt flöde, bygger du inte bara respekt och trovärdighet. Sannolikheten till fler följare och mer trafik ökar rejält.

Skapa värde för dina läsare

Du kommer bara att få trafik och engagemang från dina läsare om du erbjuder något av värde för dem. Skapa bra innehåll som ha potential att spridas viralt. Men erbjud också en bredd, så att du tilltalar olika intressen. Allt är inte intressant för alla.

Bjud också på dig själv och din kunskap. Ett bra innehåll som är till värde och hjälp för läsaren är det som skapar ringar på vattnet och en bra spridning av dina inlägg.

Använd bra verktyg

Det finns en rad verktyg för att hjälpa dig att enklare skapa inlägg och sprida innehåll i sociala medier. Men även för att följa upp det som skrivs, så att du kan hålla koll och vara aktiv i din dialog.

Tänk också på att dina aktiviteter i sociala medier bör hänga ihop med din webbplats. Gör det exempelvis möjligt att agera genom att dela och kommentera ditt innehåll. Ett tips är också att erbjuda RSS-flöden eller andra prenumerationsmöjligheter, till exempel att följa ditt företag på Facebook eller andra sociala medier.

Sist, och det är så viktigt så vi säger det igen, det är innehåll av värde som gör att du lyckas. Det går inte att tvinga fram engagemang utan att själv vara engagerad. Bjud på dig och ditt företag, så är du ett bra steg på vägen.


w4s-logo

Studie efter studie visar på hur viktig en hemsida är för företag som vill ta sig till nya nivåer.
Men plånbok efter plånbok visar också att det varit en dyr historia för företag att skaffa sig en professionell hemsida, utan krångel, koder men framförallt utan en saftig faktura.
Detta har vi ändrat på och har tagit fram ett koncept för att just små och medelstora företag nu ska kunna ha en lika professionell hemsida som de stora företagen.

Grym deal
Vill du ha tips & råd på hur din hemsida ska se ut eller hur en hemsida hjälper er verksamhet?
Tveka inte på att kontakta oss.

Du får en snygg och professionell hemsida, helt gratis under 1 år!

Därefter har du varken uppsägningstid eller bindningstid. Så säkra är vi! Värde minst 7 800 kr ex. moms 
Erbjudandet gäller endast fram till 12 mars.

 

Varmt välkommen att höra av dig till oss på 08 – 122 100 99.

Alternativt att du mailar till oss på foretagande@w4s.se för att ta del av något av ovanstående erbjudanden.

 

En reflektionsbok skapar klarhet i ditt arbete

$
0
0
En reflektionsbok skapar klarhet i ditt arbete

Att vara chef eller företagare handlar inte bara om att leda andra utan också om att leda dig själv. Att titta på sig själv och sin roll genom reflektivt skrivande kan vara hjälpsamt både för dig själv och din organisation.

Att skaffa en reflektionsbok just för ditt arbete kan vara en bra idé för den som vill ta ansvar för sin hälsa och utveckling. En övning skulle exempelvis kunna vara hur du anser att en bra chef/ledare är, vad har den för egenskaper? Skriv ner det i din bok. Fråga dig sedan hur du vill vara i din roll. Vad har du för egenskaper?

Vid det reflekterande skrivandet är det inte bara viktigt att få ner sina känslor och tankar på papper utan också att se över vad man har skrivit. Vad säger din text dig?

Som exempel kanske du i ovanstående övning ser att du själv inte besitter de egenskaperna du tycker man ska ha i en ledarroll. Du har redan där hjälpt dig själv att få klarhet över din situation, ingen mår bra av att eftersträva något som är omöjligt! Då är nästa fråga hur du kan kompromissa med dig själv. Hur vill du vara för att känna sig nöjd och stolt över ditt arbete?

Skrivandet hjälper oss att se saker tydligt och klart. Vi har så mycket tankar inom oss att de ofta blandar ihop sig till en geggig smet. För att sortera och prioritera allt vi har inom oss behöver vi ofta säga saker högt eller skriva ner dem. De viktiga är att de inte stannar kvar inom oss.

Eftersom de flesta i dagens samhälle anser sig lida av tidsbrist eller inte ha någon att prata med finns pennan alltid nära till hands. Att göra klart för dig själv hur du vill vara och vad du vill uppnå i din arbetsroll gör att du lättare tar dig mot dina mål.

Reflektionsboken gör det också möjligt för dig att följa dig själv på din egen resa. Att se din egen utveckling från start till mål. De frågor du ställde dig själv för ett år sedan kanske känns som en självklarhet idag.

Det viktiga vad gäller reflektivt skrivande är att skriva med hjärtat i stället för hjärnan. Låt tankar och känslor flöda, strunta i stavning och grammatik. Din skrivstund kan vara allt från 2-15 minuter. Det finns inget rätt eller fel utan skriv tills du själv känner dig nöjd.

Tips på hur du kan använda din reflektionsbok:

  • Avsluta dagen med att kort reflektera över hur den har varit.
  • Påbörja dagen med några korta meningar hur du önskar att din dag blir.
  • Skriv ner det du under dagen har ansett vara svårt eller utmanande.
  • Alla frågor du ställer dig själv, skriv ner dem i din bok- och besvara dem.
  • Skriv ner saker du är tacksam över eller som du tycker har gått bra.
  • När du fastnar eller tröttnar på en arbetsuppgift, öppna din reflektionsbok och skriv ner exakt hur du tänker eller känner.

Reklambyrån fick nog av regelbördan – vänder offentliga upphandlingar ryggen

$
0
0
Reklambyrån fick nog av regelbördan – vänder offentliga upphandlingar ryggen

För reklambyrån Zebra blev det omöjligt att tävla om uppdrag från offentliga kunder. Betungande regler hämmar konkurrensen.

Reklambyrån Zebra har beslutat sig för att inte längre delta i offentliga upphandlingar. Alla krav gör det tyvärr omöjligt att vara med, säger Leif Strid som är VD och Art Director/Copywriter på Zebra.

Zebra Reklambyrå i Trollhättan jobbar med att hjälpa stora och små företag och organisationer med imagebygge, marknadsstrategier och reklam. Det är en liten byrå som har lång erfarenhet med att jobba med många både svenska och internationella kunder. Men efter att ha slagits mot allt mer omfattande krav för att kunna ställa upp i offentliga upphandlingar har byrån nu fattat beslutet att inte längre tävla om sådana uppdrag från kommuner och andra offentliga kunder.

Inte värt att delta i offentliga upphandlingar

– Det blev till slut ohållbart för oss. Vi ser en risk att allt fler byråer inte kommer att ha någon chans eller inte vill vara med på grund av att villkoren i upphandlingen blir för betungande. Det hämmar så klart konkurrensen, säger Leif Strid.

När en västsvensk kommun skulle upphandla en ny grafisk profil ställde kommunen som skall-krav att de tävlande skulle ha ett “certifierat miljöledningssystem”.

– Det är orimligt att vi som är en liten byrå på fyra personer ska gå igenom en dyr och komplicerad miljöcertifiering för att kunna få ett vanligt uppdrag från en kommun, säger Leif Strid.

Tidsödande fiktiva kampanjer

Ett annat exempel är en större upphandling för att bli ackrediterad för reklamjobb i Västra Götalandsregionen. Zebra har varit det förut. Då behövde de visa arbetsprover och referenser från tidigare kunder. Nästa gång såg kraven helt annorlunda ut.

– Vi skulle göra en hel kampanjplan och en hel kampanjidé. Kampanjen var en påhittad lansering av ett av Västra Götalandsregionen startat hälso-Spa med allt vad som krävs av en effektiv kampanj. Detta är ett omfattande jobb som normalt kan kosta flera hundratusen kronor åt en vanlig kund, men vi skulle göra allt detta arbete gratis, säger Leif Strid.

En orimlig process

Zebra Reklambyrå upplevde att det var krångligt att tidsödande att sammanställa alla dokument som skulle fyllas i för att få delta i upphandlingen. Det kan ofta handla om 50-60 sidor som skall läsas igenom och fyllas i samt andra upplysningar som till exempel UC-dokument som ska skickas in.

När Zebra har påtalat problemet för offentliga upphandlade får de höra att upphandlarna måste förhålla sig till det regelverk som finns. Nu har det lett till att konkurrensen om uppdragen minskat i och med att Zebra inte längre tävlar om uppdragen.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda eller vill läsa mer? Klicka här

Innovationsfonder – en nyckel till fler tillväxtföretag

$
0
0
Innovationsfonder – en nyckel till fler tillväxtföretag

Sveriges ekonomi går just nu på högvarv. Men under ytan finns problem. Både produktiviteten och BNP:s procentuella årligas tillväxt är otillräcklig. Stora statliga investeringar behövs i vård och omsorg, infrastruktur, skola, polis, försvar. Konkurrensen för svenska företag internationellt blir allt hårdare. Dessutom, lågkonjunkturen väntar runt hörnet.

