
Väldigt många som vill starta ett företag inser fort att det kan behövas ett startkapital. Du kanske behöver material och utrustning för att få igång verksamheten. Det kan vara fråga om lokaler till verksamheten, eller produkter som du ska sälja vidare. Men det kan även vara så att du behöver ett visst kapital för att klara din privatekonomi till dess att företaget går med verklig vinst och du kan plocka ut lön. Oavsett anledning kan man ofta behöva låna pengar för att starta ett företag – ta med dig våra bästa tips för att få ett så förmånligt lån som möjligt.
1. Behöver jag verkligen låna pengar? Det första du måste fråga dig är egentligen det mest självklara. Måste jag verkligen låna pengar eller kan jag klara mig genom att spara ihop pengar? Räkna ut hur mycket pengar du behöver och hur mycket du kan avsätta från din nuvarande inkomst. Då kan du enkelt räkna ut hur länge du behöver spara för att få ihop till beloppet du behöver. Är det rimligt att starta ditt företag om X månader eller X år, eller behöver du ett lån för att komma igång nu?
I detta första steg bör du även fundera på hur mycket pengar du faktiskt behöver låna. Det är lätt att ryckas med och tänka att man lika gärna kan låna lite mer, när man ändå ska ansöka om lån. Här gäller det dock att komma ihåg att ett större lån kostar mer, och blir en större belastning att betala tillbaka. Vilket leder oss till nästa punkt.
2. Hur mycket får lånet kosta? Nästa fråga du bör ställa dig är hur mycket pengar du kan avsätta månatligen för att betala av lånet. Om du redan räknat ut hur mycket av din inkomst du kan avsätta till sparande vet du hur mycket av din månatliga inkomst du klarar dig utan och alltså kan avsätta för att betala av ett lån. Fundera då även på om ditt nystartade företag kommer påverka din inkomst, exempelvis om du kommer kunna plocka ut lön direkt eller om din inkomst minskar under uppstartsfasen.
Du bör även ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala av lånet eftersom längre lånetid blir oftast dyrare i slutänden. Räkna noga på lånets kostnad, din inkomst och den eventuella vinsten från ditt nystartade företag. Vad är realistiskt? Sätt upp en realistisk budget som du tror att du kan följa.
3. Varifrån ska man låna? När du har gått igenom steg ett och två har du bestämt att du behöver låna pengar och hur mycket lånet maximalt får kosta för att du ska kunna betala tillbaka det. Nästa steg blir då att se var du faktiskt kan få det bästa lånet. Du kan själv gå igenom lånevillkor och erbjudanden från olika banker och långivare genom att kontakta varje potentiell långivare. Eller så kan du använda en jämförelsetjänst som samlar erbjudanden från flera olika långivare. Du kan låna pengar så förmånligt som möjligt genom att jämföra olika lån, olika banker och olika långivare mot varandra eftersom olika erbjudanden kan skilja sig åt markant, både i kostnad och villkor. Fördelen med en jämförelsetjänst är att det bara görs en kreditupplysning på dig istället för en för varje potentiell långivare om du kontaktar dem själv. Din kreditvärdighet påverkas nämligen av mängden kreditupplysningar du tar, förutom av din privatekonomi.
4. Förstår du lånet du ska ta? Läs på ordentligt. Vad händer om din budget spricker och du inte kan betala tillbaka lånet i tid? Är räntan bunden eller kan den förändras? Läs på villkoren och det finstilta så att du verkligen förstår vad det är du lånar och hur det fungerar. Om det är svårt kan du ofta ta hjälp av rådgivare hos långivaren. Dessutom finns det olika sorters låneskydd och försäkringar du kan teckna för att minska risken för dig som låntagare.
5. Kan du betala tillbaka lånet snabbare än planerat? Märker du av att din affärsidé håller måttet och du går med vinst? Kanon, kul för dig! Men bli inte lockad att låna mer pengar på impuls eller på en för optimistisk kalkyl. Betala gärna av ditt lån snabbare än planerat så att du blir skuldfri. Behöver du sedan låna mer pengar börjar du om på första frågan i vår lista så att du gör ett genomtänkt beslut.