Ökad internationell konkurrens

Många länder har nu kommit i kapp eller förbi Sverige avseende kommersialisering av innovationer, internationell expansion, entreprenörskap. Vi behöver bara nämna länder som Kina, Japan, Sydkorea, Indien. Skickliga länder där staten aktivt verkar för att sina länders företag är tillväxtinriktade. Dessa länders företag växer också i Sverige och tar marknadsandelar här.

Sverige har för få tillväxtföretag – därför innovationsfond

Inte tillräckligt många företagare vill expandera sina företag. Den privata sektorn kommer inte på sikt att genera behövliga finansiella resurser till statskassan för att staten ska kunna leverera nuvarande välfärdsnivå.

Jag menar därför att Sverige måste införa innovationsfonder. Konkret innebär det att företaget får sätta av del av vinst och fondera medlen för att användas vid produktutveckling. Pengarna sätts in på konto hos riksgälden och lyfts av vid investeringar i produktutveckling. Därigenom stimuleras företagen och ägare att i högre grad satsa på produktutveckling, statens minskade skatteintäkter vägs upp av kostnadseffektiv inlåning.

Fler mindre och medelstora företag expanderar

För Sverige innebär detta att även mindre och medelstora företag i mycket högre grad uppmuntras till att satsa på innovation. För staten innebär det på kort sikt minskade skatteintäkter vilket likvidmässigt vägs upp av inlåningen. På längre sikt däremot skapas möjligheter för fler expansiva företag som genererar arbetstillfällen och ökad ekonomisk tillväxt i Sverige.

Genom att låta företagen i högre grad sjävfinansiera sin produktutveckling kan det även få till effekt att företagen blir mer attraktiva för långivare och investerare.

Minskad finansiell risk - ökad produktutveckling

Dessutom, jag nämnde inledningsvis att för få företag expanderar. I grunden menar jag att det här hör ihop med den finansiella risk som expansion medför för företaget och ägare. Genom att öka möjligheten till självfinansiering avseende produktutveckling minskas företagets och ägarnas finansiella riskexponering. Därmed kan vilja till produktutveckling och expandera företaget öka.

Peter Tovman, ek. lic.
peter.tovman@gmail.com

Kontor hemma? Avdragen som enskilda firman inte får missa!

$
0
0
Kontor hemma? Avdragen som enskilda firman inte får missa!

8 avdrag du inte har råd att missa

Har du en enskild firma och jobbar hemifrån? Då kan det vara knepigt ibland att få koll på vilka avdrag du får göra i deklarationen för kontor, dator, mobiltelefon, fiber och internet, traktamente och bil. Här är en checklista med 8 säkra avdrag!

1. Lokaler

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för lokaler, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera. Schablonavdraget ersätter merkostnader för värme, vatten och el.

2. Mobiltelefon

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

3. Dator

En nyinköpt dator till verksamheten för mindre än 22 750 kronor kan du normalt dra av direkt som korttidsinventarium. Om priset överstiger 22 750 kronor räknas datorn som ett inventarium och avdraget ska göras genom årliga värdeminskningsavdrag.

4. Fiber och internet

Beräkna de extrakostnaderna som uppkommer när du börjar använda din hemmasurf i näringsverksamheten. Gör avdraget baserat på den uträkningen. Du får inte dra av installationskostnader av fiber i hemmet eftersom det ses som en privat levnadskostnad.

5. Kontorsutrustning

Möbler som skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord ses normalt som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

6. Bil

Du kan använda din privata bil i näringsverksamheten och göra avdrag för resor motsvarande 18,50 kronor milen. Det motsvarar den skattefria milersättningen du får om du är anställd och kör med egen bil i tjänsten.

7. Representation

Vid årsskiftet 2017 slopades avdraget för måltidsrepresentation, det vill säga de 90 kronorna som tidigare fick dras av för till exempel lunch eller middag. Utgifter för enklare förtäring av mindre värde, till exempel smörgås eller kaffe och bulle får dock fortfarande dras av. 180 kronor i avdrag för exempelvis teater eller hockey gäller fortfarande liksom förutsättningarna att representationen måste vara direkt kopplad till verksamheten.

8. Traktamente

Avdraget ska alltid vara förenat med en övernattning och övernattningen får inte samtidigt täckas av arvodet du begär för din tjänst, vilket ofta är det mest lönsamma. Annars gäller att en övernattning och två dagars arbete ger 230 kronor i avdrag per dag för år 2018. Du måste också övernatta längre bort ifrån än fem mil från ditt hem.

Gör så här:

Fixa deklarationen enkelt. Allt du behöver finns i Visma eEkonomi och tillägget för deklaration

De avdrag som du inte tar upp direkt i företagets bokföring kan du göra vid kod R22 på blankett NE och vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Vill du veta mer om olika avdrag eller ta del av andra tips inför deklarationen?

På Deklaration för företag finns allt du behöver veta

I samarbete med Skattehuset.

Författare: Annica Jönsson

Journalisternas och politikernas angrepp på Google

$
0
0
Journalisternas och politikernas angrepp på Google

Vad blir konsekvenserna av att politiker och journalister vill styra vad kommersiella sökmotorer som Google får visa för resultat? Henrik Jönsson är serieentreprenör, debattör och YouTuber, och beskriver vad som hänt, samt dess åverkan på näringsliv och yttrandefrihet.

Se även: Om Sverigebilden - ur ett företagarperspektiv


Lärdomar från IT-sektorn

$
0
0
Lärdomar från IT-sektorn

Måttlig musikkonsument
För att parafrasera vad en del har sagt till mig under märkliga omständigheter: Jag har en hemlighet, ni får inte berätta den för någon, i synnerhet inte för personerna jag kommer att nämna, okej?

Hemligheten är att jag har aldrig någonsin använt Spotify.

Det är inte att jag har ansträngt mig för att hemlighålla detta. Ämnet kommer helt enkelt nästan aldrig upp eftersom folk utgår från att “alla gör det” eller “alla har gjort det”. Sedan ligger det någonstans på nivån “intresseklubben antecknar” (som det var populärt att säga sarkastiskt i Stockholm på 90-talet). En del tänker också att det bara är 14-åringar som förstår “ny” teknologi och att det är för komplicerat för vuxna. Sådana åsikter lägger jag ytterst sällan energi på att kommentera.

Läget är förstås inte lika illa som den gången jag passerade en musikaffär och höll på att snubbla av häpnad när jag hörde en vuxen man fråga “Vem är Michael Jackson?” Jag undrar fortfarande var man måste ha bott någonstans under alla år för att missa en sådan “allmänbildning”…

Hur som helst, den handfull gånger som min personliga användning (eller, som jag då brukar få rätta: “icke-användning”) av musiktjänster har kommit på tal så har min omgivning antagit att det är för att jag använder iTunes.

Det är delvis korrekt. Jag åtminstone föredrar Apple.

Mer konkret är att jag är en “periodare” när det gäller musik, såväl att spela själv som lyssnande. Jag lyssnar aldrig på radio och köper endast musik om jag är inne i en träningsperiod och behöver variera “musikbränslet” (och då är det iTunes som gäller).

I övrigt går dagarna så fort att det finns delar av traditionella livsmönster som faller bort gång på gång i mitt fall.

Långvägare

Härmed inte sagt att jag är ointresserad eller oinsatt när det gäller musik. Det har varit en del av mitt liv sedan jag föddes. Fram tills 20-års åldern trodde jag att alla i hela världen kunde spela åtminstone ett instrument samt sjunga. Och då jobbade t.ex. min pappa med något helt annat än musik. Men gitarren kom fram när han skulle koppla av på kvällarna. Grannarna, de var inne i en period då de höll på att spela in en skiva när vi flyttade in, så jag fick följa med och klev in i en skivstudio för första gången vid cirka 6 års ålder.

Jag hade själv senast en så kallad DAW (digital audio workstation) värd runt 50.000 kronor. Större delen av tiden (mer än ett årtionde) var denna musikstudio utlånad. Till slut var det en artistbekant på Facebook som för några år sedan berättade för sin vänlista att hans keyboard hade gått sönder och, kunde någon låna ut sin? Så jag gav bort min musikutrustning till honom. Hans karriär går som tåget i dag och han reser på framgångsrika turnéer. Om jag kunde bidra till att underlätta för honom längs vägen, så är jag bara glad för det.

Jag började själv att producera andra, även vuxna proffsmusiker, när jag var cirka 13 år. Jag fungerade också som agent respektive manager kring samma ålder. Jag lärde mig branschen på de sätt som jag alltid har gjort det mesta; dels genom att läsa kopiöst mycket om berörda ämnesområden, dels genom att ta kontakt med proffs, lära mig av mångas “nej” och lyssna på andras hjälpsamma synpunkter. Lasse Holm var till exempel väldigt kort i telefon men inte otrevlig, bara upptagen. Flera av ABBAs folk var mycket lyhörda och hjälpsamma. George Martin, Beatles legendariske arrangör och producent, var omringad av folk som inte ville släppa fram mig. Diane Warren, en av världens framgångsrikaste låtskrivare genom tiderna, tog mitt samtal men jag blev så paff av att inte få ett nej att jag kom av mig och svamlade (ajöss med det tillfället). Med tiden utvecklade jag ett så brett och erfaret nätverk att jag kunde råka på världsartister eller superproducenter på stan och småprata eller få höra “Vi snackar mer senare, kom förbi studion i övermorgon.” Vid bland annat ett tillfälle fick jag låna en miljonstudio vid Stureplan för att finslipa en låtidé.

Jag har träffat många “framgångsrika” människor — ofta “self-made millionaires” — som är genuint ödmjuka. Och jag har träffat än fler okända talanger som bara har två lägen: dåligt självförtroende, och uppblåsthet.

Ironiskt nog har jag dels sett alla typer av människor lysa upp när de tänker på sin kärlek till musik, dels sett talanger (såväl de ödmjuka som de fåfänga) slita och kämpa för att “lyckas”, medan jag själv alltid har sett “vägen” som “målet”. Till exempel imponerades jag av dokumentärer om kreatörer som Michael Jackson och Bruce Springsteen, som kunde tillbringa flera dygn i sträck i studion, så jag växte upp med inställningen att det är den typen av arbetsetik (“work ethic ”) man ska ha om man är allmänt seriös. Och eftersom jag av oklar anledning kunde klara mig länge på extremt lite sömn, så var den typen av ansträngning jag växte upp med att göra. Men medan Michael och Bruce gick in med avsikten att skapa odödliga verk, så har för mig musik faktiskt alltid varit det som många i allmänhet (nedlåtande) kallar en hobby.

Till och med den enda gången som jag gick till musikbolagen med avsikten att få till ett “skivkontrakt” för en av mina egna låtar, så var det för låtens skull, inte min egen. En vän som ställde upp med sin fantastiska röst för att sjunga in en så kallad demo (ett demonstrationsexemplar) hade varnat mig i förväg att han endast skulle ställa upp med sin tid om han tyckte att materialet var okej. Det slutade med att han sjöng in tre låtar. När de “Stora Sex” (de största bolagen) hörde resultatet ville de “signa” honom direkt. Han tackade nej och har en lysande karriär på amerikanska Broadway istället.

Sammantaget fick jag oavsett detta ett tiotal guldkantade kontraktserbjudanden av den kalibern att till och med en rådgivare på STIM kliade sig i huvudet i förundran över att jag inte hoppade på någon av chanserna omedelbart. Det var i stort sett “schyssta deals”; jag kunde bli “hus-producent” på en studio som “matade ut” låtar på löpande band till topplistorna, eller så kunde jag gå in med en uppföljningslåt till en ny artist vars bolag precis hade plöjt in stora pengar i att lansera. Den som i detta läge börjar leta “fel”, tänker fel. Det handlade om matchning. En förlagschef uttryckte det kanske bäst när jag föreslog två stjärnartister på samma bolag och fick till svar att “Det skulle döda låtens potential”.

Det finns en god anledning bakom att exempelvis Dolly Parton inte står och river av “The Ace of Spades” (Motörhead). Eller att Metallica avstår från att sjunga produktioner som “Oops!… I Did It Again” (Britney Spears). Det handlade som sagt inte om att jag skulle få ett “break”, utan om att göra låtarna rättvisa.

När en dörr stängs — blåser taket av

Min kombination av passion och osentimental inställning har öppnat fler dörrar än tvärtom. Genom att undvika en fixering kring vad andra kunde göra för mig och därmed strunta i att låsa mig vid standardjakten på ett “skivkontrakt” så frigjorde jag tid och energi till att istället studera hur branschen fungerade på riktigt och var jag och mitt material bäst passade in. För att göra en mångårig historia kort kom jag fram till att jag ville “placera” en låt dels på någon som Mariah Carey, dels som huvudtema i en storbudgetfilm i Hollywood. “Låter kul”, tyckte en tidigare vice VD på en av USA:s tre absolut största underhållningsföretag när han läste min analys: “Jag hjälper dig.”

Jag hade bett honom bli min mentor och inom en vecka efter att han tackat ja damp det oväntat ner ett personligt brev från Los Angeles i brevlådan.

Folk tenderar att tro att sådant handlar om någon superidé eller superlåt. Faktum var att när han lyssnade på materialet så sade han: “Tja.. standard…” och tillade “…men det är bara min subjektiva åsikt”. Jag är som sagt själv lika osentimental utan fokuserar på väsentligheterna, vilket var att en person som jobbat med låtskrivare som bröderna Gershwin, Beach Boys, Irving Berlin, Elvis Presleys låtskrivare och många andra samt ansvarat för en katalog med drygt 60.000 upphovsrätter till värden av flera miljarder dollar, inräknat förvaltandet för låtar av namn som Madonna, James Brown och George Michael — tyckte att mina kompositionsfärdigheter och min förståelse för musikarrangemang var “standard”. Jag tar ett sådant “medelvärde” vilken dag som helst i veckan.

Min “önskelista”, som fortfarande skulle ha fått många idag att fundera över om jag rymt från ett madrasserat rum, var sedan mer än 50 år inget annat än ren rutin för Mr. Kohn. Han hade varit konstnärlig chef för bland andra Milton Berle, ett namn som inte betyder något i Sverige men är så stort man kan komma i USA (Berles 90-års kalas gästades av bland andra Frank Sinatra). Och när Hollywoods Oscars-elit med jämna mellanrum applåderar Bob Hope (också ett relativt okänt namn i Sverige) så applåderar de indirekt också Al Kohns konstnärliga arv. Någon sade någon gång halvt på skämt att hans nätverk är så “tungt” att när han lyfter telefonluren så ringer till och med klockorna hos Påven i Vatikanen.

Al Kohn dör, 96 år gammal

 

Så, Hollywoodfilmer… visst, visst.. kul. Viktigare, och det som verkligen hade fångat hans intresse för att bli mentor, var min analys, som snuddade vid en spännande “disruption” och revolutionerande teknologi som han gärna ville att jag skulle fokusera mer av min uppmärksamhet på.

Facit för 20 år in i framtiden

Den amerikanske förlags- och copyright-giganten Al Kohn (1919–2015) tipsade mig 1996 om den digitala framtiden för musikbranschen.

Mr. Kohns tyska bekanta på en forskningsorganisation vid namn Das Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen hade sedan 1970-talet utforskat möjligheterna att distribuera och framför allt lagra musik, med bibehållen hög ljudkvalitet — via telefon.

År 1995 hade dessa forskare på Fraunhofer IIS bestämt sig för ett namn — “Mp3” (MPEG-1/2 Audio Layer-3).

Universalbegåvningen Al Kohn hade varit med sedan musikindustrins födelse och arbetat med en lång rad idoler till tusentals av dagens idoler. Han förstod både mp3-teknologins hot och fantastiska möjligheter.

1998 startade hans son eMusic. Bolagets lednings- och ägarstruktur bestod av veteraner och toppchefer från både IT-sektorn och den traditionella musikindustrin. Emusic växte därför rekordsnabbt och förblev en av världens största verksamheter inom sin nisch. Till skillnad från Mark Zuckerberg som konsekvent tackade nej till uppköpsförslag kring både musik-appen Synapse och plattformen Facebook, så hade huvudägarna dock bråttom att göra en industriell exit.

Spotify 2008 (och för den delen iTunes, 2003, och Amazon Music, 2007) är i princip eMusic 1998. En av eMusics medgrundare var på omslaget på Forbes Magazine 1999 som en av Internets disruptiva pionjärer, och förklarade i den tillhörande artikeln eMusics mål att erbjuda konsumenter ett bekvämare sätt att hitta nya artister, köpa musik billigare, lyssna under mobila, flexiblare former och naturligtvis på ett lagligt sätt varigenom upphovsmakare får skälig ersättning för sina uppoffringar. Emusic byggde upp en enorm katalog av “independent”-material och en redaktion som kurerade innehållet och skrev upplysande artiklar om okända låtskrivare och artister.

Emusic var (på gott och ont) före sin tid och marknaden. Det är alltid många faktorer som krävs för att navigera fram ett bolag förbi dyrbara alternativkostnader (“opportunity costs”) och in till en kommersiell succé. Det underlättar att det finns mottagare att distribuera musik till och som delar på rätt sätt mellan varandra. Det skulle bland annat dröja nära 10 år tills iPhone introducerades och ytterligare 10 år tills Apple och bolagets kopior hade spridit miljarder smart phones runt jorden. Enligt vissa källor så delar 2 tredjedelar av världens befolkning idag på drygt 30 miljarder uppkopplade enheter (telefoner, persondatorer, laptops, surfplattor). Nu kan man tala om en befintlig miljardmarknad.

Andra essentiella utmaningar förutom att skapa handelsvägar, kunder och konsumtionsmönster är förstås kontrollen över betalningsströmmarna. Det påstås att Karl Marx var fientlig mot kapitalism. Frågan är om de som på riktigt orkat ta sig igenom hans drygt 2000 sidor av “Kapitalet — Nationalekonomisk Kritik” verkligen ärligt kommer fram till den slutsatsen, eller om det var somliga typers samhällsvärderingar och fördelning av mervärden som Marx tyckte var fult gjort. Typer med nollsumme-mentaliteten att “Du gör 99% av arbetet, jag tar 99% av vinsterna” moderniserade livegenskap och träldomen genom att skapa en falang inom kapitalismen som en del bedömare gav namnet Rovkapitalism.

Att ta från många fattiga för att göra några få rika

Det anmärkningsvärda med popmusik (populär musik) är att nollsumme-mentaliteten och fördelningsproblematiken ovan, också existerar kring förhållandet mellan skapandet och konsumerandet av musik. Å ena sidan är de flesta människor väl medvetna om att alla kan spela på instrument men att långt ifrån alla kan få det att låta attraktivt. Å andra sidan finns det en allmän känsla att de som lyckas forma toner och ord på ett sådant sätt att en stor del av mänskligheten vill höra resultatet om och om och om igen, bara egentligen magiskt har hittat gåvor som gud har strött ut på jorden. Därför anses det en aning girigt av låtskrivare att vilja ta betalt för något upphittat och för att dela med sig av personliga upplevelser; ingendera som, enligt massan, kan “räknas som riktigt arbete”.

Nu finns det ett begrepp som har blivit högaktuellt i USA på grund av det senaste årets politiska händelser och som kallas “willful ignorance”. Utan att gå in på en direktöversättning ska jag istället påminna om något som alla redan vet men majoriteten låtsas ovetande om: Skivbolagen är inte försäkringsbolag eller något fackförbund. Det finns inte någon kollektiv fond som är gemensam för alla kändisar och okända talanger att ta från. Det är inte som när bankrånare motiverar att pengarna som omsätts är försäkrade så att en ekonomisk skada blir ett “victimless crime”. Underhållningsbranschen är en avräkningsbransch; vinster räknas av. Jennifer Garner (“Sydney Bristow” i TV-serien Alias) fortsatte att jobba som servitris långt efter att rörliga bilder av hennes ansikte började spridas och bli känt världen över. Kate Flannery, “Meredith Palmer” i NBC-serien The Office (2005–2013), gjorde samma sak, vilket hon berättar om i podcasten Really Famous (2018). För att branschen är ett ekonomiskt högrisk-yrke. Om du som artist lyckas få till den där magiska kombinationen av ljud och pauser som kallas popmusik och alla skyndar sig för att ladda ner din musik så är det inte några rebelliska Robin Hood-handlingar riktade mot de stora bolagen såsom det ofta romantiseras till utan det är som att jobba hela månaden och få höra när det är dags att hämta ut lönen, att: “Sorry, de här örena är vad som kom in efter all ‘gratisreklam’ som du har fått av nedladdarna… De hälsar att de har rekommenderat dig vidare till sina kompisar. Men när det gäller pengar, tyvärr… Kanske nästa gång om du lyckas få till en hit igen.”

Låtskrivare och artister argumenterade således något som redan är väl känt: Att de tvingas vara sina egna riskkapitalister och ofta måste leva nära svältgränsen, vara hemlösa, eller exempelvis diska och servera på restauranger, under lång tid, ibland i decennier, före ett eventuellt genombrott. Drömmen att en dag få syssla med det de älskar på heltid är vad som har drivit dem att orka kämpa vidare. Sångerskor som Kelly Clarkson, Jennifer Lopez och Madonna, liksom skådespelare som Dustin Hoffman, Naomi Watts, Morgan Freeman, Tom Cruise och otaliga andra kan intyga att knaper ekonomi är standard snarare än undantag. Deras höga utdelning (den promille som drar en vinstlott) är en sällsynthet som har kommit som en följd av extrem hög ekonomisk risk.

“Nah,” har mänskligheten ändå resonerat. Att se på film och lyssna på musik är en mänsklig rättighet, och därför allmän egendom, och således kan låtskrivare kanske på sin höjd rimligen kompenseras med en slags hittelön, har många tyckt.

En del självutnämnda Robin Hood-typer har känt så starkt för att denna “allmänna egendom” ska vara gratis att de har startat alla slags kampanjer, även politiska. Somliga har som symboler och förebilder valt historiska gäng ökända för sin affärsidé att systematiskt bedriva mord, våldtäkt och plundring.

Ironiskt nog krävde flera inom denna så kallade frihetsrörelse något värdefullt byte “tillbaka” för det som de “delade”. Tillgänglighet och “gratis” var alltså eufemismer för in natura — det vill säga betalning med varor i stället för pengar. Ett antal profiler ville “bara” ha en “liten” finansiell kompensation, t.ex. genom försäljning av annonsutrymme, för att kunna fortsätta bedriva sina osjälviska insatser. Det är raka definitionen av hyckleri och dubbelmoral. Man har en regel för andra, och en annan för sig själv.

Båda exemplen ovan skulle under andra sammanhang betecknas som häleri — att för ett misstänkt rabatterat pris utan god tro anskaffa något som andra producerat och särskilt göra det med syfte att genom egna transaktioner tjäna på det.

Jag behöver inte vara ett geni för att räkna ut att många skulle se mig som en slags hjälte om jag lastade över allt som en bonde odlat på sin gård och ställde mig på ett torg och “gav” bort det till en “självkostnad” (som inte är min). Och om jag öppnade en butik som sålde iPhone för 10 kronor styck, skulle många bära mig på sina axlar för min “generositet”.

Personligen har jag alltid varit skeptisk mot den entreprenöriella hållbarheten i en sådan “lönsamhetsmodell”. Och då knappast för att jag skulle vara personligen drabbad. Låtskrivare som Moby ger bort sin musik gratis, för att det inte är var han får pengarna ifrån för att betala hyra och mat. Jag skulle inte tacka nej till pengarna men musik är också en sporadisk fikapaus-hobby som jag sysslar med någon gång per halvår vid datorn (Apples gratisprogram Garageband följer med MacBook). Min bedömning handlar istället om enkel företagsekonomi. Geniet Richard Branson, som inte själv är artist, blev rik på att göra låtskrivare och artister rika när han startade Virgin Records och hjälpte dem att organisera sig. Han försäkrade sig om ett ständigt flöde av folk som gladeligen skulle vilja jobba med honom. Eftersom Richard Branson är en Steve Jobs-typ så räknade han ut affärsmodeller kring hur andra branscher kunde förbättras så att konsumenterna fick högre kvalitet och service till ett bättre pris. Fler miljarder rullade in som belöning. Richard Branson är en superentreprenör som bygger verksamheter utifrån sunda affärsmodeller.

När somliga måste bygga substans själva från grunden

Vissa inverterade “Robin Hood”-hjältar, som grundarna Shawn Fanning och Sean Parker, visade att Richard Bransons typ av entreprenörskap (annat än i en lös bemärkelse) inte är deras grej. Den profit från servitrisers drickspengar som de lyckades plocka ut genom att köra Napster har förstås inte gått tillbaka till de som slet i åratal för att få fram låtarna men har heller inte köpt herrarna Fanning och Parker några affärsgeni-egenskaper.

Fanning, som är god för cirka 80 miljoner kronor, försökte bland annat skapa en laglig version av Napster men upptäckte att alla hjärtligt glada kunder har en tendens att muttrande droppa ut från restaurangen, så att säga, när de får höra att gratisdrinkarna är slut.

Sean Parker (god för cirka 7 miljarder kronor) har inte heller börjat skriva några hitlåtar som han kan försörja sig på. Han har skänkt en droppe i havet till cancerforskning men om någon trodde att han tillhörde någon rebelltyp som startade Napster med Moder Teresa-motiv, så fick de istället snarare en Robert Mugabe- eller Donald Trump-typ.

Parker hade fått ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en bit av Facebook när alla — från studenter till massmedier — började tala om fenomenet. Han var en av krafterna som medverkade till att pressa ner värdet av grundinvesteraren Eduardo Saverins procent av Facebook (måhända inte helt omotiverat av Mark Zuckerberg, men det är en diskussion för en annan gång)

Justin Timberlake spelade Parker i filmen The Social Network (2010) men Sean Parker tyckte att karaktären verkade vara en riktigt moralfattig och skrupelfri typ, vilket inte han kände igen sig alls i. Det finns en möjlighet att Karl Marx, och inte bara Marx, skulle tycka annorlunda.

Att lära av historien

Mycket kan sägas om världstrenderna de senaste decennierna. Och det är många, från pensionärer till storföretagsledare och studenter, som nervöst funderar över vilka tvära svängar som världen kommer att ta inom den närmaste framtiden. Min egen erfarenhet är att svängarna inte är så tvära eller plötsliga som man kan tro, utan man vinner mycket på att sätta nutidshändelser i rätt historiska sammanhang — utan att fastna för länge i det förflutna.

Personligen kom jag in på dessa funderingar och minnen med anledning av att någon nyligen sände en länk till den andra artikeln / det andra kapitlet i en reportageserie (“Sagan om Spotify”) i tidningen Breakit, av Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson, med titeln “Han fängslades — de blev stenrika”.

Det var en mycket insatt, saklig och välskriven artikel (inte nödvändigtvis med samma slutsatser som mina). Anledningen bakom att någon tyckte att det kanske ändå vore intressant för mig att läsa är för att jag vid något tillfälle kommenterat min skepsis kring hållbarheten i den specifika affärsmodellen.

Som sagt, när Spotify introducerades 2008 så var det 10 år efter eMusic, så marknadsbilden var varken nämnvärt ny eller okänd utan en hel del profiler som hade resurserna och branschkunnandet ville bara inte gå den vägen.

Sjukskriven för utmattningsdepression - så hjälper du din medarbetare tillbaka

$
0
0
Sjukskriven för utmattningsdepression - så hjälper du din medarbetare tillbaka

Välkommen tillbaka - nu kör vi på som vanligt, eller?

Äntligen har du tagit dig så långt att du kan börja jobba igen. Och du ser fram emot det. Att få chansen att känna sig nyttig och behövd igen. Du har en plan och har helt klart för dig hur du måste arbeta för att få det att fungera. Synd att ingen annan har en plan bara.

Under 2016 sprang jag in i väggen med sådan att kraft att jag inte klarade mig själv de första veckorna. Det enda jag ville ha var sömn och tystnad. Den kom plötsligt och jag fann mig själv i en situation där jag skulle komma att behöva omvärdera både mig själv och världen runt omkring.

Missa inte: 5 varningstecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

Jag tänker hoppa fram nästan ett år från när jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag ska precis börja jobba heltid igen och jag är överlycklig. Det var en sådan seger och ett kvitto på att jag äntligen mådde bättre.

Det hade gått bra att arbeta 25, 50 och 75 procent och min arbetsgivare hade i alla fall haft hyfsad förståelse under den första tiden och inte lastat på mig mer än jag orkade med. Men så händer något, när jag precis gått upp på heltid. Då verkade man från arbetsgivarens sida tro att jag nu var helt återställd och tålde lika mycket som innan. Det vara bara att köra på som vanligt igen.

Se även: Jag trodde aldrig att jag kunde bli utbränd

Låt mig tala om något för er. Har man varit utmattad och sjukskriven länge på grund av stress kommer man aldrig att fungera som förr igen. Kroppen har sagt ifrån på skarpen, för den klarade inte av den ständiga stress den utsattes för. Efter en krasch av det slaget blir du dig aldrig mer lik när det kommer till just vilken stressnivå du klarar. Hjärnan har skadats allvarligt och det tar många år för den att läka.

Min återgång i arbete var något jag som individ var tvungen att ta ansvar för. Jag måste veta vad jag klarar av, vilka situationer jag ska undvika, hur jag ska lägga upp arbetet och när det är dags för mig att säga stopp. Tyvärr finns det många kollegor och chefer som inte har någon förståelse för detta, och inte inser att deras agerande är minst lika viktigt för hur bra min återgång till arbetet ska bli.

Test: Är du i riskzonen för psykisk ohälsa?

Det är extra viktigt att vara lyhörd som arbetsgivare när det kommer till en sönderstressad hjärna. Lyssna intensivt på det som sägs och inte sägs de första månaderna, och förstå att det är en ny människa som nu börjar arbeta, och som dessutom ska lära sig jobba på ett nytt sätt.

Till arbetsgivare skulle jag vilja ge följande tips:

  • Be personen som är utmattad berätta om vad en stressrelaterad sjukdom innebär för just honom eller henne.
  • Var tydlig i kommunikationen till den utmattade, att behöva gissa sig till saker orkar inte en stressad hjärna.
  • Ge personen möjlighet att påverka och forma sitt arbete.
  • Se till att ledning och kollegor stöttar och att personen känner det.
  • Berätta för den som ska återgå i arbete att det är okej att säga stopp om arbetsbördan blir för stor.
  • Skapa struktur! Var det något jag absolut inte klarade av när jag började jobba efter sjukskrivningen så var det när saker var röriga och oklara.

GDPR, Del 3: personuppgiftshantering som en kock!

$
0
0
GDPR, Del 3: personuppgiftshantering som en kock!

Vad är GDPR?
Under de senaste åren har rätten att glömmas diskuterats flitigt, alltså att du ska ha rätten att be till exempel Google att ta bort vissa sökresultat som gäller dig. Detta och mer regleras i GDPR, den nya EU-gemensamma datalagstiftningen som träder ikraft den 25 maj 2018. GDPR betyder General Data Protection Regulation, och är alltså ett generellt skydd för personuppgifter som sparas.

Detta är tredje delen av tre i en serie om GDPR. I den första delen av serien gick jag igenom vad en personuppgift är och varför du ska bry dig om lagen. I den andra delen gick jag igenom vad som måste vara på plats inför skarpt läge, den 25 maj 2018. I denna tredje och sista del ska jag gå igenom hur du ska tänka rent praktiskt för att förbereda din verksamhet.

GDPR-köket

Att ha ett effektiv skydd rent juridiskt är på många sätt som att driva ett en restaurang. Mise en place är en restaurangterm som innebär att allting är på sin plats och att kylskåpen är preparerade för morgondagens service. Du behöver även kockar, diskare och servicepersonal. I det här inlägget ska jag gå igenom vad som behöver vara på plats och vem som ska ansvara för respektive område.

Personuppgiftsansvarige

I GDPR står det att personuppgiftsansvarige är den som ansvarar för att lagen efterföljs. Så vem är då personuppgiftsansvarige? Företaget! Vanligtvis inte en människa, utan ditt företag. I samband med att ni inhämtar samtycke till att spara personuppgifter (se del 2) så ska ni också ange för vems räkning ni gör detta, det vill säga: ”Företaget AB sparar dina personuppgifter för att kunna kontakta dig...” Det är då denne, det vill säga ditt företag, som är ansvarig för lagenlig personuppgiftshantering.

Dataskyddsombud

Är en person som har fått som särskilt uppdrag att övervaka personuppgiftshanteringen. Om ni inte är en myndighet, har en otroligt omfattande personuppgiftshantering eller har känsliga uppgifter så kommer ni dock inte utse ett sådant. Om ni känner att detta kan vara relevant för er sök vidare på Datainspektionens hemsida, men för företagande.se:s läsare kommer jag att utgå från att detta inte är relevant.

Personuppgiftsbiträde

Detta är en tjänst som kan läggas över på ett utomstående företag, vilket vi sannolikt kommer att se mycket av, det vill säga att företag annonserar om att de kan ombesörja er GDPR-compliance som tjänst. Om ni behandlar känsliga uppgifter (till exempel över hälsoinformation) eller har en omfattande uppgiftshantering (till exempel om ni driver en webbplats där man registrerar användare) så kan detta vara en idé. Att lägga över personuppgiftshanteringen på en tredje part som är specialiserad på detta är även ett sätt att hålla sig uppdaterad om utvecklingen på området samt för att bli informerad om man har missat någon aspekt av sin personuppgiftshantering. Detta kan även betraktas som en försäkring. Det vill säga när ni lägger ut tjänsten kan ni även be om dokumentation rörande hur personuppgiftsbiträdet ska säkerställa att ni följer lagen. I lagen finns det nämligen en ansvarsregel som säger att ni (alltså ditt företag/personuppgiftsansvarige) och personuppgiftsbiträdet ska ersätta personer som ni har skadat på grund av bristande personuppgiftshantering, såvida ni inte kan visa att bristen inte var ert fel! Så se till att det blir klart vem som ska bära ansvaret och på vilket sätt denne ska ta ansvaret.

Avtal på plats

Förutom vem som ska ansvara enligt ovan har ni också vad denne ska ansvara för. Detta har jag huvudsakligen gått igenom i del 2 av denna serie, alltså vilken information ni måste kommunicera till personerna vars uppgifter ni sparar och vilken information som ska inhämtas från dessa. Det ni sedan måste se till är att informationen kommer fram, på ett lämpligt sätt, till personerna vars uppgifter ni hanterar. Om du driver en webbsida där era användare registrerar sig bör allt ni ska informera användarna om framgå klart vid registreringen. Om personen fyller i en fysisk blankett kan ni ha informationen på baksidan med hänvisning på framsidan. Det vill säga, du förväntas känna er verksamhet och era kunder och ansvarar därför för att lämna och inhämta information på
lämpligt sätt.

Skydd mot stämningar & böter

Rent praktiskt så kan man arbeta förebyggande på två områden. Man kan förebygga tvister, det vill säga hur gör ni för att rent faktiskt följa lagen. Ni kan också arbeta skadebegränsande utifrån vetskapen om att ibland går saker snett. Alltså hur ser ni till att ni, när saker väl skiter sig, har bästa möjliga förutsättningar för att undkomma situationen? Det kan bli dyrt att anlita en advokat, men det kan bli otroligt dyrt att inte göra det. Hur ni kan minimera advokatkostnader kan ni läsa om här.

I de allra flesta fall beror dock effektivt skydd på att ni har koll på era ”vad” och ”vem”. Vem behöver ni ha på plats och vilka verktyg ska denne ha till sitt förfogande? När det gäller vem, se till att denne eller dessa är personer som förstår både någonting om hur lag fungerar och gärna har lite koll på teknik, eller detta kanske är ett ypperligt tillfälle att etablera ett samarbete mellan tekniker och jurister, beroende på storleken och typen av ert företag såklart. Det är ju inte alla som har tekniker eller jurister och det är inte så att ni måste anställa sådana bara för att GDPR kommer.

Sammanfattningsvis bör ni ta fram ett blankt dokument, som ni sedan skriver ”vad”, ”vem” och ”när” på. Om ni har läst alla delar i den här serien bör ni ha någorlunda koll på vad ni ska skriva under respektive del, alltså: vem ska ansvara, vad ska denne ansvara för och slutligen under ”när” skriver ni: den 25 maj 2018!

Robert Klackenborn
Ejder Advokatbyrå

Så stärker du ditt varumärke och får fler kunder med hjälp av internet

$
0
0
Så stärker du ditt varumärke och får fler kunder med hjälp av internet

Konkurrensen på webben är hård. Och oavsett om du har många besökare och sidvisningar i dag, är det inte säkert att du har det i morgon. Potentiella kunder är rörliga. De kräver hela tiden nya, spännande mål att lägga sin uppmärksamhet på.

Ska du ha varaktig trafik, behöver du bygga relationer och lojalitet hos besökarna. Det räcker inte med vanlig sökmotoroptimering eller en och annan annons. Nej, det du vill se är fler besökare som både stannar längre på din webbplats och som väljer att återkomma. Med mer fackmässiga termer vill du ha en låg avvisningsfrekvens och en hög andel upprepade besökare.

Lyckligtvis finns det ett sätt att åstadkomma det. Sociala medier erbjuder möjligheter för att bygga engagemang hos din målgrupp. Men tro inte att det räcker med att finns där. Det finns viktiga saker att tänka på för att lyckas.

Utöka din räckvidd

Det är förstås viktigt att ha koll på vilka sociala medier du engagerar dig i, så att du har en bra kontinuitet, men glöm inte att det finns fler kanaler än Facebook och Twitter. Instagram, LinkedIn och Google+ är tre andra, men det finns hundratals. En bredare närvaro ger dig fler möjligheter. Fundera på var din målgrupp har sin naturliga hemvist och lägg krutet där. Sätt också upp en rutin för hur du ska sköta kommunikationen och vad som hör hemma var.

Var aktiv och engagerad

Det heter sociala medier av en anledning. Om du vill få andra intresserade nog att besöka din webbplats, måste du vara intresserad av dem. Det vanligaste felet många gör är att inte lyssna. När du lyssnar och bemöter kommentarer visar du inte bara att besökarna är viktiga för dig. Du får också viktiga insikter om ditt företag och hur det uppfattas.

Dina besökare hjälper dig att förstå eventuella problem, med ett utifrånperspektiv, vilket hjälper dig att skapa relationer och att hitta åtgärder för sådant som behöver åtgärdas.

Låt nätverket hjälpa dig

Med en bra och ömsesidig relation med dina besökare kan du omvandla dem till dina bästa förespråkare. Dina förespråkare delar innehåll, driver dialoger och förstärker din närvaro. Gör en lista över inflytelserika personer i din bransch och försök få dem att engagera sig. Med sådana personer i ditt flöde, bygger du inte bara respekt och trovärdighet. Sannolikheten till fler följare och mer trafik ökar rejält.

Skapa värde för dina läsare

Du kommer bara att få trafik och engagemang från dina läsare om du erbjuder något av värde för dem. Skapa bra innehåll som ha potential att spridas viralt. Men erbjud också en bredd, så att du tilltalar olika intressen. Allt är inte intressant för alla.

Bjud också på dig själv och din kunskap. Ett bra innehåll som är till värde och hjälp för läsaren är det som skapar ringar på vattnet och en bra spridning av dina inlägg.

Använd bra verktyg

Det finns en rad verktyg för att hjälpa dig att enklare skapa inlägg och sprida innehåll i sociala medier. Men även för att följa upp det som skrivs, så att du kan hålla koll och vara aktiv i din dialog.

Tänk också på att dina aktiviteter i sociala medier bör hänga ihop med din webbplats. Gör det exempelvis möjligt att agera genom att dela och kommentera ditt innehåll. Ett tips är också att erbjuda RSS-flöden eller andra prenumerationsmöjligheter, till exempel att följa ditt företag på Facebook eller andra sociala medier.

Sist, och det är så viktigt så vi säger det igen, det är innehåll av värde som gör att du lyckas. Det går inte att tvinga fram engagemang utan att själv vara engagerad. Bjud på dig och ditt företag, så är du ett bra steg på vägen.


w4s-logo

Studie efter studie visar på hur viktig en hemsida är för företag som vill ta sig till nya nivåer.
Men plånbok efter plånbok visar också att det varit en dyr historia för företag att skaffa sig en professionell hemsida, utan krångel, koder men framförallt utan en saftig faktura.
Detta har vi ändrat på och har tagit fram ett koncept för att just små och medelstora företag nu ska kunna ha en lika professionell hemsida som de stora företagen.

Grym deal
Vill du ha tips & råd på hur din hemsida ska se ut eller hur en hemsida hjälper er verksamhet?
Tveka inte på att kontakta oss.

Du får en snygg och professionell hemsida, helt gratis under 1 år!

Därefter har du varken uppsägningstid eller bindningstid. Så säkra är vi! Värde minst 7 800 kr ex. moms 
Erbjudandet gäller endast fram till 12 mars.

 

Varmt välkommen att höra av dig till oss på 08 – 122 100 99.

Alternativt att du mailar till oss på foretagande@w4s.se för att ta del av något av ovanstående erbjudanden.

 

Människors hälsa och välbefinnande som affärsidé

$
0
0
Entreprenören och författaren Charlotta Rexmark

Charlotta Rexmark får människor att växa och skapa det liv de vill ha genom personlig utveckling, mental träning, naturlig läkning och genom att stärka kontakten med sin egen själ. Hon är även författare till boken Överlevnadsguiden – en handbok om livet.

På frågan om hur hon kom in på företagarbanan så svarar Charlotta att hon fann sig själv i en situation där hon inte kunde hitta någon arbetsplats eller tjänst som motsvarade hennes krav, behov och förväntningar så det som återstod var att bli sin egen arbetsgivare.

Vad är mest aktuellt för dig i ditt företag just nu?

- Att skapa större medvetenhet kring hur viktiga de frågor jag jobbar med är för människors välbefinnande såväl som för deras kapacitet inom livets och arbetslivets alla områden.

Som företagare, ser Charlotta fördelen att kunna jobba med exakt det hon vill, på det sätt hon vill och i den utsträckning hon vill. Dessutom riskerar hon inte att behöva representera något hon inte kan stå för, förklarar hon.

- Jag äger helt enkelt mina egna arbetsvillkor och min egen karriärsutveckling till fullo.

Vilka är nackdelarna med att inte ha ett vanligt jobb?

- Det skulle möjligen vara avsaknaden av arbetskamrater, men alla fördelar är så väldigt positiva att jag har svårt att ens uppleva det som en nackdel. Det sociala kan man alltid skapa på andra sätt om man vill.

Charlotta berättar även att hon numera är väldigt trygg i att ha svackor i sitt företagande. De räknar hon som något tillfälligt och att inspirationen och lusten alltid återvänder.

Men känner jag behov av att styra hastigheten på den processen så vänder jag mig ofta till YouTube och tittar på klipp med inspirerande personer som till exempel Tony Robbins, Marianne Williamson, Abraham Hicks eller Gregg Braden.

E-postadresser utan företagsnamn upplevs oseriösa

$
0
0
E-postadresser utan företagsnamn upplevs oseriösa

Företag med e-postadresser som avslutas med hotmail.com, gmail.com eller telia.com upplevs som oseriösa, omoderna och opålitliga av nära 60 procent av svenskarna. Det visar en undersökning som webbhotellet Loopia genomfört under 2017.

– Företag som låter e-postadressen innehålla företagets domännamn istället för e-postleverantören har större chans att uppfattas som professionellt av blivande kunder. De slipper även associeras med gratistjänster för e-post eller uppfattas som oetablerade på grund av att domänen som leder till företagets hemsida saknas i e-postadressen, säger Jimmie Eriksson, vd på Loopia.

E-post är den överlägset vanligaste kommunikationstjänsten i Sverige, enligt en rapport från IIS. Hela 97 procent av svenskarna använder e-post och sju av tio gör det dagligen. Utvecklingen av e-postanvändandet har sett ungefär likadan ut under de senaste tio åren där omkring 95 procent använder e-post och strax under 70 procent gör det dagligen.

– Att skapa en e-postadress som innehåller företagets domännamn är ett både enkelt och billigt sätt att stärka företagets trovärdighet. Varför många företag ännu inte gjort det kan bero på att de inte känner till hur enkelt det faktiskt är och hur högt det värderas hos potentiella kunder, säger Jimmie Eriksson.

Guide: Skapa en professionell e-postadress till företaget

1. Registrera ett domännamn till företaget (förslagsvis ett som överensstämmer med företagsnamnet för enklare igenkänning).
2. Beställ en e-posttjänst eller webbhotell hos valfri leverantör och skapa e-postadresser i stil med förnamn.efternamn@dittdomännamn.se, info@dittdomännamn.se, etc.
3. Valfritt: Välj att vidarebefordra mail från en e-postadress till en annan. På så vis hamnar alla inkomna mail i samma inkorg och underlättar e-posthanteringen.

Läs mer om Svenskarna och internet: En årlig studie av svenska folkets internetvanor

Om undersökningen
En statistisk undersökning genomfördes under juni 2017 av Kantar Sifo på uppdrag av Loopia. Undersökningen baseras på 1 011 respondenter i Sverige, enbart förvärvsarbetande i åldrarna 20-65 år (ovan kallade ‘svenskar’).

Hanif Bali & Tidsandan: Ett gycklarspel i tre akter

$
0
0
Hanif Bali & Tidsandan: Ett gycklarspel i tre akter

Den senaste veckan har det stormat runt riksdagspolitikern Hanif Bali. Vad säger detta om samtid, media och politik? Henrik Jönsson är serieentreprenör, debattör och YouTuber, och gör utifrån detta en samtidanalys han kallar ”Ett gycklarspel i tre akter”.

Se även: Journalisternas och politikernas angrepp på Google


Så deklarerar du ditt företag 2018

$
0
0
Så deklarerar du ditt företag 2018

Alla företag måste deklareras en gång per år. Olika typer av företag ska deklareras på lite olika sätt men det finns också mycket som förenar. I grund och botten är det ändå samma saker som ska redovisas.

Inkomstdeklarationen talar om hur mycket pengar du faktiskt tjänade förra året. Alla företagare ska lämna inkomstdeklaration – varje år. Det finns fyra olika inkomstdeklarationer.

Inkomstdeklaration 1 är den som gäller för privatpersoner, enskilda firmor och delägare i handelsbolag, och ska vara inlämnad 2 maj 2018.

Inkomstdeklaration 2 gäller främst aktiebolag och ska vara Skatteverket tillhanda den 2 juli 2018, om ditt räkenskapsår följer kalenderåret (deklarerar du digitalt är det i stället 1 augusti som gäller).

Inkomstdeklaration 3 ska vara inskickad senast den 2 juli i år om ditt räkenskapsår följer kalenderåret. Detta gäller bland annat föreningar och stiftelser.

Inkomstdeklaration 4 handlar främst om handelsbolag. Datumet 2 juli 2018 gäller om räkenskapsåret följer kalenderåret.

Vad ska deklareras?

Egentligen handlar deklarationen bara om en avläsning av företagets ekonomiska ställning vid ett givet tillfälle. Och det är bara fråga om företagets tillgångar och skulder, inkomster och utgifter – uppgifter som är enkla att få fram i ett bokföringsprogram.

Företag som är egna juridiska personer, som aktiebolag, deklareras enskilt medan enklare företagsformer, som enskild firma och delägare i handelsbolag, deklareras på bilagor till den privata inkomstdeklarationen.

Rätt blankett eller ingen blankett?

Det finns olika blanketter som ska användas beroende på vilken typ av företag du driver. För enskilda firmor är det blanketten NE som ska lämnas och den som har flera verksamheter kan även använda underblanketten NEA. I slutändan räknas resultaten samman på NE-blanketten.

Handelsbolag, som använder Inkomstdeklaration 4, har flera delägare men det räcker om en deklarerar bolaget. Alla delägare måste dock deklarera sina andelar. Det görs på en blankett som heter N3A (fysiska personer) eller N3B (juridiska personer).

Inkomstdeklaration 2 används i första hand för aktiebolag. Delägarna i ett fåmansaktiebolag deklarerar sedan sina kvalificerade andelar på blankett K10.

Som regel krävs bara en extra blankett att hålla reda på. Om det krävs speciella deklarationsblanketter skickar Skatteverket ut dessa.

I Visma eEkonomi finns ett speciellt tillval för just deklaration för alla som vill sköta deklarationen själv så smidigt som möjligt.

Deklarera på 30 minuter

Det går att inkomstdeklarera företag ganska enkelt, om du som företagare använder ett bokföringsprogram eller skatteprogram.

Med ett program får du hjälp att både välja rätt blankett och besked om resultatet så fort uppgifterna är ifyllda. Det blir även enkelt att se effekterna av de olika alternativ som finns. Du kan nämligen påverka hur stor din skatt kommer att bli.

Låt oss visa ett exempel! I Visma eEkonomi kan du deklarera din enskilda firma på bara 30 minuter, beroende på verksamhet. Vi har klockat!

Så här går deklarationen till

1. Du börjar med att bokföra alla händelser för, i detta fall, 2017.
2. Gå sedan igenom årsavstämningen. Det är en checklista som tar dig igenom varje steg på vad som är gjort eller behöver göras inför årsavslutet.
3. Nu ska deklarationen förberedas. Här använder du programmets deklarationstillägg som tar dig igenom grunduppgifter, bokföringsvärden och till slut deklarationen. Och det går snabbt.
4. Dags att skapa deklarationen! Nu dyker två SRU-filer upp som du kan använda för elektronisk inlämning till Skatteverket. Självklart får du även en pdf-fil bara till dig.
5. Är du nöjd? Då låser du deklarationen och du kan inte längre göra några ändringar. Men NEJ! Tänk om du missat något! Lugn, du kan alltid avmarkera den lilla rutan som sätter hänglås på din deklaration. Har du aktiebolag skapas en verifikation med årets resultat, skatt och periodiseringsfond.
6. Nu är du klar och kan skicka in din inkomstdeklaration för företaget till Skatteverket, helt elektroniskt.

Och just det. Vi glömde. GRATTIS! Du har deklarerat på 30 minuter.

Vill du veta lite mer om hur det går till? Ta en titt på hur du skapar inkomstdeklaration i Visma eEkonomi för enskilda firmor och aktiebolag.

Enskilda firmor får hjälp med:

  • att sammanställa bokslutsuppgifter inför deklarationen. Du kan även simulera olika inkomstalternativ och se vad det får för skattemässiga effekter. Den färdiga NE-blanketten kan du skriva ut eller skicka på fil direkt till Skatteverket.

Aktiebolag får hjälp med:

  • att sammanställa och skapa dina deklarationsblanketter. Modulen kan även simulera olika inkomstalternativ och visa vad det får för skattemässiga effekter. De färdiga deklarationsblanketterna INK2, INK2R och INK2S kan du skriva ut eller skicka på fil direkt till Skatteverket. Modulen hjälper dig även att upprätta en årsredovisning enligt K2 som sedan kan skickas in till Bolagsverket.

Vill du veta mer om hur företag deklareras, vad ett årsbokslut är och vad skatteplanering innebär? Läs fortsättningen på artikeln.

Nyhet för aktiebolag - digital inlämning av årsredovisning

$
0
0
Nyhet för aktiebolag - digital inlämning av årsredovisning

Den 26 mars öppnade Bolagsverket möjligheten för de flesta av Sveriges aktiebolag att lämna in årsredovisningen digitalt.

För att kunna lämna in årsredovisningen digitalt behöver du en programvara som stöder digital inlämning.

Ett tips från Bolagsverket är att du kollar med din programvaruleverantör. Har de anpassat den programvara som du använder?

De aktiebolag som nu har möjlighet att lämna in årsredovisningen digitalt är de som följer regelverket K2. Och det gör de flesta av Sveriges aktiebolag.

Läs mer: bolagsverket.se/digital-arsredovisning

Checklista för avslappning - för dig som jobbar mycket

$
0
0
Checklista för avslappning - för dig som jobbar mycket

I en stressad vardag är det lätt att glömma bort sig själv. Ju mer stressad du är dessutom, desto svårare blir det att ta tid för avslappning. När du behöver det som mest, är det som svårast att koppla av.

Stress kan göra dig på dåligt humör, ofokuserad, glömsk, helt enkelt till en dålig företagare. På lång sikt kan stressen göra dig sjuk.

Några minuters avslappning per dag kan göra stor skillnad för din hälsa och ditt humör! Gör därför avslappning till en vana genom några enkla, avkopplande övningar. För att komma igång kan du lägga in aktiviteterna i kalendern och tänka att de är som vilken uppgift som helst, de måste helt enkelt göras. Så småningom kommer du märka att du gör övningarna utan att du behöver påminnas.

Här är några idéer:

  • Blunda och ta 10 djupa andetag.
  • Rulla axlarna bakåt 5 ggr, långsamt.
  • Ställ dig upp, böj knäna en aning och fall ner över benen. Häng, slappna av i 3 andetag.
  • Öppna munnen, gör grimaser så att käkarna slappnar av.
  • Blunda och fokusera på andningen. Räkna till 10.
  • Massera lätt käkarna och tinningarna samt mellan ögonbrynen.
  • Sträck upp en arm i luften åt gången och sträck ut mot motsatt sida.
  • Sitt rakt. Dra försiktigt in hakan så att du får dubbelhaka. Gör det motsatta, tryck fram huvudet försiktigt.
  • Massera höger axel med vänster hand och tvärtom.
  • Sträck upp armarna ovanför huvudet (plocka äpplen typ) - 10 plockningar per arm.
  • Ta ett djupt andetag och sträck samtidigt upp armarna ovanför huvudet. Andas ut och släpp ner armarna.
  • Andas och blunda tills du känner för att öppna ögonen. 
  • Dra upp axlarna så högt du kan, håll, släpp ner dom. Upprepa 3 gånger.
  • Andas djupt och tänk på ordet "Lugn" när du andas in och "Fokus" när du andas ut. Repetera 5 gånger. 
  • Rulla bort en bit från skrivbordet. Fall ner över knäna, låt huvudet och nacken slappna av. Andas.
  • Dra upp mungiporna, le för dig själv. Skratta om du vågar.

Missa inte: Därför kan meditation var det bästa du börjat med

Reklambyrån fick nog av regelbördan – vänder offentliga upphandlingar ryggen

$
0
0
Reklambyrån fick nog av regelbördan – vänder offentliga upphandlingar ryggen

För reklambyrån Zebra blev det omöjligt att tävla om uppdrag från offentliga kunder. Betungande regler hämmar konkurrensen.

Reklambyrån Zebra har beslutat sig för att inte längre delta i offentliga upphandlingar. Alla krav gör det tyvärr omöjligt att vara med, säger Leif Strid som är VD och Art Director/Copywriter på Zebra.

Zebra Reklambyrå i Trollhättan jobbar med att hjälpa stora och små företag och organisationer med imagebygge, marknadsstrategier och reklam. Det är en liten byrå som har lång erfarenhet med att jobba med många både svenska och internationella kunder. Men efter att ha slagits mot allt mer omfattande krav för att kunna ställa upp i offentliga upphandlingar har byrån nu fattat beslutet att inte längre tävla om sådana uppdrag från kommuner och andra offentliga kunder.

Inte värt att delta i offentliga upphandlingar

– Det blev till slut ohållbart för oss. Vi ser en risk att allt fler byråer inte kommer att ha någon chans eller inte vill vara med på grund av att villkoren i upphandlingen blir för betungande. Det hämmar så klart konkurrensen, säger Leif Strid.

När en västsvensk kommun skulle upphandla en ny grafisk profil ställde kommunen som skall-krav att de tävlande skulle ha ett “certifierat miljöledningssystem”.

– Det är orimligt att vi som är en liten byrå på fyra personer ska gå igenom en dyr och komplicerad miljöcertifiering för att kunna få ett vanligt uppdrag från en kommun, säger Leif Strid.

Tidsödande fiktiva kampanjer

Ett annat exempel är en större upphandling för att bli ackrediterad för reklamjobb i Västra Götalandsregionen. Zebra har varit det förut. Då behövde de visa arbetsprover och referenser från tidigare kunder. Nästa gång såg kraven helt annorlunda ut.

– Vi skulle göra en hel kampanjplan och en hel kampanjidé. Kampanjen var en påhittad lansering av ett av Västra Götalandsregionen startat hälso-Spa med allt vad som krävs av en effektiv kampanj. Detta är ett omfattande jobb som normalt kan kosta flera hundratusen kronor åt en vanlig kund, men vi skulle göra allt detta arbete gratis, säger Leif Strid.

En orimlig process

Zebra Reklambyrå upplevde att det var krångligt att tidsödande att sammanställa alla dokument som skulle fyllas i för att få delta i upphandlingen. Det kan ofta handla om 50-60 sidor som skall läsas igenom och fyllas i samt andra upplysningar som till exempel UC-dokument som ska skickas in.

När Zebra har påtalat problemet för offentliga upphandlade får de höra att upphandlarna måste förhålla sig till det regelverk som finns. Nu har det lett till att konkurrensen om uppdragen minskat i och med att Zebra inte längre tävlar om uppdragen.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda eller vill läsa mer? Klicka här

5 snabba tips för en hälsosam påsk

$
0
0
5 snabba tips för en hälsosam påsk

Ta styrning och se till att din påsk blir hälsosam så att du kommer tillbaka till jobbet med laddade batterier. Här kommer 5 snabba tips som hjälper dig i rätt riktning:

1. Gör det viktigaste, sätt autosvar och gå på ledighet

Se till att göra de viktigaste på jobbet och planera in allt som inte är lika brådskande eller viktigt till efter påsk. Sätt autosvar på mejlen samt telefonen och bestäm dig för att ta paus från allt (eller så mycket som möjligt) som har med jobb att göra.

2. Prioritera motion

Vi mår bra av rörelse, det vet dom flesta. Ändå är det lätt att hamna i soffläge under ledigheten. Testa att ändra dina förväntningar och se om du får mer gjort. Det behöver nämligen inte vara jobbigt eller ett träningspass, så länge du rör dig gör det nytta. Försök att göra minst en aktivitet per dag och kom ihåg att det bara är fantasin som sätter gränser; spela paintball, leta påskägg, kör 3-kamp eller gå på skogsvandring. All motion är bra motion.

3. Varannat vatten

Fastän det är livsviktigt är det lätt att glömma bort att dricka vatten. Vi behöver cirka 2-3 liter per dag exklusive det vi får i oss via maten. Vare sig det gäller barn eller dig själv, mottot ”varannat vatten” kan hålla både läkare och tandläkare borta. Färdigköpta drycker innehåller ofta socker eller sötningsmedel. Tips! Smaksätt vattnet med bär eller frukt och ha alltid en kanna redo i kylen. Kom ihåg att smaklökarna kan ändras så härda ut tills du tycker det börjar smaka gott.

4. Frukt och grönt

Om du ska bjuda på påskmat, försök att få med åtminstone 5 frukter eller grönsaker. Det kan vara så enkelt som grönsaksstavar med dip som snacks, en god grönsallad som tillbehör till maten och en fruktsallad till dessert.
Om du ska bjudas på mat istället kan det vara svårt att se till att du får i dig tillräckligt med frukt och grönt. Försök därför att ösa på med frukt och grönt till frukost, mellanmål eller andra mål du äter hemma.

5. Att göra absolut ingenting

Genom att göra ingenting får både kroppen och hjärnan välbehövd avkoppling. Prova att några gånger under påskhelgen göra absolut ingenting. Det räcker med några minuter för att det ska ge effekt. Många med mig upplever att de känner sig utvilade snabbare om de gör ingenting, jämfört med om de tex kollar på teve. Det sägs också att du blir mer kreativ tack vare att då och då stanna upp och göra ingenting. Så sätt dig bekvämt, pilla dig i naveln och se vad som händer (eller inte händer).

Viewing all 1031 articles
Browse latest View live